راه ترقی
تنش فزاینده با تهران و گسست شتابنده در واشنگتن
یکشنبه 5 خرداد 1398 - 2:33:17 PM
ایرنا
راه ترقی- پس از بحث و نظرهای بسیار، سرانجام «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با اعزام 1500 نیروی نظامی تازه نفس به خاورمیانه موافقت کرد. افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه به بهانه آنچه «مقابله با تهدیدات ایران» خوانده می شود، از دید تحلیلگران می تواند استعداد تنش میان دو طرف را تقویت کند.

در حالی ترامپ با گسیل این تعداد نیرو به منطقه موافقت کرده که رسانه های آمریکایی پیش از این از احتمال اعزام پنج تا 10 هزار نیروی نظامی خبر داده بودند. رسانه ها همچنین از اختلاف نظر پنتاگون و کاخ سفید در خصوص افزایش نیروهای نظامی آمریکا در منطقه خبر می دهند.

این در شرایطی است که واشنگتن به بهانه مقابله با ادعای خودساخته «رفتارهای بدخواهانه ایران» بدون کسب مجوز از کنگره، فروش سلاح به عربستان را افزایش داده است.

به نظر می رسد مساله ایران، اختلافاتی اساسی را به صورت فزاینده در میان هیات حاکمه آمریکا و در میان اعضای کنگره با دولت به راه انداخته است.

ترامپ خواهان کاهش هزینه های نظامی است ولی آمریکا نیروی نظامی به خاورمیانه اعزام می کند

موافقت اخیر رئیس جمهوری آمریکا با اعزام 1500 نیروی نظامی به خاورمیانه، یک بار نظر تحلیلگران را به مناسبات میان ترامپ با تیم سیاست خارجی او و پنتاگون جلب کرده است.

رئیس جمهوری آمریکا بارها مخالفت خود را با افزایش هزینه های نظامی آمریکا به ویژه در خاورمیانه ابراز کرده است، ولی گویا تیم سیاست خارجی ترامپ به سردمداری «جان بولتون» مشاور امنیت ملی و «مایک پمپئو» وزیر خارجه و همراهی «پاتریک شاناهان» سرپرست وزارت دفاع، ساز دیگری می نوازند و برنامه ای دیگر را در عرصه خارجی پیش می برند.

ترامپ پیش از این در گفتگو با خبرنگاران، در مورد خواست پنتاگون برای اعزام نیروی اضافی به منطقه خاورمیانه گفته بود که فکر نمی کند نیازی به این کار باشد، ولی اگر «واقعا احتیاجی باشد»، با آن موافقت خواهد کرد. گویا وزارت دفاع در اثبات «ضرورت» اعزام نیرو به خاورمیانه به ترامپ موفق بوده است.

این در حالی است که هنوز در ماهیت و صحت آنچه حدود یک ماه پیش «رفتارهای نگران کننده» و «تهدیدات ایران» خوانده شد و زمینه اعزام ناوهای آمریکایی و سامانه پاتریوت به خاورمیانه را فراهم کرد هم تردیدهای اساسی وجود دارد.

حال پنتاگون پس از اعزام تجهیزات نظامی مدرن به خاورمیانه، افزایش تعداد نیروها را در دستور کار قرار داده و این بار به بهانه «افزایش حفاظت از نیروهای آمریکایی در منطقه» برنامه اعزام نفرات بیشتری به منطقه را پیش می برد.

به نوشته برخی منابع نظامی، تقویت آنچه «پوشش و بنیه دفاعی» در منطقه خوانده می شود و قرار است از طریق گسترش سامانه‌های ضد موشکی پاتریوت و هواپیماهای جنگنده تامین شود، از دیگر برنامه هایی است که وزارت دفاع در دستور کار قرار داده و اگر با همین فرمان پیش برود در کسب موافقت ترامپ برای اجرایی سازی آنها مشکلی نخواهد داشت.

از دید ناظران، نداشتن استراتژی مشخص در قبال تهران، رئیس جمهوری آمریکا را به سردرگمی در این حوزه کشانده است. هرچند خود ترامپ به مخاطرات سیاست مورد نظر افراد تندروی کابینه اش در قبال تهران واقف است، ولی نداشتن برنامه و راهبرد مشخص در این زمینه، او را به بازیچه تندروهای کابینه اش بدل کرده است.

 در نتیجه همین بی برنامگی است که ترامپ از سویی ادعای حمایت از مردم ایران را مطرح می کند و از سویی دیگر با تحریم های اقتصادی مردم را هدف قرار می دهد، آنها را «تروریسم» می نامد و همزمان از «پایان ایران» سخن می گوید.

سیاستمداران آمریکایی، خود از درک رفتار ترامپ در برابر ایران ناتوانند. وزیر دفاع پیشین آمریکا به تازگی در گفت و گویی رسانه ای، از اظهارات متناقض ترامپ در مورد ایران اظهار شگفتی کرد و گفت: من سخت تلاش می‌کنم تا سیاست خارجی این دولت را بفهمم ولی نمی‌توانم. گویا هیچ استراتژی مشخصی وجود ندارد. فقط رئیس جمهوری وجود دارد که پیام توییتری می‌فرستند، زورگویی کرده و بدون هیچ استراتژی جامعی درباره نحوه سروکار داشتن با این نقاط حساس دنیا، هر چه دلش خواست می‌گوید.

به گفته «جیمز متیس» این رئیس جمهور سعی دارد همه چیز را به هم بریزد و بعد فکر کند که چه کاری از دستش بر می‌آید. این کار را در مورد ایران هم انجام داد. او توافق هسته‌ای را لغو کرد و نمی ‌دانست که باید چه کار کنیم.

نداشتن استراتژی مشخص موجب شده رئیس جمهوری آمریکا که چندی پیش گفته بود «اگر بخواهیم به حرف بولتون گوش کنیم باید همزمان در چند جای دنیا جنگ کنیم»، باز ناگزیر به تکیه بر افراطی ها شود.

از دید ناظران، نداشتن استراتژی مشخص در قبال تهران، رئیس جمهوری آمریکا را به سردرگمی در این حوزه کشانده است. هرچند خود ترامپ به مخاطرات سیاست مورد نظر افراد تندروی کابینه اش در قبال تهران واقف است، ولی نداشتن برنامه و راهبرد مشخص در این زمینه، او را به بازیچه تندروهای کابینه اش بدل کرده است.

ترامپ کنگره را هم دور می زند

مساله ایران نه تنها شکاف و اختلاف میان اعضای سابق و لاحق کاخ سفید، بلکه دودستگی را میان کنگره  و دولت هم افزایش داده است. اعضای کنگره به انگیزه ترامپ به ویژه در مساله نظامیگری در خاورمیانه به دیده تردید و نیز نگرانی می نگرند.

رئیس جمهوری آمریکا پس از موافقت با اعزام 1500 نظامی به منطقه، با اتکا به ادعای خودساخته تهدیدزایی ایران، بدون کسب مجوز از کنگره، اجازه فروش میلیاردها دلار سلاح به عربستان سعودی را صادر کرد.

به این ترتیب ترامپ با استناد به یک قانون فدرال، رویه های معمول برای بررسی معاملات اسلحه در کنگره را دور زد. او با معرفی تنش با ایران به عنوان «وضعیتی اضطراری»، شخصا مجوز انجام 22 معامله اسلحه به ارزش هشت میلیارد دلار با عربستان را امضا کرده است.

این در حالی است که فروش هرگونه سلاح از جمله بمب های هدایت شونده و انواع بمب ها به دیگر کشورها باید با مجوز کنگره صورت بگیرد.

 از دید سناتورهای آمریکایی، اگر مساله معامله تسلیحاتی هشت میلیارد دلاری با عربستان در کنگره مطرح می شد، قطعا مورد موافقت نمایندگان قرارنمی گرفت و ترامپ به همین دلیل با طرح «وضعیت اضطراری» کنگره را دور زده و یک بار دیگر با اعضای تندری کابینه اش همنوا شده است.

سناتورهای آمریکایی بابت چنین رویه هایی در دولت ترامپ ابراز نگرانی می کنند. سناتور «باب منندز» از اعضای ارشد حزب دموکرات در کمیته روابط خارجی سنا، اولویت بخشی ترامپ به همکاری با دولت های مستبد (عربستان) در برابر حفظ امنیت ملی و احترام به حقوق بشر را موجب تاسف دانست.

همچنین به تازگی گزارش هایی در مورد احتمال فروش سلاح به امارات و اردن با استناد به همین قانون مطرح شده است.

از دید ناظران ترامپ و همراهان او با بزرگنمایی آنچه تهدید ایران در منطقه می خوانند، با دور زدن کنگره، طرح های نظامی و برنامه های فروش تسلیحات خود را در منطقه پیش می برند.

مخاطرات نظامی گری فزاینده در خاورمیانه

اذعان ترامپ به مخاطرات کنشگری جنگ طلبانه بولتون به عنوان نماد افراطی گری در کاخ سفید، مانع از تشدید نظامیگری های او در منطقه نشده است. این در حالی است که بسیاری از ناظران در مورد پیامدهای ناگوار تقویت حضور و در واقع مداخله جویی نظامی آمریکا در منطقه هشدار می دهند.  

با اینکه خود ترامپ بارها اعلام کرده که به دنبال جنگ با ایران نیست و مقام های ایرانی هم تاکید کرده اند که آمریکا نه خواهان جنگ است نه قادر به انجام آن، و البته ایران هم خواهان جنگ نیست، ولی از دید بسیاری از تحلیلگران، این مساله احتمال وقوع درگیری میان دو طرف را منتفی نمی کند.

از دید کارشناسان، رخ دادن یک اشتباه محاسباتی در فضای پر تنشی که نیروهای نظامی در برابر یکدیگر صف آرایی کرده اند، می تواند به جنگی ناخواسته و فراگیر منتهی شود.

افزون بر آن در شرایطی که بسیاری از گروه های تروریستی مترصد بهره برداری از شرایط  بی ثباتی در منطقه هستند، تشدید نظامیگری و حاکم شدن فضای تنش در منطقه می تواند، بستر مناسبی را برای خرابکاری طرف سوم و روشن شدن جرقه جنگ میان دو کشور فراهم آورد.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/65502/تنش-فزاینده-با-تهران-و-گسست-شتابنده-در-واشنگتن
بستن   چاپ