راه ترقی

آخرين مطالب

آیا اتحادیه اروپایی توان ایفای نقش مستقل و سازنده دارد؟ سياسي

آیا اتحادیه اروپایی توان ایفای نقش مستقل و سازنده دارد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی- بعد از جنگ جهانی دوم اروپا به دلیل ضعف شدید، تنظیم مدار سیاست، امنیت و اقتصاد خود را  وابسته به اراده و قدرت ایالات متحده آمریکا کرد. این فرصت طلایی سبب شد دولت آمریکا با زیرکی هرچه تمام نفوذ و حوزه تسلط سیاسی، اقتصادی و امنیتی خود را به ویژه در ایام جنگ سرد با اتحاد جماهیر شوروی در اروپا گسترش دهد.

امری که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی نیز باعث نشد تمایل واشنگتن نسبت به حضور سنگین در اروپا و بهره کشی همه جانبه از اروپاییان کاهش یابد. تنها بخشی از مشخصه های سلطه آمریکا بر اروپا، استقرار یگان های نظامی در کشورهای اروپایی و بهره گیری واشنگتن از آنها در راستای منافع خود در بحران هایی خودساخته جهانی و منطقه ای به ویژه منطقه خاورمیانه است.
البته آمریکا در دوران نوین به دنبال اهدافی فراتر از وابسته کردن نظامی- امنیتی این قاره به خود بوده است. بخشی از این هدف اصلی وابسته کردن کامل بلوک مالی، تجاری و اقتصادی اروپا به آمریکا به واسطه افزایش سطح چسبندگی های امنیتی است؛ از منظر مقامات آمریکا، اروپای مستقل، نقش آفرین و دارای شرکای متعدد در نظم نوین جهانی، همراه با بنیه و قدرت مالی و اقتصادی موثر، می تواند همه معادلات و موازنه های روابط این بلوک با آمریکا را بر هم زده و در نتیجه باعث درد سر آفرینی در برابر سیاست ها و منافع این کشور باشد. خصوصا انگیزه اصلی از تاسیس اتحادیه اروپا در سال 1957 ایجاد یک اتحادیه اقتصادی است.
از این حیث ایجاد شکاف و تشدید تنش میان اروپا و دیگر اعضای قدرتمند جامعه بین‌المللی به منظور منزوی سازی و افزایش و تشدید سطح وابستگی های امنیتی و حتی فراتر از آن ایجاد افتراق و انشقاق در شاکله جامعه چندوجهی و توسعه‌یافته اروپا، با هدف تضعیف مجموعه نهادهای یکپارچه و منسجم آن، بخش لاینفک سیاست های آمریکا در قبال اتحادیه اروپا بوده است.
اگرچه کشور های اروپایی طی سالیان پس از جنگ جهانی دوم به سمت توسعه‌یافتگی یا ایجاد نهادهای مستقل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مانند شورای اروپایی، شورای اتحادیه اروپایی، کمیسیون اروپا، دادگاه اروپا، پارلمان اروپا، بانک مرکزی اروپا و دیوان محاسبات، پیش رفته اند، هیچ گاه ذیل سیاست های آمریکا به ویژه در سایه پیمان ناتو نتوانسته اند نیاز های امنیتی خود را برای ارائه نقش مستقل و ایفای وظیفه ملی بازیابی و تکمیل کنند.
با توجه به مراتب فوق بازخوانی نقش اتحادیه اروپا در انعقاد توافق بین المللی برجام قابل توجه و تامل است. در موضوع برجام توافقی که پس از 12 سال گفت وگو میان ایران و جامعه جهانی منعقد و به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسید، اتحادیه اروپا به ویژه تروئیکا به رغم همه دیدگاه های متضاد و متنوع تلاش کرد، برای به ثمر رساندن توافقی جمعی  نقش ایفا کند. اما اندکی پس از خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از این توافق، تروئیکای اروپا نتوانست به دلیل عجز و وابستگی به اراده آمریکا  از عهده وظائف ذاتی و تعهد در قبال ایران یا حداقل ایستادگی در مقابل تصمیمات غیرمنطقی و یکجانبه گرایانه آمریکا نقشی غیر ریاکارانه بر عهده گیرد.
جلسه اخیر شورای امنیت نشان داد برخی کشورهای اروپایی به دلایل فوق، بیش از انتظار اسیر گفتمان و سیاست های استکباری آمریکایی هستند. آنها نمی توانند به عنوان شریکی مستقل در جامعه بین المللی ایفای نقش کرده و به وظایف و تعهدشان عمل کنند. متاسفانه برخی مقامات این کشورها در سایه وابستگی مصلحت‌اندیشانه، کورکورانه ساعتشان را با ساعت مقامات آمریکایی کوک کرده و دقیقا پا جای پای شریکی می نهند که هیچ گاه به ارزش های اروپایی و منافع ملی آنان احترام و ارزشی قائل نبوده است.
از این رو برخی مقامات تروئیکای اروپا در جلسه شورای امنیت سازمان ملل به جای ابراز شرمساری نسبت به عدم اجرای وظایف و تکالیفشان در قبال توافق نامه برجام و دولت و ملت ایران، اقدام به فرافکنی کرده و به جای گزینه سپاسگزاری از تعهد، حسن نیت و وفاداری ایران در قبال توافق برجام، راه دیگری را پیمودند.

بی شک بازی دوگانه تروئیکا در قبال برجام و رفتار آنها منجر به تشدید فشار حداکثری و تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران شده و لحن غیر موجه انتقادی از ایران و سو استفاده از تریبون شورای امنیت سازمان ملل کمکی به برجام یا صلح، امنیت و مسیر اعتمادسازی میان اعضای جامعه بین المللی نمی کند.  
تروئیکای اروپا به‌خوبی مطلع است قطعنامه 2231 شورای امنیت و توافق برجام برای همه طرف‌های این توافق بین المللی لازم الاجراست و باید همه اجزای آن به طور کامل و بی‌قیدوشرط محقق شود. البته دولت دونالد ترامپ با نقض قوانین بین المللی و زیر پا گذاشتن قطعنامه 2231 به عنوان دولتی یاغی ضمن برقراری تروریسم اقتصادی علیه دولت و ملت ایران از این توافق خارج و اینک حقی نسبت به آن ندارد. اما تروئیکا و کشور های اروپایی که خود را به حفظ برجام ملتزم می دانند، باید بیش از پیش از خود حسن نیت نشان داده و به جای کارشکنی، ناسازگاری و پیروی از سیاست های غلط و ناکارآمد دولت دونالدترامپ که اینک به انتهای خط رسیده است، نقش سازنده و مسئولانه خود را ایفا کرده و به تعهد خود در برجام، بی هیچ کم و کاست عمل کنند.
در پیش گرفتن مسیر صداقت و رفتارهای صادقانه نه تنها به اعتبار اروپا خواهد افزود، بلکه صلح، ثبات و امنیت بین المللی خصوصا توسعه روابط مبتنی بر احترام و اعتماد متقابل و همکاری های سازنده میان این اتحادیه با کشورهای مستقل به ویژه ایران را به طور موثر تحکیم و تقویت خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/140467/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار صندوق بین‌المللی پول به آمریکا

فاطمه مجلل به فینال روئینگ قهرمانی آسیا راه یافت

دختر قایقران ایران سهمیه المپیک نگرفت

شهاب زاهدی علیه تیمی که استقلال دوست ندارد!

بایرن تماسی با زیزو نداشته است

کارشناس فوتسال: ایران شخصیت قهرمانی را به نمایش گذاشت

تاکتیک‌هایی که دیگر هیچ کس از آن‌ها استفاده نمی‌کند

مدیرعامل ملوان: سکوت می‌کنم تا آقایان سر ما را ببرند

مهدی طارمی شاهزاده شد!

امیرعبداللهیان: سلاح‌های مورد استفاده در اصفهان، بیشتر شبیه اسباب‌بازی بچه‌ها بود

استان ایلام مفتخر به حضور 6 هزار ایثارگر ارتشی است

لباس عروسی لاکچری بر تن خانم بازیگر

بنسو سورال: بعد از «مست عشق» هر نقشی را قبول نمی‌کنم

آهنگ جدید/ علی زندوکیلی از «خط پایان» خواند

رونمایی از موزیک ویدئوی سریال «افعی تهران» با صدای رضا یزدانی

امدادرسانی به بیش از 25 هزار نفر در سیل و آبگرفتگی 9 استان

پیش‌بینی هواشناسی؛ روز دوشنبه سامانه بارشی جدید وارد کشور می‌شود

انتخاب رشته‌ آزمون دوره دکتری سال 1403 از امروز

اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» می‌تواند همه ما را مسموم کند

غزل سعدی: عاشقانه یا عارفانه؟

سرمقاله جمهوری اسلامی/ کاربردی‌ترین زمان دیپلماسی

سرمقاله ابتکار/ راه قدس از اردن می‌گذرد؟

برگزاری نخستین جشنواره گندم، نان و شیرینى در جزیره کیش

نمایش انیمیشن پاندای کونگ فو کار 4 درسینما لبخند کیش

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

دربی در اسپانیا برای انتقال آردا گولر!

آقای مدیر پرسپولیس! فقط لایک نبود

سلیمان‌زاده: با نویدکیا تاکتیکی و ذهنی رشد کردیم

خداحافظی کوه عضله آمریکایی پیش از رسیدن به اسنایدر

تصمیم انتحاری ویسی بعد از شکست تلخ

اعلام آتش‌بس گوندوغان پیش از ال‌کلاسیکو

رمزگشایی ایمانی از موضع گیری واحد چپ و راست سیاست در ماجرای حمله به صهیونیست‌ها

نامعادله تبلیغات در سینمای ایران

وقتی کارگردان مشهور قلیان چاق می‌کرد

به یاد مرتضی پاشایی، در کنسرت «محسن ابراهیم زاده»

ورود سامانه بارشی به کشور طی دوشنبه

درمان سرطان در کشور رایگان می‌شود

اجرای آزمایشی طرح متمرکز سازی چاپ و صدور شناسنامه در 5 استان

حذف کامل کروکی‌های کاغذی تا پایان خرداد ماه

زباله های فضایی در مریخ

اهمیت مدح و ثنای الهی در جلد هشتم «طعم شیرین خدا»

سرمقاله اعتماد/ یکپارچگی وتوان سیاست سازی

سرمقاله ایران/ حفاظت از خاکریز حجاب بدون بازی در زمین دشمن

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نگاهی دیگر به وزارت امور اقتصادی و دارایی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ « » عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

سرمقاله اطلاعات/ ایران اوج بازدارندگی و قدرت بلامنازع

سرمقاله جام جم/ آبروی از دست رفته

محرومیت سنگین برای دروازه‌بانی که لیزر انداخت!

امیرعبداللهیان از الجزایر قدردانی کرد