راه ترقی

آخرين مطالب

معنای سقوط شدید قیمت نفت نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در پی سقوط شدید قیمت ها، بازار‌های جهانی نفت به شدت آشفته شده اند. قیمت‌های انواع نفت‌های جهانی به کانال 20 دلار سقوط کرده و حتی ممکن است از این هم کمتر شود. ناظران دلایل مختلفی را برای تغییرات اخیر بازار‌های نفت برمی‌شمارند.
روز دوشنبه یازدهم فروردین (30 مارس) نفت خام برنت با کاهش تقریبا یک و نیم دلاری به 23 دلار برای هر بشکه رسید که این پایین‌ترین قیمت خام برنت از نوامبر 2002 به این سو است. همچنین نفت متوسط غرب تگزاس به 19.92 دلار سقوط کرد که این کمترین قمیت این نفت در 17 سال گذشته است.
قیمت انواع نفت اوپک نیز حال و روز خوبی ندارد. هم اکنون، انواع نفت خام سبک و سنگین اوپک در کانال 20 دلار قرار دارد. در این میان، قیمت نفت سنگین ایران قابل توجه است. به گفته وبگاه تخصصی نفت، اویل پرایس، در حال حاضر قیمت نفت سنگین ایران به 14.93 دلار سقوط کرده است. چنین قیمت‌هایی هم برای ایران و هم برای سایر کشور‌های عضو اوپک بسیار کم سابقه است.
دو دلیل سقوط قیمت ها
اما در رابطه با اینکه چرا قیمت‌ها به این شکل تاریخی سقوط کرده اند، کارشناسان به دو دلیل عمده اشاره می‌کنند. دلیل نخست، عدم توافق روسیه و عربستان بر سر تمدید توافق کاهش تولید نفت گروه اوپک پلاس است که با برداشتن محدودیت تولید کشورها، موجب فروپاشی تاریخی قیمت‌های نفت شد. تقریبا یک ماه پیش در آستانه انقضای توافق کاهش تولید، گروه اوپک پلاس برای تمدید آن جلسه گرفتند. سعودی ها، پیشنهاد کردند که 1.5 میلیون بشکه در روز به توافق قبلی کاهش تولید اضافه شود تا از این طریق، قیمت‌ها افزایش یابد. سعودی‌ها مایل بودند که در توافق جدید، 3.6 میلیون بشکه در روز از تولید کشور‌ها حذف شود. اما روس‌ها با پیشنهاد سعودی‌ها مخالفت کردند و بدین ترتیب کل توافق کاهش تولید از بین رفت. بعد از نابودی گروه اوپک پلاس، سعودی‌ها در اقدامی انتقام جویانه، اعلام کردند که تولید نفت خود را از ماه آوریل به نحو چشمگیری افزایش خواهند داد. شرکت نفتی عربستان، آرامکو، اعلام کرد که از ماه آوریل، حجم تولید خود را از 12 میلیون بشکه در روز به 13 میلیون افزایش خواهد داد. ماه آوریل از راه رسید و بازار‌ها به شوک نفتی عربستان واکنش نشان می‌دهند. برخی کارشناسان معتقدند که سعودی‌ها مایل اند از طریق افزایش تولید، خسارت‌های ناشی از کاهش قیمت‌ها را جبران کنند. آن‌ها با هدف تصاحب سهم بیشتری در بازار، به مشتریان تخفیف‌های قابل توجهی داده اند.
همه این‌ها در حالی رخ داد که شیوع ویروس جدید کرونا، معروف به کووید-19، به اقتصاد جهانی ضربه می‌زند. تعداد بیماران کرونا در جهان از 700 هزار نفر فراتر رفته و تلفات این بیماری نیز از 33 هزار نفر عبور کرده است. کشور‌ها برای جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری، تدابیر محدودکننده‌ای به کار گرفته اند که شامل تعطیلی بخش‌هایی از اقتصاد می‌شود. در نتیجه این تدابیر، فعالیت‌های اقتصادی در کشور‌های بزرگ دچار افت شده و به تبع آن، مصرف نفت و تقاضای جهانی آن نیز کاهش یافته است.
کسری‌های بزرگ در بودجه‌های نفتی
هم کرونا و هم اختلاف نفتی عربستان و روسیه فعلا پابرجا هستند. هنوز هیچ درمان قطعی و جامعی برای بیماری کرونا پیدا نشده و هر روز تعداد بیشتری به مبتلایان اضافه می‌شود. امری که به معنای تداوم رکود اقتصادی در جهان است. در رابطه با عربستان و روسیه نیز هر دو طرف اعلام می‌کنند که قصدی برای گفتگو بر سر ایجاد تعادل در بازار ندارند. در نتیجه، سقوط قیمت‌ها ادامه خواهد داشت. برخی کارشناسان هشدار می‌دهند که قیمت‌ها ممکن است به زیر 20 دلار هم سقوط کند. امری که برای بسیاری از طرف‌ها، از تولیدکنندگان نفت شل در آمریکا گرفته تا کشور‌های متکی به نفت، فاجعه‌بار خواهد بود.
