راه ترقی
سرمقاله اعتماد/ آنها که خطر می‌کنند
چهارشنبه 15 مرداد 1399 - 09:55:41
راه ترقی - اعتماد / « آنها که خطر می‌کنند » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته هانیه گراییلی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
چند خطی درباره خبرنگار به مناسبت روز خبرنگار
 دقیقا 22 سال می‏گذرد: در کمرکش گذر متداول امور در داخل و البته تحولات مختلف بین‏المللی و به ویژه منطقه‏ای اتفاقی در افغانستان افتاد که جامعه ایرانی و از جمله اصحاب رسانه را با تجربه اجتماعی تلخ و دردآوری مواجه کرد. تجربه‏‌ای از مواجهه‏ نقش‌آفرینی آگاهی‌بخشی، ترویج دانایی و مهر با خشونت و افراط‌گرایی؛ رخدادی از جنس مواجهه دیرپا و نامأنوس تیر و قلم در جامعه بشری که هر چند همواره تجربه دردآوری را ایجاد کرده اما در بطن و متن خود نهال تازه‏‌ای را رویانده است. صارمی رفت؛ رفتنی دردناک که هنوز هم با گذشت 22 سال درد ناامنی حریم آگاهی، آگاهی‌بخشی و دانایی را دوباره برای‌مان ملموس می‏سازد، اما محملی شد برای یادآوری قدرشناسی و قدردانستن قشری گمنام که همیشه در خط مقدمند. در واقع، اگر در جنگ‏ها سربازان، در حوزه اقتصاد؛ تولیدکنندگان، در حوزه علم آموزی؛ معلمین و در حوزه بهداشت پرستاران، کادر درمانی و پزشکان در خط مقدمند اما همواره خبرنگاران و اصحاب رسانه جهت آگاهی‌بخشی، اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی‏های اجتماعی در تمامی این خط مقدم‏ها همدوش تلاشگران و کارگزاران آن عرصه، نقش‌آفرینی می‌کنند؛ نقش‌آفرینی که در بسیاری از اوقات، برهه‏‌ها و زمینه‏‌ها یا مغفول می‏مانند یا آنچنان که بایسته است، دیده نمی‏شود. امروز روزی است برای پاسداشت این همه تلاش و البته جبران بعضا نادیده شدن‏ها. از سوی دیگر، در موازات تمام فراز و نشیب‏های کشورمان از زمان شهادت صارمی تاکنون، با چنین سطحی از مسائل و مشکلات چندوجهی روبه‏رو نبوده است. «شیوع ویروس منحوس کووید19»، «مشکلات و مسائل اقتصادی و معیشتی مردم» و «تحریم‌های چندوجهی و ظالمانه امریکا» و بسیاری مسائل دیگر گواهی بر این مدعاست. 
در چنین شرایطی طبیعتا تاب‌آوری اجتماعی و آستانه تحمل جامعه با مسائل مختلفی روبه‏‌رو می‌شود، به‌ویژه آنکه یکی از اهداف مهم تحریم‌های چندوجهی اعمال شده نشانه گرفتن تاب‏‌آوری و آستانه تحمل مردم و ایجاد دوگانه مردم-دولت است. در چنین شرایطی حضور و نقش‌آفرینی خبرنگاران و اصحاب رسانه در ابعاد داخلی و بین‏‌المللی قابل اهمیت است. در بُعد داخلی این نقش خطیر دارای دو وجه حداقلی است؛ از یک‏سو، در تمام مسائل و مشکلات پیش‌گفته از کرونا گرفته تا تحریم‌ها، خبرنگاران جهت آگاهی‌بخشی، اطلاع‌رسانی به جامعه در خط مقدم تمام عرصه‏‌ها هستند و شاید خطیرترین و پرمشغله‏‌ترین و البته پردغدغه‏‌ترین برهه برای خبرنگاران و اصحاب رسانه طی 22 سال اخیر که «روز خبرنگار» به تقویم‌مان اضافه شده و حتی در طول 4 دهه انقلاب اسلامی باشد. 
از منظر دوم که تاب‌آوری و آستانه تحمل مردم و ایجاد دوگانه‏‌های مختلف و البته کاهش سرمایه اجتماعی به شکل طبیعی -به خاطر مشکلات مختلف- رخ داده و از طریق تحریم‌ها به شکل تعمدی هدف‏گذاری شده است؛ لذا بهترین و موثرترین راهبرد جهت گذر از این برهه خطیر و سرنوشت‌ساز، بالا بردن سطح تاب‏آوری مردم، تلاش در جهت ایجاد انسجام اجتماعی، ارتقای سرمایه اجتماعی، امیدآفرینی و البته ایجاد و افزایش نشاط در میان مردم است. 
مولفه‏‌هایی که جز با نقش‌آفرینی حداکثری رسانه‏‌ها امکان‌پذیر نیست. در این راستا، طبیعتا خبرنگاران به عنوان استوانه حیات‌ رسانه‌ای هر کشور نقش بی‏‌بدیلی را در این زمینه بازی می‌کنند. 
از حیث بین‌ المللی نیز در چنین شرایط ویژه‏ای ارایه و بازنمایی تصویری صحیح از کشور در قالب یک سیاست رسانه‏ای پویا و جامع آن هم در میانه حجم عظیم تولیدات رسانه‏ای ایران‌هراسانه و اسلام‌هراسانه و نشر اخبار فیک و جعلی فراوان و نیز بازنمایی تحریم‌های غیرانسانی اعمال شده بر ایران در بُعدی جهانی می‏تواند در «مدیریت تصویر جمهوری اسلامی ایران» در میان جامعه بشری و سایر کشورها اثرگذار بوده و به عنوان عاملی کارآمد در گذار از این برهه حساس نقش‌آفرین باشد. امور مهمی که جز با قلم، دانش، تعهد و دغدغه‌مندی خبرنگاران این مرزو بوم قابل تحقق نیست. 
لذا، ضمن پاسداشت مقام والای «خبرنگار» و نقش بی‏‌بدیل این قشر در حوزه‏‌های مختلف اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی و ارتقای حیات اجتماعی و فرهنگی کشور، این روز را ارج نهاده و امید آن دارم که همچون گذشته همواره اصحاب خبر و پویندگان راه آگاهی‌افزایی و ترویج دانایی، موفق و کامیاب باشند.
مدیرکل حوزه ریاست، ‌روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

http://www.RaheNou.ir/fa/News/153723/سرمقاله-اعتماد--آنها-که-خطر-می‌کنند
بستن   چاپ