راه ترقی

آخرين مطالب

دانشگاه فردوسی مشهد ، 70 سال نخبه‌پروری و نشر دانش انديشه

دانشگاه فردوسی مشهد ، 70 سال نخبه‌پروری و نشر دانش
  بزرگنمايي:

راه ترقی- افزون بر 200 چهره برجسته از دانشمندان، نخبگان، هنرمندان، سیاستمداران، ادبا و علمای سرشناس ایران زمین ریشه در خاک تمدن‌پرور خراسان دارند.

شماری از این اختران سپهر دانش بشری، دانش‌آموختگان یا استادان دانشگاه فردوسی مشهد هستند که نامشان نه تنها در زمینه‌ای از عبارت مقدس "دانشگاه" بلکه تداعی انوار "قداست و قدسیت مشهدالرضا(ع) و فردوسی، حکیم اسطوره‌ای حماسه و ادب" همواره بر تارک تعلیم و تربیت، پژوهش و تخصص علمی نقش بسته است.

اهمیت خراسان تا بدانجا است که با طنین نامش گویی از ایران زمین سخن رانده‌ای زیرا خاکش مدفن قدسی و منور حضرت امام رضا(ع) ولی‌نعمت ایرانیان و نیز مهد پرورش حکیم ابوالقاسم فردوسی ناجی 30 سال رنجدیده زبان پارسی است.

"دانشگاه فردوسی مشهد" در میان این همه افتخار بهجت‌آور، میراث‌دار شایسته و تداوم‌بخش این پیشینه غنی و پرافتخار است و فعالیت ثمربخش خود را با شعار "خرد باید و دانش و راستی" تداوم می‌دهد.

دانشگاه فردوسی در طول هفت دهه فعالیت مستمر خود پرچم علم، هنر، فرهنگ، معرفت، فناوری و دانش نوین را به اهتزاز درآورده و آنان که به دامانش چنگ زده‌اند توانسته‌اند تا قله‌های کمال ره پویند. کسب این کمال نه فقط از برکت همین مرکز برجسته آموزش عالی بلکه در سایه عنایت امام رئوفی است که در جایگاه عالم آل محمد سفره کرمش را گسترانده است.

دانشگاه فردوسی امروز نگین درخشانی بر تارک ایران زمین است. مرکز جوشش علم، نوآوری و ابتکار از یک سو و زمینه‌ساز روشن‌بینی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دانشجویان از دیگر سو است چنانکه دانش‌آموختگان این مرکز نام دانشگاه فردوسی را با حسی سرشار از افتخار و مباهات بر زبان می‌رانند.

یکی از اساتید همین دانشگاه که در خصوص روند تغییر و تحولات این مرکز علمی پژوهیده است، به خبرنگار ایرنا گفت: دانشگاه فردوسی به عنوان سومین دانشگاه ایران سال 1328 در شهر مشهد تاسیس شد.

دکتر عادل سپهر افزود: این مرکز آموزشی در سال 1334 با صدور مجوزی دیگر با عنوان "دانشکده ادبیات" در قالب پنج رشته جداگانه دانشگاهی به فعالیت ادامه داد و همگام با روند گسترش چتر آموزش عالی در سطح ایران به ترتیب دانشکده‌های "معقول و منقول، علوم، دندانپزشکی ، دوره شبانه، علوم دارویی و تغذیه، علوم تربیتی و روانشناسی، کشاورزی، مهندسی، مؤسسه بینایی‌سنجی، دبیرستان دانشگاه و مرکز تعلیمات" به این مجموعه افزوده شدند و در نهایت سال 1353 مجموع تشکیلات علمی و تاسیسات پژوهشی این مرکز آموزش عالی به "دانشگاه فردوسی مشهد" نامیده شد.

وی ادامه داد: ضرورت گسترش آموزشهای عالی پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی سبب شد با تغییر در برخی واحدها و تفکیک دانشگاه علوم پزشکی از دانشگاه فردوسی دانشکده‌های "علوم اداری و اقتصادی، دامپزشکی، علوم ورزشی، علوم ریاضی، منابع طبیعی و محیط زیست، معماری و شهرسازی، حقوق و علوم سیاسی، آموزشکده کشاورزی شیروان، پژوهشکده علوم گیاهی، مرکز تحقیقات زمین لرزه‌شناسی و نیز کالج دانشگاه" یکی پس از دیگری به مجموعه واحدهای آموزشهای عالی و تربیت متخصصان این دانشگاه اضافه شوند.

