راه ترقی

آخرين مطالب

سرمقاله مردم سالاری/ معمای پیچیده کردستان سوریه نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - مردم سالاری / « معمای پیچیده کردستان سوریه » عنوان سرمقاله روزنامه مردم سالاری به قلم صمد محمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
با شروع بحران سوریه، کردهای این کشور که بالغ بر 18 درصد از جمعیت سوریه را تشکیل می‌دهند، فرصت را برای جدایی از سوریه مغتنم شمردند و در این بین حمایت‌های آمریکا از آنان، موجب افزایش انگیزه در بین کردها شد. در همین راستا از سال 2012 و در پی تحولاتی که در میان کردهای سوریه تحت عنوان «انقلاب غرب کردستان» نامیده می‌شد، بسیاری از مناطق ناحیه شرق فرات، تحت سیطره و اداره شبه‌نظامیان کرد قرار داشت. از این‌رو دولت مرکزی کنترلی بر این مناطق نداشت.
آنچه باعث شد که کردها در ایجاد یک سیستم سیاسی منسجم برای اداره مناطق تحت سیطره خود ناکام بمانند حملات داعش بود. در واقع اولویت طرفین (دولت مرکزی و کردها) در سوریه دفع فوری خطر داعش بود. کردها در اواخر سال 2013 و اوایل سال 2014 ، توانستند با تقسیم مناطق تحت سیطره خود به سه کانتون عفزین، کوبانی و جزیره یک سیستم خود مدیریتی برای دفع خطر داعش و نیز مقابله با حاکمیت سوریه به وجود بیاورند. در همین راستا نیز نیروی نظامی منسجمی تحت حمایت آمریکا و ائتلاف بین‌المللی به اصطلاح مبارزه با داعش با عنوان ارتش دموکراتیک سوریه(SDF) شکل گرفت.
انتظار می‌رفت که بعد از شکست داعش در مناطق کردنشین این نیرو با سپردن مناطق تحت سیطره به دولت سوریه به عملیات نظامی خود پایان دهند اما نه تنها این اتفاق رخ نداد بلکه کردها نشان دادند که تمایل زیادی برای گسترش مناطق تحت نفوذ به جهت تثبیت جایگاه سیاسی دارند. امری که بیش از همه طرف‌های خارجی حساسیت ترکیه را بر انگیخت؛ چرا که حزب دموکراتیک کردستان سوریه«P.Y.D» با حزب «پ.ک.ک» ترکیه قرابت‌های زیادی از جمله عضویت بسیاری از نیروهای مبارز کردستان سوریه در مبارزه با داعش در شاخه نظامی پ.ک.ک ترکیه «Y.P.G» دارد. در عملیات‌های «سپر فرات» و «شاخه زیتون»، عفرین و نیز بخش زیادی از کوبانی به اشغال ترکیه درآمد. توجیه مقامات ترک برای این اشغالگری، تامین امنیت ملی و جلوگیری از اقدامات تروریستی علیه ترکیه از سوی کردهایی بود که از نظر دولت اردوغان پیرو حزب«پ.ک.ک» ترکیه هستند. بعد از این اقدامات کردها به فکر تاسیس خودمختاری در منطقه شرق فرات که شامل استان الحسکه است، افتادند که البته این اقدام نیز با مخالفت شدید ترکیه مواجه شد به طوری که این کشور کردها و حامیان آنها از جمله آمریکا را تهدید به انجام عملیات نظامی در شمال سوریه کرد. اردوغان اعلام کرد که با دو عملیات «سپر فرات 2016» و «شاخه زیتون 2018» شمال سوریه را از تروریست‌ها پاکسازی خواهیم کرد. این موضوع علاوه بر واکنش کردهای سوریه، واکنش آمریکا به عنوان اصلی ترین حامی کردها را هم درپی داشت. برای جلوگیری از حمله دوباره ترکیه به کردها، آمریکا با دولت ترکیه وارد مذاکره شد. اردوغان از سویی با آمریکا بر سر مهار کردها مذاکره می‌کرد و از سویی دیگر کردها را به حمله نظامی تهدید می‌کرد. بالاخره بعد از چند دور مذاکره آنکارا و واشنگتن بر سر ایجاد یک گذرگاه امن در شمال سوریه برای بازگشت آوارگان، عقب نشینی کردها از نوار مرزی ترکیه به عمق 5 کیلومتری در خاک سوریه و نیز انجام گشت‌های هوایی مشترک بین آمریکا و ترکیه در نوار مرزی، توافق شد. این توافق از آن جهت بود که ترکیه از عدم تهدید کردهای سوریه در نزدیکی مرزهای خود اطمینان حاصل کند.
همزمان با این عقب نشینی، کردها در شمال شرق سوریه، خودمختاری شمال شرق را ایجاد کردند. این اقدامات کردها در حالی بود که علاوه بر ترکیه به عنوان یک عامل خارجی، دولت مرکزی سوریه نیز به شدت با این مسئله مخالف است ولی به دلیل درگیری با نیروهای تروریستی هنوز درباره نحوه برخورد با کردها مسیری را تعیین نکرده است. کردها نیز برای تعامل با دولت مرکزی پیش شرط‌هایی مانند موافقت دولت سوریه با ایجاد منطقه خودمختار در شمال شرق سوریه را مطرح می‌کردند. این اصرار بر ایجاد منطقه خودمختار و استنکاف از مذاکره با دولت مرکزی سوریه در حالی بود که آمریکا به صورت مستقیم و با استقرار نیروهای نظامی از کردها در مقابل طرف‌های داخلی و خارجی حمایت می‌کرد.
نکته اصلی که در همان زمان نیز مطرح بود، این بود که آیا این توافق پابرجا خواهد ماند؟ چرا که هدف اصلی ترکیه خلع سلاح کردهای سوریه است. در حالی که این توافق، هدف نهایی ترکیه را برآورده نمی‌کرد. از این‌رو ترکیه مترصد فرصتی مناسب برای رسیدن به هدف نهایی خود یعنی، خلع سلاح نیروهای کرد بود. فرصتی که اکنون با اعلام عقب نشینی آمریکا از شمال شرق سوریه که تحت اداره کردها قرار دارد فراهم شده است. به نظر می‌رسد این تصمیم آمریکا در راستای پافشاری ترک‌ها بر خلع سلاح کردها و اجتناب آمریکا از ورود در جنگ جدید در خاورمیانه صورت گرفته است. خروج آمریکا باعث شد تا کردها در مقابله با ترکیه به شدت تضعیف شوند. به نظر می‌رسد همین مسئله آغازی بر پایان رویای ایجاد خودمختاری کردها در سوریه باشد و آن‌ها را به سمت مذاکره با دولت اسد سوق دهد. چرا که ترکیه به عنوان کشوری که امنیت ملی خود را در خلع سلاح کردها می‌بیند از هیچ تلاشی برای خلع سلاح و تضعیف شاخه نظامی حزب اتحاد دموکراتیک سوریه دریغ نخواهد کرد.
از سوی دیگر طرف‌های دیگری مانند ایران با وجود مخالفت با حمله نظامی ترکیه به سوریه و بروز جنگی جدید در منطقه، اما به نظر می‌رسد که نخواهد پذیرفت تا کردها منطقه خودمختار تشکیل دهند و توازن قوا در منطقه به هم بریزد. در این بین اما واکنش دولت مرکزی سوریه بسیار پر اهمیت است. دولت بشار اسد که اکنون به دلیل پاکسازی خاک سوریه از تروریست‌های خارجی با کردها روند مدارا پیش گرفته در آینده بعد از فارغ شدن از مبارزه با تروریست‌ها، توانایی در پیش گرفتن روند نظامی در مقابل کردها را دارد. از این‌رو به نظر می‌رسد در آِینده تنها راه باقی مانده برای کردها، مذاکره با دولت مرکزی سوریه و عقب‌نشینی از ایجاد منطقه خودمختار در شمال شرق سوریه باشد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/83910/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اوسمار: یادتان نرود با تیم سوم لیگ بازی داشتیم

مورایس: اگر من را نخواهند می‌روم

مورایس: چرا این سؤال‌ها را از تیم‌های دیگر نمی‌پرسید؟

اوسمار: امروز باید صدرنشین می‌شدیم

اوسمار: از نتیجه ناراحتم اما جنگیدیم

اوسمار: تا آخرین لحظه برای قهرمانی می‌جنگیم

خلاصه بازی دورتموند 1 - پاری سن ژرمن 0

امیری: هنوز 15 امتیاز باقی مانده

اوسمار: هر بازی شرایط متفاوتی دارد

استقبال هواداران نساجی از بازیکنان این تیم

ویسی به کمیته انضباطی فراخوانده شد

واکنش کاپیتان سپاهان به «دل پرخون هواداران اصفهانی از بدنه فدراسیون»

خلاصه بازی النصر 3 - الخلیج 1

واکنش خوب دروازبان دورتموند روی شوت دمبله

شوت دمبله از روی دروازه دورتموند به بیرون رفت

دورتموند برنده راند اول؛ پاریسی‌ها امیدوار به کامبک در خانه

ماجرای عملیات شهادت‌طلبانه شهروند ترکیه‌ای در قدس

روایت فارن پالیسی از ماجراجویی های پرهزینه تل آویو

نماینده ایران در فینال غرب آسیا زنده ماند

غرامت سنگین بایرن برای همکاری با جانشین توخل

کنایه تند نورافکن به ناکامی پرسپولیس!

درویش با یحیی گل‌محمدی دوباره تماس گرفت

واکنش جواد نکونام به برکناری خطیر

شوت امباپه به تیر دروازه دورتموند برخورد کرد

ضربه سر فابیان رویز، خطرناک از کنار دروازه دورتموند به بیرون رفت

شوت خطرناک فولکروگ در چهارچوب نبود

سند برکناری علی خطیر از مدیریت استقلال

شکایت باشگاه سپاهان از پرسپولیس

پرسپولیس، پرتماشاگرترین با بلیت 300 هزار تومانی

معاون سیاسی استانداری فارس مطرح کرد: برنامه و نقشه راه؛ کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه

بخش دوم صحبتهای وحید امیری در پایان بازی پرسپولیس و سپاهان

گل اول دورتموند به پاری‌سن‌ژرمن توسط نیکلاس فولکروگ

دبل کریستیانو رونالدو در بازی امشب النصر مقابل الخلیج

پاشازاده: شهریاری اتفاقات خوبی رقم می‌زند

اتهام مدیرعامل پرسپولیس به بازیکنان سپاهان

واکنش تند درویش به درگیری سپاهانی‌ها با بانوان

آغاز رسمی مذاکرات پرسپولیس با 10 بازیکن

موقعیت خطرناک برای دورتموند و شوت مارسیل سابیتزر که ثمری نداشت

رزاق پور: قدر فرصت‌ها را ندانستیم

شکایت پرسپولیس از سپاهان به دلیل اهانت به بانوان

کاهش تنش‌ها در منطقه محور تماس تلفنی بورل و امیرعبداللهیان

ویدئویی جالب از بحث جومونگ و سوسانو وایرال شد

چهره‌ها/ حس مادرانه شبنم قلی‌خانی

«سرخوشی در پاییز» با قطعه ای از «انریکه اوگارته» نوازنده اسپانیایی

یورش به کلمبیا؛ پلیس تحصن دانشجویان هوادار فلسطین را برچید

رامین رضاییان: هواداران پرسپولیس در قلب من هستند

صحبتهای گئورگی گولسیانی در پایان بازی پرسپولیس و سپاهان:

سعید صادقی بدون مصاحبه با خبرنگاران، ورزشگاه آزادی را ترک کرد

علیرضا بیرانوند بدون مصاحبه با خبرنگاران، ورزشگاه آزادی را ترک کرد

صحبتهای محمد کریمی کاپیتان سپاهان در پایان بازی با پرسپولیس