راه ترقی

آخرين مطالب

2 بن‌بست آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران گفتگو

2 بن‌بست آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران
  بزرگنمايي:

راه ترقی- نیما نصراللهی روز دوشنبه درباره تمدید تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل متحد افزود: آمریکا در دو بن بست برای تمدید این تحریم ها گرفتار شده است.
وی ادامه داد: تحریم های سازمان ملل متحد با تصویب برجام تا حد زیادی برداشته شد و یکسری از تحریم ها مربوط به ایالات متحده امریکا است.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و فرهنگ افرود: از سال 1984 آمریکا در زمینه تسلیحاتی، ایران را تحریم کرد ولی سازمان ملل متحد تا سال 2006 تحریم تسلیحاتی برای ایران نداشت که در دسامبر سال 2006 بنابر قطعنامه 1737، نخستین بار تامین فناوری های انرژی هسته‌ای ایران را محدود کرد.
وی گفت: سازمان ملل متحد در سال 2007 قطعنامه 1747 را مطرح کرد و طبق این قطعنامه ایران برای صادرات سلاح تحریم شد یعنی تا آن زمان ایران برای فروش سلاح به جز تکنولوژی های مربوط به سلاح های هسته‌ای تحریم نبود و محدودیتی نداشت.
نصراللهی افزود:‌ در سال 2010 قطعنامه 1929 تحریم اصلی را ایجاد کرد؛ قطعنامه ای کلی در مورد خرید فروش، واردات و صادرات سلاح های متداول جنگی از ایران صادر و از کشورها خواسته شد تا تجهیزات جنگی با ایران داد و ستد نکنند و بزرگترین مشکل این قطعنامه بود.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که برجام در سال 2015 بین کشورهای عضو امضا شد بعد از حدود یک هفته قطعنامه 2231 از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر شد که یکی از نتایج این قطعنامه این بود که تحریم های تسلیحاتی ایران اصلاح شد.
این حقوقدان بین‌ الملل افزود: روز اجرایی شدن برجام یعنی 18 اکتبر 2015، قرار بر این شد که ممنوعیت تسلیحاتی برای ایران وجود نداشته باشد بلکه با اجازه موردی شورای امنیت سازمان ملل متحد، ایران بتواند نیاز خود را در تامین سلاح برآورده کند اما از آنجا که آمریکا در شورای امنیت حضور پررنگ دارد عملا محدودیت برای ایران وجود داشت.
نصراللهی تصریح کرد: در قطعنامه 2231 و برجام مشخص شده تا پنج سال پس از اجرایی شدن آنها، تحریم های تسلیحاتی ایران برداشته شود و اکنون به اکتبر 2020 نزدیک می شویم و همه این تحریم ها عملا باید برداشته شود این در حالی است که امریکا از برجام خارج شده و نگرانی که برای آنها وجود دارد این است که به سازوکار حل اختلافی که به عنوان یک مکانیزم در برجام پیش بینی شده بود، دسترسی ندارد که بتوانند تحریم ها را بازگرداند.
وی ادامه داد: اکنون کاری که وزارت خارجه امریکا در پی آن است این است که به برجام برگردند و طبق بند 36 حل اختلافات پیش بینی شده در برجام، از آن برای بازگشت تحریم ها استفاده کنند و پرونده را در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح کنند ولی عملا این اقدام ممکن نیست.
این حقوقدان بین‌ الملل تاکید کرد: طبق منشور سازمان ملل متحد، بازگرداندن تحریم های تسلیحاتی ایران نیازمند رأی مثبت تمام اعضای شورای امنیت سازمان ملل است و هر عضو دائم سازمان ملل نیز می تواند آن تصمیم را وتو کند.
نصراللهی گفت: اگر این موضوع به برجام برود، برای آمریکا بهتر است زیرا طبق ماده 36 برجام، شورای امنیت در مورد ادامه برداشتن تحریم ها تصمیم می گیرد و اگر آمریکا عضو بود و با استفاده از «مکانیسم ماشه» ورود می کرد و ادامه تحریم ها را به رای شورای امنیت می گذاشت بهتر بود و آن گاه دیگر چین و روسیه نمی توانستند وتو کنند و آمریکا به تنهایی می توانست تحریم های تسلیحاتی ایران را بازگرداند اما به لحاظ حقوقی این امکان وجود ندارد.
وی ادامه داد: آمریکا نمی تواند به برجام بازگردد و از طرفی می گوید به برجام کاری ندارند و ملاک را مفاد قطعنامه 2231 قرار می دهد اما در قطعنامه 2231 تصریح شده که دولت های شرکت کننده در توافق هسته ای می توانند از سازوکار ماشه و حل اختلاف استفاده کنند.
نصراللهی افزود: از لحاظ حقوق بین الملل مادامی که چین و روسیه از ایران جانبداری کنند، امکان اقدام موثر برای تحریم تسلیحاتی ایران وجود ندارد و اگر ایران روزی با این تحریم ها مواجه نباشد تامین کننده این سلاح ها چین و روسیه خواهند بود بنابراین به دلیل منافع مالی خود، بعید است که طرف آمریکا بایستند در نتیجه امریکا راه سختی در پیش دارد و از نظر عملی غیرممکن است.
وی خاطرنشان کرد: البته خصوصا در فضای کرونا و تعمیق اختلاف میان چین و امریکا بعید است که امریکا به نتیجه ای دست یابد.
