راه ترقی

آخرين مطالب

گره کور جمعیت نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی- آمارها از کاهش میزان تولد در سال جاری خبر می دهند. بر اساس آمارهای کمیته مطالعات جمعیتی شورای عالی انقلاب فرهنگی، میزان تولد در سه ماهه ابتدایی امسال نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته، حدود 13 درصد کاهش یافته است. محمد جواد محمودی، رئیس کمیته مطالعات جمعیتی شورای عالی انقلاب فرهنگی در این رابطه می گوید: سال گذشته، 344 هزار تولد در سه ماهه ابتدایی داشتیم که این رقم در سه ماهه ابتدایی سال جاری با کاهش 45 هزار تولد مواجه شده و به 299 هزار تولد رسیده است.

این در شرایطی است که وزارت بهداشت در جایگاه تولیت سلامت به این موضوع واکنش نشان داده و بخشی از موضوع جمعیت که مربوط به این وزارتخانه می شود را پیگیری می کند. وزارت بهداشت به این نتیجه رسیده که آهنگ رشد جمعیت کشور در سال های آتی می تواند  تمایل این رشد به سمت منفمی شدن را نشان دهد. موضوعی که هم مورد تاکید مقام معظم رهبری و هم مورد توجه کارشناسان جمعیتی است.

عمق فاجعه کجاست

آمارها نشان می دهد که در حال حاضر جمعیت سالمند بالای 60 سال کشورمان به حدود 8 میلیون و 231 هزار نفر رسیده است.

علی اکبر محزون، مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مرکز آمار ایران می گوید: برآوردها نشان می دهد در سال جاری جمعیت کشور به حدود 83 میلیون نفر رسیده و رشد 1.24 درصدی در فاصله بین 2 سرشماری اخیر داشتیم. متوسط طول عمر یا همان شاخص امید به زندگی از 59 سال در اوایل انقلاب به 74 سال رسیده که 75.5 سال برای خانم ها و 72.5 سال برای آقایان است.

محزون ادامه می دهد: حدود 24.6 درصد جمعیت کشور زیر 15 سال، 22 درصد که بالغ بر 18 میلیون و 269 هزار نفر می شود هم جوانان 15 تا 29 سال و 47 درصد نیز میان سالان 30 تا 64 ساله هستند.

بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران، تا قبل از سال 1375 عمده جمعیت کشور یعنی بیش از 40 درصد زیر 15 سال بودند و از سال 1375 تا 1390 در فاز جوانی جمعیت قرار گرفته و از سال 1390 به بعد وارد فاز میان سالی شدیم.

عمق فاجعه اینجاست که بر اساس برآوردهای رسمی مرکز آمار ایران، جمعیت کشور تا افق سال 1430 با کاهش رشد مواجه می شود.

مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و سرشماری مرکز آمار ایران می گوید: آمار ازدواج از 891 هزار در سال 1390 به 550 هزار در سال 1397 رسیده و میانگین سن ازدواج در دهه اخیر برای آقایان از 24 سال به 27 و برای خانم ها از 19 به 23 رسیده است.

محزون ادامه می دهد: باید از سال خوردگی و کاهش جمعیت کار جلوگیری کنیم. البته به دنبال افزایش جمعیت نیستیم، اما در پی حفظ تعادل جمعیتی هستیم.

وظیفه وزارت بهداشت در زمینه جمعیت

از هر طرف که به موضوع جمعیت نگاه کنیم، به موارد مختلفی بر می خوریم که فقط یک دستگاه دولتی را نشانه نمی گیرد. مواردی مانند مشکلات اقتصادی از یک طرف و مشکلات بهداشتی و درمانی از طرف دیگر در این زمینه موثر هستند که فقط دو سر یک خط را در دست گرفته اند. در این بین باید به مباحثی مانند تصادفات و حوادث نیز اشاره کرد که منجر به معلولیت و مرگ و میر می شوند.

علی رضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره وظیفه این وزارتخانه در زمینه جمعیت می گوید: در این زمینه سیاست های کلی و سیاست های مقام معظم رهبری وجود دارد. وزارت بهداشت وظیفه دارد به مواردی مانند تضمین سلامت جمعیت بپردازد. مراقبت از مادران باردار، مراقبت از نوزادان، زایمان ایمن، افزایش امید به زندگی، واکسیناسیون و غیره مربوط به حوزه بهداشت می شود.

وی ادامه می دهد: موارد مختلفی مانند مرگ و میرها و حوادث ترافیکی نیز در زمینه رشد جمعیت تاثیر دارند، اما به صورت مستقیم به وزارت بهداشت مربوط نمی شوند. مباحثی مانند مسائل و مشکلات اقتصادی و شغل و غیره ارتباطی به وزارت بهداشت ندارد و باید کار بین بخشی در این زمینه انجام شود.

تشکیل کمیته ویژه پیشگیری از منفی شدن آهنگ رشد جمعیت

در همین راستا، دهم مرداد 98 بود که وزیر بهداشت در نامه ای به روسای دانشگاه های علوم پزشکی، دستور تشکیل کمیته ویژه برای پیشگیری از منفی شدن آهنگ رشد جمعیت در کشور را ابلاغ کرد.

سعید نمکی در آن نامه خطاب به روسای دانشگاه های علوم پزشکی کشور نوشت: گرچه در سال های پس از انقلاب اسلامی همکاران ما توانستند با استفاده از زیرساخت شبکه بهداشتی درمانی در کشور، واکسیناسیون، مایع درمانی خوراکی، کاهش بیماری های حاد تنفسی، ترویج تغذیه با شیر مادر، ثبت منحنی رشد، کاهش سوء تغذیه و همچنین مراقبت های قبل و بعد از زایمان در کاهش مرگ و میر کودکان و گروه های آسیب پذیر و افزایش امید به زندگی نقش به سزایی داشته باشند، اما لازم است با تشدید و توسعه مراقبت های دوران بارداری در مناطق کمتر توسعه یافته و همچنین ایجاد زیرساخت لازم جهت مراقبت از نوزادان در راستای افزایش و نگهداری مناسب از موالید گام برداریم. ضروری است نیازمندی های نقاط کمتر برخوردار را در راستای این هدف سریعاً بررسی و اعلام کنید.

توسعه مراکز درمان ناباروری

وزیر بهداشت در این نامه به توسعه مراکز درمان ناباروری هم اشاره کرده و نوشته بود: توسعه مراکز درمان ناباروری در خدمت رسانی به زوج هایی که به دلیل مشکلات فیزیولوژیک نیازمند درمان هستند در اولویت قرار گیرد. به نحوی که در هر دانشگاه یک مرکز درمان ناباروری سریعاً معرفی و در سطح استان اطلاع رسانی شود. خدمات این مراکز باید رایگان باشد. منابع مورد نیاز توسط ستاد وزارتخانه تأمین خواهد شد.

رئیسی، معاون وزیر بهداشت در این رابطه می گوید: در زمینه ناباروری نیز مراکز ناباروری در کشور تجهیز شده و باید کارهایی در زمینه پوشش بیمه ای داروهای ناباروری انجام شود.

سید حامد برکاتی، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت نیز درباره مراکز درمان ناباروری می گوید: حدود سه سال پیش، کمتر از 12 مرکز درمان ناباروری در کشور داشتیم، اما اکنون تعداد این مراکز به 84 مورد رسیده است. از این تعداد، 44 مرکز دولتی و 40 مرکز خصوصی هستند.

برکاتی ادامه می دهد: زوجینی که از طرف کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی به وزارت بهداشت معرفی شوند، هزینه های درمان ناباروری آن ها کاملا رایگان است و برای بقیه افراد هم 85 درصد کل هزینه ها از محل منابع وزارت بهداشت پرداخت می شود.

ترغیب زوج ها به فرزندآوری

موضوع دیگری که در نامه نمکی به آن اشاره شده بود، ترغیب زوج ها به فرزندآوری است. وی در آن نامه در این رابطه نوشت: ضروری است با استفاده از تیم کارشناسی در ترغیب زوج هایی که سال های پس از ازدواج از فرزندآوری امتناع می کنند، اقدام و موارد علمی زیان های تطویل این دوران و امکان عدم فرزندآوری در سال های آتی گوشزد و آموزش داده شود. با استفاده از ظرفیت روان شناسان و کارشناسان مجرب بهداشتی به خصوص در زمینه بهداشت روان، فواید و تاثیرات مثبت روانی حضور فرزند دوم در خانواده های تک فرزند تبیین شود.

رئیسی در این رابطه می گوید: در قالب کمیته ویژه پیشگیری از منفی شدن آهنگ رشد جمعیت، مباحث آموزش و ترغیب به فرزندآوری، توجه به پیشگیری از طلاق و آسیب های اجتماعی مورد نظر است. البته مجموعه گسترده ای از فعالیت ها در زمینه جمعیت موثر است که این موارد در کمیته ویژه پیگیری می شود.

وی ادامه می دهد: نرخ باروری و جمعیت در استان های مختلف متفاوت است و کمیته های استانی باید با توجه به وضعیت استان و زیرساخت ها، نقاط مشکل را شناسایی کرده و در زمینه برطرف کردن آن فعال باشند.

16 مرداد بود که برکاتی در همایش آموزش هنگام ازدواج در زنجان گفت: امروز مهمترین بحث جمعیتی ازدواج و فرزند آوری است که در این 2 حوزه نتوانستیم به خوبی کار کنیم و با نگاهی به رشد جمعیتی و سیاست های فرزند آوری در اوایل انقلاب اسلامی، رشد 3.5 درصدی وجود داشت که اکنون این رقم به 2.1 درصد رسیده است.

به نظر می رسد موضوع جمعیت آن قدر پیچیده شده و گره کوری در کلاف آن افتاده که نمی توان فقط از یک زاویه به آن نگاه کرد و باید مسائل مختلف را در این رابطه بررسی و نسبت به حل آن اقدام کرد. زیرا بحث جمعیت قبل از اینکه به موضوع بهداشت و درمان مربوط شود، به مسائل اقتصادی گره می خورد و باید راه حل این ماجرا را در بستری گسترده تر دید و مشکلات آن را برطرف کرد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/74938/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

دارندگان کارت سوخت بخوانند

انیمیشن فان عمر مومنی از پنالتی برناردو سیلوا مقابل رئال مادرید

کنایه باشگاه پاری سن ژرمن به برد مقابل بارسلونا؛ قاب عکس بازی در کنار تابلوی منا لیزا!

برتری 5-2 آژاکس مقابل بایرن مونیخ و صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا

4 گل برتر دور برگشت مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا فصل 2023/24

ریو فردیناند و چالش انتخاب های دوگزینه ای از بین بازیکنان آرسنال و بایرن مونیخ

نصیرزاده: تیم ملی خواهان خمس بود اما باشگاه مخالفت کرد

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

حسینی در مسیر قهرمانی سپاهان و تراکتور!

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

مرادمند: خداراشکر که در این بازی چَک خوردیم!

چشمی: بازی خیلی زیاد سخت شد

استقلال عنوان بهترین دفاع لیگ را از دست داد

قهرمان لیگ ثانیه آخر مشخص می‌شود

سیدحسین: از کمیته انضباطی متشکرم!

پاکو خمس هم نتوانست؛ جدایی سرمربی مطرح اسپانیایی از تراکتور

بخش اول گفت و گو با حسین بادامکی معاون باشگاه پرسپولیس

بخش دوم گفت و گو با حسین بادامکی معاون باشگاه پرسپولیس

رضاوند: دوست نداریم حق پرسپولیس هم ضایع شود

سلیمان‌زاده: تیم ما سازمان‌یافته بازی کرد

روایت سفیر ایران در فرانسه از ماجرای تهدید به انفجار یک فرد در مقابل کنسولگری ایران

راهپیمایی تهرانی‌ها در حمایت از عملیات «وعده صادق»

لاوروف: روسیه از طریق کانال‌های دیپلماتیک به اسرائیل اطلاع داده که ایران خواهان افزایش درگیری نیست

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند

قدردانی امیرعبداللهیان از نقش الجزایر در کمک به توقف نسل‌کشی اسرائیل در غزه

رپ خوانی بحرانی برای سید جواد هاشمی

شیرین: تا وقتی بله نگفته بودیم، هیشکی قصد ازدواج نداشت حالا همه میخوان زن بگیرن!

وقتی ناراحتی از اینکه مخ زن خودت رو زدی

وقتی هیچی از هنر نقاشی نمیدونی

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

قطعه «گلادیاتور» اثر هانس زیمر با ساز دودوک

پزشکان پایبند تعرفه‌های قانونی نیستند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد