راه ترقی

آخرين مطالب

ارزیابی "شورای آتلانتیک" از چالش تظاهرات اخیر عراق برای موقعیت ایران نوشتارها

  بزرگنمايي:

راه ترقی - دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
تظاهرات خشونت آمیز در عراق ثبات شکننده این کشور را به خطر انداخته و در عین حال، استراتژی ژئوپلیتیک محتاطانه ایران برای کشور همسایه و رقیب دیرینه را تحت تاثیر قرار داده است.
رابرت زولدا-شورای آتلانتیک | تظاهرات خشونت آمیز در عراق ثبات شکننده این کشور را به خطر انداخته و در عین حال، استراتژی ژئوپلیتیک محتاطانه ایران برای کشور همسایه و رقیب دیرینه را تحت تاثیر قرار داده است.
پارلمان عراق یکشنبه گذشته استعفای عادل عبدالمهدی، نخست وزیر این کشور، را پذیرفت و آغاز یک دوره مشاجره سایسی را رقم زد. در شرایط کنونی حتی اگر جانشین عبدالمهدی نیز یک «طرفدار ایران» تلقی شود، باز هم تهران قادر به حمایت آشکار از او نخواهد بود چراکه توانایی آن در نفوذ مستقیم بر عراق محدودتر شده و این در حالی است که ایران خود با فشارهای اقتصادی و سیاسی داخلی مواجه است.
این مساله بر هیچ کسی پوشیده نیست که از نظر ایران، عراق اولین خط دفاعی و پایه و اساس یک سیاست امنیتی جامع به شمار می رود. با این حال، محاسبات ژئوپلیتیکی و امنیت «سخت» تنها دلایل تهران برای حفظ روابط نزدیک با بغداد نیست. (امنیت سخت اولین مرتبه توسط راسموسن و جانسون برای اشاره به ساز و کارهای سنتی همانند قدرت و کنترل دسترسی استفاده شد. امنیت نرم به ساز و کارهای کنترل اجتماعی گفته می شود.) برای ایران مسائل اقتصادی و محیطی مهم دیگری از جمله دسترسی به آب آشامیدنی و تاثیر طوفان های گرد و غبار با منشاء عراقی نیز مطرح است. ایران مدیریت ضعیف محیط زیست عراق را دلیل افزایش شمار طوفان های شن می داند که دشواری های اقتصادی و سیاسی زیادی را برای ایران به ویژه در استان خوزستان با اکثریت قومیتی عرب ایجاد کرده است. ساکنان این استان با کمبود دوره ای برق و آب مواجه هستند و شرایط سخت آب و هوایی گاهی در تولید نفت در ایران اخلال ایجاد کرده است.
تنها همکاری نزدیک بغداد و تهران می تواند این مشکلات را کاهش دهد. راه حل های ممکن کاشت گونه های خاص گیاهی به منظور تثبیت تپه های شنی و متوقف کردن فرسایش و مدیریت بهتر آب، کاشت درختان بیشتر و غنی سازی خاک با مواد مغذی برای کاهش بیابان زایی را شامل می شوند که برای برخی از این اقدامات به کمک بین المللی نیاز است.
در رابطه با اقتصاد ایران صریحا اعلام کرده است که می خواهد عراق یکی از شرکای اصلی اقتصادی آن باشد. عراق حداقل در تئوری می تواند یک وارد کننده مهم کالاهای ایرانی باشد و در عین حال، دروازه ورود ایران به بازارهای جهانی محسوب می شود. کالاهای ایرانی گاها در تلاش برای فرار از تحریم های ایالات متحده، تحت عنوان کالاهای «ساخت عراق» به فروش می رسند؛ این استراتژی ظاهرا در بلاروس برای صادرات مجدد کالاهای غربی تحریمی به روسیه نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
به علاوه، اگر ایران بخواهد پروژه خط لوله میان عراق و سوریه را تحقق بخشد، به همکاری و اعتبار عراق و ثبات در سوریه نیاز خواهد داشت. این پروژه یک دهه پیش مطرح شده، اما به دلیل جنگ داخلی سوریه، تحریم های ایالات متحده و سایر محدودیت های مالی، هنوز صرفا در حد یک طرح باقی مانده است. ایران همچنین برای توسعه میادین مشترک نفتی و گازی به همکاری نزدیک با عراق نیاز دارد.
ایران اگرچه در سال های اخیر در دستیای به نفوذ در عراق موفق عمل کرده، اما تهران همچنان نمی تواند روی تسلیم بی قید و شرط بغداد در برابر توسعه نفوذ خود حساب کند و این مساله در تظاهرات اخیر و به ویژه در حمله به کنسولگری ایران در نجف آشکار شد. یکی از مواردی که عراق هرگز در رابطه با آن در برابر ایران کوتاه نمی آید، بازگشت به توافق نامه سال 1975 الجزایر درباره واگذاری کامل اروند رود است. یکی دیگر از نمونه های واکنش شدید عراق به ایران هم در سپتامبر سال 2018 و پس از محدودیت صادرات برق ایران به عراق بود که به تظاهرات گسترده در بصره انجامید و دولت عراق را وادار کرد توافقنامه ای برای واردات برق از عربستان سعودی با قیمت پایین تر امضا کند. عراق در تلاش برای توسعه چندین میدان نفتی در نزدیکی مرز مشترک با ایران نیز در ژوئن 2018 به یک رقیب دیگر ایران یعنی امارات متحده عربی روی آورده است.
این در حالی است که خروج ایالات متحده از توافق هسته ای ایران به این کشور آسیب رسانده است. ایران به دلیل تحریم ها و مشکلات اقتصادی امکان سرمایه گذاری سنگین در دیگر کشورها از جمله عراق را ندارد و حتی نمی تواند زیرساخت های قدیمی انرژی خود را نوسازی کند. از این رو، ایران مجبور است استقلال فزاینده عراق و همچنین افزایش حضور شرکت های سعودی و اماراتی در کشور همسایه را نظاره گر باشد.
در حال حاضر ایران نفوذ زیادی در اقتصاد عراق دارد، اما این روند در یک مقطع زمانی متوقف می شود. به دلیل اختلاف مالی بین ایران و عربستان، برنامه بلند مدت تهران برای کنترل اقتصادی بغداد تحت فشار زیادی قرار خواهد گرفت. ایران با گروه های شبه نظامی عراق ارتباط نزدیکی دارد و روایت عقیدتی آن هم برای بسیاری از عراقی ها جذاب است. با این حال، ابزارهای اقتصادی آن محدود هستند. در حقیقت، جمهوری اسلامی هیچ ابزار واقعی برای ترغیب دولت عراق به اولویت دادن به روابط اقتصادی خود با ایران بر همکاری با کشورهای عربی در خلیج فارس ندارد. تهران در بلند مدت احتمالا قادر به حمایت مالی از شبه نظامیان شیعه نخواهد بود و بدون آنها، هدف استراتژیک در تصمیم گیری از پشت صحنه تحقق نخواهد یافت.
به طور خلاصه، ناآرامی های فعلی در عراق صرفا یکی از عوامل چالشی نوظهور برای ایران در کشور همسایه است. عراق به رغم مشکلات داخلی و بحران تشدید شده در پی حمله سال 2003 آمریکا، همچنان کشوری دارای فرهنگ قدیمی و خودآگاهی ملی است. و عراقی ها صرف نظر از دیدگاه های سیاسی و اعتقادات مذهبی خود خواهان تمامیت ارضی و عدم وابستگی به ایران یا هر کشور دیگری هستند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/88390/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد