راه ترقی

آخرين مطالب

ارائه راهکاری برای تولید گلخانه‌ای ارکیده دانش

ارائه راهکاری برای تولید گلخانه‌ای ارکیده
  بزرگنمايي:

راه ترقی - ایسنا /به دلیل دشواری تولید انبوه گل ارکیده به روش رویشی و زایشی و افزایش هزینه‌ها به واسطه واکشت، تولید انبوه این گل با چالش‌هایی مواجه است که برای رفع آن گروهی از محققان دانشگاهی موفق به اختراع پروتکل انبوه این گل با استفاده از تزریق رویال ژل به محیط کشت بافت شدند و امکان دستیابی کشور به بازارهای جهانی این گیاه فراهم کردند.
پروفسور سید نجم‌الدین مرتضوی، عضو هیئت علمی و استاد گروه باغبانی دانشگاه زنجان عنوان این اختراع را "فرآیند رویالیزه محیط کشت بافت بذر ارکیده با تکنیک فریز درای" دانست و افزود: خانواده ارکیده (ثعلب) یکی از خانواده‌های گیاهی بسیار بزرگ و متنوع در میان تک لپه‌ای‌ها است که حدود 10 درصد از نهاندانگان را در بر می‌گیرد و حدود 800 جنس و بیش از 25000 گونه دارد.وی، ارکیده فالانوپسیس (Phalaenopsis) را یکی از جنس‌های خانواده ارکیده (Orchidaceae) توصیف کرد و ادامه داد: گیاه ارکیده بذرهای بسیار ریزی دارد و این امر در کنار نیاز به وجود قارچ همزیست برای جوانه‌زنی، تکثیر بذر این گیاه را در شرایط خارج از طبیعت بسیار محدود می‌کند؛ از این رو امروزه صنعت تولید گل شاخه بریده ارکیده‌های تجاری در فروشگاه‌های محلی و بین‌المللی، بازاری بسیار مناسب دارد.به گفته وی، معرفی هیبریدهای جدید همراه با کشت و کار تجاری ارکیده‌ها به صنعتی پر سود در بسیاری از کشورها تبدیل شده و موجب شده است ارکیده رتبه دوم محصولات گلدانی گل‌دار را در بازارهای عمده کسب کند.مرتضوی، چرخه زندگی ارکیده‌ها در شرایط طبیعی را بسیار طولانی حدود 5 تا 10 سال دانست تا رشد کنند، گل دهند و بذر تولید کنند و یادآور شد: این نرخ تکثیر پایین نیاز به راهکاری کارآمد برای حفاظت از ارکیده‌ها را ضروری می‌کند.
وی اضافه کرد: از چالش‌های عمده در پرورش ارکیده "فالانوپسیس" و دیگر ارکیده‌ها تولید انبوه گیاهچه‌های آنها است که یکی از دلایل آن را می‌توان دشواری تکثیر ارکیده‌ها به روش رویشی دانست. از سوی دیگر سبز نشدن بذرهای ارکیده و نیز ترشح مواد فنولیک، سازگار کردن و تفاوت‌‍‌های همسانه بدنی (سوماکلونالی) از دیگر عوامل بازدارنده تولید گیاهچه‌های این گل خواهد بود.
دکتر فاطمه بیدرنامنی، عضو هیئت علمی و دانشجوی دکترای فیزیولوژی و اصلاح گیاهان زینتی دانشگاه زنجان نیز با تاکید بر اینکه ارکیده جزو نخستین گیاهانی است که کار برای تولید انبوه آنها در محیط آزمایشگاهی آغاز شده است، اظهار کرد: این گل‌ها به علت نبود امکان جوانه‌زنی بذرهایشان در بیرون از محیط طبیعی که در آن زندگی می‌کنند همیشه مورد توجه پژوهشگران علم زیست فناوری (بیوتکنولوژی) بوده است و به این دلیل از گذشته دور تا حال به دنبال پیدا کردن روش‌هایی برای تولید انبوه آنها در محیط‌های مصنوعی هستند.
وی از دیگر مشکلات کشت بافت بذور ارکیده را اختلاف معنی‌دار بین جوانه‌زنی بذور نارس و رسیده گل ارکیده عنوان کرد و گفت: در تحقیقات مختلف درصد جوانه‌زنی بذور نارس ارکیده 60 تا 90 درصد و جوانه‌زنی بذور رسیده ارکیده بین 10 تا 30 درصد گزارش شده؛ از این رو در تحقیقات مختلف به استفاده از بذور نارس در کشت بافت توصیه شده است.

راه ترقی


وی دلیل این امر را این گونه شرح داد: بذور نابالغی که اندازه جنین آنها 66 درصد بذور بالغ باشد و 9 تا 12 سلول و پوسته زنده داشته‌اند باشند، جوانه‌زنی بهتری نسبت به بذور بالغ داشته‌اند. علت جوانه‌زنی بهتر بذور نارس تحرک پروتئینی خوب، داشتن پوسته بذر نفوذپذیر و داشتن پوشش جنینی رشد نیافته بیان شده است.بیدرنامنی با تاکید بر اینکه در این مطالعات ما اقدام به ارائه روشی برای تکثیر این گل با استفاده از روش کشت بافت کردیم، توضیح داد: فرآیند تولید انبوه گل ارکیده فالانوپسیس در این تحقیقات با استفاده از موادی مانند "ژل رویال" به واسطه داشتن ویتامین‌های سرشار و موادی مانند فروکتوز(42 درصد) گلوکز(42 درصد) ساکارز، مالتوز و تریهالوز(16 درصد) است.

راه ترقی


تزریق ژل رویال برای تکثیر ارکیده
این محقق با بیان اینکه ویتامین‌های کمپلکس ضروری موجود در ژل رویال به نحو بسیار مناسبی جوانه‌زنی را افزایش داد، خاطر نشان کرد: از دیگر مشکلات کشت بافت بذور ارکیده، آلودگی‌هایی است که در حین کار یا حین انتقال بذور به محیط کشت "این ویترو"(Invitro) صورت می‌گیرد که طی 7 روز اول آلودگی به صورت کپک در محیط کشت خودنمایی می‌کند، ولی ما استفاده از آمفوتریسین B در محیط کشت بافت برای اولین بار موفق به سترون‌سازی محیط کشت به نحو چشمگیری شدیم.وی از دیگر چالش‌های کشت بافت گل ارکیده را نبودن امکان بسته‌بندی و تجمیع مواد کشت بافتی ذکر کرد که این فرآیند با استفاده از تکنیک "فریزدرای" ضمن افزایش ماندگاری مواد، تجمیع آنها را ممکن و به صورت بسته‌بندی برای عرضه در آزمایشگاه‌ها برای کارهای پژوهشی و تولیدی استفاده می‌شود.
دکتر مهدی شعبانی‌پور نیز بهینه‌سازی مواد کشت بافتی با استفاده از ژل رویال، اسید اسکوربیک و بذر اسفرزه، پیشگیری از آلودگی‌های قارچی احتمالی با استفاده از آمفوتریسین بی، تثبیت مواد کشت بافتی با استفاده از دستگاه فریز درای برای بسته‌بندی و نگهداری بلند مدت و تجاری‌سازی بسته‌های کشت بافتی با مقیاس مشخص برای کارهای آزمایشگاهی و تولیدات گلخانه‌ای را از اهداف اختراع حاضر نام برد.

راه ترقی


وی با تاکید بر اینکه روش‌های کشت بافت می‌توانند جایگزین مناسبی برای تولید ارکیده باشد، خاطر نشان کرد: در اختراع ثبتی شماره 87644 با تزریق هورمون به کشت بافت میزان جوانه‌زنی به 83 درصد رسیده است که در پروتکل اختراعی ما تا 94 درصد بذور جوانه زده‌اند. همچنین تشکیل پروتکورم در اختراع فوق‌الذکر حدود 52 روز بوده است که این زمان در پروتکل اختراعی ما حدود 46 روز رسید.
گفتنی است این اختراع با تلاش شبانه‌روزی پروفسور سید نجم الدین مرتضوی عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه زنجان، دکتر فاطمه بیدرنامنی عضو هیئت علمی دانشگاه زابل و دانشجوی دکتری فیزیولوژی و اصلاح گیاهان زینتی دانشگاه زنجان و دکتر مهدی شعبانی‌پور طی سه سال روی محیط کشت‌های مختلف به شماره 102371 در اداره مالکیت صنعتی ایران ثبت شد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/183213/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس جمهور: بخشی از تنش آبی در استان سمنان حل شده است

