راه ترقی

آخرين مطالب

نگاهی به مفهوم عشق در آخرین عاشقانه «حسن فتحی» فرهنگ و هنر

نگاهی به مفهوم عشق در آخرین عاشقانه «حسن فتحی»
  بزرگنمايي:

راه ترقی - صبا / حسن فتحی که همیشه برای به‌تصویر کشیدن عشق در داستان‌هایش انگار با خودش هم رقابت دارد در فیلم «مست عشق» پررنگ‌تر از همیشه همه‌چیز را در قالب عشق می‌بیند. انگار به‌جز عشق نخواسته که ببیند...
برای افرادی که اندک آشنایی با ادبیات فارسی دارند، جلال‌الدین محمد بلخی معروف به مولانا یا مولوی و اشعار او شناخته‌شده است اما نام مولانا همیشه یادآور شخصیت اسرارآمیز دیگری است که زندگی این شاعر بزرگ را دگرگون کرده و این فرد کسی نیست جز «شمس تبریزی». درخصوص چگونگی آشنایی مولانا با او در روایات آمده روزی شمس وارد مجلس مولانا می‌شود و درحالی‌که مولانا درکنارش چند کتاب وجود دارد، شمس از او می‌پرسد، اینها چیست؟ مولانا جواب می‌دهد قیل‌وقال است، شمس می‌گوید و تو را با اینها چه کار است؟ و کتاب‌ها را برداشته و به داخل حوضی که در آن نزدیکی قرار دارد، می‌اندازد.
مولانا با ناراحتی می‌گوید ‌ای درویش چه کار کردی؟ برخی از این کتاب‌ها از پدرم رسیده بوده و نسخه دیگری ندارد. شمس تبریزی در این حالت دست به آب می‌برد و کتاب‌ها را یک یک از آب بیرون می‌کشد بدون اینکه آثاری از آب در کتاب‌ها مانده باشد و کتاب‌ها حتی ذره‌ای خیس شده باشند. مولانا با تعجب می‌پرسد این چه سری است؟ شمس جواب می‌دهد این ذوق و حال است که تو را از آن خبری نیست. از این ساعت است که حال مولانا تغییر می‌یابد و به شوریدگی روی می‌نهد و درس و بحث را کنار می‌گذارد و شبانه‌روز در رکاب شمس تبریزی به‌خدمت می‌ایستد و تولدی دوباره می‌یابد. این روایت کوتاه به‌صورت کامل در فیلم سینمایی جدید حسن فتحی آمده است، فیلم «مست عشق» که این روزها بر پرده سینما‌هاست و با دیدنش اگر کتاب «ملت عشق» را خوانده باشید دوباره همان کتاب و همه جزئیاتش برایتان یادآوری می‌شود. الیف شافاک در این کتاب از عشق می‌گوید و با استفاده از دو داستان در دو زمان و دو فرهنگ متفاوت نشان می‌دهد عشق چگونه می‌تواند در هر زمان و مکان، با جرقه‌ای از نور و آگاهی، قلب و جان را روشن کند. داستان اول در قرن هفتم در قونیه رخ می‌دهد و نشان می‌دهد چگونه شمس تبریزی، یک صوفی گردشگر، با مولانا، یک عالم و شاعر بزرگ آشنا می‌شود و رابطه‌ای عمیق و پرشور بین آنها شکل می‌گیرد. داستان دوم در قرن بیست‌و‌یکم میلادی در آمریکا اتفاق می‌افتد و روایتگر زندگی اللا روبینشتاین است، یک زن خانه‌دار و ویراستار کتاب که با خواندن کتاب «چهل قانون عشق» نوشته عزیز زاهارا، به تحولات بزرگی در زندگی خود دچار می‌شود. حسن فتحی در مست عشق برای روایت داستانش بیشتر از آنکه از داستانی ایرانی برای روایت زندگی شمس و مولانا الگو گرفته باشد سراغ ترک‌ها و مخصوصا کتاب ملت عشق رفته است. کتابی که در سال 1389 (2010) به‌صورت همزمان به دو زبان انگلیسی و ترکی