مدیر دفتر ریاست و روابط عمومی دانشگاه فردوسی در ادامه گفت: این دانشگاه هفتمین دهه حیات پربرکت خود را در قالب جشنی ویژه در میانه آذر ماه امسال با حضور وزرای بهداشت و علوم، نخبگان علمی، استادان، دانشجویان و اهل علم و فرهنگ گرامی داشت.

وی افزود: هم‌اینک دانشگاه فردوسی مشهد کانون اصلی و مهد علم و ادب در خاور ایران زمین و بزرگترین محل رشد و علم و خردورزی در شرق کشور است، دانشگاهی که میراث گذشتگان پرافتخارمان است و نام بزرگ شاعر و حکیم ایران زمین یعنی "ابوالقاسم فردوسی" را بر خود دارد.

استادیار دانشکده منابع طبیعی و محیط ‌زیست دانشگاه فردوسی ادامه داد: در پی هفت دهه از عمر این دانشگاه هم‌اینک دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان قطب علمی شرق ایران و دومین دانشگاه جامع کشور در نظامهای رتبه‌بندی و در واقع نخستین دانشگاه شهرستانی از بابت درجات علمی، افتخار خراسان و خراسانیان است.

وی به جایگاه دانشگاه فردوسی در عرصه جهان نیز اشاره و بیان کرد: این دانشگاه رتبه 470 را در بین 500 دانشگاه برتر دنیا در چارچوب "نظام رتبه‌بندی لایدن 2019" کسب کرده است.

دکتر سپهر گفت: همچنین این مرکز آموزشی عنوان دومین "دانشگاه سبز" در سطح کشور و بطور کلی دومین دانشگاه ایران را در نظام‌ رتبه‌بندی ملی دارد.

وی افزود: دانشگاه فردوسی مشهد موفقترین دانشگاه ایران در عرصه فعالیتهای "دیپلماسی علمی" نیز می‌باشد زیرا بیشترین جمعیت دانشجویان خارجی شاغل به تحصیل در دانشگاههای ایران هم‌اینک در قالب فعالیتهای "واحد بین‌الملل" دانشگاه فردوسی در همین مرکز آموزش عالی تحصیل می‌کنند.

مدیر روابط عمومی دانشگاه فردوسی ادامه داد: هم‌اینک هزار و 700 دانشجو از 20 کشور جهان، در حال تحصیل در مقاطع تحصیلی کاشناسی ارشد و دکترا در دانشکده‌های مختلف دانشگاه فردوسی مشهد هستند

در مجموع دانشگاه فردوسی مشهد به جهت ایفای مسئولیت تاریخی، علمی، اجتماعی و فرهنگی خود ظرف سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته بطوری که فعالیتهایش به لحاظ موقعیت مکانی، تعداد دانشجویان، دانشکده‌ها، نقش‌آفرینی در حوزه دانشهای نوین و روزآمد، تربیت مخترعان و مبتکران گسترش یافته است.

در چارچوب فعالیتهای علمی بین‌المللی، استادان و دانشجویان دانشگاه فردوسی طی سال گذشه میلادی(2018) تعداد هزار 556 مقاله علمی پژوهشی خود را به تایید نهاد شبکه جهانی علم یا "Web of Science" که در محافل علمی دنیا با نام اختصاری "wos" شناخته می‌شود رسانده و در گستره جهانی منتشر کنند. بر اساس نمایه علمی استنادی موسوم به اسکوپوس "scopus" نیز هزار و 653 مقاله استدادن دانشگاه فردوسی در چارچوب موازین علمی بر اساس استانداردهای جهانی مورد قبول واقع و منتشر شده‌اند.
این دانشگاه 150 تفاهمنامه بین‌المللی با 40 کشور جهان دارد که از جمله مفاد آنها تبادل استاد و دانشجو، شرکت در فرصتهای مطالعاتی و برگزاری کلاسهای آموزش زبان فارسی به مشتاقات یادگیری فارسی در کشورهای مختلف جهان است.

"کسب رتبه نخست فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاههای کشور، رتبه نخست جشنواره نشریات دانشجویی، رتبه نخست فعالیتهای انجمنهای علمی دانشجویی، رتبه نخست دوازدهمین المپیاد فرهنگی ورزشی دانشجویان سراسر کشور، رتبه‌های برتر در المپیادهای علمی ملی و بین‌المللی از جمله شیمی و ریاضی، رتبه سوم جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات، رتبه دوم وبگاه دانشگاه در میان دانشگاه‌های وزارت علوم در رتبه‌بندی جهانی وبومتریک و حضور در میان دانشگاههای برتر کشور در رتبه‌بندی موضوعی نظام QS" بخشی از موفقیتهای دانشگاه فردوسی مشهد در قالب فعالیتهای عام و مکمل این مرکز آموزش عالی هستند که نشانگر گستردگی و تنوع کم‌نظیر حوزه‌های فعالیت این مرکز آموزش عالی است.
در همین چارچوب دانشگاه فردوسی خدمات منحصربه فردی را در منطقه شمال شرق کشور همچون "ارزیابی و صدور تاییدیه علمی اختراع، ارائه خدمات آزمایشگاهی به عنوان دبیر شبکه آزمایشگاه‌های علمی ایران (شاعا)، عضویت در شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو، ارائه خدمات تخصصی امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات در آزمایشگاه آپا، ارائه خدمات مرکز محاسبات سنگین، ارائه خدمات آزمایشگاه فناوری وب، ارائه خدمات آزمایشگاه تایید نمونه تجهیزات IP-IPBX، طراحی و پشتیبانی سامانه‌های کاربردی دانشگاهی و همچنین برگزاری دوره‌های آموزش عالی آزاد برای مدیران ارشد، صاحبان صنعت و خدمات در کالج و کلینیک حقوق دانشگاه و نیز کلینیک دامپزشکی" ارائه می‌کند.

همچنین از میان واحدهای مهم دانشگاه فردوسی که در عرصه تازه‌ترین حوزه‌های روزآمد دانش جهانی فعالیت دارند می‌توان به "مرکز رشد واحدهای فناور" آن اشاره کرد که با اهدافی همچون "تکمیل فرایند تجاری سازی، ایجاد شرکتهای دانش بنیان و ارزش‌آفرین، تکمیل چرخه ارتباط صنعت و دانشگاه، افزایش کارایی و اثربخشی پژوهشهای کاربردی، افزایش سهم واحدهای فناور در ایجاد ارزش افزوده و فعالیتهای اقتصادی، توسعه و تعمیق ارتباط واحدهای صنعتی و اجرایی با مراکز آموزش عالی، تنوع بخشی به منابع مالی دانشگاه از طریق فعالیتهای دانش محور و فناورانه، ارتقاء توان رقابتی و پاسخگویی دانشگاه بر اساس تقاضامحوری، برنامه‌ریزی جهت ایجاد مراکز رشد تخصصی متناسب با مزیتهای نسبی منطقه و کمک به افزایش انگیزه دانشجویان، شکل گرفته و فعال است.

"ایجاد بستر برای اشتغال مستقیم 620 نفر، اشتغال غیرمستقیم افزون بر  سه هزار نفر، تولید 235 محصول فناورانه، ثبت 55 عنوان اختراع، عضویت در کارگروههای تخصصی نهادهای اجرایی، حضور و مشارکت فعال و تعیین‌کننده در 15 نمایشگاه و جشنواره ملی و منطقه‌ای نمایشگاه تولیدات داخل، کسب رتبه برتر مراکز رشد استانی در ارزیابی استانداری خراسان رضوی ظرف سالها 1393 تا 1389، کسب رتبه برتر طی چهار سال متوالی در جشنواره علم تا عمل و نیز کسب طرح برتر دهمین جشنواره کارآفرینی شیخ بهایی" بخشی دیگر از دستاوردهای تنها یک واحد از مجموعه بزرگ دانشگاه فردوسی مشهد یعنی "مرکز رشد واحدهای فناور" این مرکز آموزش عالی هستند.

دانشگاه فردوسی مشهد همچنین در چارچوب فعالیتهای خاص فرهنگی، سال 1383 واحدی تحت عنوان "مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه" را تاسیس کرد. در این چارچوب همه تصاویر، فیلمها، خاطرات، مصاحبه‌ها و مکتوبات برجسته استادان و دانشجویان" گردآوری، طبقه‌بندی و آرشیو شده تا به عنوان اسناد تاریخی آن برای نسلهای آتی نگهداری شوند. "علی شریعتی، شفیعی کدکنی، مرحوم آشتیانی، محمدتقی فاطمی، بزرگ‌نیا، واعظ‌ زاده، توتونیان، رزمجو، حائریان اردکانی، غلامحسین یوسفی، غلامحسین رونقی، رامپور صدرنبوی، کوچکی، محمدتقی عدالتی، رحیمی‌زاده، محمدحسن راشدمحصل، محمدفرهاد رحیمی، کاظم شانه‌چی، ابراهیم دینانی، الهه گوهرشادی، عباسی" و بسیاری از دیگر مفاخر علمی ایران زمین جزو دانش‌آموخته و یا استادان دانشگاه فردوسی مشهد بوده و هستند.

دانشگاه فردوسی در قالب فعالیت 13 دانشکده و هفت پژوهشکده خود همچنین ارتباط مناسبی با بخش صنعت برقرار کرده بطوری که هم‌اینک 280 کارخانه و واحد تولید صنعتی با مرکز فناوریهای پیشرفته این دانشگاه فردوسی ارتباط مستمر و دوطرف دارند

"مسئولیت‌پذیری اجتماعی" از دیگر عناوین فعالیتهای دانشگاه فردوسی مشهد با هدف تربیت شهروندان مسئول است که در پاسخ به نیازهای جامعه مدنی در دستور کار این مرکز آموزش عالی قرار دارد. دانشگاه فردوسی مشهد تلاش می‌کند از این مسیر با طراحی و اجرای پژوهشهای تقاضامحور سهم خود را در حل مسائل مبتلابه اجتماعی و نیازهای جامعه ادا نماید.

دانشگاه فردوسی مشهد همچنین به عنوان یک مرکز علمی روزآمد و پیشرو، از دیدگاه تخصصی بطور جد فعالیتهای و برنامه‌های آینده‌نگر نیز داشته و دارد بطوری که طبق برنامه‌ای تخصصی "تبدیل این مرکز آموزش عالی به یکی از دو دانشگاه برتر جامع ایران تا سال 1400 شمسی، کسب جایگاه برتر در تولید علم، نظریه‌پردازی، توسعه فناوری و همچنین تثبیت جایگاه معتبر در بین 10 دانشگاه نخست جهان اسلام" را بطور عملی پیگیری کرده است.

دانشگاه فردوسی مشهد در چارچوب "برنامه چشم‌انداز 1400" خود قرارگرفتن در میان 500 دانشگاه برتر جهان را بر اساس "نظام رتبه‌بندی لایدن" هدف قرار داده بود که هم‌اینک به آن دست یافته و این هدف مهم کیفی را محقق کرده است. دومین هدف این دانشگاه در قالب چشم‌انداز 1400 نیز "ارتقای جایگاه بین‌المللی علمی" است که هم‌اینک در حرکتی پرشتاب در مسیر تحقق آن نیز می‌باشد.

موفقیت در عرصه دیپلماسی علمی و جذب بالاترین تعداد دانشجویان خارجی از چهار قاره جهان یکی از مهمترین گامهای دانشگاه فردوسی در مسیر تحقق این هدف است که با آن را با موفقیت محقق نموده و همچنان پیگیری می‌کند. دانشگاه فردوسی مشهد در همین چارچوب با همکاری ارگانهای دولتی ذیربط، ارائه مستقیم "خدمات کنسولی" را به دانشجویان خارجی و خانواده‌های آنها که در مراکز آموزشی خراسان رضوی در حال تحصیل هستند ارائه می‌کند.
هم‌اینک دانشگاه فردوسی در گستره‌ای 300 هکتاری با برخورداری از 13 خوابگاه دانشجویی، امکانات رفاهی و خدماتی 25 هزار دانشجو در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی دارد. 810 عضو هیأت علمی متخصص و پرتلاش در 60 گروه آموزشی این دانشگاه مشغول تدریس هستند که بسیاری از آنها جزو مفاخر و فرهیختگان ایران و در زمره یک درصد از دانشمندان جهان شناخته شده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/88252/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

عربستان اسپانسر فیفا شد!‏

پرفسور کروس آلمان را قهرمان اروپا می‌کند

وینیسیوس: وقت قهرمانی دوباره رئال در ‏CL‏ است

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