راه ترقی

آخرين مطالب

غربت مرتضی نوشتارها

غربت مرتضی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
31 سال از شهادت سیدمرتضی آوینی گذشته و اکنون که اصول‌گرایان به‌طور کامل بر همۀ امور اجرایی، تقنینی و قضایی مسلط هستند و سیدمرتضی آوینی را «سید شهیدان اهل قلم» و مهم‌ترین چهرۀ تئوریک جبهۀ فرهنگی انقلاب می‌دانند، بد نیست ببینیم وضعیت کنونی فرهنگ و هنر چه نسبتی با آراء و اندیشه‌های شهید آوینی دارد.
راه طی ‌شدۀ مرتضی
نسل ما سیدمرتضی آوینی را بیش از هر چیز به‌عنوان راوی روایت فتح می‌شناخت. البته در آن سال‌ها نمی‌دانستیم که صاحب آن صدای محزون و ویژۀ «روایت فتح» آوینی است و تازه پس از شهادتش بود که فهمیدیم روای روایت فتح، آوینی بود. آوینی فقط راوی و سازنده «روایت فتح» نبود و در عرصۀ فرهنگ و رسانه هم صاحب‌نظر بود و هم فعال؛ «سوره» منتشر می‌کرد، نقد فیلم می‌نوشت و دربارۀ نسبت انقلاب اسلامی با تمدن جدید تأملات جدی داشت و نظراتش را در مقالات و سخنرانی‌هایش طرح می‌کرد. اما آوینی‌ای که در رسانه‌های رسمی ترویج و تبلیغ می‌شد و می‌شود با آوینی واقعی تفاوت دارد. قالب و تعریف رسمی از او محدود به روایت فتح و سال‌های حضورش در جبهه می‌شود، درحالی که آوینی پیش از انقلاب یک دوره زیست روشنفکرانه داشته و بعد دچار تحول و دگردیسی شد و به قول خودش از یک «راه طی شده» حرف می‌زد.
«راه طی شده»‌ای که آوینی از آن حرف می‌زد مانند راه طی شدۀ دیگران و مسیری طبیعی و تدریجی نبود بلکه زلزله‌ای وجودی و انقلابی انفسی بود که با انقلاب آفاقی 57 و آشنایی با امام خمینی گره خورده بود. داستان آوینی از قبولی در رشتۀ معماری دانشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه تهران شروع ‌شد. آوینی سال 1344 وارد دانشگاه شد و دوستان دورۀ دانشجویی‌اش غزاله علیزاده، شهرزاد بهشتی و امیر اردلان بودند. شهرزاد بهشتی در گفت‌وگو با شمارۀ فروردین و اردیبهشت 1383 مجلۀ «سوره اندیشه» دربارۀ آوینی این دورۀ می‌گوید: «قبل‌ از انقلاب به دنبال راه‌حل‌های شخصی می‌گشت. نسبت به حرکت‌های اجتماعی، سیاسی‌ و حتی‌ چریکی هیچ عکس‌العملی نداشت» و این درست در دوره‌ای است که دانشجویان معترض و سیاسی‌ قیام 15 خرداد را پشت سر گذاشته بودند و زیر پوست شهر عصیان غلیان می‌کرد، ولی کامران آوینی مشتاق آن نبود. او شیفتۀ داستان‌های داستایوفسکی و هرمان هسه شده بود، مرتب آثار نیچه را می‌خواند؛ شاملو، اخوان ثالث و فروغ فرخزاد را به خوبی می‌شناخت و ستایش می‌کرد. کامران پس از شکست عشقی‌اش و مهاجرت غزاله علیزاده به فرانسه و از سر گذراندن ماجراها و هیجانات مختلف، سرانجام پس از 10 سال از دانشگاه فارغ‌التحصیل می‌شود و در همین زمان با همسرش، مریم امینی آشنا می‌شود. او در این سال‌ها دیگر آن کامران مجلس گرم کن و پرحرارت نبود، آرام‌آرام در خودش فرو رفت و منزوی ‌شد و به داستان‌نویسی رو ‌آورد. سال 1357 به‌رغم مخالفت خانوادۀ مریم امینی، آوینی در نهایت با او ازدواج می‌کند و کمی بعد به آمریکا می‌رود تا مدتی نزد دو برادرش (محمد و مصطفی) بماند اما در آنجا چندان ماندگار نمی‌شود و خیلی زود به ایران برمی‌گردد و مستاجر فرهاد مهراد(خوانندۀ معروف) می‌شود. روابط آن‌ها خیلی زود صمیمی می‌شود و فرهاد از این‌که کامران هیچ اشتیاقی به تظاهرات مردم نشان نمی‌داد در شگفت بود. یک شب فرهاد، نواری از سخنرانی امام خمینی را برای آوینی پخش می‌کند. در این سخنرانی امام مردم را به فریاد الله‌اکبر بر بام خانه‌ها، شکستن حکومت نظامی و راهپیمایی دعوت می‌کرد. با این سخنرانی و دعوت، روحی تازه در آوینی دمیده شد و کامران به مرتضی تبدیل شد. اگرچه اوایل سال 1358 کتاب «هر آنکه جز خود» را با هزینۀ شخصی چاپ کرد ولی خیلی زود همه را جمع کرد و سوزاند. نه فقط این نوشته که هر نوشته‌ای را که تا آن روز نگه داشته بود، سوزاند چون دیگر دوران کامرانی‌اش به پایان رسیده بود. خودش می‌گوید: «با شروع انقلاب، حقیر تمام نوشته‌های خویش را اعم از تراوشات فلسفی، داستان‌های کوتاه، اشعار و… در چند گونی ریختم و سوزاندم و تصمیم گرفتم که دیگر چیزی که حدیث نفس باشد، ننویسم و دیگر از خودم سخنی به میان نیاوردم… سعی کردم که خودم را از میان بردارم تا هرچه هست، خدا باشد و خدا را شکر بر این تصمیم وفادار مانده‌ام». آشنایی آوینی با امام، او را چنان متحول کرد که همان سال به جهاد سازندگی رفت و همراه اکیپ‌های جهاد، داوطلب کمک به روستاییان شد. اتفاق مهم دیگر وقتی رخ می‌دهد که او به ‌عنوان نمایندۀ جهاد سازندگی به تلویزیون رفت و در گروه جهاد، کارش را شروع کرد. فیلم‌های «6 روز در ترکمن صحرا»، «سیل خوزستان»، «خان گزیده‌ها» را ساخت و قبل از سقوط خرمشهر به آنجا ‌رفت و مجموعه‌ای سه قسمتی به نام «فتح خون» از مقاومت مردم در این شهر تولید کرد و بعد از آن مجموعۀ «حقیقت» و پس از آن شاهکارش، یعنی «روایت فتح» را ساخت.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/864568/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شناسایی بیکاران با کد ملی برای معرفی به متقاضیان نیرو

معاون رئیس‌جمهور: رشد صنعت نفت کشور امروز 20 درصد است

درست مثل رونالدو؛ بهترین وارث برای شماره 7

ردپای یحیی در آخرین صفر صفر تراکتور استقلال در تبریز

دژاووی تلخ و شیرین برای کاپیتان امروز استقلال

وقتی رفاقت از رقابت مهم‌تر است

پوچتینو: از تاتنهام محبوبم سه امتیاز را می‌گیریم

ترکیب دیدار استقلال و تراکتور اعلام شد

روز سخت پرسپولیس مقابل میلادِ سپاهان

ترکیب هوادار در بازی حساس با صنعت نفت

گام بزرگ مدعی لیگ برتر فوتسال با حفظ ستاره

کین فاش کرد؛ بلینگام قبل از پنالتی چه گفت

حواشی داغِ حیاط دولت از دوربین آخرین‌ خبر؛ "محرومیت تهران" و "طرح نور" سوژه شد

پاسخ سخنگوی وزارت خارجه به ادعای یکجانبه کویت درباره میدان آرش

انتشار لیست کاندیداهای دور دوم انتخابات تهران + کد انتخابی نامزدها

10 انیمشن کوتاه ایرانی در جشنواره روسی

نماهنگ «شب رویایی» با خوانندگی آرون افشار

استرداد کلاهبردار 1200 میلیاردی به کشور

برخورد قطار با اتوبوس در لس‌آنجلس آمریکا

بازداشت مروج کودک‌همسری برای تبلیغ آرایشگاه زنانه در اینستاگرام

بهبود کیفیت تصاویر MRI با غباری از الماس

داستانک/ اهمیت همسر

مرد سال آسیا شاید به دوئل با رونالدو برسد

آزادکار آذربایجان برترین کشتی‌گیر ماه جهان شد

فردا رکورد لورکوزن را خراب می‌کنیم

ما با دولت‌ها می‌جنگیم؛ چرا دورتموند از پاری‌سن‌ژرمن متنفر است؟

هنر دفاع کردن از زبان یوهان کرایوف

زنده و مستقیم با حواشی دو ال‌کلاسیکوی ایرانی

حاشیه‌ی خاص حیاط دولت از نگاه آخرین خبر؛ رئیس شورای اطلاع رسانی دولت: استان تهران استانی محروم است!

رونمایی از پوستر هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار

سکانس‌هایی از معلم های سینما به مناسبت روز معلم

«پل آستر»‌ درگذشت

توضیح زاکانی درباره امکان همکاری شهرداری تهران با «طرح نور »

سوء قصد مرگبار با وینچستر به جان 2 برادر در نمایشگاه ماشین

معرفی سامانه درخواست اینترنتی کارت سوخت در روزهای آینده

حقوق پایه یک کارگر چقدر است؟

فرار مالیاتی با دفتر ویترینی

رئیس مرکز آمار تغییر کرد

سقوط آزاد بازار رمزارز؛ قیمت بیت‌کوین به 57 هزار دلار رسید

بهترین دفاع فصل لیگ برتر انگلیس از نگاه ویلیام گالاس

تیمو ورنر باقی بازی‌های فصل جاری را از دست داد

آلومینیوم با تصویر خاص مقابل فولاد

گزارش سایت آمریکایی از رقیب‌ ایرانی «لی» در استانبول

فرانسه درخواست داوطلبان روسی را برای المپیک رد کرد

اینزاگی در اینتر ماندگار است

فرصت‌طلبی رزاق‌پور با غیبت دانیال در دربی

درخواست ایران برای انتشار بیانیه ایپس آسیا درمحکومیت اسرائیل

دل یک ستاره از تهران با استقلال است

فرمانده سپاه: «وعده صادق» استثنایی‌ترین تصمیم نظام بود

ماجرای هدیه‌دادن سیدحسن نصرالله به معلم سردار زاهدی