راه ترقی
تئاتر دینی جایگاه خود را در میان مردم باز کرده است
شنبه 10 اسفند 1398 - 2:23:15 PM
ایرنا

راه ترقی- کوروش زارعی گفت: طی 40 سال گذشته تئاتر دینی جای خود را باز کرده است. یعنی در میان مردم جامعه، افراد متدین و هنرمندان حرفه ای این هنر مرسوم شده که نمونه آن را می توان در ایام عزاداری سیدالشهدا (ع) و ماه های محرم و صفر دید که نمایش های دینی بسیاری به اجرا درمی آید.

وی افزود: نمونه هایی از نمایش های دینی در ماه مبارک رمضان اجرا می شود و در مراسم پیاده روی اربعین که یک جریان تئاتری راه انداختیم، شاهد استقبال گروه های تعزیه و نمایشی بودیم؛ به گونه ای که این گروه ها به صورت خودجوش نمایش هایی را اجرا کردند.

زارعی اضافه کرد: مردم در مناسبت های مختلف سراغ این تئاترها را از هنرمندان می گیرند در حالی که تئاتر دینی در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به تعزیه خلاصه می شد اما بعد از انقلاب این جریان شروع شد و اکنون می توان گفت تئاتر دینی جای خود را در جامعه باز کرده ولی ما هنوز به کیفیت لازم نرسیده ایم و باید به سمت کیفی بودن آثار حرکت کنیم و تلاش کنیم تا تئاتر دینی با کیفیت باشد.

جوانان مسجدی در مسیر آموزش قرار می گیرند

این بازیگر سینما و تئاتر که مرحله نهایی بخش تئاتر در رویداد ملی فهما (پایتخت فرهنگ و هنر مسجد) را داوری کرده، درباره آثار رسیده از سوی جوانان و نوجوانان کانون های فرهنگی هنری مساجد اظهار داشت: با توجه به این که چند دهه است در تئاتر بچه های مسجد فعالیت می کنیم، در تلاشیم تا رویکرد جدیدی را دنبال کنیم.

وی افزود: هدف ما از برگزاری چنین همایش ها و رویدادهای هنری این است که جوانان با استعداد مسجدی را کشف کنیم و به آنان میدان دهیم. البته فعلا به دنبال جریان حرفه ای و تئاتر با کیفیت نیستیم بلکه می خواهیم آنان را در مسیر آموزش قرار دهیم.

زارعی از نهادینه کردن یک جریان فکری برای جوانان مسجدی سخن گفت و اضافه کرد: ما به دنبال سرمایه گذاری بر روی دیدگاه و باور این جوانان هستیم و تلاش می کنیم و پیش از نگاه تکنیکی و فنی در این مساله تمرکز کنیم تا آنان با دیدگاه مسجدی فعالیت کنند و در جریان حرفه ای دچار خودباختگی یا دوگانگی نشوند و محکم بر سر اعتقادات خود بایستند.

وی افزود: به همین دلیل ممکن است کارهای این جوانان از نظر فنی دارای عیب و نقص باشد ولی پس از چند سال آموزش در این زمینه نیز می توان به نتیجه رسید و از نظر کیفی می توان بر روی کارهای آنان سختگیری کرد.

اجرای نمایش در مساجد آسان تر می شود

مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری با اشاره به ایجاد امکاناتی برای به نمایش گذاشتن تئاتر دینی در مساجد گفت: سال گذشته تفاهم نامه ای با کانون های فرهنگی هنری مساجد امضا کردیم تا به صورت مشترک در تولید نمایشنامه، آموزش و برگزاری جشنواره های هنری همکاری کنیم.

وی درباره برخی مشکلات مربوط به اجرای نمایش مانند پخش موسیقی در مساجد اظهار داشت: قرار است نشستی با حجت الاسلام محمدجواد حاج علی اکبری رئیس شورای سیاستگزاری ائمه جمعه داشته باشیم تا به نمایندگان ولی فقیه در استان ها و شهرستان ها اعلام کنند که به نمایش در مساجد با اغماض بیشتری نگاه شود و جوانان بیشتری جذب شوند و در واقع حامی آنان باشند.

این کارگردان تئاتر همچنین از اصلاحات صورت گرفته در نمایش های دینی سخن گفت و افزود: در رویکرد جدید قرار شد تا همانند سه دوره جدید برگزاری جشنواره سراسری تئاتر بچه های مسجد، نمایش های دختران و پسران به صورت جداگانه در مساجد اجرا شود و مراسم های افتتاحیه، اجرا و اختتامیه نیز در مسجد برگزار شود.

به کارهای گروهی اهمیت می دهیم

زارعی افزود: در رویداد فهما نیز برای کارهایی ارزش قائل شده ایم که مسجدی باشد. یعنی گروه هنری مربوط به همان محله و مسجد باشد و در مسجد نیز اجرا شده باشد. چون برخی گروه های حرفه ای تلاش کردند تا نامشان را در مسجد ثبت کنند.

وی اضافه کرد: در داوری آثار رسیده علاوه بر این که کارها باید در مسجد اجرا شده و توسط جوانان مسجدی صورت گیرد، نگاه ما این بود که تفکر گروه محوری را در میان این جوانان تقویت کنیم و بگوییم که تئاتر حاصل یک کار گروهی است و همفکری آنان باعث می شود تا در سال های آینده به یک گروه حرفه ای تبدیل شوند.

این کارگردان و نمایشنامه نویس ادامه داد: به همین دلیل در داوری این آثار به دنبال بهترین اثر از نظر متن، بازیگری، کارگردانی و طراحی صحنه نبودیم و سعی کردیم کارهای با کیفیت ها را نه با نگاه صرف حرفه ای انتخاب کنیم. چون اولویت ما مسجدی بودن و کار گروهی بوده است.

داوری مرحله نهایی فهما از 26 بهمن در ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد آغاز شد و تا اول اسفند ادامه داشت که داوران به ارزیابی آثار منتخب پرداخته و هشت شاخص اصلی در این داوری ها ارزیابی شد.

داوران شاخصه قرآن و عترت را حجت الاسلام حمید محمدی، عباس سلیمی، مهدی قره شیخ لو و مجتبی کلباسی تشکیل دادند و فرهاد قائمیان، سیدسعید سیدزاده و انسیه شاه حسینی در بخش فیلم به داوری پرداختند. شهرام کرمی، کوروش زارعی و سیدحسین فنایی در بخش نمایش و شهروز حقی، امید عرفان پور و مسعود نکویی نیز در بخش سرود داوری کردند.

از دیگر داوران نیز می توان به حسین اسدی، مهدی عباسی، حجت الاسلام روح الله حریزاوی و روح الله رازینی در شاخصه خلاقیت و نوآوری، بهروز مینایی، محمدرضا بهمنی و رضا باقری اصل در شاخصه فضای مجازی و رسانه، حجت الاسلام حجت الله ذاکر، امیرحسین آل اسحاق، رضا برزگر و شعبانعلی رمضانیان در شاخصه غنی سازی اوقات فراغت اشاره کرد.

فهمیه باب الحوائجی، محسن حاجی زین العابدینی و ابراهیم حیدری در شاخصه فرهنگ کتاب و کتابخوانی و حجج اسلام سیدناصر میرمحمدیان، احمدی، حجت گنابادی نژاد و رضا روستاآزاد در شاخصه پاسداشت مناسبت های ملی مذهبی داوری کردند.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/101352/تئاتر-دینی-جایگاه-خود-را-در-میان-مردم-باز-کرده-است
بستن   چاپ