راه ترقی
آنها که از عظمت اربعین به وحشت افتاده اند
یکشنبه 14 مهر 1398 - 1:49:25 PM
ایرنا

راه ترقی- بدون تردید مراسم اربعین و پیاده روی به سوی کربلا بزرگترین حرکت مسالمت آمیز و در عین حال اعتراضی جامعه بشری است که تاکنون در جریان بوده، مراسمی که اعتراض به ظلم، تبعیض، استعمار، استثمار و سلام به آزادی و آزادگی که همه این مفاهیم به طور خلاصه در قیام کربلا خلاصه شده است.

این حرکت، به گفته بسیاری از علما و اندیشمندان مستقل و بی طرف دارای دشمنانی هم هست که آن را بر نمی تابند؛ عظمت آن از نظر جمعیتی ، نظم آن در عین خودجوش و مردمی بودن و پیام های سیاسی و اخلاقی آن برای ملت های مظلوم و تحریک قوه تفکرشان ، خیلی ها را به وحشت انداخته و آنها را برای متوقف کردن این حرکت به تکاپو واداشته است.

ناظران و محققان حوزه اربعین بویژه در عراق معتقدند، یکی از اصلی ترین مخالفان این آئین که این سال ها جنبه فرا دینی هم به خود گرفته و از همه مذاهب و ادیان در آن شرکت می کنند، جریان وهابیت است و البته در کنار آن برخی جریان ها در کشورهای غربی و از جمله آمریکا هم با این آئین دشمنی می ورزند.

برنامه ضد اربعینی دشمنان در مراسم امسال

از هفته گذشته که حرکت اربعینی ها به سمت کربلا شروع شد، همزمان، شاهد سه حرکتی بودیم که برای مردم عراق به منزله سهل و ممتنع محسوب می شود؛ هم غافلگیر شدند و هم برایشان مسبوق به سابقه بوده به طوری که اکثر کارشناسان و صاحب نظران اوضاع عراق و منطقه، هدف آن را اربعین عنوان کرده اند.

اولی در حوزه اجتماعی، به خشونت کشاندن تظاهرات اعتراضی مردم در بغداد بود که سرانجام کار آن به کشته شدن بیش از 40 شهروند عراقی انجامید. برخی ها در عراق آن را کار سعودی یا دست های پشت پرده آن می دانند و برخی دیگر نیز آن را تلاش آمریکا برای ساقط کردن دولت عادل عبدالمهدی و گروهی دیگر دست های رژیم صهیونیستی را در آن آشکار می بینند، حال آنکه گمانه دیگری هم هست و آن سناریوی مشترک این 3 جریان ؛ اما فارغ از اینکه عامل این تحرکات هر چه باشد، عراقی ها درباره نیات آن نظر  مشترکی دارند و آن اینکه هدف این تحریکات اربعین بوده است.

دومی در حوزه امنیتی ،‌پیچیدن یک شایعه در فضای مجازی بود مبنی بر اینکه داعش در سازماندهی جدید خود توانسته تا پشت دروازه های بغداد برسد و قرار است از الطارمیه در شمال این شهر پایتخت عراق را تهدید کند. این شایعه به سرعت از سوی مقام های امنیتی عراق تکذیب شد، اما جریان شایعه در شبکه های مجازی متوقف نماند. این دسته از شایعات که با هدف ترساندن شیعیان از ادامه راه به سوی کربلا انتشار می یابند، پازل یک سناریوی چند وجهی علیه حکومت عراق را تشکیل می دهد، بویژه آنکه سراب لنز دوربین ها نیز موجب تقویت این شایعه شد که بغداد و عراق همه آن چیزی است که تصاویر نشان می دهد.

سومی در حوزه فرهنگی و رسانه ، مربوط به گزارشی است که بنگاه خبر پراکنی انگلیس یعنی بی بی سی تهیه و در آن ادعاهایی در ارتباط با موضوع ازدواج موقت مطرح کرد. این شبکه مدعی است که نتیجه یک تحقیقات را منتشر کرده اما توضیح نمی دهد چرا یک گزارش زرد را در ارتباط با عراق، در آستانه اربعین در دستور کار قرار داده است؟! این همزمانی سوال برانگیز  - که لازمه آن پاسخ صریح و دقیق از سوی متولیان امر در حوزه های علوم دینی است- در کنار سایر تحرکات و تحریکات ،‌قابل تامل می نماید.

این تحرکات و جنجال سازی ها ، در اشکال دیگری ، در برخی سال ها ، با هدف ایجاد شکاف میان شیعیان بویژه ایران و عراق قابل صورت گرفته است، بطوری که سال 95 در آستانه اربعین شایعه ای ضد خلاقی را به قصد انحراف اذهان عمومی در عراق و علیه نوامیس این کشور ولی در باطن علیه شعائر اربعین به راه انداختند و اتفاقا این دروغ ها را یک نشریه سعودی یعنی الشرق الاوسط از قول سازمان بهداشت جهانی نشر داد که بعدها این سازمان چنین موضوعی را از اساس تکذیب کرد.

متعاقب آن، جنجال حضور برخی مردان عراقی در مشهد را براه انداختند و هفته ها تعدادی از رسانه های دو کشور ایران و عراق را نیز به خود مشغول کرد، این در حالی است که عراقی ها به طور عمده با خانواده های خود تنها به قصد زیارت به ایران سفر می کردند.

این جنجال ها، عمدتا یک هدف واحد را دنبال می کنند؛ شکاف میان شیعیان ایران و عراق و سرکوب حرکت اربعین که تا امروز هم فاز نظامی داشته است، هم فاز اجتماعی دارد و هم فرهنگی که تاکنون در اجرای آن موفق نبودند.

ایجاد رعب برای متوقف ساختن جریان اربعین

پروژه اربعین ستیزی ، در گذشته در فاز امنیتی سال هاست که جریان دارد؛ اکثر گروه های تروریستی که از فتاوای علمای وهابی تغذیه می شدند، در طول نبرد عراقی ها با داعش و تکفیری ها ، طی سال های 2014 تا 2018 همواره در ایام اربعین تا توانستند دست به کشتار و خونریزی زائرانی زدند که پای پیاده طی طریق می کردند و در عین حال مسلح نبودند. آنها این کشتار را در دستور کار داشتند تا شاید با ایجاد وحشت و رعب در راهیان کربلا، این جریان اصیل را متوقف کنند.

مناطق شمالی عراق از کرکوک تا بغداد و از جنوب پایتخت تا کربلای معلا هرساله آماج حملات سنگین تروریستی بوده است؛ حمله یک تروریست انتحاری به موکب ویژه بانوان در اسکندریه در جنوب بغداد که دستکم 70 زائر زن را در سال 1387 کشتار کرد ، یکی از فجیع ترین حملات تروریستی به اربعین بود که هیچگاه از یاد عراقی ها نخواهد رفت.

جنوب بغداد در حوالی منطقه الدوره نیز هرساله قلتگاه زائرانی بوده است که از مناطق شمالی به سمت کربلا راه می پیمودند. سال 92 نیز ظهور داعش در استان الانبار فتنه بزرگی را برای عراق زمینه سازی می کرد که نقش سعودی ها و متحدان آن بویژه امارات در آن کاملا مشهود بود؛ همان ها که از چادرها یا به قول عراقی ها ، خیمه های تحصن با حرارت دفاع می کردند و اجازه نمی دادند که ارتش عراق برای سرکوب این فتنه وارد شهر فلوجه دومین شهر الانبار شود. آن سال اگرچه اربعین با شکوهی برگزار شد، اما کام عراقی ها را به دلیل سقوط فلوجه در همان ایام تلخ کرد و نتیجه آن شد که 6 ماه بعد در 10 ژوئن 2014 موصل مرکز استان نینوا و دستکم بخش های بزرگی از 5 استان دیگر عراق به دست داعش بیفتد .

سال 93 ، برای اخلال در اربعین و منصرف کردن شیعیان از شرکت در این آئین و نیز وحشت زائران و در نتیجه بی نظمی و گرفتن تلفات ناشی از آن ، نیروهای داعش از منطقه الرحالیه در غرب کربلا و در حاشیه مرزهای استان الانبار دست به حملات خمپاره ای به کربلا زدند، تعدادی را به شهادت رساندند، بسیاری را مجروح کردند و  اما زیارت اربعین متوقف نشد.

سال 94 در استان بابل با تانکر حمل گاز انباشته از مواد منفجره به زائران اربعین کوبیدند، ده ها نفر را به شهادت رسانده و زخمی کردند، اما تعداد زائران برای سال بعد دستکم 20 درصد افزایش یافت و از مرز 15 میلیون نفر هم گذشت و ایرانی ها نیز که هدف عمده همان حمله در منطقه الشوملی واقع در شرق حله مرکز استان بابل قرار داشتند، در سال بعد پر تعدادتر در اربعین حاضر شدند.