نصراللهی گفت: آمریکا چندین بار استراتژی خود را تغییر داده اما براساس برجام و رویه حقوق بین الملل قطعنامه جدید برای تکرار تحریم ها و قطعنامه 2231 وجود ندارد.
این حقوقدان بین‌ الملل تصریح کرد: اگر امریکا عضو برجام باقی می ماند شاید می توانست با استفاده از «مکانیسم ماشه» اقداماتی علیه ایران انجام دهد.
وی افزود: چین و روسیه و کشورهای اروپایی تمایلی به استفاده از «مکانیسم ماشه» علیه ایران ندارند زیرا حتی پیکر بی جان برجام را توافقی ارزشمند می دانند اما انگلیس با خروج از اتحادیه اروپا به آمریکا نزدیک شده و شاید به عنوان یکی از اعضای برجام بخواهد مکانیزم ماشه را استفاده کند.
نصراللهی گفت: البته ایران هم ١5 دی ماه اعلام کرد که از آن تاریخ به بعد هیچ محدودیتی را در حوزه غنی سازی اعمال نمی کند و در آن زمان پرونده ایران توسط کشورهای اروپایی به کمیسیون مشترک برجام فرستاده و گام اولیه برای سازوکار ماشه برداشته شده است.
وی با اشاره به بند 36 برجام افزود: سازوکار ماشه سه مرحله ای است که طبق آن موضوع به کمیسیون مشترک برجام می رود سپس مساله در حد وزرا مطرح می شود و در نهایت هیات مشورتی تصمیم می گیرد که به سازمان ملل برود یا نه.
نصراللهی گفت: با توجه به مدت زمان کوتاه پنج ماهه تا پایان رفع تحریم های تسلیحاتی ایران عملا امریکا نمی تواند اقدامی انجام دهد.
به گزارش ایرنا، تحریم‌های بین‌المللی ناظر بر فروش تسلیحات به جمهوری اسلامی به پایان خود نزدیک می‌شود.
آمریکا دولت ایران را متهم به حمایت از تروریسم کرده و خواستار تمدید این تحریم‌ها شده است. بر اساس قطعنامه 2231 سازمان ملل متحد هرگونه داد و ستد تسلیحاتی با ایران تا 18 اکتبر امسال (27 مهر) ممنوع است.
این قطعنامه در پیوند با توافق هسته‌ای در سال 2015 و برای یک بازه زمانی پنج ساله تصویب شد و یکی از مواردی بود که از سوی دولت ترامپ و مخالفان توافق هسته‌ای با ایران در آمریکا به شدت مورد انتقاد قرار گرفت. آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد نیاز به کسب اکثریت آرای 9 عضو شورای امنیت دارد. افزون بر آن، روسیه و چین به عنوان اعضای ثابت شورای امنیت می‌توانند چنین طرحی را وتو کنند.  
تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران‌ بـرای‌ نخسـتین‌ بـار در قطعنامـه ١٧٤٧ مورخ‌ ٢٧‌ مارس‌ ٢٠٠٧ برقرار شد. بند پنجم اجـرایی قـطعنامه مزبـور اشــعار می‌دارد کـه شورای امنیت تصمیم می‌گیرد که ایران نباید به تجهیز، فروش‌ یا انتقال‌ مستقیم و غیرمستقیم هر گونه سـلاح یا مواد مرتبط‌ با آن از سرزمین خویش یـا توسـط اتبـاع خـود یـا هواپیماهـا و کشتی‌های دارای پرچـم این کـشور مـبادرت نماید و اینکه همه‌ دولت‌ها از خرید این گونه اقلام از ایران توسط اتباعشان یا هواپیماها و کشتی‌های دارای پرچم این کشورها ممنوع هستند؛ اعــم ‌از اینـکه در سرزمین ایران باشد یا خیر. در واقع، بر اساس این بند، ایران در وهلـه نخسـت از صادرات‌ تسلیحات‌ منع مـی‌شود و دولت‌ها نـیـز از خریـد هـرگونـه تسـلیحات از ایـران منـع می‌شوند.
با تصویب قطعنامه 2231 در تاریخ  ٢٠ جولای 2015، قطعنامه‌های تحریمی پیشین علیه جمهوری اسلامی ایران لغو شدند. یکی از مهمترین مباحث مطروحه در طول مذاکرات میان ایران و گروه موسوم به 1+5 موضوع تحریم‌های تسلیحاتی ایران بود که بر اساس قطعنامه‌های تحریمی علیه ایران وضع شده بود. اگر چه در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) سخنی از موضوع تحریم تسلیحاتی ایران نیامده، اما شورای امنیت به ابتکار خویش برخی محدودیت‌های موجود در قطعنامه‌های پیشین را در قالب پیوست دوم قطعنامه 2231 گنجاند و با ایجاد اصلاحاتی در این محدودیت‌ها، تغییرات مهمی در این مورد ایجاد کرده است. برخلاف قطعنامه‌های‌ ذکرشده که هرگونه صادرات‌ و واردات‌ تسلیحاتی‌ به ایران را منـع‌ می‌کـرد، قـطعنامه ٢٢٣١ با رویکردی‌ دیگر، تصمیمات منع‌کـننده تـسلیحاتی شورا را بـه تـجویز تـسلیحاتی تحـت شرایطی خاص تـبدیل‌ کرد.  
حال به‌رغم خروج دونالد ترامپ رئیس ‌جمهوری آمریکا از توافق برجام در سال 2018 مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا همراه با تیمی در حال تدوین متنی حقوقی است که بر اساس آن آمریکا به عنوان یکی از طرف‌های برجام به شمار می‌رود و می‌تواند مانع از پایان یافتن تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل در اکتبر سال جاری میلادی شود.
این تلاش آمریکا نتیجه چندانی به همراه نخواهد داشت، زیرا آمریکا نمی‌تواند هم از توافق هسته‌ای با ایران پا پس بکشد و هم در صورت نیاز خود به آن ارجاع دهد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/125330/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

