راه ترقی

آخرين مطالب

موشک نقطه‌زن صنایع پتروشیمی توسط محققان ایرانی ساخته شد انديشه

  بزرگنمايي:

راه ترقی- مهدی نکومنش اظهار داشت: آزمایش‌های اولیه دانش بومی «جداسازی گاز CO2 با استفاده از غشاء پلیمری» در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی با موفقیت انجام شد و بهروز سادات نیا و علی قدیمی محققان این طرح هستند.

به گفته رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی، طرح جداسازی مواد شیمیایی گازی به وسیله غشاءهای پلیمری در صنعت جهان بسیار تازه است.

وی با بیان اینکه یکی از مشکلات صنایع شیمیایی جداسازی است، افزود: بسیاری از مواد شیمیایی ساخته می‌شود اما به دلیل هزینه بالای جداسازی، از ساخت آن‌ها صرف نظر می‌کنند. در نتیجه «جداسازی» معضل صنعتی است که در صنایع شیمیایی تخصصی بسیار مهمی است.

نکومنش عنوان کرد: اخیرا در حوزه گازها یکی از راه‌های جداسازی استفاده از غشاهای پلیمری است و در دنیا کشورهای بسیار کمی این دانش را دارند. هم اکنون ایران با ارائه این طرح در حوزه جداسازی گازها با استفاده از غشاهای پلیمری پیشرو می‌شود.

وی همچنین گفت: در حال حاضر این طرح برای جداسازی گاز CO2  از سایر گازها استفاده می‌شود. زمانی که هیدروکربن‌ها می‌سوزند مقداری گاز CO2  به همراه سایر گازها حاصل می‌شود که غلظت CO2 آن در خروجی ها زیر 10 درصد است که بدلیل اختلاط با سایر گازها در جو رها شده و  آلودگی ایجاد می‌کند. در حالی که CO2  به عنوان یک ماده اولیه دارای ارزش اقتصادی است ولی رها سازی آن در جو به اندازه‌ای زیاد شده که پارامتر مهم رویدادهایی مثل اثرات گلخانه‌ای، گرم شدن زمین و آلودگی های زیست محیطی تبدیل شده است.

نکومنش ادامه داد: بنابراین جدا کردن  CO2  از گازهای خروجی و حتی اگزوزها به دغدغه‌ای تبدیل شده است چرا که جدا کردن آن علاوه بر کاهش آلودگی زیست محیطی سبب دسترسی به  ماده با ارزش اقتصادی نیز می‌شود.

رئیس پژوهشگاه با اشاره به روش‌های معمول جدا کردن CO2 تصریح کرد: روش‌های معمول جذبی است و در ایران نیزکاربرد دارد. در این روش  از یک جریان متضاد استفاده می شود و مایعی که می‌تواند CO2  را جذب کند از بالا ریخته می‌شود و  CO2  از آن عبور می‌کند، این گاز جذب می‌شود و سایر گازها عبور کرده و در محیط دیگری CO2 را از مایع جدا می‌کنند.

 «مَشعَل‌سوزی پدیده سوزاندن گازهای اضافه در مکان‌های استخراج نفت و گاز است. این کار به‌ وسیله مشعل گازی یا فلر گازی (gas flare) که به آن دودکش مشعلی (flare stack) نیز می‌گویند انجام می‌شود. مشعل گازی یک وسیله سوزاندن گاز است که در کارخانجات صنعتی مانند پالایشگاه نفت استفاده می‌شود. »

نکومنش اظهار داشت: چاه‌های نفتی گازهایی دارند که به صورت فلر می‌سوزد. همچنین یکسری از مواد اولیه ارزشمند در مجتمع های پتروشیمی به دلیل عدم جداسازی فلر می‌شود. به عنوان مثال ماده اتیلن و تبدیل آن به پلی اتیلن؛ در فرآیند ساخت اگر 100 کیلو اتیلن وارد راکتور شود، 95 کیلو آن تبدیل می‌شود و 5 کیلو آخر آن به دلیل اینکه گازهای بسیاری با آن همراه است فلر می‌شود.

وی ادامه داد: ظرفیت نصب شده در مجتمع‌های پتروشیمی کشور در تولید پلی اتیلن سه میلیون و 300 هزار تن است و در صورتی‌که 7 درصد آن فلر شود (حدود 210 هزار تن) می‌توان به وسیله آن‌ها مجتمع جدید پتروشیمی ساخت. زیرا در طول سال فلر می‌شود و جداسازی وجود ندارد، این ضرر بزرگ مشخص نیست.

رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی عنوان کرد: در حال حاضر در کشورهای پیشرفته روش جداسازی انجام می دهند و میزان فلر بسیار اندک است. اما در ایران پیش از این طرح خرید تکنولوژی از غرب بوده و بسیاری از گازها به فلر داده شده است.

وی اضافه کرد: جداسازی گازها با غشا پلیمری مشکل بسیار مهم صنعت نفت و پتروشیمی بود که قابل رفع شدن است. ایران جزو 10 کشور تولید کننده CO2  در دنیا محسوب می‌شود که محدودیت‌های شدیدی از طرف سازمان‌های بین المللی در کنفرانس کیوتو و معاهده پاریس دارد تا میزان نشر CO2  به اتمسفر را تا سال 2020 کاهش دهد اما به نظر نمی رسد با توجه به این دو قرارداد قدم هایی جدی برداشته شده باشد و ممکن است به همین دلیل با محدودیت هایی در سطح بین الملل مواجه شویم.

نکومنش تصریح کرد: گرفتن CO2  هزینه بر است و در واحدهایی که به روش جذبی این گاز را استخراج می کنند برای هر کیلو تولید یا جداسازی CO2 سه کیلو آب مصرف می کنند بنابراین صنعت آب بری (مصرف آب زیاد) است و با توجه به اینکه ایران کشور نیمه خشکی است، مشکلات زیادی به همراه دارد. بنابراین با تکنولوژی غشایی آب حذف می‌شود همچنین قیمت آن مشابه دستگاه های قدیمی است اما مزایای بسیار زیادی دارد که نکته حائز اهمیتی است.

وی عنوان کرد: این پژوهشگاه حدود 15 سال است که روی تکنولوژی غشایی کار و پژوهش می‌کند. این پروژه با تعامل همکار صنعتی شرکت گاز کربنیک شهرکرد به نتیجه رسید که حدود 35 درصد مارکت  CO2  را در دست دارند و تکنولوژی های مرسوم جاری را اجرا می کردند اما پس از بررسی‌ها در این قسمت مشارکت کردند.

رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی اضافه کرد: تکنولوژی جداسازی با غشا پلیمری از مرحله مهندسی و ساخت دستگاه ها گذشته و در حال نصب دستگاه ها هستیم که در ساختمان تجاری سازی پژوهشگاه این فضا ایجاد شده و این خط تولید برای اولین بار در منطقه خاورمیانه صورت گرفته است.

نکومنش همچنین گفت: انتظار می رود تا اواخر امسال محصولات اولیه  که به طور عملی جدا کننده گاز CO2 از گازهای خروجی است را به بازار عرضه کنیم. با ارائه این طرح و با توجه به محدودیت‌های وسیع برای کشور، جامعه پلیمری حرکت های ضد استعماری قدرت‌های بزرگ را پاسخ داده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/81597/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

عربستان اسپانسر فیفا شد!‏

پرفسور کروس آلمان را قهرمان اروپا می‌کند

وینیسیوس: وقت قهرمانی دوباره رئال در ‏CL‏ است

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