به عنوان نمونه، کشوری مثل عراق که به گفته کارشناسان اتکای 90 درصدی به درآمد‌های نفتی دارد، مشکلات اقتصادی زیادی خواهد داشت. عراق با صادرات روزانه 3.5 میلیون بشکه، دومین کشور بزرگ تولیدکننده نفت اوپک است. در پیش نویس بودجه 2020 این کشور، قیمت نفت 56 دلار تعیین شده بود، اما حالا قیمت‌ها به نصف رسیده است. کاهش قیمت‌های نفت، باعث کاهش 65 درصدی درآمد خالص عراق در سال جاری خواهد شد و این به معنای کسری بودجه چند میلیارد دلاری در هر ماه است. آیا عراق می‌تواند از پس چنین کسری‌های بزرگی بربیاید؟ هنوز معلوم نیست.
فعلا سیاستمداران این کشور درگیر تشکیل دولت جدید هستند و توجه چندانی به مباحث اقتصادی نشان نمی‌دهند. اما در بلندمدت، ممکن است با مشکلات اقتصادی متعددی روبرو خواهند شد. سایر کشور‌های نفتی، از حیث کسری بودجه، مشکلات مشابهی خواهند داشت. برخی از این کشورها، تلاش می‌کنند هر چه زودتر غول‌های نفتی مثل عربستان و روسیه را آشتی دهند، اما هنوز موفق نشده اند. الجزایر که ریاست دوره‌ای اوپک را در اختیار دارد، از دبیرکلی اوپک درخواست کرده که جلسه‌ای برای بررسی مشکلات برگزار کند. اما عربستان و دیگران مخالفت کرده اند.
فراتر از جنگ نفتی
برخی کارشناسان این مخالفت عربستان و ناتوانی آن در توافق با روسیه، را خودکشی جمعی و اشتباه فاحش توصیف کردند. اما، مدل جدیدی که توسط آنتونی هالف، پژوهشگر مرکز سیاست انرژی جهانی در دانشگاه کلمبیا، طی یادداشتی در روزنامه فایننشال تایمز، معرفی شده، نشان می‌دهد که جنگ نفتی عربستان و روسیه، یک امر حساب شده برای خارج کردن سایر تولیدکنندگان از بازار است. بر اساس این مدل، تولیدکنندگان بزرگ نفت مانند عربستان، که تولیدشان هزینه کمی دارد، برای استفاده بهینه از درآمد‌های نفتی باید تناقض میان قیمت و سهم بازار را متعادل کنند. وقتی قیمت‌های نفت بالا می‌رود، عربستان منتفع می‌شود، اما در عین حال، بخشی از سهمش در بازار را به نفع سایر تولیدکنندگانی که تولیدشان هزینه بالایی دارد، از دست می‌دهد. بنابراین، پاسخ عربستان این است که با کاهش قیمت ها، هزینه تولید سایر تولیدکنندگان را بیشتر می‌کند.
از این منظر، ایران و نفت شل آمریکا به عنوان دو هدف کاهش قیمت‌ها ارزیابی می‌شوند. به گفته هالف، کاهش قیمت‌ها، به همه تولیدکنندگان آسیب می‌زند، اما برای ریاض و مسکو منافع بلندمدتی دارد. آن‌ها هزینه تولید زیادی ندارند و در عین حال، ذخایر مالی زیادی دارند. در نتیجه می‌توانند بهتر از دیگران، خسارت‌های ناشی از کاهش قیمت‌های نفت را تحمل کنند. اما دیگر تولیدکنندگان مشکلاتی دارند. از دیدگاه هالف، ایران یکی از این تولیدکنندگان است. اما جایزه اصلی، ایران نیست، بلکه نفت شل آمریکاست.
هزینه تولید نفت شل در آمریکا بیشتر از نفت اوپک است. وقتی قیمت‌ها بالا می‌رود، تولید نفت شل بیشتر می‌شود. چون صرفه اقتصادی دارد. اما وقتی قیمت‌ها پایین برود، تولیدکنندگان نفت شل تحت فشار قرار می‌گیرند. شاید به همین دلیل است که آمریکا به عربستان فشار آورده که تولیدش را افزایش ندهد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/104066/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس بانک مرکزی دولت روحانی دست به قلم شد؛ توصیه به تیم اقتصادی رئیسی

خریداران و فروشندگان مسکن بخوانند

آخرین وضعیت ایران برای میزبانی از بازی‌های آسیایی ناشنوایان

قهرمانی تیم نخبگان گیلان در لیگ برتر شطرنج بانوان

هشدارهای شمسایی در نشست فنی قبل از بازی با قرقیزستان

اعلام ماموریت حمید مطهری در غیاب یحیی

نقش ویژه پرسپولیس در فینالیست شدن العین!

قوانین باید برای اخراج ستاره چلسی عوض شود

اتهام جالب به آرتتا؛ موهایت رنگ است!

حیدری: بازیکن خوب برای مربی همه چیز است

کواچ قهرمان شد و خداحافظی کرد

تبرئه استقلال از شکایت 42 میلیاردی یک ایجنت

رئیسی: اشغالگری رژیم صهیونیستی نه مشروعیت‌زا است و نه مالکیت‌آور

شیر خاورمیانه؛ لقب سریلانکایی‌ها به رئیس جمهور ایران

اولین فهرست اصولگرایان در دور دوم انتخابات مجلس منتشر شد

کنایه «نون خ» به شعارهای مسئولین!

سرگشتگی و یاس یک فضانورد/ مینی سریالی که باید دید

رونمایی از نماهنگ جدید خواننده «سلام فرمانده»

رودخانه تفت یزد سرریز شد، خیابان اصلی به زیر آب رفت

آبگرفتگی معابر شهر گنبد کاووس بر اثر بارش بهاری

آیین تعویض پرچم گنبد حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (علیه‌السلام)

امروز، آخرین مهلت توزیع کارت کنکور

پیش‌بینی جدید از بارش باران در ایران

کشف یک راه جدید برای از بین بردن بوی زیر بغل

داستانک/ پری خوشحال

یورونیوز: پهپاد‌های مهاجم به اسرائیل تسلیحاتی ویرانگر و مخوف هستند

آغاز همایش ملی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی سراسر کشور

یورو رکورد زد

آغاز رقابت 8 تیم برای رسیدن به جام جهانی

هدایت تراکتور کادوی تولد 50 سالگی!

گرایی کشتی‌گیر قدرتمندی است

محمدی: باخت تیلور بار روانی را از تیم ملی کشتی کم کرد

واکنش اولیایی به واگذاری استقلال و پرسپولیس

جعفری: پیشنهاداتی دارم اما اولویتم تیم شهر خودم است

ابتلا به یک بیماری عجیب، موراتا را خانه‌نشین کرد

هشدار در انتخاب سرمربی خارجی برای بسکتبال

تکلیف سهمیه جام‌ جهانی در صورت صعود ازبک

پیشنهاد منچسترسیتی به خسرو حیدری

حسن بیادی: چه بسا دخالت‌های دولت نباشد کارها بهتر انجام شود

استقبال رسمی مقامات سریلانکا از رییس جمهور

جانباز سرافراز «علی طحان سفلی» به خیل همرزمان شهیدش پیوست

همه مرد های مجرد آبادی خواستگار گلاتاژ بودند!

پای آرمین زارعی هم به دادگاه باز شد!

قطعه جدید محسن چاوشی به نام «جهان لاغر» منتشر می‌‌شود

شکستن درختان به علت وزش باد شدید

جزئیاتی از پرونده‌های قاچاق دختران و خانه‌های فساد؛ 96 نفر دستگیر شدند

حکم اعدام برای 3 پسر به اتهام تجاوز به 2 دختر نوجوان

ترفندهایی برای شناخت آبلیموی تقلبی از اصل/ آبلیموی سنتی بخریم؟

شاید موشک‌های آینده بدون سوخت کار ‌کنند!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ توصیه خیرخواهانه