راه ترقی
رمزگشایی از تحرکات نظامی آمریکا در عراق
چهارشنبه 13 فروردين 1399 - 12:55:15
راه ترقی - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در حالیکه جهان با گسترش شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم می‌کند، برخی از خبرها حکایت از آن دارد که آمریکا قصد دارد تحرکات تازه‌ای را در فاز نظامی در عراق انجام دهد، تا در نهایت عدنان الزرفی بتواند به پست نخست وزیری این کشور دست یابد، این در حالیست که گروه‌های شیعی مخالف جدی الزرفی هستند.
هفته گذشته نیرو‌های آمریکایی در اقدامی که موجب موجی از گمانه زنی‌ها شد، چندین پایگاه نظامی در عراق، از جمله پایگاه‌های القائم و القیاره را تخلیه کردند و آن‌ها را به نیرو‌های نظامی عراف تحویل دادند. خروج نیرو‌های آمریکایی از برخی پایگاه‌ها در شرایطی اتفاق افتاد که ویروس جدید کرونا، در عراق در حال انتشار است. از این رو، عقب نشینی نیرو‌های آمریکایی، اقدامی برای حفظ سلامت نیرو‌ها قلمداد شد.
با این حال، برخی منابع نظامی عراقی و خارجی به خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس گفته اند که خروج نیرو‌های آمریکایی از برخی پایگاه‌ها مثل القائم، از اواخر سال گذشته در تدارک بود، و در واقع ارتباطی با کرونا ندارد. همچنین، روزنامه لبنانی الاخبار به نقل از منابع امنیتی مدعی شد که خروج نیرو‌های آمریکایی از حداقل شش پایگاه، به معنی عقب نشینی این نیرو‌ها به خارج عراق نیست بلکه آمریکایی‌ها نیرو‌های خود را از پایگاه‌های ناامن، خارج و به پایگا‌ه‌های امن دیگری در استان الانبار و کردستان عراق منتقل می‌کنند.
به عبارت دیگر، آمریکایی‌ها می‌خواهند نیرو‌های خود را از برخی پایگاه‌ها که در برابر حملات امن نیستند خارج کنند و به مناطق امن‌تری ببرند. از این رو، تحرکات اخیر نیرو‌های آمریکایی در عراق، در واقع نوعی بازاستقرار است که ظاهرا هدف اصلی آن آماده شدن برای یک دوره پرتنش دیگر در عراق است.
آمریکا می‌‌خواهد عراقی‌ها را برای نخست وزیری الزرفی تحت فشار قرار دهد
سید جلال ساداتیان کارشناس مسائل عراق در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه آمریکا از غفلت ایجاد شده ناشی از شیوع ویروس کرونا می‌خواهد استفاده کند و اهداف خود در عراق را پیگیری کند، اظهار داشت: آمریکا به دنبال آن است تا با تحرکات نظامی که در عراق انجام می‌دهد، اینطور وانمود کند که اگر گروه‌های سیاسی در عراق با نخست وزیری و تشکیل کابینه از سوی عدنان الزرفی موافقت نکنند، عراق وارد هرج و مرج خواهد شد، بر همین اساس شاهد جابه جایی نیروهای آمریکایی در برخی از پایگاه‌هایشان در عراق و انتقال آن‌ها به مکان‌های امن‌تر هستیم.
وی افزود: آمریکا قصد دارد تا از راه تهدید گروه‌های شیعی عراق را تسلیم خود سازد و الزرفی را به آن‌ها تحمیل کند، این اقداماتی که این روزها نیز از لحاظ میدانی و نظامی در عراق شاهد هستیم نیز در همین راستا ارزیابی می‌شود، این در حالیست که به اعتقاد بنده در نهایت آمریکایی‌ها در اجرای هدف و نیت خود موفق نخواهند شد، چرا که ارتش عراق حاکمیت خود را دارد و گروه‌های شیعی از جمله جریان صدر و حشد‌الشعبی دارای نفوذ در عراق هستند، بنابراین آمریکا نمی‌تواند نتیجه‌ای از اقداماتی که در حال انحام آن‌ها است ببرد.
ساداتیان با بیان اینکه احتمال تشکیل کابینه از سوی الزرفی بسیار کم است، گفت: به دلیل اینکه او دارای ارتباطات گسترده‌ای با آمریکایی‌ها است، پارلمان عراق زیر بار رای اعتماد به وی نخواهد رفت، از سوی دیگر گروه‌های شیعی به دنبال آن هستند تا نعیم سهیل را به عنوان نامزد نخست وزیری معرفی کنند، اما این امر در ابتدا مستلزم آن است که الزرفی در تشکیل کابینه موفق نشود و بعد از آن نیز نعیم سهیل به عنوان نامزد اکثریت شیعیان عراق معرفی شود، این در حالیست که الزرفی این روزها تلاش‌های زیادی را به خرج می‌دهد تا بتواند به پست نخست وزیر عراق دست پیدا کند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود آمریکا قصد دارد پایگاه‌ و مواضع حزب‌الله عراق را مورد حمله قرار دهد و از نفوذ منطقه‌ای بکاهد و عراق را زیر نفود خود قرار دهد، بیان داشت: به دلیل اینکه آمریکا نتوانسته از لحاظ سیاسی در عراق به موفقیت دست پیدا کند، قصد دارد از لحاظ نظامی عراقی‌ها را تحت فشار قرار دهد، اما در این باره نمی‌تواند آمریکا کاری از پیش ببرد، از سوی دیگر همان‌طور که اسرائیل در سوریه نتوانست مواضع حزب الله لبنان را مورد تعرض قرار دهد، بر همین اساس آمریکا نمی‌تواند اقدامی علیه حزب‌الله در عراق انجام دهد.
نقش کردها و سنی‌ها در اتفاقات اخیر عراق
وی با اشاره به اینکه برهم صالح به عنوان رئیس جمهوری عراق سعی می‌کند، خود را در منازعات سیاسی این کشور بی‌طرف نشان دهد، اضافه کرد: اما با توجه به اینکه او تحت نفوذ گروه‌های سیاسی کُرد است، تلاش می‌کند الرزفی نخست وزیر شود، از طرفی به صورت سنتی کردها همواره منتقذ دولت مرکزی عراق بوده‌‌اند و سعی می‌کنند به دنبال تحقق اهداف خود باشند، همچنین سنی‌ها به عنوان دیگر گروهی که از زمان نخست وزیری مالکی از دولت خارج شده‌اند، نیز حضور دارند که از وضعیت این چند سال عراق ناراضی بوده‌اند، بر همین اساس آمریکا از همین نارضایتی استفاده کرده و سنی‌ها را به خود جلب کرده است، اما نکته مهم این است که اقلیت سنی نمی‌تواند برای اکثریت شیعه در عراق تصمیم‌گیری کند.
ساداتیان با بیان اینکه نخست وزیر عراق همواره در این کشور باید تعادل ایجاد کند، ادامه داد: با توجه به حضور شیعیان، سنی‌ها و کردها در عراق، نخست وزیر باید بین این اقوام و مذاهب تعادل ایجاد کند، در غیر این صورت ثبات دولت در این کشور وجود نخواهد داشت، این در حالیست که نیروهای خارجی از جمله آمریکا و عربستان نیز مدام در حال توطئه و دسیسه‌چینی در عراق برای ایجاد اختلاف در این کشور هستند.
این کارشناس مسائل عراق با اشاره با تاکید بر اینکه شاهد شکل‌گیری یک دو قطبی بین نیروهای وابسته به ایران و آمریکا در عراق هستیم، تصریح کرد: این امر را شما به عینه در صحنه سیاسی عراق مشاهده می‌کنید، از یک سو نیروهای وابسته به آمریکا عدنان الزرفی را به عنوان نامزد نخست وزیری معرفی کردند و در مقابل نیز گروه‌هی شیعی نیز نعیم سهیل را می‌خواهند انتخاب کنند، در این رابطه رئیس جمهوری عراق بدون درنظر گرفتن اینکه اکثریت پارمان عراق در دست شیعیان است، اقدام به معرفی الزرفی کرده است.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/104137/رمزگشایی-از-تحرکات-نظامی-آمریکا-در-عراق
بستن   چاپ