راه ترقی

آخرين مطالب

زمینی پاکیزه با اصلاح رفتارهای محیط زیستی نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی- زباله و پسماند یکی از پیامدهای زندگی صنعتی است که امروزه بلای جان ملت‌ها شده است، تصور اینکه روزی چشم باز کنی و تمام اطراف خود را پر از زباله ببینی تا حدود زیادی ترسناک است، یکی از این پسماندها پلاستیک است که نگرانی زیادی را برای جوامع انسانی در دنیا به همراه دارد، طوری که پیش می‌رویم گویا به نظر می‌رسد هرگز نمی‌توانیم از پلاستیک‌های دور و برمان و آلودگی ناشی از آنها خلاص شویم، به هر کجا نگاه می‌کنیم با این ماده سر و کار داریم، از قاب تلویزیون گرفته تا ظروف پلاستیکی یک‌بار مصرف.

آمارها نشان می‌دهد روزانه 300 میلیون تن پلاستیک در جهان تولید می‌شود و بسیاری از کشورها برای کاهش آن اقداماتی اساسی را آغاز کرده‌اند به عنوان مثال قرار است در آلمان از سال 2020 هر رستوران یا فروشگاهی پلاستیک توزیع کند تا دو هزار یورو جریمه شود این روند می‌تواند برای سرمایه‌گذاری به سمت تولید کیسه‌های تجزیه‌پذیر، کیسه‌های با منشاء گیاهی و پارچه‌ای انگیزه ایجاد کند و به این ترتیب پلاستیک به حذف، نزدیک شود.

اما در ایران وضعیت تا حد زیادی نگران‌کننده است؛ با اینکه ایران هفدهمین جمعیت جهان را دارد اما در میان 10 کشور پرمصرف مواد و تولیدات پلاستیکی و نایلون است که بر اساس آمار روزانه بیش از سه هزار تن و سالانه نزدیک یک میلیون تن پلاستیک مصرف می‌کند.

مساله‌ای که در چند سال اخیر ذهن دانشمندان و محققان را به خود مشغول کرده است وجود ریزپلاستیک‌ها است، نتایج یک مطالعه جدید نشان داد که هر ساله بیش از 73 هزار قطعه کوچک پلاستیکی از طریق غذا و نوشیدنی جذب بدن انسان می‌شود، این قطعات ریز پلاستیکی به طور ناخواسته وارد دهان، روده‌ها و سیستم دفع انسان می‌شود به طوری که دانشمندان کشف کردند مدفوع روزانه یک انسان به طور میانگین حاوی 200 قطعه میکروپلاستیکی است.

نتایج پژوهش‌های محققان نشان داد که بطری آب ممکن است بزرگ‌ترین منبع تولید میکروپلاستیک‌ها باشد که سلامت انسان را به خطر می‌اندازند، میکروپلاستیک‌ها همچنین به مقدار زیاد در بدن جانداران دریایی که از آشغال‌های پلاستیکی به دریا ریخته شده تغذیه می‌کنند، نیز وجود دارد؛ جاندارانی که از منابع مهم غذایی انسان‌ها هستند.

فیلیپ شوابل مولف ارشد این پژوهش از دانشکده پزشکی وین در اتریش، می‌گوید: «این پژوهش که اولین مطالعه در نوع خود است، آن چه مدت‌ها در مورد آن تردید داشتیم را تایید می‌کند این که پلاستیک‌ها در نهایت به روده انسان می‌رسند.»

بنابراین موضوع پلاستیک و به طور کلی پسماندها نگرانی دنیا را برانگیخته است و در چند سال اخیر اقدامات زیادی در قالب پویش مردمی شکل گرفته که برخی از آنها بازتاب جهانی پیدا کرده و برخی نیز در تقویم جهانی جایگاهی یافته‌اند مانند «روز جهانی پاکسازی زمین» که یک جنبش مردمی است که در سال 2008 از استونی آغاز شد، به این صورت که در 15 سپتامبر 2008 حدود 50 هزار نفر از مردم این کشور با هم متحد شدند تا تمام کشور را فقط در پنج ساعت تمیز کنند. از آن زمان، این طرح موفقیت‌آمیز گسترش یافته است و تاکنون در 113 کشور، بیش از 16 میلیون نفر برای تمیز کردن زباله‌های غیر قانونی، به این طرح پیوسته‌اند و شعارشان است که «بیایید این کار را انجام دهیم». در واقع رویای آنها این است که در یک جهان آزاد، پاک و سالم زندگی کنند.

اکنون ببینیم وضعیت چنین پویش‌هایی در کشور ما چگونه است؛ دبیر سیاست محیط‌ زیست در مرکز بررسی‌های راهبردی نهاد ریاست جمهوری در این زمینه به خبرنگار علمی ایرنا گفت: مهم‌ترین مشکل فعلی در کشور این است که هیچ انگیزه‌ای برای کاهش زباله وجود ندارد، قوانینی که بتواند برای شهروندان انگیزه ایجاد کند تا میزان سرانه تولید زباله در کشور کاهش یابد موجود نیست، به طور متوسط روزانه حدود 750 گرم زباله تولید می‌کنیم که این رقم حدود 200 تا 250 گرم بیشتر از متوسط جهانی است، مثلا در شهری مانند توکیو با 25 میلیون نفر جمعیت، شهرداری هر دو هفته یک‌بار زباله‌ها را جمع‌آوری می‌کند در حالی که در تهران با 8 میلیون نفر جمعیت ثابت، شهرداری روزی سه بار هم جمع‌آوری زباله دارد اما باز هم زباله در سطح شهر ریخته است.

محمد درویش افزود: علت تولید پایین زباله در توکیو این است که شهروندان به ازای هر یک گرم زباله‌ تولیدی، باید مالیات بیشتری پرداخت کنند و همین باعث می‌شود تا برای کاهش تولید زباله و در نهایت حل این مشکل انگیزه پیدا کنند.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ادامه داد: جریان‌های پاکسازی خیلی خوب هستند اما زمانی می‌توانند موثر باشند که قوانین موجود در کشور به این جریان‌ها کمک کند، تا زمانی که این قوانین وجود ندارد و تا زمانی که ما انگیزه نداریم بطری خالی آب معدنی و نوشابه‌های خود را تحویل دهیم و آن‌را در طبیعت رها می‌کنیم هر چقدر هم که هموطنان در قالب رفتگران طبیعت، محیط را تمیز کنند فایده‌ای نخواهد داشت و این مساله سبب یاس و ناامیدی بسیاری از فعالان محیط زیست در این حوزه می‌شود، درخواست ما از نمایندگان مجلس، سازمان‌ها و نهادهای مرتبط این است که کمک کنند تا قوانین مناسبی وضع شود.

وی به قوانین مدون در این زمینه در کشورهای دیگر اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال در آلمان مقرر شد از سال 2020 هر رستوران یا فروشگاهی که پلاستیک توزیع کند تا دو هزار یورو از سوی دولت جریمه شود که این روند می‌تواند برای کاهش تولید و مصرف پلاستیک انگیزه ایجاد کند و سرمایه‌گذاری‌ها به سمت تولید کیسه‌های تجزیه‌پذیر، کیسه‌های با منشا گیاهی و پارچه‌ای هدایت شود.

درویش تاکید کرد: این قوانین باید در ایران نیز وضع شود تا سرمایه‌گذاری در حوزه‌های تولید پلاستیک و لوازم یک‌بار مصرف سود و صرفه اقتصادی نداشته باشد آن وقت گروه‌های پاکسازی بیایند و آن چیزی را که باقیمانده تمیز کنند.

وی گفت: به تازگی تحقیقات نشان داده که میکروپلاستیک‌ها به مرور از همین پلاستیک‌های رها شده در طبیعت استخراج می‌شوند که یکی از مهم‌ترین عوامل تشدید سرطان هستند، پلاستیک‌ها که تا چند سال در طبیعت باقی می‌مانند به مرور به ذرات ریزی در قالب میکروپلاستیک تبدیل می‌شوند که به آب دریاچه‌ها و دریاها و از آن جا به بدن انسان وارد می‌شوند بنابراین وضع قوانین سختگیرانه با هدف کاهش تولید زباله و پلاستیک الزامی است.

در جهانی که خشونت، فساد، فقر شدید، فاجعه‌های طبیعی و بیماری بیداد می‌کند در کنار همدیگر و با اصلاح رفتارهای خود برای برطرف کردن مشکلات محیط زیستی قدم برداریم تا شاهد زمینی پاک و عاری از هر گونه آلودگی باشیم، بیاییم وارثان خوبی از نسل‌های قبل و امانت‌داران بر حقی برای فرزندان خود باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/81447/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد