راه ترقی

آخرين مطالب

دولتی که در عذرخواهی لکنت ندارد سياسي

دولتی که در عذرخواهی لکنت ندارد
  بزرگنمايي:

راه ترقی- عذرخواهی وزیر آموزش و پرورش از حذف تصویر دختران روی جلد یکی از کتاب های درسی ابتدایی، صادقانه و در عین حال عاقلانه‌ترین واکنشی بود که دولت در قبال انتقادات انجام داد. اما این نخستین بار نیست که وزرا و اعضای دولت‌ از مردم برای کاستی‌های موجود عذرخواهی می‌کنند. پیش از این هم در مقاطع زمانی و رویدادهای مختلف، این رفتار درست از سوی دولتمردان انجام شده بود و می‌توان گفت که فرهنگ پسندیده اما فراموش شده عذرخواهی از مردم به دلیل کاستی‌های اجرایی و اشتباهات تصمیم گیری، در دولت یازدهم و دوازدهم بار دیگر مورد توجه قرار گرفت. عذرخواهی صادقانه دولتمردان از تصمیمات و اقدامات اشتباه در نظام‌های مردم سالار یکی از مهم ترین فاکتورهای اعتمادافزا میان دولت و ملت است که نه تنها از وجهه و مشروعیت سیستم سیاسی نمیکاهد، بلکه به سبب آرامش روانی که جامعه پس از عذرخواهی، نظام سیاسی را قابل اعتمادتر می‌کند. این انتظار از مسوولان ایرانی هم از سوی جامعه همواره وجود داشته است که در دولت تدبیر و امید به آن بهای بیشتری داده شده است.

مروری بر عذرخواهی‌ها در دولت تدبیر و امید

حذف تصویر دختران از جلد کتاب ریاضی سال سوم دبستان، یکی از مهم‌ترین موارد مورد بحث در رسانه‌ها به ویژه شبکه‌های اجتماعی بود. بحثی که دامنه انتقادی آن به وزارت آموزش و پرورش هم رسید اما این بار وزیر این وزارتخانه به جای فرافکنی، انکار یا حتی بی‌توجهی، واکنشی نشان داد که تا حدود زیادی منتقدان را راضی کرد. «محسن حاجی میرزایی» حذف تصویر دختران را بی‌سلیقگی دانست، از آن عذرخواهی کرد، قول اصلاح داد و تاکید کرد: «اعتقاد داریم که در این شرایط سخت به تمام فعالیت‌هایی که آموزش‌وپرورش با تمرکز بر دختران انجام می‌دهد، توجه شود.»

در واکنش به این اقدام عقلایی؛ «علیرضا معزی» معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهوری در توییتی نوشت: «قصور رخ داده در جلد کتاب ریاضی سوم نه قابل توجیه است و نه قابل پذیرش؛ شایسته‌ترین کنش، همان عذرخواهی صریحی است که امروز وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد.» این عذرخواهی می‌تواند بهانه خوبی برای مرور عمل به این سنت اخلاقی-عقلایی در دولت‌های اول و دوم تدبیر و امید باشد.

سومین گفت و گوی تلویزیونی حجت الاسلام «حسن روحانی» در بهمن ماه سال 92 را می‌توان نقطه شروع تمرین عذرخواهی مسوولان از مردم دانست. رییس جمهوری در این گفت و گو به اشکالات طرح توزیع سبد کالا اشاره کرد و گفت: «مردم در دریافت سبد کالا به زحمت افتادند، من به‌عنوان رئیس جمهور عذرخواهی می‌کنم؛ این دولت اگر نقصی باشد به مردم می‌گوید و از مردم عذرخواهی می‌کند، تلاش‌مان این است که نقص‌ها را برطرف کنیم.»

رییس جمهوری تیرماه 95 در دیدار با وزرا، استانداران و روسای سازمان‌ها جمله‌ای گفت که به نظر می‌رسد دکترین اصلی دولت های تدبیر و امید در ارتباط صادقانه با مردم باشد. روحانی در این نشست تاکید کرده بود: «دولت اگر اشتباه کرد برای عذرخواهی از مردم لکنت زبان نخواهد داشت.»

در ادامه این سنت، «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری هم  فرودین 94 و مهرماه سال 97 از خانواده‌های ایرانی به دلیل نبود شغل برای بسیاری از جوانان و وجود برخی مشکلات عذرخواهی کرد و اطمینان داد که دولت به دنبال توسعه کسب و کار در کشور است.

«محمد اسلامی» وزیر راه و شهرسازی در آبان ماه سال 97 در دیدار با متقاضیان مسکن مهر از همه مردمی که به خاطر برخی مشکلات و وضعیت به وجود آمده دچار مشکل شدند به عنوان نماینده عالی دولت در وزارت راه و شهرسازی عذرخواهی کرد.

«معصومه ابتکار» رییس سازمان محیط زیست هم درباره علت عدم حضورش در زمان بحران گردوغبار خوزستان در آن مقطع گفته بود: وزیر بهداشت به نمایندگی از دولت در استان حضور یافتند و ما نیز الان اینجا حاضر شدیم و به دلیل اشتباه‌مان که در همان زمان گردوغبار به خوزستان نیامدم عذرخواهی می‌کنم.

شهریور94 «محمدرضا نعمت زاده» وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم با حضور در برنامه تلویزیونی از سخنان خود درباره کمیپن ممنوعیت خرید خودروی داخلی عذرخواهی کرد و گفت: «من به خریداران جسارت نکرده‌ام، دروغ بستن درباره ثروت من، در شان ما نیست، هیچ گاه حتی یک سهم از ایران خودرو ندارم، مردم محق و ولی نعمت ما هستند».

