راه ترقی

آخرين مطالب

جولان دلالان دارو در فضای مجازی اجتماعی

جولان دلالان دارو در فضای مجازی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - خراسان / در شرایطی که این روزها برخی داروها در داروخانه‌ها نایاب شده است اما دلالان در فضای مجازی منبع همه داروها هستند.
آرنج‌هایش را روی زانو گذاشته و دستانش زیر چانه قفل شده است. چند لحظه‌ای به او خیره می‌شوم، پریشان‌حال است و هاج‌ و واج؛ آشفتگی در چهره‌اش موج می‌زند. شبیه آن‌هایی است که انگار به آخر خط رسیده و از همه‌چیز و همه‌کس ناامید شده اند. سن و سالش حدود 50 را نشان می‌دهد و زمختی دستانش از سختی روزگار و رنج‌های کارگری حکایت دارد. کنارش می‌نشینم تا چند لحظه‌ای با او همکلام شوم. از مهسا برایم می‌گوید؛ دختر 8 ساله‌اش که تشنج می‌کند و حالا چند روزی است داروی ضدتشنج او در داروخانه‌ها پیدا نمی‌شود. پدرش می‌گوید : «حاضرم همه زندگی‌ام را بدهم و هرطور شده دارویش را پیدا کنم».
دارو به داروخانه نرسیده اما ...
با یکی از مسئولان داروخانه گفت‌وگو می‌کنم. از پریشان‌حالی همراهان بیماران پریشان است و دل‌نگران، اما پاسخی برای درد آن ها ندارد و می‌گوید: «برخی داروها کمیاب شده و نمی‌دانیم پاسخ بیماران و همراهانشان را چه بدهیم؟»
دردم افزون می‌شود...
شرایط سخت کشور و تحریم‌های دارویی را درک می‌کنم و می‌پذیرم که چاره‌ای جز مدیریت اوضاع نیست؛ اما این را نمی‌فهمم که چطور می‌شود خودمان هم به خودمان رحم نمی‌کنیم. روی صحبتم با اعضای یک گروه تلگرامی است که بعد از صحبت با پدر مهسا، پیدایشان می‌کنم و معاملات دارویی آن ها را رصد می‌کنم.
بیش از 3 هزار عضو دارد و خیلی از آن‌ها فهرستی از داروهای کمیاب را لیست کرده‌اند. از «انسولین» دیابتی‌ها گرفته تا «رواتینکس» بیماران مبتلا به سنگ کلیه، قرص «سلسپت» برای بیماران پیوندی، «مادوپار» برای مبتلایان به پارکینسون و هر داروی دیگر، به قول معروف از شیر مرغ تا جان آدمیزاد ... .
هر دارویی که بخواهید داریم
با یکی از اعضای گروه وارد گفت‌وگو می‌شوم. فهرست کاملی از داروهای کمیاب را برایم می فرستد. کاری نفرت‌انگیز است اما باید خودم را جای یکی از کاسبان جان بیماران جا بزنم و اطلاعات بیشتری کسب کنم. به او می‌گویم: «برای داروهای خاص مشتری‌های زیادی دارم، اگه با هم راه بیایم، بازار خوبی میشه».
پاسخش این است که «باشه، هر دارویی رو که خواستین چند روز زودتر بگین که تهیه کنم». درباره دردسرهای احتمالی انجام این کار می‌پرسم؛ آن هم در روزهایی که با تحریم‌های دارویی مواجه‌ایم و احتمالا باید نظارت‌های سازمان‌های مربوط شدیدتر شود. اما این پاسخ را می‌شنوم : «چه دردسری؟ همه دارن همین طوری کار می‌کنن، تا حالا که مشکلی پیش نیومده، ازین به بعد هم پیش نمیاد».
کمبود دارو و پرپرشدن بیماران
قبل از نوشتن خطوط پایانی گزارش، خبرها را مرور می‌کنم و مشاهده خبری ناگوار، تلخی این گزارش را دوچندان می‌کند. تصاویری از کودکان مبتلا به بیماری پروانه‌ای، مات و مبهوتم می‌کند. کودکان معصومی که روز گذشته همراه با خانواده‌هایشان مقابل سازمان غذا و دارو جمع شدند تا صدای دردهایشان به گوش همگان برسد. حرفشان هم چیزی جز آن نوشته‌هایی نبود که در دست گرفته بودند : «داروها برای زندگی ما حیاتی‌اند...».
انجمن داروسازان ایران چه می گوید؟
با دکتر «سیدعلی فاطمی» نایب رئیس انجمن داروسازان ایران گفت‌وگو می‌کنم و او می‌گوید : «طی چندماه گذشته بارها به مسئولان سازمان غذا و دارو نامه زده‌ایم و سایت‌ها و کانال‌های فروش دارو را معرفی کرده‌ایم؛ در این سایت‌ها علاوه بر داروهای نسخه‌ای بیماران، داروهای قاچاق هم خرید و فروش می‌شود.
روزانه آن‌ها را رصد می‌کنیم و می‌بینیم که متاسفانه خیلی از داروهای مورد نیاز بیماران را خرید و فروش می‌کنند در حالی که یافتن برخی از این داروها در داروخانه‌ها دشوار شده است».نایب رئیس انجمن داروسازان ایران می‌افزاید : «بررسی‌های ما نشان می‌دهد که برخوردهای قانونی و قضایی با متخلفان این حوزه جوابگو نبوده است، درخواست ما این است در شرایطی که با تحریم دارویی مواجه هستیم، نظارت‌های مسئولان بیشتر و برخورد با تخلفات شدیدتر شود».
وابستگی 60 درصدی صنعت داروسازی به واردات
اما ادامه صحبتم با دکتر فاطمی با گفت‌وگو درباره میزان وابستگی صنعت دارو به خارج از کشور تلخ می‌شود؛ وقتی که می‌گوید: فقط 3 درصد داروهای مورد استفاده ما وارداتی است اما متاسفانه بیش از 30 درصد بودجه دارویی کشور برای همان 3 درصد هزینه می‌شود. علاوه بر آن باید این واقعیت را هم گفت که اگرچه ما 97 درصد داروی مورد نیاز کشور را تولید می‌کنیم اما همین تولید داخلی هم 60 درصد وابستگی به خارج دارد که شامل مواد اولیه و اقلام بسته‌بندی داروها می شود، بنابراین متاسفانه وابستگی صنعت دارویی ما به خارج از کشور کم نیست».
خیلی از داروها نمونه داخلی خوب دارد
البته دکتر فاطمی به نکته مهمی هم اشاره می‌کند که می‌تواند جلوی این گونه سوءاستفاده‌ها و کسب و کارهای غیرقانونی را بگیرد: «بیماران عزیز و خانواده‌های آن‌ها باید بدانند که بسیاری از داروها جایگزین مناسب داخلی دارد، تلاش کنیم این فرهنگ را به وجود بیاوریم که نباید حتما به دنبال نمونه خارجی دارو بروند، با این کار هم مشکلاتی مانند کمبود دارو به وجود نمی‌آید، هم امکان فرصت‌طلبی به برخی سودجویان داده نمی‌شود».

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/169642/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

صدای این خواننده دل همه رو برد!

کاهش 14 درصدی جانباختگان حوادث رانندگی در سفرهای نوروزی

پورعباس: کنکور در سلامت کامل برگزار شد

رادان: تمام آبرویمان را برای دین و ارزش‌های اسلامی می‌گذاریم و از این راه عقب‌نشینی نخواهیم کرد

لحظات حساس از نجات نوزاد سه روزه توسط اپراتور هلال احمر

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

شاهکار ایرانی در سریلانکا

نجات روسیه با اقتصاد موازی

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

غیرمنتظره؛ چه بلایی بر سر صلاح آمده!

غیبت ادامه‌دار عراقی‌ها در اردوی مس رفسنجان

اولین واریزی مالک جدید به بازیکنان پرسپولیس

سندروم ژاوی همه‌گیر شد؛ تمدید 3ساله کونسیسائو

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

زمان بازگشت بهترین گلر دنیا مشخص شد