راه ترقی
مجلس چرخید
چهارشنبه 7 اسفند 1398 - 22:08:30
راه ترقی - شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
غیرعلنی‌های مجلس دهم تمامی ندارد. یک روز بعد از جلسه غیر‌علنی با وزیر بهداشت و رد کلیات بودجه، جلسه مجلس باز هم پشت درهای بسته آغاز شد. نماینده‌ها یک‌ساعت‌و نیم درباره لایحه بودجه 99 بحث کرده بودند و در نهایت تصمیم قبلی خود را تغییر دادند. این را رئیس مجلس وقتی جلسه علنی شده بود، گفت. علی لاریجانی گفت که لایحه بودجه 99 باید به کمیسیون تلفیق برگردد و اصلاح شود. در‌حالی‌که بعد از رد کلیات بودجه در جلسه قبلی، هیئت‌رئیسه از دولت خواسته بود تا بودجه دو‌دوازدهمی را که در شرایط اضطراری استفاده می‌شود، به مجلس ارائه دهد؛ اما بعد از یک روز و جلسه غیر‌علنی دوباره مجلس چرخیده بود. آخرین بار بعد از افزایش قیمت بنزین بود که دو طرح سه‌فوریتی مجلس برای ملغی‌کردن مصوبه سران قوا بعد از جلسه غیر‌علنی کنار گذاشته شد. البته در جلسه غیرعلنی روز گذشته خبری از حضور دبیر شورای‌عالی امنیت ملی نبود.
آیین‌نامه سکوت می‌کند
علی لاریجانی در ابتدای جلسه علنی، بندی از آیین‌نامه داخلی مجلس را توضیح داد. او گفت که در «تبصره 3 ماده 182 آیین‌نامه داخلی مجلس شروطی را بررسی کرده است که اگر کمیسیون تلفیق بودجه سنواتی، گزارش لایحه بودجه را رد کند و بعد مجلس هم آن را رد کند، لایحه باید به دولت برگردد و دولت مجدد لایحه بدهد؛ اما آیین‌نامه داخلی مجلس برای این حالت که اگر کمیسیون تلفیق آن را تأیید کند؛ ولی مجلس آن را رد کند، سکوت دارد». به گزارش «خانه ملت» لاریجانی ادامه داد: «در بررسی‌ای که در هیئت‌رئیسه و در مجلس داشتیم، به این نتیجه رسیدیم؛ چون آیین‌نامه درباره موضوع سکوت دارد، می‌توان مطابق قانون برنامه، روال را طی کرد که این لایحه‌ای که در مجلس رد شده، به کمیسیون برگردد و اصلاح شود و بعد اصلاح‌شده مجددا به مجلس برگردد». البته او اشاره نکرد که پس از رد کلیات بودجه، هیئت‌رئیسه مجلس تصمیم گرفت تا از دولت تقاضای بودجه دو‌دوازدهمی کند؛ یعنی مجلس برای دو ماه اجازه برداشت از منابع را به دولت بدهد و در این مدت روند بررسی و تصویب دوباره بودجه طی شود. لاریجانی فقط گفت که «ما هم‌اکنون مطابق قانون، سکوت پیشه می‌کنیم. لایحه بودجه 99 به کمیسیون تلفیق بازخواهد گشت، اصلاح می‌شود و لایحه اصلاح‌شده در صحن علنی بررسی خواهد شد». او سپس ختم جلسه را اعلام کرد تا کمیسیون تلفیق کار خود را به‌سرعت آغاز کند. در شرایطی که به گفته سخنگوی هیئت‌رئیسه اگر اعضای کمیسیون تلفیق جلسه را ترک می‌کردند، جلسه مجلس از حدنصاب می‌افتاد.
راهی جز این نیست
بعد‌از‌این دیگر خبری از اظهارنظرهای مخالفان بودجه نبود؛ کسانی که اغلب از اصولگرایان و مخالفان دولت بودند و هنگام بررسی بودجه تصویب آن را «خیانت» می‌دانستند. بودجه 99 البته با 114 رأی مخالف در مقابل 67 رأی موافق و سه ممتنع از مجموع 191 نماینده حاضر در صحن رد شد؛ آماری که از غیبت صد نماینده حکایت داشت. بعد از پایان زودهنگام جلسه روز گذشته، سخنگوی هیئت‌رئیسه توضیحاتی درباره چرخش مجلس داد. اسدالله عباسی در جمع خبرنگاران گفت که نمی‌توان بودجه سه‌دوازدهمی برای سال 99 تصویب کرد. عباسی ادامه داد: «برخی نمایندگان معتقد بودند بودجه سال آینده سه‌دوازدهم تصویب شود و سپس مجلس یازدهم ادامه بودجه را بررسی و تصویب کند. با توجه به اینکه بودجه سه‌دوازدهم از نظر زمانی در پایان خرداد به پایان می‌رسد و مجلس یازدهم نیز از هفتم خرداد شروع به کار می‌کند، این امکان وجود ندارد که مجلس یازدهم در‌حالی‌که هنوز فرایند تشکیل کمیسیون‌ها و اعتبارنامه‌ها را نگذرانده، وارد بررسی بودجه سال 99 شود». او افزود: «از‌آنجایی‌که پیش‌بینی می‌شود تا اوایل تیر مجلس یازدهم به‌خوبی شکل نمی‌گیرد، همچنین کشور را نمی‌توان حتی یک روز بدون قانون بودجه اداره کرد، با این پیشنهاد موافقت نشد و تنها راه کنونی ما این است که لایحه بودجه را به صورت کامل به تصویب برسانیم». سخنگوی هیئت‌رئیسه توضیح داد که ایرادات تا یکشنبه آینده در کمیسیون تلفیق رفع می‌شود و لایحه بار دیگر به صحن بازمی‌گردد. عباسی حتی گفت که روز یکشنبه مجلس وارد بررسی لایحه بودجه سال 99 می‌شود تا کلیات آن به تصویب برسد و راه دیگری وجود ندارد». عباسی حتی گفت که «دولت باید مجلس را قانع کند و نمی‌تواند لایحه‌ای بدهد که پاسخ‌گوی نیازهای جامعه نباشد». این در حالی است که دولت معتقد است لایحه بودجه 99 «کمترین وابستگی بودجه به نفت در طول تاریخ معاصر مربوط به بودجه سال آینده با 8.5 درصد وابستگی است». محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه‌و‌بودجه، در صحن مجلس گفته بود که «منابع پیش‌بینی‌شده در لایحه متناسب با شرایط تحمیلی بر کشور است؛ اینکه ما نمی‌توانیم نفت بفروشیم و آمدن منابع به داخل هم مشکل‌زاست. مگر شما وضعیت کشتی ما را در جبل‌الطارق ندیدید که توقیف کردند و بعد عزیزان ما چطور در حال دور‌زدن تحریم هستند. آنها از ما انتقام می‌گیرند».
درمقابل اما عمده ایراد مخالفان به منابع درآمدی بودجه است. شهروز برزگر، نماینده سلماس، در جریان بررسی بودجه از کسری 200 هزارمیلیاردی آن سخن گفته بود. او هرچند عدم تصویب بودجه را خودتحریمی دانسته بود، اما گفته بود: «می‌گویند وابستگی بودجه به نفت به هشت درصد کاهش یافته است؛ اما باید به این پرسش پاسخ داد که پس بودجه به کدام منبع وابسته خواهد شد؟»
مسیر بودجه هموار شد
بودجه 99 هنگام بررسی در کمیسیون تلفیق نیز مخالفانی داشت تا حدی که با رأیی شکننده به تصویب رسید. موافقان گفتند که رویکرد مخالفان در قبال بودجه سیاسی است. تلاش‌ها برای عدم تصویب بودجه تا جایی پیش رفت که قاسم میرزایی‌نیکو درباره روند تصویب لایحه در کمیسیون تلفیق گفته بود: «از همان نشست‌های اولیه کمیسیون تلفیق فضاسازی‌ها و جنجال‌آفرینی‌ها برای رد کلیات بودجه از سوی جمعی خاص کلید خورد، چنانچه در روز بررسی و رأی‌گیری کلیات بودجه در کمیسیون تلفیق بیش از صد پیامک در حمایت از رد بودجه برای من ارسال شد؛ پیامک‌هایی که بعضا تهدیدآمیز و برخی دیگر با ادبیاتی تند و زشت خواستار رد کلیات لایحه بودجه از سوی اعضای کمیسیون تلفیق بودند». تلاش مخالفان اما در صحنی که صد نماینده غایب داشت به نتیجه رسید. حال باید دوباره لایحه بودجه به کمیسیون تلفیق بازگردد و ایرادات آن رفع شود. علی‌اصغر یوسف‌نژاد، دبیر هیئت‌رئیسه به «ایسنا» گفته که قرار است «موضوعات محوری و اساسی مثل بحث معیشت، یارانه‌ها، بحث مربوط به مالیات‌ها، حقوق و دستمزد و همچنین مسائل مربوط به مولدسازی دارایی‌های دولت در کارگروهی با حضور اعضای کمیسیون تلفیق، هیئت‌رئیسه، نمایندگان سازمان برنامه‌وبودجه، نمایندگان دولت، دیوان محاسبات و مرکز پژوهش‌ها مورد بررسی قرار گیرد». به گفته او قرار است در این کارگروه نسبت به اصلاح موارد پیشنهادی و اثرات آن بر هزینه‌ها گزارشی تهیه و به کمیسیون تلفیق ارائه شود. کمیسیون تلفیق نیز راجع به آنها اظهارنظر و تصمیم‌گیری می‌کند و نتیجه طی گزارشی به صحنه علنی مجلس ارائه خواهد شد. در چنین شرایطی بعید به نظر می‌رسد یکشنبه آینده بودجه 99 با مشکلی مواجه باشد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/101202/مجلس-چرخید
بستن   چاپ