راه ترقی

آخرين مطالب

روایت رسانه سعودی از جنگ نفتی بن سلمان و پوتین نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - انتخاب / متن پیش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
وائل مهدی- الشرق الاوسط/ با بحرانی شدن اوضاع در بازار نفت و رسیدن قیمت‌ها به زیر 30 دلار و پیش بینی‌ها در مورد ادامه این سقوط قیمت نفت در ماه‌های آینده، در صورت ادامه کرونا، دو سوال مهم مطرح می‌شود: آیا عربستان سعودی باید به روسیه گوش کرده و پیشنهادی که روس‌ها در جریان نشست اوپک در تاریخ 6 مارس ارائه دادند را بپذیرد؟ و اینکه آیا اوپک فروپاشیده است؟
در ادامه این مطلب آمده است: پیش از آنکه به این سوال پاسخ دهیم، باید آنچه در نشست 6 مارس گذشت را شرح دهیم. در اواخر سال 2019، توافقی بین اوپک و هم پیمانان مستقل آن به رهبری روسیه، صورت گرفت، که براساس آن، تولید نفت حدود 1.7 میلیون بشکه در روز کاهش می‌یافت، تا بازار به توازن برسد. در همین راستا، برای اینکه عربستان سعودی بعنوان بزرگترین تولید کننده نفت اوپک، دیگر اعضا را تشویق به کاهش کند، 40 هزار بشکه اضافی را نیز کاهش داد تا مجموعا تولیدش به 2.1 میلیون بشکه برسد. در آن زمان، همه اعضا توافق کردند که در ماه مارس، برای مشخص کردن ادامه یافتن یا نیافتن این توافق، به نتیجه برسند.
همه در روز 6 مارس جمع شدند، اما یک مساله غافلگیر کننده بوقوع پیوسته بود و آن، شیوع ویروس کرونا بود که نه تنها حیات بشریت، که تقاضای نفت را نیز تحت تاثیر قرار داد.
طبق پیش بینی‌های اوپک، این ائتلاف باید 1.5 میلیون بشکه از تولیدات نفت را کاهش دهد؛ این امر مورد حمایت شدید عربستان بود، اما روسیه ضمن مخالفت با این مقدار، پیشنهاد داد توافق قبلی تا ژوئن، ادامه داشته باشد.
این نشست، با اختلاف بین دو طرف، به پایان رسید و وزیر انرژی روسیه پس از نشست اعلام کرد که توافق قبلی به پایان رسیده است و از اول اپریل، هر دولتی می‌تواند هر مقداری که می‌خواهد نفت تولید کند. بر این اساس، عربستان اقداماتی را انجام داد تا سهم خود در بازار را از طریق افزایش ذخایرش به سطح تاریخی، بیشتر کرده و بازار را با نفت خود اشباع کند. علاوه بر اینکه قیمت نفت خود را به پایین‌ترین حد ممکن در طول 20 سال گذشته رساند. در این شرایط، جنگی موسوم به جنگ قیمت‌ها بین عربستان و روسیه به راه افتاد، آن هم بی آنکه سعودی‌ها به صراحت از این جنگ سخن بگویند یا اینکه کرملین وجود این جنگ را انکار کند.
آنچه در حال وقوع است، قیمت‌ها را نابود می‌کند؛ چرا که گنجایش ذخیر سازی نفت در جهان، از 1.6 میلیارد بشکه در روز تجاوز نمی‌کند، در حالی که نفتی که در نیمه اول سال 2020 عرضه می‌شود، حدود 1.8 میلیارد بشکه در روز است و به این ترتیب، جایی برای ذخیره سای نفت و پالایش آن وجود نخواهد داشت.
در اینجا باید دیدگاه پاول سوروکین، معاون وزیر انرژی روسیه را مد نظر قرار دهیم. وی تصریح کرده است که طی هفته‌های آینده، تقاضای نفت به میزان 20 میلیون بشکه در روز، کاهش می‌یابد، یعنی حدود 20 درصد از حجم تقاضای جهانی. با این حال، سوروکین معتقد است که پیشنهاد اوپک برای کاهش تولید 1.5 میلیون بشکه، مثل «قطره‌ای در اقیانوس» می‌ماند و عاقلانه نیست اقداماتی اتخاذ شود که اثری ندارد، چرا که ایجاد توزان در بازار، به یک تلاش بین المللی در قالبی بزرگتر از اوپک، نیاز دارد. به همین دلیل، سوروکین بهترین گزینه را پیشنهاد روسیه در مورد ادامه توافق سال قبل می‌داند.
مساله مهم دیگر در صحبت‌های سوروکین، آن بود که روسیه معتقد است قیمت عادلانه، بین 45 تا 55 دلار برای هر بشکه است و در صورتی که کرونا شیوع پیدا نمی‌کرد، قیمت‌ها در همین سطح می‌ماند.
این اظهارات، متناقض است. همه می‌دانند بر اثر کرونا شرایط به چه صورت خواهد شد. حتی قبل از کرونا، اوپک بر این عقیده بود که در سال جدید، به دلیل جنگ تجاری با چین و کندی رشد اقتصاد جهانی، حدود یک میلیون بشکه در روز، اضافه است؛ بویژه در صورتی که دولت‌های خارج از اوپک نیز بر تولید نفت خود بیفزایند.
در واقع، نمی‌دانم روسیه این قیمت به اصطلاح عادلانه را بر چه اساسی انتخاب کرده است؟ قیمت عادلانه، اصلی است که هیچ طرفی، بخصوص عربستان سعودی از آن صحبت نمی‌کند. آیا منظور این است که قیمت مذکور، قیمت مناسب برای بودجه روسیه است که طبق 42 دلار برای هر بشکه نفت، تنظیم شده است؟ یا این قیمتی است که تعادلی را در بودجه روسیه محقق نموده و فشار‌ها را بر تولید نفت صخره‌ای آمریکا، باقی نگه می‌دارد؟
حال، وقت پاسخ به سوالی است که در ابتدای مقاله طرح شد، پاسخ من این است: نه. تصمیم روسیه، برخلاف تمام ارقام است و باید قیمت‌های نفت کاهش یابد. می‌دانم که نوعی نارضایتی جهانی از اقدام عربستان وجود دارد. اگر عربستان در جهت اشباع کردن بازار از نفت اقدام نمی‌کرد، ایالات متحده نماینده خود در حوزه انرژی را به عربستان نمی‌فرستاد، تولید کنندگان نفت در تگزاس، به فکر سازماندهی تولید نمی‌افتادند و شش نفر از اعضای کنگره به وزیر خارجه آمریکا نامه نمی‌نوشتند تا وی را تحریک کنند که عربستان را تشویق به ترک اوپک نموده و به دنبال معامله تازه‌ای در زمینه انرژی باشد که طبق ان، عربستان به جای روسیه، در زمینه انرژی به آمریکا نزدیک شود.
آنچه عربستان انجام می‌دهد، اجرای اصل بازار آزاد، از طریق رقابت و افزایش سهم خود در بازار است. ریاض باید به این هرج و مرج سازی ادامه دهد؛ چرا که کوتاه امدن فایده‌ای ندارد... مگر اینکه جهان برای دوران پسا کرونا، به یک توافق کلی تازه و بزرگتر از اپک، دست یابد.
آیا این به معنای مرگ اوپک است؟ اوپک هرگز نمی‌میرد؛ چرا که انچه سیاستمداران آمریکایی نمی‌دانند، ان است که اوپک، منبع استقرار در بازار است و هر آنچه خارج از اپک قرار دارد، منبعی برای ایجاد خلل در عرضه و تقاضاست. نامه اعضای کنگره به پومپئو، برخلاف مبادی بازار آزاد بوده و انگیزه‌های آن، سیاسی است، که مهمترین این انگیزه ها، امنیت انرژی ایالات متحده است.
همه به دنبال منافع خود هستند و اوپک نمی‌تواند کاری از پیش ببرد. 50 تا 60 میلیون بشکه نفت در بازار است که هیچ طرفی بر آن حکمفرما نیست. دولت‌های خلیج (فارس) و اوپک و شرکت‌های بسیاری در سال جاری متضرر می‌شوند. با این حال، اگر همه بخواهند، می‌توانند پس از کرونا یک نظام جهانی بهتر و با دوام‌تر بسازند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/104052/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادامه آمار جادویی حسن‌زاده در تیم ملی

ورود سروش به باشگاه صدتایی‌های پرسپولیس

سقوط از لیگ برتر با یک برزیلی لغو می‌شود

چرا پرسپولیس دربی را نبرد

منشا برای فولاد ضرر داشت رفت!

ویسی، ایده کمیته فنی در فولاد را رد کرد

اوسمار: در فوتبال ایران زیاد وقت تلف می‌کنید

زامهران: نساجی قطعا در لیگ برتر می‌ماند

قرارداد یک سال و نیمه فولاد با ویسی ادامه دارد

رئیس جمهور: تردید نداریم که نظمی عادلانه جایگزین نظم فعلی خواهد شد

رئیسی پاکستان را به مقصد سریلانکا ترک کرد

دیدار معاون مددکاری و مشارکت های مردمی بنیاد شهید و امور ایثارگران با نماینده ولی فقیه و استاندار البرز

قوانین مصوب با اعتبارات بنیاد شهید همخوانی ندارد

استان البرز شهدای بزرگی را تقدیم نظام کرده است

دستگاه های جوجه کشی شرکت مکانیزاسیون در مسیر صادرات

رسیدگی به درخواست 41 متقاضی توسط سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران آذربایجان شرقی

سرمقاله خراسان/ خطر دوقطبی شدن در موضوع تعطیلات

یازده بازیکن برتر تاریخ ایران از نگاه خسرو حیدری

جوان‌ترین بازیکن تیم ملی: قرقیزستان با برزیل فرقی ندارد

ستاره سابق یونایتد: برمی‌گردم!

گلزن جدید استقلال از دفاع آمد

ویسی به یاد 9 بازیکن خوزستانی در تیم ملی

اورونوف، مهمترین اسلحه اوسمار برای انتقام

یک بازی لیگ برتر بدون تماشاگر شد

معاون سلامت و توانمندسازی اجتماعی  بنیاد شهید و امور ایثارگران با جمعی از جانباران قطع نخاعی دیدار کرد

یک بی‌احتیاطی و رویاهایی که بر باد رفت

پوچتینو: به شکست 5-0 نیاز داشتیم!

جای آزمون را یک ایرانی پُر می‌کند

تودور: با سری بالا از کوپا ایتالیا حذف شدیم

ناگفته‌های مربی سابق استقلال از دربی حذفی‌

مکان بازی مرگ و زندگی سپاهان مشخص شد

حیدری: تیم نکونام شخصیت قهرمانی دارد

ناگفته‌های خسرو حیدری از دربی جام حذفی

نمک سیاوش یزدانی بر زخم هواداران الهلال!

گل تماشایی سینا اسدبیگی در تمرین پرسپولیس

مشکلات ساپینتو و فتح‌الله‌زاده بر سر دفتر کمپ حجازی

روزگار بحرانی یاران صیادمنش؛ 9 بازی 3 امتیاز

سرنوشت تراکتور سرانجام تعیین شد

حریف سپاهان از هند نیروی کمکی گرفت!

دبیر جدید فدراسیون کبدی معرفى شد

خلاصه بازی آرسنال 5 - چلسی 0

گل اول یوونتوس توسط میلیک در دقیقه 82

خسرو: در زمان ساپینتو، چهار پنج مدیرعامل عوض کردیم

خلاصه بازی لاتزیو 2 - یوونتوس 1

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

گل دوم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 52

گل سوم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 57

گل چهارم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 65

حیدری: در اولین بازی خوشه طلایی، فقط یازده بازیکن داشتم

خلاصه بازی الهلال 2 - العین 1