راه ترقی
رژیم غذایی که عملکرد مغز و حافظه را بهبود می‌بخشد
شنبه 10 خرداد 1399 - 17:40:37
راه ترقی - مجله ایلیاد / «رژیم اتکینز بهبود‌یافته» شامل کربوهیدرات بسیار کم و چربی اضافی، می‌تواند عملکرد مغز و حافظه را بهبود بخشد. این نتیجه‌ی مطالعه‌ی 14 فرد مُسِن دارای مشکل شناختی است که احتمال می‌رود به آلزایمر مبتلا شوند.
پروفسور «جیسون براندت» از دانشگاه جانز هاپکینز، می‌گوید: «مغز عموماً از گلوکز شکر به‌عنوان سوخت استفاده می‌کند. این ماده از محصولات شکست کربوهیدرات‌ها است. به هر حال در مراحل اولیه‌ی آلزایمر، مغز نمی‌تواند به صورت کارآمد از گلوکز به‌عنوان منبع انرژی استفاده کند. برخی از متخصصین، آلزایمر را به‌عنوان دیابت نوع 3 مطرح می‌کنند. موادی که در زمان شکستن چربی‌های غذایی تشکیل می‌شوند و «کتون» نام دارند، می‌توانند به‌عنوان جایگزینی برای منبع انرژی مغز افراد سالم و افرادی که مشکلات شناختی محدودی دارند، عمل کنند. به‌عنوان مثال، اگر فردی از رژیم غذایی تبعیت کند که مملو از چربی باشد و قند و نشاسته در آن بسیار محدود باشد، مغز و بدن از کتون‌ها به‌عنوان منبع انرژی استفاده خواهند کرد.»
پروفسور براندت و همکارانش مایل بودند بدانند که آیا می‌توان مغز افراد مبتلا به مشکلات شناختی محدود را مجبور کرد که از کتون‌ها به جای کربوهیدرات‌ها به‌عنوان سوخت استفاده کند. آن‌ها یک رژیم 12 هفته‌ای را برای 14 نفر اجرا کردند. متوسط سن این افراد، 71 سال و نصف آن‌ها زن بودند.
9 نفر از شرکت‌کنندگان از رژیم بهبود‌یافته‌ی اتکینز استفاده کردند و کربوهیدرات مصرفی خود را تا زیر 20 گرم در روز کاهش دادند، ولی میزان کالری مصرفی آن‌ها محدودیت نداشت. 5 نفر باقی‌مانده از رژیم مدیترانه‌ای استفاده کردند و محدودیتی روی میزان کربوهیدرات‌ها، میوه، سبزی، لبنیات کم‌چرب، مغزها و پروتئین‌های سبک مانند مرغ و غذاهای دریایی نداشتند.
قبل از شروع رژیم‌ها، افرادی که برای رژیم اتکینز انتخاب شده بودند، 158 گرم کربوهیدرات در روز مصرف می‌کردند. تا هفته‌ی ششم رژیم، این میزان به 38.5 گرم رسید و این کاهش تا هفته‌ی نهم و 20 گرم در روز ادامه داشت. افرادی که رژیم مدیترانه‌ای داشتند، بالای 100 گرم در روز کربوهیدرات مصرف کردند.
از هر شرکت‌کننده در ابتدای مطالعه و هر سه هفته یک‌بار، آزمایش ادرار گرفته شد تا سطح کتون در آن اندازه‌گیری شود. بیشتر از نصف افرادی که رژیم اتکینز داشتند، دارای مقادیری کتون در ادرار خود بودند، ولی افرادی که رژیم مدیترانه‌ای داشتند، هیچ‌گونه کتونی در ادرار خود نداشتند.
آزمایش ارزیابی شناختی مونترئال که روی شرکت‌کنندگان در ابتدای مطالعه، هفته‌ی ششم و انتهای مطالعه انجام شد، نشان داد که کاهش مصرف کربوهیدرات و بالا بودن مقدار کتون به بهبود عملکردهای مغزی منجر شده است.
پروفسر براندت می‌گوید: «اکثر مردم حاضر هستند قرص‌های دارویی را علیرغم داشتن عوارض جانبی مصرف کنند، ولی رژیم غذایی خود را تغییر ندهند. برخی از افراد مُسِن می‌گویند که خوردن غذاهای مورد علاقه تنها دلخوشی آن‌ها در زندگی است و حاضر نیستند از آن دست بکشند.»
نتایج این مطالعه در مجله‌ی Alzheimer’s Disease چاپ شده است.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/131494/رژیم-غذایی-که-عملکرد-مغز-و-حافظه-را-بهبود-می‌بخشد
بستن   چاپ