«محمود حجتی» وزیر جهاد کشاورزی وقت هم در شهریور 94 و 95  بابت تاخیر در پرداخت پول خرید تضمینی گندم از گندم‌کاران عذرخواهی کرد.

«محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دوم آذرماه سال گذشته در ارتباطی ویدیویی از عموم مردم به دلیل قطع اینترنت و مشکلات ناشی از آن در روزهای اعتراضات به افزایش نرخ بنزین عذرخواهی کرد و گفت: «برخی خسارات جبران ناپذیر است؛ به نوبه خود تلاش می‌کنیم آن را جبران کنیم.»  قطع اینترنت در روزهای پس از اعتراضات به گرانی بنزین در آبان و آذرماه سال گذشته خسارت هایی را مردم و کسب کارهای اینترنتی و نیز دانشگاهیان وارد کرد که وزیر ارتباطات به همین دلیل رسما از مردم عذرخواهی کرد.

«علی ربیعی سخنگوی» دولت 24 تیرماه سال ‌جاری در نشست خبری خود با تاکید بر اینکه ما از این بحران عبور خواهیم کرد و از مردم به خاطر فشارهای ـمریکا که وضع دشواری برای کشور درست کرده است، ‌عذرخواهی کرد.

خبرگزاری ایرنا هم به عنوان مهم ترین رسانه دولت از این قاعده خود را مستثنا ندانست و در دی ماه سال گذشته پس از روشن شدن دلیل اصلی حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی که شلیک موشک بود، از نحوه پوشش خبری این حادثه در بیانیه‌ای از مردم عذرخواهی کرد.

این موارد نمونه‌هایی از عذرخواهی اعضای هیات دولت از شرایط کشور است که شاید قیاس آن ها با رویکرد دولت قبل در قبال تصمیمات اشتباه؛ بتواند اهمیت آن را بهتر مشخص کند. در کنار دولت به عنوان نهاد پرچمدار سنت عذرخواهی برخی از نهادها و اشخاص حقیقی و حقوقی هم پس از اشتباه در برداشت و اظهارنظر؛ عذرخواهی کردند. در تازه ترین این موارد حجت الاسلام «سید حسین حسینی نوری» امام جمعه شهرستان ملارد استان تهران به دلیل سخنان خود از تریبون نماز جمعه این شهر درباره فرزند وزیر بهداشت که در جریان آن اتهامی به وی نسبت داده می‌شد، طی نامه‌ای از «سعید نمکی» عذرخواهی کرد. هفته های گذشته ویدئویی در شبکه‌ های اجتماعی و فضای مجازی از سخنان امام جمعه ملارد از تریبون نمازجمعه در مورد فرزند وزیر بهداشت پخش شد و نمکی در واکنش به این اظهارات از رییس دستگاه قضا خواست نسبت به این اتهامات رسیدگی کامل انجام دهد. ماه گذشته هم «پرویز فتاح» رییس بنیاد مستضعفان هم به دلیل اظهارنظر درباره املاک این نهاد که در اختیار برخی مقامات کنونی و سابق است، از سوء تفاهم های پیش آمده عذرخواهی کرد.

مردم از عذرخواهی صادقانه استقبال می کنند

مطالعات روانشناسی و جامعه شناسی بر این واقعیت که عذرخواهی صادقانه یکی از مهم ترین راه‌های جلب اعتماد است، تاکید مکرر دارند. این گزاره هم در مناسبات بین فردی و هم در تعامل دولت با نظام سیاسی صادق است. تاکیدات و روایات مذهبی و اخلاقی هم دلیل دیگر اهمیت و کارکرد رسم عذرخواهی میان مردم به ویژه در جوامع ایدئولوژیکی مانند ایران است. شاید به همین دلیل باشد که جامعه با هر بار شنیدن خبر عذرخواهی مقامات کشورهای مختلف از اقدامات و تصمیمات انجام شده، تمایل خود را با تکرار چنین رفتاری از سوی مسوولان ایرانی با انواع روش‌ها نشان می‌دهند. گرچه نظرخواهی خاصی درباره تاثیر چنین رفتاری بر مردم ایران صورت نگرفته اما بازخوردهای مثبت پس از هربار عذرخواهی‌های اشاره شده در بالا؛ می‌تواند نشان دهنده افزایش اعتماد مردم به مدیرانی باشد که در صورت اشتباه جرات و جسارت لازم برای عذرخواهی و توان موردنیاز برای جبران را دارا هستند.

این رفتار عقلایی از سوی دولتمردان در شرایطی که کشور با انواع چالش ها دست به گریبان است نه تنها کاهنده اعتبار نیست بلکه می تواند میزان اعتماد و امید مردم به مسوولان را افزایش دهد. واقعیت آن است که هیچ فردی در کشور نمی‌تواند با وجود تنوع مشکلات مسوول پرمدعایی را تحمل کند که نه تنها عذرخواه کاستی‌ها نیست بلکه مدام در حال انکار و فرافکنی آن است. سبک کشورداری توام با عذرخواهی و خشوع در برابر مردم مهمترین نیاز جامعه امروز ایران است که باید از سوی همه نهادها و نه تنها دولت پیگیری و اجرا شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/168631/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

عربستان اسپانسر فیفا شد!‏

پرفسور کروس آلمان را قهرمان اروپا می‌کند

وینیسیوس: وقت قهرمانی دوباره رئال در ‏CL‏ است

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