عالیشاه بازی آلومینیوم را از دست داد

جرائم مالی، تنها راه درآمدزایی فدراسیون فوتبال

روایت میراسماعیلی از لغو اعزام جودوکاران به مسابقات قهرمانی آسیا

در چنین روزی و در سال 2011 ضربه کاری رونالدو به بارسلونا

جواد خیابانی: نه قهر کردم و نه از تلویزیون می‌روم

گزینه‌های باشگاه تراکتور برای مربی جدید از زبان نصیرزاده

حواشی بازی پیکان و هوادار از زاویه دوربین باشگاه

کولاک مهاجم سابق پرسپولیس در لیگ ژاپن

کشتی ایران رکورد تاریخش را در مسابقات قهرمانی آسیا شکست

واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس به 6 بانک

حسین شریعتمداری: حمله اسرائیل مانند توپ میرزا آقاسی، صدراعظم محمدشاه قاجار بود

صفر تا صد برنده و بازنده عملیات ایران علیه اسرائیل در 3 دقیقه

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن

رابطه تازه سحر دولتشاهی و پیمان معادی صدای برخی‌ها را درآورد!

مجری معروف تهیه کننده تئاتر شد!

جواد خیابانی: نه قهر کردم و نه از تلویزیون می‌روم!

چه خبر از مژده لواسانی و سوگل خلیق؟

آهنگ معین زد رو از خود معین زد قشنگ‌تر خوندن!

ثبت تصویر پلنگ ایرانی در رودبار

اظهارات خانواده شهیدی که در اولین ماموریتش به شهادت رسید

آغاز ثبت‌نام پشت کنکوری‌ها جهت ایجاد سابقه تحصیلی و ترمیم نمره

کاخ رسانه تصاویر جالبی از فرود مجدد فالکون 9

یک اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر و نویسنده ممتازِ معاصر، ملک‌الشعرا بهار

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

خداداد و قهرمانی روی سکوهای تختی

تصمیم ژاوی برابر رئال مادرید

رضایت باشگاه هوادار از سرمربی جوان

ناامنی عربستان برای تماشاگران فوتبال

بازیکنان تیم ملی در جلسه فنی وحید شمسایی

تمجید گواردیولا از لیورپول

آخرین وضعیت کشتی آزاد برای المپیک

قرقیزستان از شکست برابر تاجیکستان گریخت

مدیرروستا: منافع برخی کشیدن ترمز پیشرفت لیگ است

اتفاق عجیب برای ژیمناست تاریخ‌ساز ایران

ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در برابر تهدیدات با حضور رئیس ستادکل نیروهای مسلح

سردار شکارچی: قدرت بازدارندگی ایران مانع تهاجم دشمنان است

واکنش سفارت ایران در لندن به کمپین نمایندگان پارلمان انگلیس علیه سپاه

وزیر دفاع سابق آمریکا: سکوت ایران و اسرائیل می‌تواند نشانه پایان تنش‌ها باشد

اظهارنظر بولتون درباره واکنش ناچیز رژیم صهیونیستی: ایران در این مورد خیلی خیلی خوش‌شانس بود

شبکه 12 تلویزیون رژیم اسرائیل: ایرانی‌ها ما را مسخره‌ می‌کنند

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

چهره ها/ شوخی جالب شاهرخ استخری با بازپخش سریال هایش

بچه بال مگسی رو واکس زده!