آخرین وضعیت نهضت ملی مسکن در روستاها مشخص شد

یارانه فروردین دهک چهارم تا نهم واریز شد

فرنگی کاران ایران تمرینات خود را در قرقیزستان پیگیری کردند

رئال با حذف سیتی شانس اول قهرمانی شد

عضو کادرفنی خمس به تراکتور بازگشت

شمس: کار خوب کادر فنی استفاده از تمام بازیکنان مقابل افغانستان بود

اولین دور مذاکرات بارسا با ستاره اسپانیایی

مورینیو: به خاطر آنچلوتی دوست دارم رئال قهرمان شود

فتح‌الله‌زاده: نکونام و خطیر منافع تیم را در نظر بگیرند

بازگشت آلوارز به تیم فوتبال تراکتور

انتقاد آذری جهرمی به رئیسی درباره مسئله حجاب

توصیه آخوندی برای روزهای بعد از حمله ایران به اسرائیل

واکنش واعظی به ادعای مشاور وزیر کشور درباره روحانی و ظریف

سردار حاجی زاده: با تسلیحات حداقلی به مصاف صهیونیست‌ها رفتیم

مطهری: میدان دادن به هنرمندان به جهش تولید فرهنگی کمک می‌کند

شهدا، فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه داشته اند

مقامی که از مردم نرسه مفت نمی ارزه!

برملا شدن هویت واقعی داماد جوان

گاهی آمدن ها دیر میشوند

اعتراف جالب و شنیدنی نرگس سریال خانه‌ به دوش

ای یار من ای دلبر و دلدار من

علی شادمان با «بلیت یک طرفه» می‌آید

شما اصلا قرار نیست حال کسی رو خوب کنی!

پارک چان ووک «اولدبوی» را به تلویزیون می‌برد

تصمیم تارانتینو برگشت؛ «منتقد سینما» دهمین فیلمش نیست

عشق رو باید ثابت کرد

آیت الله مکارم شیرازی: هزینه حج بسیار سنگین است

انفجار کپسول گاز در پایانه شرق تهران با 6 کشته

لحظه نجات 7 نفر که در سیل کنارک گرفتار شده بودند

تایم لپس بارش باران سیل آسا در دبی

صدور 3.5 میلیون گواهینامه مهارت در 2 سال گذشته

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

صادرات تخم مرغ به بیش از 18 هزارتن رسید

بهترین بازیکنان هفته بیست و سوم لیگ برتر

مدیرروستا: تیم ملی غیر بازی با ژاپن توقعات را برآورده نکرد

اولین تمرین بارسلونا پس از شکست مقابل پاری سن ژرمن

ویسی: دو بار فولاد بیمار را به من دادند

رکورد ابدی مصطفی پاشا در تراکتور!

استارت تیم ملی فوتسال ایران با برتری مقابل همسایه

حرکت انفجاری دروازه بان افغانستان در مقابل دروازه بان ایران

کارلتو بالاخره به رکورد گواردیولا رسید

استقبال خوب هواداران استقلال از بازی فردا

اردوی آماده‌سازی تیم ملی نجات غریق در تهران برگزار شد

نماینده مجلس: اگر دولت قبول کند مشکل هست، مشکلات حل می‌شود

رسانه‌های اسرائیلی: حمله بالستیک ایران در جهان بی‌سابقه بود

پس لرزه‌های بازگشت گشت ارشاد؛ محبی: راهی جز خون دل خوردن نمانده...

محمودزاده: وزرای راه، صمت، رفاه و کشور باید تغییر کنند

بهادری جهرمی: برنامه عملیاتی تحقق ‎شعار سال به تصویب هیأت وزیران رسید

خنده‌های پردیس پورعابدینی در پشت‌صحنه گناه فرشته