منتشر شد و آنچنان مورد استقبال قرار گرفت که تا امروز بیش از 500 بار (550 هزار نسخه) در ترکیه تجدید چاپ شده و رکورد پرفروش‌ترین کتاب تاریخ ترکیه را نیز به‌خود اختصاص داده و در دنیا محبوبیت زیادی پیدا کرده است. حالا اگر همه دنیا متوجه شوند کتابی که دوستش دارند، مابه‌ازای فیلم هم دارند، حتما برایشان جذاب خواهد بود که آن را زودتر ببینند. موضوع اصلی کتاب، عشق است. عشقی که نویسنده درحال به‌تصویر کشیدن آن است، عشق به معنای فراتر از حس جسمانی و شهوانی است. عشق به معنای تجلی خدا در قلب و جان است. عشق به معنای تحول و تغییر در راستای نور و آگاهی است. عشق به معنای پذیرش و تسلیم دربرابر حق است. عشق به معنای هستی‌بخشی به هستی است. این موضوع در مست عشق هم به‌شدت دیده می‌شود.
 عشق و دوست‌داشتنی که شمس از آن دم می‌زند و با آن مولانا را بیدار می‌کند. عشقی که شمس به کیمیاخاتون دارد. عشقی که اسکندر به مریم مسیحی دارد، حتی تقابل آدم‌ها با خودشان مانند کتاب ملت عشق به‌تصویر کشیده شده است. آنجا که اسکندر با خودش در میدان نبرد روبه‌رو می‌شود و می‌فهمد برای رسیدن به خود، به عشق باید خودخواهی و غرور را از بین برد.
در باب کتاب ملت عشق می‌گویند این کتاب با استفاده از زبان ساده و جذاب، به بررسی مفهوم عشق از منظر صوفیانه پرداخته و نشان می‌دهد عشق فقط احساسی شخصی نیست، بلکه راهی برای رسیدن به خدا و خودآگاهی است. این همان چیزی است که ما در مست عشق حتی به زبانی ساده‌تر از کتاب می‌بینیم. اینکه فقط عشق زمینی مثال زده می‌شود و پا را فراتر از آن نمی‌گذارد و عشق را حلال همه مشکلات حتی جنگ می‌داند و معتقد است اگر دوست داشتن و عشق باشد، دیگر همه‌چیز حل می‌شود.
چهل قانون عشق که در ملت عشق اللا درحال ویرایش آن است، به جزئیات زندگی مولانا و شمس می‌پردازد. مولانا یک فقیه و شاعر معروف است که در قونیه زندگی می‌کرد. شمس تبریزی یک درویش ساده و صادق بود که به‌دنبال عشق واقعی خود می‌گشت. این دو با هم آشنا می‌شوند. شمس به مولانا درس‌های عشق حقیقی را می‌آموزد و مولانا به شمس احترام و اعتماد زیادی نشان می‌دهد. این رابطه باعث حسادت و خشم بسیاری از اطرافیان مولانا می‌شود، به‌خصوص پسر بزرگ او، سلطان ولد- که شمس را دشمن خود و پدرش می‌دانست. سلطان ولد با همکاری بعضی از شاگردان پدرش توطئه‌ای را برای قتل شمس راه می‌اندازد. دقیقا همین نکات و داستان‌هایی که در کتاب می‌خوانید، در مست عشق هم به‌صورت خلاصه و تیتروار می‌بینید. نکته مهم در ساخت اثری به اسم شمس و مولانا نگاه کارگردان به یک اثر ترکیه‌ای است که هیچ نگاهی از ایران ندارد، حتی در دیالوگ‌ها به‌جز یک خوی تبریز که شنیده می‌شود دیگر المانی از ایران نمی‌بینیم و همین ساختن می‌تواند متاثر از ملت عشق باشد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/869437/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حواشی بازی آلومینیوم اراک 1-1 نفت آبادان

حواشی بازی تراکتور 2-0 گل گهر

گلایه های هوادار استقلال خوزستان از عملکرد این تیم

صحبت های سیف الله پور سرپرست نساجی بعد از بازی با استقلال خوزستان

واضح‌ترین صحنه از کرنر جنجالی استقلال - فولاد

حواشی دیدار استقلال - فولاد در رقابت‌های لیگ برتر ایران در یک نگاه سریع و کلی

رجب‌زاده: دنبال سلامت فوتبال هستیم اما حق ما ضایع شد

واکنش سلامات به اسم کامل استقلال آبی پوش جنوب

ویدیو ارسالی باشگاه استقلال که نشان می دهد کرنر منجر به گل استقلال صحیح بود

رضاییان: مسئله‌ای با تغییر رنگ لباس فولاد نداشتیم

آنالیز بازی هوادار و پرسپولیس

کارشناسی داوری بازی هوادار و پرسپولیس

خلاصه بازی استون ویلا 3 - لیورپول 3

کارشناسی داوری دیدار ذوب‌آهن - پیکان

کارشناسی داوری دیدار شمس آذر - ملوان

توضیحات حسن زاده درباره لغو جریمه ویسی

ابراز احساسات هواداران در فرودگاه به ساکت الهامی

گل دوم بارسلونا به رئال سوسیداد ‌

خلاصه بازی بارسلونا 2 - رئال سوسیداد 0

گل اول لیورپول با گل به خودی مارتینز در دقیقه 2

گل اول استون ویلا توسط تیلمانس در دقیقه 12

گل دوم لیورپول توسط خاکپو در دقیقه 23

گل سوم لیورپول توسط کونسا در دقیقه 48

گل دوم استون ویلا توسط دوران در دقیقه 85

گل سوم استون ویلا توسط دوران در دقیقه 88

کارشناسی داوری دیدار هوادار - پرسپولیس

خوشحالی بعد از گل جالب تام هنکس، سوپراستار دنیای سینما پس از گل تساوی

ویسی: کرنر استقلال درست بود و بحثی نیست

کارشناسی داوری دیدار مس رفسنجان - سپاهان

الهامی: لطف خدا شامل ما شد تا توانستیم پیروز شویم

پایان دراماتیک مهدی طارمی در پورتو

آل‌نعمه: کرنر استقلال درست بود

پیش‌فروش بلیت قطار برای نیمه اول خرداد از فردا آغاز می‌شود

کارشناسی داوری دیدار تراکتور - گل گهر

گل اول بارسلونا به رئال سوسیداد ‌توسط یامال

توکلی: نیازی به نظر و توضیح ما درباره داوری نیست

پیروزی الوحده با گل‌های نوراللهی

انصاری: قول می‌دهم تیم فولاد در لیگ برتر می‌ماند

نکونام:خنده‌ دارد از لالیگا بیایم ودرباره رنگ لباس حرف بزنم!

پورموسوی: درباره داوری حرف بزنم جریمه و محرومم می‌کنند

توضیحات رئیس دادگستری کرمان درباره پرونده فساد در فوتبال

نکونام: روی سهرابیان و مرادمند ریسک نکردیم

نکونام: حاشیه های رنگ پیراهن؟ خنده‌دار است

روایت فعال اصلاح طلب از چهارراه پیش روی جامعه ایران

رویکرد رسانه‌های اصلاح‌طلب به سرکوب جنبش‌های دانشجویی مدافع فلسطین

تغییر سطح بازدارندگی تهران چه معنایی دارد؟

اصلاح‌طلبان قوی‌ترین آلترناتیو وضع موجود هستند

پرونده بزرگ فساد در سکوت فدراسیون فوتبال

«حسین صمصامی»؛ آقای دلار ارزان در مجلس

رائفی پور و حسابی که با کتاب نمی‌خواند!