راه ترقی

آخرين مطالب

با گرم شدن زمین، دید ما از فضا تارتر می‌شود دانش

با گرم شدن زمین، دید ما از فضا تارتر می‌شود
  بزرگنمايي:

راه ترقی - زومیت / تلسکوپ‌های پیشرفته‌ی جهان برای دمای کنونی ساخته نشده‌اند و این امر مشاهدات ما از آسمان شب را آشفته می‌کند.
داده‌های مربوط به سه دهه از رصدخانه پارانال در شمال شیلی (محل استقرار تلسکوپ‌های خیلی بزرگ (VLT) رصدخانه جنوبی اروپا) نشان داده است که تغییرات اقلیمی درحال‌حاضر به شیوه‌های مختلفی روی مشاهدات نجومی اثر می‌گذارد و این تأثیرات ممکن است در آینده بدتر شود. تلسکوپ‌های خیلی بزرگ در بیابان آتاکاما قرار دارند که خشک‌ترین مکان روی زمین در خارج از جنوبگان است.
درحالی‌که مناطق دیگر جهان نسبت‌به دوران پیش از صنعتی شدن، به‌طور متوسط یک درجه‌ی سانتیگراد گرم‌تر شده‌اند، بیابان آتاکاما طی چهار دهه‌ی گذشته 1/5 درجه‌ی سانتیگراد افزایش دما را تجربه کرده است. تلسکوپ‌های خیلی بزرگ برای چنین شرایط گرمی طراحی نشده‌اند. اگر دمای غروب خورشید بالاتر از 16 درجه‌ی سانتیگراد باشد، سیستم خنک‌کننده‌ی آن‌ها به‌درستی کار نمی‌کند. با‌این‌حال، طی این سال‌ها مواقع زیادی وجود داشته است که در آن دمای پایان روز از این آستانه عبور کرده است. این بدان معنا است که وقتی گنبد باز می‌شود، دمای بیرون گرم‌تر از داخل گنبد است و این امر می‌تواند به‌خاطر آشفتگی درونی موجب کاهش وضوح تصاویر شود (ستاره‌شناسان آن را دید گنبد می‌نامند). اساسا این دما موجب تلاطم درون گنبد می‌شود که کیفیت تصویر را کاهش داده و موجب تاری آن می‌شود. تغییرات اقلیمی در خارج از گنبد نیز بر تلاطم اتمسفری اثر می‌گذارد و نویسندگان مطالعه‌ی جدید متوجه افزایشی در تلاطم هوای اطراف زمین شده‌اند که این امر نیز باعث افزایش تاری تصاویر می‌شود. باتوجه‌به تغییرات ساختاری که در منظره پدید آمده است، پژوهشگران نمی‌توانند به‌طور مستقیم این تغییر را به گرمایش جهانی ارتباط دهند؛ اما این امر نشان‌دهنده‌ی تهدید احتمالی بزرگ‌تری است که همراه‌با گرمایش سریع زمین ظاهر می‌شود.
در تلسکوپ‌ها نیز ابزارهای پیشرفته‌ی مختلفی نصب شده است که به تغییرات اتمسفری محلی حساس هستند. با اینکه آتاکاما یک بیابان است، این منطقه هنوز در نزدیکی رویدادهای ال‌نینو و بادهای موسمی قرار دارد که پیش‌بینی می‌شود تحت شرایط اقلیمی آینده تشدید شوند. اما برای مشاهدات مادون قرمز در آسمان شب باید بخار آب کمی در هوا وجود داشته باشد. جریان جت نیمه‌گرمسیری جنوبی که به‌نوبه‌ی خود تحت‌تأثیر ال‌نینو قرار دارد نیز مسئول ایجاد هاله ناشی از باد است. در چنین شرایطی تلاطم‌های اتمسفری چنان به سرعت تغییر پیدا می‌کنند که سیستم کنترل تلسکوپ قادر به اصلاح آن‌ها نیست. نویسندگان توضیح می‌دهند: «این امر قابلیت کنتراست ابزار را محدود می‌کند و به‌طور بالقوه می‌تواند مطالعه‌ی سیاره‌های فراخوشیدی را محدود کند. علاوه‌‌بر‌این، افزایش در بخار آب موجود در اتمسفر می‌تواند منجر به کاهش سیگنال نجومی شود.»
رطوبت نسبی و پوشش ابر همچنین می‌تواند باعث آشفتگی در مشاهدات طول‌موج‌های رادیویی و زیرمیلیمتری شود و درحالی‌که پیش‌بینی می‌شود بیابان آتاکاما در آینده خشک‌تر شود، به پژوهش‌های بیشتری درمورد اقلیم جهانی و محلی نیاز داریم تا بتوانیم با اطمینان درمورد آن صحبت کنیم.
دانشمندان می‌گویند اگر زمین تا پایان قرن، چهار درجه‌ی دیگر گرم‌تر شود (بدترین سناریو)، تصاویر ما از آسمان شب احتمالا تارتر خواهند شد. آن‌ها می‌گویند به همین علت باید با درنظرگرفتن بدترین سناریوهای گرمایش، تلسکوپ‌های آینده‌ی خود را بسازیم. این تیم اذعان می‌کند: «هر مکان خاص که تلسکوپ در آن مستقر شده است، احتمالا ریزاقلیم خاص خود را دارد که نیاز به مطالعه‌ی فردی دارد. اما ما بر سه حوزه‌ی مختلف (دید گنبد، تلاطم لایه سطحی و اثر هاله ناشی از باد) تأکید کردیم که با بدترشدن وضعیت تغییرات اقلیمی اثر مخربی بر مشاهدات نجومی پارانال خواهد داشت.»
نویسندگان پیام دیگری نیز دارند. مقاله‌ی آن‌ها همراه 6 مقاله‌ی دیگر در شماره کنونی Nature Astronomy منتشر شده است که به افزایش آگاهی درمورد تغییرات اقلیمی و نحوه‌ی تأثیر آن روی مشاهدات ما از فضا اختصاص داده شده است. درحالی‌که علم نجوم معمولا با تغییرات اقلیمی مرتبط نیست، دانشمندان علم سیاره‌شناسی و اخترزیست‌شناسی می‌توانند چشم‌اندازهای منحصر‌به‌فردی را درزمینه‌ی پژوهش‌های سیاره‌ی زمین ارائه دهند.
در گذشته، ستاره‌شناسان درمورد راه‌حل‌های مهندسی آب‌و‌هوا ابراز نگرانی کرده‌اند و گفته‌اند ممکن است بتواند آسمان شب را روشن‌تر یا کدرتر و مشاهدات نجومی را چالش‌برانگیزتر کند. در بیانیه‌ی مطبوعاتی این مطالعه آمده است: «ستاره‌شناسان می‌دانند منشا حیات روی زمین فرایند پیچیده‌ای بود که تنها با همزمانی شرایط بسیار نادر ممکن شد. زمین دیگری در همسایگی ما وجود ندارد.»
نتایج این مطالعه در مجله‌ی Nature Astronomy منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/171945/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

کاسمیرو: امباپه در زمین درست مثل رونالدو است

وقتی جیمی کرگر فکر می‌کند تلویزیون استودیو در حال افتادن است!

واکنش سرخیو آگوئرو به ضربات پنالتی دیدار منچسترسیتی و رئال

چاپ مجله اختصاصی برای یک بازی لیگ برتر!

کدام تیم بیشترین شانس فتح لیگ قهرمانان اروپا را دارد؟

ترین‌های هفته بیست و سوم لیگ برتر ایران

تمرین منچستریونایتد برای نیمه نهایی جام حذفی مقابل کاونتری

تمامی گل‌های هفته 29 لیگ برتر پرتغال

شبیه‌سازی بازی منچسترسیتی و رئال مادرید با عروسک لگو

تاریخ و روز بازی رئال تغییر کرد

بررسی اتفاقات مهم فوتسال جام ملت‌ها

واکنش‌های بین‌المللی به حادثه اصفهان

مقابله پدافند هوایی با چند ریزپرنده در اصفهان سوژه فضای مجازی شد

هاشمی‌طبا: اگر ریشه فساد از بالا خشک نشود، جواب گرفتن واقعاً سخت است

چرا رسانه‌های غربی وقایع امروز ایران را بزرگنمایی کردند؟

واکنش انگلیس به حادثه اصفهان: کاهش تنش‌ها ضروری است

مقامات اسرائیلی نمایش تمسخرآمیز ریزپرنده‌ها را پایان حمله به ایران اعلام کردند

واکنش جالب مردم اصفهان به هدف قرارگرفتن چند ریز پرنده‌ توسط پدافند

واکنش فرمانده نیروی زمینی ارتش به حادثه اصفهان

واکنش جالب شبنم مقدمی به آهنگ گل پامچال

نماهنگ «زندگی» با صدای محمد علیزاده

حکم قطعی محکومان پرونده «الماس مال» صادر شد

ماجرای برادر کشی با شلیک گلوله

سازمان هواپیمایی کشوری: پروازهای فرودگاه‌های کشور در حالت عادی هستند

بارش باران در مناطق جنوبی کشور رکورد زد

توقیف خودرو با بیش از 50 میلیون تومان خلافی

مرگ غم‌انگیز تازه عروس در شب عروسی

از روبوتاکسی تا مریخ؛ نگاهی به بدترین پیش‌بینی‌ها و وعده‌های ایلان ماسک در 15 سال اخیر

«سربلند میدان» برای سومین بار به بازار نشر آمد

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

حدادی‌فر: لیگ عجیب و آشفته‌ای داریم

وزیر ورزش و دبیر به بیشکک نرسیدند

اعزام تیم ملی جودو به هنگ کنگ لغو شد

پشیمانی گوندوگان؛ ستاره بارسا دنبال عذرخواهی!

پیولی: رم باکیفیت‌تر از میلان بود!

شکست نماینده هاکی ایران در کاپ آزاد ترکمنستان

همیلتون: تا سال‌ها در فرمول یک می‌مانم

نصرتی به دنبال فرمول طلایی اوسمار

اولیایی: 33 سال است که به دنبال خصوصی‌سازی پرسپولیس و استقلال هستند!

استقبال مردم استان سمنان از رئیس‌جمهور

کنایه سنگین آشنا به اسرائیلی‌ها: موشک یا موش کوچک؟!

امیرعبداللهیان در جلسه شورای امنیت چه گفت؟

افشاگری عجیب امیرعلی نبویان از تقلب در بازی پدرخوانده و شب های مافیا

ماشینش «گاوکنترل» داره!

جزئیاتی از زلزله بامداد امروز در خراسان رضوی

سامانه بارشی جدید در راه ایران؛ دوسوم کشور شاهد باران خواهد بود

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها