راه ترقی

آخرين مطالب

1482 نفر در سال‌های 89 تا 92 بورسیه دریافت کردند سياسي

  بزرگنمايي:

راه ترقی- «منصور غلامی» با حضور در جلسه علنی روز سه شنبه خانه ملت به سوال محمود صادقی نماینده تهران و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی پاسخ داد.

صادقی سوال کرد: مبنای صدور احکام بورسیه تحصیلی و تعداد احکام بورسیه ها پس از انقلاب و ایرادهای قانونی صدور احکام بورسیه ها و نحوه عمل و مبنای قانونی تصمیمات کمیته رسیدگی به پرونده بورسیه ها در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری چه بوده است؟

غلامی در این باره اظهارداشت: موضوع بورسیه ها آذرماه 1392 با رسیدگی دیوان محاسبات کشور به پرونده ها مطرح شد و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موظف به توضیح، ارائه اسناد، مدارک و گزارش چگونگی انجام مراحل بورسیه ها شد.
وی افزود: بخش های اداری این پرونده ها و بررسی ها تا سال 96 که در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری حضور یافتم صورت گرفته بود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: در سال 96 و 97 مباحث مربوط به جایابی، استخدام و به کارگیری بورسیه های فارغ التحصیل مطرح شد که با موارد حاشیه ای همراه بود و هم اکنون در حال مدیریت و انجام است.
غلامی اظهارداشت: اعزام دانشجو به صورت بورس به خارج بعد از انقلاب به دو مقطع قبل و بعد از تصویب قانون اعزام دانشجو در تاریخ 25 فروردین ماه سال 64 مجلس شورای اسلامی تقسیم می شود.

وی تاکید کرد: قبل از این قانون، اعزام بورسیه ها به صورت محدود با معرفی رتبه های برتر یا مربیان از سوی دانشگاه ها به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری همچنین بررسی سوابق تحصیلی در وزارتخانه صورت می گیرد.
وزیر علوم همچنین گفت: بعد از تصویب قانون و آیین نامه اجرایی در سال 68، برگزاری آزمون اعزام از سوی سازمان سنجش آموزش کشور به عنوان مسیر کسب بورسیه خارج از کشور وفق قانون تعیین شد.
غلامی ادامه داد: از سال 70 تا 83 هر یک یا دو سال یک بار آزمون برگزار می شد و پذیرفته شدگان در بازه زمانی دو ساله امکان اقدام برای کسب حدنصاب نمره زبان و دریافت پذیرش و روادید داشتند؛ همچنین مربیان رسمی و رسمی آزمایشی دانشگاه با داشتن حداقل سه سال سابقه خدمت، کسب حدنصاب امتیازات جدول ارتقا و داشتن شرط سن برای ادامه تحصیل از طرف دانشگاه محل خدمت به صورت بورسیه معرفی می شدند.

وی یادآور شد: بنابراین تا سال 84 دو مسیر آزمون و معرفی از سوی دانشگاه وجود داشت. در سال 85 شورای مرکزی بورس تصمیم به برگزار نکردن آزمون گرفت و این آزمون از سال 85 متوقف شد؛ انتخاب داوطلبان از میان دانشجویان ممتاز نمونه، مربیان دانشگاه ها در رشته های خاص صورت گرفت اما کلیات این تصمیم به تایید وزیر وقت رسید.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: در سال 87 دستورالعمل تغییر کرد و علاوه بر افراد فوق افراد دارای خدمات فرهنگی هم به ضوابط اعطای بورس افزوده شدند.
غلامی یادآور شد: همچنین حداقل معدل 14 و 16 برای کارشناسی و کارشناسی ارشد تعیین کردند، در ضمن شرط سنی هم تعیین شد اما این تغییرات شورای مرکز بورس به تایید وزیر علوم وقت نرسید و به صورت معرفی دانشجویان بورسیه از سوی افراد به تعیین افراد و اشخاصی که بورس به آنها تعلق می گیرد، اقدام شد.

وی در این باره به ذکر مثالی پرداخت و گفت: در فاصله سال های 89 تا 92 معاون فرهنگی وقت وزارت علوم 736 نفر، یک تشکل دانشجویی 595 نفر و 151 نفر توسط مسئولی دیگر برای اعطای بورس معرفی می کنند که مستندات و مکاتبات آن موجود است.

وزیر علوم همچنین اظهار داشت: ورود به سیستم بدون معرفی از سوی یکی از مراجع مذکور، عملی نبوده است و تنها مجرای ورود به بورس از این طریق بوده است؛ به تدریج لیست رشته های ضروری برای اعزام حذف شد و روش تبدیل خارج به داخل هم به این مطلب اضافه شد.
غلامی افزود: برای برخی رشته ها بورس خارج از کشور اعطا کردند در حالی که هیچ وقت معمول نبوده است و به راحتی با توجیه قطعی به داخل تبدیل می شدند و در مسیر اعطای بورسیه بدون آزمون موارد زیادی از این قبیل رخ داده است.
وی درباره اعزام مربیان دانشگاه ها به خارج از کشور هم خاطرنشان کرد: مربیان دانشگاه ها هم بعد از اعطای بورس خارج به راحتی و بدون توجه به حد نصاب نمرات، تبدیل به داخل می کردند. در فاصله سال های 88 تا 92 رویه عادی بود به طوری که بورسیه های خارج را تبدیل به داخل و به دانشگاه های داخل معرفی می کردند.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با ارائه آماری در مورد رشته هایی که بورس خارج از کشور آنها به داخل تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: رشته زبان و ادبیات فارسی 12 نفر، زبان و ادبیات عرب 9 نفر، تاریخ انقلاب اسلامی دو نفر، فقه 53 نفر، حدیث 26 نفر، معارف 18 نفر، الهیات 13 نفر و نهج البلاغه یک نفر مواردی بود که بورس خارج از کشور داده بودند اما بلافاصله تبدیل به داخل شد.
غلامی گفت: در سال های 89 تا 92 بخشنامه ای برای ادامه تحصیل کارشناسان و کارمندان شاهد و ایثارگر دانشگاه ها و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از سوی شورای مرکزی بورس با امضای معاون دانشجویی وقت بدون تایید وزیر هم صادر می شود که از این طریق هم تعدادی از بورسیه استفاده و ادامه تحصیل دادند.
وی همچنین به آماری دیگر درمورد بورس خارج از کشور برای کارشناسی ارشد و دکتری از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون اشاره کرد و اظهار داشت: در مجموع سه هزار و 500 نفر پرونده از ابتدای پیروزی انقلاب برای کارشناسی ارشد و دکتری 10 هزار و 700 نفر بورسیه خارج از کشور وجود دارد؛ برای بورس داخل کشور هم در مقطع کارشناسی ارشد سه هزار نفر و برای دکتری 16 هزار و 416 پرونده اعلام شده است.
وزیر علوم یادآور شد: این آمار کل پرونده های بورسیه ها از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون است.

غلامی گفت: مشکلات قانونی که پیش آمده است و معاون فنی و حسابرسی دیوان محاسبات کشور در تاریخ 20 آذرماه 92 به وزیر علوم وقت اعلام کرد که دلیل اصلی ورود مسئولان وزارت علوم به پرونده بورسیه ها همین تاکید و اقدام دیوان بوده است.
وی افزود: اشکالات قانونی که می توان به صورت خلاصه اعلام کرد به این شرح است:  عدم رعایت قانون اعزام در برگزاری آزمون علمی، نداشتن مصوب مورد تایید وزیر قوت، عدم رعایت شرایط افراد نظیر معدل مقاطع قبلی، سن، اشتغال رسمی همزان با تحصیل و موارد دیگری که در لیست ایرادات اعلام شده توسط دیوان محاسبات وجود داشته و دارد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: موارد تخلف را سامان بازرسی کل کشور تایید کرده و قابل استعلام است.

غلامی به آمار دیگری درمورد بورسیه هایی که بین سال های  85 تا 92 بدون آزمون داده شده است، اشاره کرد و گفت: در فاصله این سال ها بورسیه خارج از کشور 710 نفر، تبدیل خارج به داخل هزار و 884 نفر، استفاده از بخشنامه ایثارگران 160 نفر، مربیان دانشگاه ها 890 نفر بوده است که جمع کل سه هزار و 644 نفر است.

وی یادآور شد: این عدد بارها در بحث ها درمورد بورسیه ها مطرح شده است و آشنای به ذهن است.

وزیر علوم در بخش دیگری از پاسخ های خود درمورد اعتبارات صرف شده برای بورسیه ها گفت: هزینه بورسیه در علوم انسانی برای هر نفر در داخل کشور 30 میلیون تومان و برای دانشجویان سایر رشته ها 40 میلیون تومان به دانشگاه ها پرداخت شده است.
غلامی تاکید کرد: مقرری که ماهانه به بورسیه ها داده می شد معادل حقوق مزایای مربی پایه یک و برای مربیان معرفی شده از سوی دانشگاه ها به طور متوسط 20 میلیون بوده است.

وی ادامه داد: همچنین برای تحصیل در خارج از کشور بر حسب اینکه همسر فرد بورسیه هم با او تحصیل می کند یا بر اساس تعداد عائله همراه، برای مقاطع تحصیلی مختلف به ازای هر بورسیه از 500 میلیون تومان تا یک میلیارد تومان هزینه شد.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: بر اساس اختیارات وزیر علوم وقت و طبق آیین نامه اجرایی مربوط به اعزام بورس همچنین آنچه که تاکید مستقیم دیوان محاسبات مبنی بر اقدام پیشگیرانه جهت عدم تداوم تخلف و پرداخت های غیرحق از محل اعتبارات عمومی بوده است، کمیته ای تشکیل شد.
غلامی اظهارداشت: این کمیته ضمن بررسی اقدامات دوره های قبل در حوزه بورسیه برای سیاست های قابل اعمال در حل و فصل موضوع هم تصمیم گیری شده است که موارد مختلف در حین رسیدگی تا سال 95 اعمال شده است.
وی گفت: بر اساس مصوبات این کمیته و با توجه به اینکه افراد فاقد شرایط کسر معدل، کِبَر سن و اشتغال همزمان با تحصیل هستند به این صورت است که کسانی که کسر معدل آنها بر اساس آیین نامه قانوناً اثبات شده 195 نفر در تبدیل خارج از کشور به داخل، 48 نفر اعزام به خارج و هشت نفر بورس خارج از کشور سال آخر بوده است.
وی تصریح کرد: همچنین کسر معدل کارشناسی 181 نفر تبدیل به خارج از کشور ، 48 نفر اعزام به خارج از کشور، 23 نفر بورس خارج از کشور در سال آخر، کبر سن 368 نفر خارج از کشور و 44 نفر در داخل بوده اند، اشتغال همزمان با تحصیل که غیرقانونی بود 495 نفر در حین تبدیل خارج به داخل اعلام شده است.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: مغایرت اطلاعات ارائه شده با مدارک موجود یعنی عدم صداقت در ارائه اطلاعات 36 نفر و تعداد مربیان فاقد مصوبه هیات امنا 215 نفر اعلام شد که در مجموع 844 نفر فاقد یک یا چند شرط از شرایط لازم برای بورسیه شدن بوده اند.
غلامی تاکید کرد: پس از بررسی مجدد در کمیته تجدیدنظر، 335 نفر ملزم شدند که با هزینه شخصی تحصیل کنند، چون حداقل شرایط برای تحصیل در دوره دکتری را داشتند اما فاقد شرایط برای بورسیه بودند.

وی همچنین گفت: تحصیل 21 نفر به دلیل اینکه هیچ کدام از شرایط را نداشتند، لغو شد و 17 نفر به دلیل ناتوانی در ادامه تحصیل از آموزش اخراج شدند. تعداد قابل توجهی از این افراد مشکل خاصی بر اساس بخشنامه های وقت نداشتند و وزارت علوم از ابتدا اعلام کرد که برخورد یکسان با همه آنها صحیح نیست.
وزیر علوم ادامه داد: تمام مراحل رسیدگی، محرمانه بودن تصمیمات، رعایت حقوق ذی نفعان مورد نظر بوده است و بسیاری از آنان نیز به طور طبیعی بعد از دانش آموختگی در دانشگاه ها جذب و مشغول به خدمت هستند که آمار آنها موجود است.
وی در ادامه با بیان اینکه تعدادی از این بورسیه ها در حال تحصیل و عده ای دانش آموخته شده اند، یادآور شد: این افراد در حال پیگیری برای جذب در دانشگاه ها هستند که با گذر6 تا هفت سال در برخی موارد نیاز دانشگاه ها تغییر کرده است یا بورسیه دانش آموخته علاقه مند به خدمت در سایر دانشگاه ها است.
وزیر علوم گفت: دو مرکز جذب هیات علمی و نظارت و ارزیابی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حال ساماندهی این مجموعه است.

پس از پاسخ وزیر علوم به این سوال، صادقی نماینده تهران اعلام کرد که نیازی به رای گیری در صحن مجلس نیست.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/83542/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

عربستان اسپانسر فیفا شد!‏

پرفسور کروس آلمان را قهرمان اروپا می‌کند

وینیسیوس: وقت قهرمانی دوباره رئال در ‏CL‏ است

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