راه ترقی

آخرين مطالب

چرا غرب نتوانست مثل آسیا با کرونا مقابله کند؟ نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
تا قبل از شیوع جهانی ویروس جدید کرونا، کمتر کسی فکر می‌کرد در قرن بیست و یکم یک بیماری همه‌گیر شیوع پیدا کند و تقریبا کل جهان را برای هفته‌ها تعطیل کند. بسیاری معتقد بودند چنین بیماری‌هایی دیگر فقط در کتاب‌های تاریخ و فیلم‌های تخیلی پیدا می‌شوند. اما کرونا ظاهر شد و با سرعتی کم نظیر تمام قاره‌ها را درنوردید و حالا به گفته برخی کارشناسان، همین اعتقاد باعث شده که بسیاری از کشور‌های پیشرفته در مقابل کرونا زانو بزنند.
کرونا همچنان در بسیاری از کشور‌ها تاخت و تاز می‌کند و هر روز جان صد‌ها نفر را می‌گیرد. موارد ابتلا به ویروس جدید کرونا، معروف به کووید-19، به یک میلیون نفر نزدیک می‌شود. تعداد مبتلایان در سراسر جهان، از 860000 و تعداد قربانیان از 43 هزار نفر فراتر رفته است. در حالی که موارد ابتلا در منشأ اولیه کووید-19، یعنی چین، رو به کاهش است، تعداد بیماران و قربانیان این بیماری در غرب در حال اوج گیری است. ظرف یک روز، 563 نفر در بریتانیا در اثر کرونا جان باختند. تعداد مبتلایان اسپانیا نیز از 100 هزار نفر عبور کرده و رو به افزایش است. در آمریکا، اوضاع بسیار وخیم‌تر است. این کشور، با داشتن بیش از 186 هزار مورد ابتلا به کرونا، بیشترین تعداد بیماران را در جهان دارد. فوتی‌های آمریکا نیز از 4000 هزار نفر گذشت. کاخ سفید به تازگی بر اساس یک مدل جدید پیش بینی کرده که بین 100 تا 240 هزار آمریکایی بر اثر کرونا جان‌شان را از دست خواهند داد.
همه این‌ها در حالی است که کرونا در شهر ووهان چین، که منشأ اولیه این ویروس کشنده می‌باشد، مهار شده است. پس از دو ماه اعمال محدودیت‌های شدید، زندگی در ووهان در حال عادی شدن است.
دو دیدگاه
این تفاوت در نوع مقابله با کرونا پرسش‌های مهمی را مطرح کرده که شاید مهمترین آنها، این است که چرا چین و به طور کلی کشور‌های آسیایی، در مقایسه با کشور‌های غربی، در مهار یا حداقل کند کردن روند شیوع کرونا عملکرد موفق‌تری داشته‌اند؟
در پاسخ به این پرسش، نظرات مختلفی مطرح شده است که به طور کلی به دو بخش تقسیم می‌شوند. گروهی با متهم کردن چین به پنهان‌کاری در موضوع کرونا، از اساس صحت این پرسش را زیر سوال می‌برند. برخی رسانه‌های غربی، به وضوع این دیدگاه را مطرح می‌کنند که مقامات چین درباره شدت و گستره شیوع بیماری کرونا در کشورشان شفاف نبوده اند. این رسانه ها، از طریق مصاحبه با شهروندان ووهان یا بررسی آمار فوتی‌های بیمارستان ها، می‌گویند تلفات چین از کرونا بسیار بیشتر آمار رسمی است.
شاید این دیدگاه کاملا عاری از صحت نباشد، اما نمی‌تواند به پرسش فوق پاسخ کاملی بدهد. به این دلیل ساده که اگر نظام اقتدارگرا و غیردمکراتیک چین درباره کرونا پنهان‌کاری کرده است، پس چرا سایر کشور‌های آسیایی مانند کره جنوبی و ژاپن که دمکراتیک و شفاف هستند، در مقایسه با کشور‌های غربی عملکرد بهتری در مقابله با کرونا داشته اند؟ کره جنوبی و ژاپن، هر دو با کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند و تلفاتی داده اند، اما کرونا در آن‌ها، مانند کشور‌های اروپایی و آمریکا نابسامانی به بار نیاورده است.
از این رو، گروهی دیگر وجود دارد که معتقدند کشور‌های آسیایی در مقایسه با کشور‌های غربی عملکرد بهتری در مبارزه با کرونا داشته اند. این گروه دلایل متعددی را برمی‌شمارند. از جمله اینکه، چین تدابیر سفت و سختی را به کار برد که به کار بردن آن‌ها در غرب امکان پذیر نبود. مثلا چین در ووهان عملا حکومت نظامی اعمال کرد و حتی با کسانی که از منزل خارج می‌شدند برخورد شدید و بعضا خشنی می‌شد. همچنین، در کشور‌های آسیایی از همان ابتدا بر نقش ماسک در جلوگیری از سرایت کرونا تاکید شد. در حالی که در غرب، رسانه‌ها ادعا کردند که ماسک تاثیر چندانی بر جلوگیری از انتقال ویروس ندارد و در مقابل به مردم توصیه کردند که بر شستن مکرر دست‌ها تمرکز کنند. افزون بر این، آمریکایی‌ها در ابتدا فاصله گذاری اجتماعی را جدی نگرفته بودند. چندی پیش در حالی که مقامات آمریکا تازه مقابله جدی با کرونا را شروع کرده بودند، انتشار تصاویری از سواحل شلوغ فلوریدا جنجال برانگیز شد. این در حالی است که مقامات چینی در ووهان، برای جلوگیری از خروج مردم از منازل‌شان، درب‌های برخی منازل را جوش زدند.
اما سوای تدابیر گوناگون ین و سایر کشور‌های آسیایی در مقابله با کرونا، برخی ناظران برای توضیح دلیل تفاوت رویکرد‌های آسیایی و غربی در مبارزه با کرونا، به مسئله متفاوتی اشاره می‌کنند و آن، تجربه تاریخی است. دانیل گروس، مدیر مرکز مطالعات سیاست اروپایی، از جمله این ناظران است که طی یادداشتی در وبگاه پراجکت سیندیکیت به نقش تجربه تاریخی در رویکرد‌های کرونایی غربی‌ها و آسیایی‌ها پرداخت. از دیدگاه گروس، فقدان تجربه تاحدود زیادی پاسخ دیرهنگام اروپا و آمریکا به کووید-19 را توضیح می‌دهد. وی نوشت: «نه اروپا و نه آمریکا، از زمان همه گیری آنفولانزای اسپانیایی در سال 19-1918 هیچکدام بحران بهداشت عمومی به این گستردگی را تجربه نکرده بودند. در مقابل، کشور‌های آسیایی که کمتر از 20 سال پیش، مجبور بودند با بیماری سندروم حاد تنفسی (سارس) دست و پنجه نرم کنند، بسیار سریعتر به شیوع کووید-19 واکنش نشان دادند و تدابیر کنترلی موثری را اعمال کردند که امکان صاف کردن منحنی این بیماری را به شکلی نسبتا سریع برای آن‌ها فراهم کرد.»
از این رو، به اعتقاد گروس، روایت مبتنی بر تجربه چین –به این معنی که دیکتاتوری‌ها در مهار بیماری همه‌گیر عملکرد بهتری دارند- اشتباه است. آنچه این بار تفاوت ایجاد کرد، این بود که چین و سایر جوامع آسیایی در حافظه زنده‌شان تجربیات مشابهی با کووید-19 دارند.
بنابراین، از دیدگاه گروس، مهار کردن ویروس در آسیا ربطی به نظام سیاسی کشور‌های آسیایی ندارد. بلکه با تجربه تاریخی این کشور‌ها در تعامل با بیماری‌های مشابه مرتبط است. به نوشته این تحلیلگر، کشور‌های دمکراتیکی مانند کره جنوبی و ژاپن، به اندازه یک کشور دیکتاتور، می‌توانند به نحو موثری با یک ویروس مقابله کنند. در حقیقت، جوامع باز نسبت به کشور‌های اقتدارگرا، مزیت مشخصی دارند، چون برخلاف روز‌های اول کرونا در چین، نمی‌توانند اطلاعات ناخوشایند را برای مدت طولانی انکار یا سرکوب کنند. اما، برای اروپا و آمریکا، کووید-19 یک حمله غافلگیرانه از سوی دشمنی است که تاکنون ناشناخته بود. بنابراین، عجیب نیست که واکنش اولیه کشور‌های غربی به بحران بهداشت عمومی دیرهنگام و نابسامان بود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/104221/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد