راه ترقی

آخرين مطالب

اجماع برای حذف «یارانه پنهان» نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
یارانه‌ها در اقتصاد کشور در نگاه کلی به دو گروه یارانه آشکار و یارانه پنهان تقسیم می‌شوند. یارانه آشکار مبالغ و کمک‌های مالی شفافی است که به‌طورمستقیم دولت به اقشار نیازمند پرداخت می‌کند. نوع دیگری از یارانه با عنوان «یارانه پنهان» در اقتصاد شناخته می‌شود. به زبان ساده‌تر، به‌عنوان مثال اگر بهای تمام‌شده هر لیتر بنزین در کشور ما برفرض سه‌هزار تومان باشد و دولت آن راهزار تومان بفروشد؛ بنابراین، دوهزار تومان برای هر لیتر بنزین یارانه داده می‌شود و این همان یارانه پنهان است.
به‌اعتقاد برخی کارشناسان و گزارش‌های رسمی، بخشی از یارانه پنهان که براساس برآوردهای دولت 900هزار میلیارد تومان اعلام می‌شود، ناشی از رشد نرخ ارز است؛ یارانه‌ای که برای حذف آن اجماع بین دولت و مجلس و کارشناسان وجود دارد و دولت قرار است آن را در بودجه سال آینده لحاظ کند. بر‌اساس آمارهای مسوولان سازمان برنامه و بودجه، در سال حدود 900هزار میلیارد تومان یارانه در بخش بودجه‌ای، فرابودجه‌ای و یارانه پنهان وجود دارد. از این رقم حدود 600هزار میلیارد تومان به حوزه انرژی، نفت و مشتقات آن اختصاص دارد؛ بنابراین، دوسوم یارانه پنهان کشور به حوزه انرژی پرداخت می‌شود.
در‌همین‌زمینه، آقای محمدجواد ساکت، کارشناس انرژی، معتقد است: براساس گزارش اخیر سازمان برنامه و بودجه، از 900هزار میلیارد تومان یارانه پنهان، حدود 125هزار میلیارد تومان یارانه بنزین است و این رقم را اگر با دلار نرخ 14هزار تومان حساب کنیم، در سال حدود 170هزار میلیارد تومان است. وی با اشاره به اینکه این یارانه بنزین فقط به‌دست صاحبان خودرو می‌رسد، ادامه داد: در کشورمان فقط نصف خانواده‌ها خودرو دارند که جمعیتی حدود 30درصد را شامل می‌شود و از این یارانه بهره چندانی نمی‌برند؛ بنابراین، باید در این موضوع بازنگری شود.
ساکت افزود: وضعیت ایده‌آل در شرایط اقتصادی پویا و در تراز بین‌المللی، آزادسازی کامل قیمت‌هاست؛ اما این یارانه به‌طورعادلانه به‌دست همه مردم نمی‌رسد. وی گفت: آمار مصرف بنزین در سال 1385، به 73میلیون لیتر در روز رسید که این رقم پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و اصلاح قیمت‌ها کاهش یافت. سپس پس از 10 سال در سال 1395، دوباره به 73میلیون لیتر رسید و از سال 1395 به‌بعد، هرسال 10درصد به مصرف بنزین افزوده می‌شود. این کارشناس انرژی ادامه داد: در درازمدت، اگر همین روند مصرف بنزین ادامه یابد، دوباره مجبوریم بنزین وارد کنیم.
اجماع بدون اقدام برای حذف یارانه پنهان
آقای تیمور رحمانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران می‌گوید: به‌نظر می‌رسد نوعی اجماع وجود دارد که یارانه‌های پنهان باید حذف شود؛ اما اقدامی نمی‌شود. بسیاری از اقتصاددانان هم تصور می‌کنند اگر یارانه برداشته شود، تورم ایجاد می‌کند که این موضوع صحیح نیست. وی ادامه داد: در کشورمان بین نظام قیمت‌گذاری و نظام رفاهی، خلط ایجاد کردیم؛ یعنی برای ایجاد رفاه و حمایت از اقشار آسیب‌پذیر سعی می‌کنیم با دست‌کاری در نظام قیمت‌گذاری این حمایت را انجام دهیم؛ در‌صورتی‌که همه جهان پذیرفته‌اند این روش صحیح نیست و به روش‌های دیگر از اقشار کم‌درآمد حمایت می‌کنند.
طبق آمارهای رسمی، در سال 1397، یارانه گاز 19.4، گازوئیل 12.8، برق 13.6، بنزین 10.5 و آب 0.6 بوده است که با کسر مبلغ 7.66میلیارد دلار یارانه گاز طبیعی سوخت نیروگاهی با هدف اجتناب از احتساب مضاعف، درمجموع حدود 49.24میلیارد دلار برآوردکردنی است. بااین‌حال، افزایش یارانه پنهان به‌اعتقاد برخی تحت‌تأثیر افزایش نرخ ارز بوده است. همان‌طورکه مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارشی به این موضوع اشاره و اعلام کرده است: «نرخ ارز مبنای تبدیل قیمت فروش انرژی موضوعی به‌شدت اختلاف‌برانگیز است و بخش زیادی از یارانه پنهان که به این روش محاسبه می‌شود، چیزی جز تأثیرات افزایش نرخ ارز نیست، بدون آنکه در مصرف واقعی مردم تغییر محسوسی صورت گرفته باشد».
براساس این گزارش، سهم بنزین از مجموع یارانه فرآورده‌های نفتی 8درصد و سهم نفت‌گاز (گازوئیل) حدود 68درصد است؛ بنابراین، سیاست‌گذاری درباره بنزین با هدف اصلاح و کاهش یارانه انرژی در اولویت‌های بعدی قرار می‌گیرد و با وجود آنکه سهم دهک اول از یارانه انرژی 5.06درصد و از سایر دهک‌ها کمتر است، نسبت یارانه انرژی به هزینه کل خانوار در این دهک، با 15درصد بیشترین مقدار را به خود اختصاص می‌دهد. این یعنی معیشت دهک اول درمقایسه‌با سایر دهک‌ها به‌مراتب به یارانه انرژی وابستگی بیشتری دارد.
در‌این‌بین، برخی معتقدند افزایش میزان ریالی ‎یارانه پنهان انرژی ناشی از رشد نرخ ارز، اساسا چیزی جز تأثیر کاهش ارزش پول ملی را نشان نمی‌دهد. با‌این‌حال، برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند معنی عمومی یارانه‌ها ازجمله یارانه بنزین این است که نوعی ناترازی و کسری در اقتصاد ایجاد می‌کند و این کسری در جای دیگر خود را نشان می‌دهد. در طول 50 سال، رشد‌های فراوان نقدینگی را داریم و این نقدینگی به تورم منتقل می‌شود. این اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران گفت: تا زمانی‌که تورم وجود و تداوم داشته باشد، امکان ندارد بتوانید یارانه بنزین را حذف کنید؛ زیرا فشار وارد می‌شود.
شایان ذکر است دولت در بخشنامه‌ای که برای بستن بودجه سال آینده به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرده، بر اصلاح نظام یارانه پنهان انرژی در سال 1399 نیز تأکید کرده است. براساس بخشنامه بودجه 1399 که رییس‌جمهوری به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرده، در بخش مربوط به «رویکرد بلندمدت بودجه، احیای رشد بلندمدت و تولید ناخالص داخلی»، اجرای دو بسته اصلاح نظام یارانه پنهان انرژی و اصلاح نظام مالیاتی در راستای درآمدزایی پایدار اصلاحات ساختاری بودجه معرفی شده‌اند.
آن‌طورکه دولت پیش‌بینی کرده، با اجرای بسته اصلاح نظام یارانه پنهان انرژی، علاوه‌بر احیای رشد اقتصادی بلندمدت، یارانه پنهان حامل‌های انرژی به‌تدریج کاهش پیدا می‌کند و عواید حاصل از آن برای پوشش ناترازی بودجه و تقویت منابع حمایت از خانوارهای نیازمند و بنگاه‌ها در قالب برنامه‌های موجود و سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی استفاده شود.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/84504/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد