راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ بونگ جون هو، دونالد ترامپ، جواد طباطبایی و دیگران نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرهیختگان / « بونگ جون هو، دونالد ترامپ، جواد طباطبایی و دیگران » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم محمد‌محسن راحمی‌ است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
1- نود‌و‌دومین دوره جوایز سینمایی اسکار، شاهد پدیده‌ بی‌نظیری بود. «بونگ جون هو»، کارگردان کره‌ای که پیش‌تر نخل طلای جشنواره کن را برای فیلم «انگل» به‌دست آورده بود، موفق شد در اسکار امسال چهار جایزه بهترین فیلمنامه، بهترین کارگردانی، بهترین فیلم خارجی‌زبان و بهترین فیلم را به‌دست آورد. اما اتفاق غیرمترقبه و منحصر‌به‌فرد این بود که برای اولین‌بار یک فیلم توانست همزمان جایزه «بهترین فیلم خارجی‌زبان» و «بهترین فیلم» آکادمی را به‌دست آورد. در تمام دوره‌های پیشین هیچ فیلمی چنین افتخاری کسب نکرده بود و اساسا فیلم‌های غیر‌انگلیسی‌زبان تنها در بخش اسکار فیلم‌های غیرانگلیسی‌زبان شرکت داده می‌شدند و اسکار «بهترین فیلم» مختص به فیلم‌های انگلیسی‌زبان بود.
2 - دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در سخنرانی انتخاباتی خود در جمع هوادارانش در ایالت کلرادو نسبت به اسکار 2020 و اهدای جایزه به فیلمی از کره‌جنوبی شدیدا انتقاد کرد. ترامپ گفت: «[دیدید] جوایز اسکار امسال چقدر بد بود؟ [هو کردن حضار به نشانه تایید]... «و جایزه تعلق می‌گیرد به فیلمی از کره‌جنوبی»! [اشاره به نحوه اعلام برنده جایزه در مراسم اسکار] این دیگر چه کوفتی بود؟!‌ [خنده حضار] ما به اندازه کافی با کره‌جنوبی مشکلاتی داریم؛ به‌ویژه در تجارت! با وجود این، [آکادمی] جایزه بهترین فیلم را به آنها می‌دهد. آیا این خوب بود؟! نمی‌دانم! من دنبال فیلم‌هایی مثل «بر باد رفته» هستم. آیا می‌توانیم دوباره فیلم‌هایی چون «بر باد رفته» را داشته باشیم؟ لطفا! [ تایید حضار]... یا [سانست بلوار فیلمی از بیلی وایدر]... یا خیلی فیلم‌های خوب دیگر. «برنده از کره‌جنوبی است»! من فکر می‌کردم منظورشان جایزه «بهترین فیلم خارجی زبان» است. اما نه! [جایزه بهترین فیلم بود]. اصلا این اتفاق قبلا سابقه داشت؟!» البته داستان منازعات ترامپ با اعضای آکادمی اسکار و برخی از مطرح‌ترین سلبریتی‌های آمریکایی، سریالی دامنه‌دار است. در همین مراسم امسال وقتی «برد پیت» برای دریافت جایزه بهترین بازیگر مکمل مرد روی سن رفت با کنایه به عدم مجوز نمایندگان مجلس برای اخذ شهادت از جان بولتون علیه ترامپ در جریان استیضاح در سنا گفت: «به من گفته‌اند که برای صحبت کردن در اینجا فقط 45 ثانیه فرصت دارم. البته این 45 ثانیه بیشتر از زمانی است که مجلس سنا هفته پیش به جان بولتون [برای شهادت علیه ترامپ] داد.«
-3 اما چرا نباید این کنش ترامپ را در قالب قسمت جدیدی از سریال کشمکش با اعضای آکادمیک تحلیل کرد؟ به‌نظر می‌رسد اگر با این عینک به این اقدام او نگاه کنیم ظرافتی که در این سیاست‌ورزی ترامپ وجود دارد -که از قضا از عوامل اصلی پیروزی او در انتخابات گذشته و احتمالا موفقیت او برای تمدید دوره ریاستش بر ایالات متحده در کارزار پیش رو است- را نادیده گرفته‌ایم. کره‌جنوبی، کره‌شمالی نیست که دشمن آمریکا به‌ حساب بیاید. کره‌جنوبی یکی از اصلی‌ترین متحدان استراتژیک آمریکاست، اما ترامپ از هر موقعیتی برای برجسته کردن «امر ملی» در برابر «امر جهانی» یا Universal استفاده می‌کند. «دیگری»سازی او با اشاره به فیلم «بر باد رفته» ویکتور فلمینگ که یک فیلم آمریکایی تمام‌عیار و حتی «نژادپرستانه» تلقی می‌شود، دقیقا در راستای همان راهبرد کلان در فعال کردن شکاف «ملی» در برابر «غیرملی» یا «جهانی» است. با حضور ترامپ در کاخ سفید، این پدیده در سپهر سیاست بین‌المللی تبدیل به یک تب جهانی شد. برگزیت، داستان پرتلاطم خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، مهم‌ترین قرینه بسط مدل سیاست‌ورزی ترامپ در جهان است. دو دهه پیش «امر یونیورسال» در قالب ایده «دهکده جهانی» به مثابه یک آرمان مطلق محسوب می‌شد، اما با سر برآوردن اژدهای چین و قدرت‌های نوظهوری چون روسیه و دیگر کشورها و به‌خصوص با ظهور پدیده ترامپ، افق جهانی‌سازی با مخاطره جدی روبه‌رو شده است.
4 - تحلیل پدیده ترامپ یکی از جرقه‌های اصلی بود که ایده کتاب آخر فرانسیس فوکویاما، تحلیلگر ارشد استراتژی، را شکل داد. فوکویاما در کتاب «هویت: تقاضای کرامت و سیاست‌های رنجش» می‌کوشد تا با تمرکز بر بحث «هویت»، رخدادهای جدید عالم سیاست را تحلیل کند. او سودای بازشناسی «هویت» را عنصر اصلی شکل‌دهنده بخش عمده‌ای از رخدادهای سیاسی امروز دنیا ازجمله ملی‌گرایی، پوپولیسم و اقتدارگرایی می‌داند. همراه با بالا گرفتن دغدغه هویت در جوامع مختلف، این موضوع در قالب صورت‌بندی‌های مختلف «امر ملی» به مساله اصلی متفکران بسیاری در اقصی نقاط دنیا تبدیل شده است. تازه‌ترین نمونه بومی این تلاش‌ها، کتاب جدید سید‌جواد طباطبایی با عنوان «ملت، دولت و حکومت قانون» است. طباطبایی در مطلع این کتاب که چند روزی است منتشر شده، می‌نویسد: «این دفتر جستاری درباره‌ «مشکل» ایران است و ملاحظات دفترهای سه‌گانه تاملی درباره ایران را دنبال می‌کند.» هر‌چند طباطبایی مدعی است در پروژه ایرانشهری به «ایران» به مثابه یک مساله فلسفی می‌نگرد اما در بخش پایانی این اثر، اذهان را متوجه ابعاد سیاسی طرح خود می‌کند: «بحث من یک جنبه‌ ناظر بر استراتژی نیروهای ملی برای دفاع از کشور در شرایط بحرانی و در محاصره‌ نیروهای عربی-تورکی و سلفی-نو‌عثمانی دارد.» به‌نظر می‌رسد با افول «امر جهانی» در مقابل «امر ملی»، این «امر ملی» است که در قالب‌های متفاوتی در‌حال «جهانی شدن» است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/100656/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

انریکه: من را با کسی مقایسه نکنید

محمدی: بعید می‌دانم بین یزدانی و قاسم‌پور مسابقه برگزار شود

شجاعی هشتم شد

اعلام میزبان رقابت‌های وزنه‌برداری قهرمانی جهان 2027 و 2028

خبرخوش رئیس صدا و سیما درباره حق‌پخش فوتبال

امیدواری جانشین کلوپ؛ 48 ساعت دیگر در لیورپول!

شجاعی: زود است اما به قهرمانی در جام حذفی فکر می‌کنیم

وقتی دوست صمیمی رونالدو، ستاره پرتغالی را می ترساند

پرسپولیس در انتظار خبر مهم

دعوای عجیب مدیران بارسا؛ ژاوی باید اخراج شود

واعظ آشتیانی: رأی مردم آمریکا در انتخابات نمایشی است

امام جمعه سابق جوانرود درگذشت؛ علت استعفای سال گذشته او چه بود؟

گنجی: توماج صالحی حتما اعدام نمی‌شود

معاون پارلمانی رئیسی: دستگاه‌ها باید به وظایف روشن و بی‍ّن خود درباره حجاب عمل کنند

تشکر وزیر دفاع از مجلس بابت تصویب تشکیل سازمان «سپند»

حامد بهداد و سحر دولتشاهی از «می‌خواهم زنده بمانم» به «مفت‌بر» رسیدند

کل کل نون خ ها در آخرین لحظات عمرشان

تیزر آهنگ جدید «جاذبه» با اجرای ماکان بند

هشدار نارنجی برای نیمه شرقی کشور

نیروی دریایی ارتش در کنار مردم سیل‌زدۀ سیستان‌وبلوچستان

اعزام 1500 عمره‌گزار به حج در 3 روز

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

شادترین روز اورتون در یک دهه!

امروز، روزِ یوهان کرویف است

آغاز رقابت‌های کشتی فرنگی جام تختی با حضور سرمربی تیم ملی

واحدهای سیار برای پخش HD لیگ برتر!

نونیز در حد لیورپول نیست، زودتر بفروشیدش!

پیمان یوسفی و علی دبیر باز هم خبرساز شدند

گل های جذاب لحظه ثانیه های آخری تیم ملی انگلیس در طول تاریخ

گلهای برتر سری آ در هفته 33

خوشحالی کاپیتان بارسا

حزباوی: من و اکرم عفیف شما همه!

نماینده ویژه پاکستان: ایران و چین شرکای معتمد ما هستند

دستور کار جلسات مجلس در هفته آینده اعلام شد

نماینده مجلس: مماشاتی که با بی‌حجابی صورت گرفت، کار را برای مقابله با بی‌حیایی سخت‌تر کرد

شورای وحدت چند نماینده در مجلس دوازدهم دارد؟

فرمانده کل ارتش: ایران هر کجای رژیم صهیونیستی را لازم باشد و بخواهد موشک می‌زند

واعظی: آنچه رئیسی می‌گوید با آمار‌های دو هفته قبل یا دو هفته بعد اعضای دولت فرق دارد

جشن تولد غریبانه بازیگر محبوب طنز آثار صداوسیما

خبرهایی از چهره ها؛ از مدیری تا ده نمکی

نمایش 2 فیلم برای جامعه ورزش پهلوانی از شبکه‌های مختلف تلویزیونی

مسعود فروتن فیلم «همسر» فخیم‌زاده را برای نابینایان روایت کرد

تقلب‌های ناشیانه این سریال از «فسیل» هیچ‌کس را نخنداند

چه سریالی جایگزین «مادرانه» می‌شود؟

آهنگ جدید و دلی سهیل مهرزادگان به نام «باهام بد تا کرد»

تاخیر در پرداخت الکترونیکی بیمه‌های تکمیلی

لحظه نجات راننده گرفتار در خودرو ‌در حال سوختن