اضافه شدن فاز سیاسی به امنیتی

از سال 95 و با گشایش سفارت سعودی در بغداد ، کارشکنی ها و سنگ اندازی ها به اربعین شکل سیاسی به خود گرفت. سفیر وقت سعودی در عراق ، بطور مرتب به ارزش ها و باورهای اعتقادی و دینی ملت عراق اهانت می کرد و سرانجام دولت عراق مجبور شد او را به عنوان عنصر نامطلوب اخراج کند.

همه حملات بی رحمانه و تهاجم های رسانه ای هماهنگ با برخی رسانه های غربی ، در عزم شیعیان برای شرکت در این آئین که میلیون ها نفر در آن شرکت می کنند اثر نکرد؛ کسی را نترساند و هر سال اشتیاق بیشتری برای شرکت در این مراسم بروز داده می شود.

اکنون نیز از اقصی نقاط جهان برای شرکت در اربعین به عراق می آیند و میلیون ها شیعه در یک تجمع صلح آمیز نمونه یک آرمان شهر را به نمایش می گذارند، در زمانی مشخص حدودا 20 روزه و در محدوده مناطق مرکزی و جنوبی عراق، جامعه ای که در آن به غیر از معنویت ، اخلاص، نوع دوستی، احساس مسئولیت، از خود گذشتگی، روحیه تعاون و همکاری و دوستی و برادری، خبری از پلیدی و نارساتی نیست.

این مدینه فاضله  برخی ها را به سختی ترسانده است؛ خیلی ها معتقدند، امسال ، براساس قرائن و شواهد یک جریان بزرگ سازماندهی شده وجود دارد که برای اربعین حسینی بصورت ویژه برنامه ریزی کرده است.

آیا تحرکات اخیر اتفاقی است؟

درخصوص حوادث اخیر در عراق بویژه شورش ها در بغداد، سطح تحلیل های مختلفی وجود دارد؛ از کارشناسان و تحلیلگران رسانه ای تا کارشناسان شبکه های اجتماعی، با طرح یک سوال، این اعتقاد را دارند که تحرکات اخیر برنامه ریزی شده است؛ آخر چطور ممکن است در آستانه اربعین یک تظاهرات بزرگ در بغداد و شهرهای جنوبی و مرکزی عراق که عموما برگزار کنندگان آئین اربعین یا به معنای دیگر میزبانان اربعین هستند، اتفاقی بوده باشد؟

برای عراقی ها ، اربعین همه چیز است؛ آنها یک سال انتظار می کشند تا آئین اربعین را بپا دارند و از زائران امام حسین (ع) پذیرایی کنند. خانه هایشان در مدت 20 روز وقف امام حسین (ع) و اربعین اوست و تمام دلخوشی شان حضور در این حرکت میلیونی است یا از طریق رفتن و راهی شدن ، یا در کسوت خادم الحسین بودن. 

در عین حال، یک اعتراض مدنی در هفته گذشته که اتفاقا در تاریخ معاصر این کشور بی سابقه هم نبوده و از سال های 2015 به این سو همواره تکرار شده و در شدیدترین آن در سال 96 تنها 2 کشته داشت، چگونه به یک شورش خونین تبدیل شد؟؛ آیا این امر را می توان بدون تحقیق جامع ، اتفاقی تلقی کرد؟

تجربه عراقی ها در مدیریت تجمعات

عراقی ها در برگزاری تظاهرات و تجمعات مسالمت آمیز طی این سال های اخیر تجربه های بزرگی کسب کرده اند؛ هم مردم و هم ماموران امنیتی و هم فرماندهان میدانی که به خوبی کار مدیریت تجمعات را آموخته و تجربه های بزرگی در این مسیر اندوخته اند و اصلا زبان هم را خوب می فهمند.

سال 93 ده ها خبرنگار شاهد بودند که یک زن میانسال معترض عراقی به صف نیروهای ضد شورش در ابتدای پل سنک در بخش کرخ بغداد رفت و کلاه خود یکی از آنان را از سرش برداشت و آن را به سرش کوبید، در حالی که نه آن مامور و نه سایر نیروهای حاضر در محل و حتی نه فرمانده واکنش نشان ندادند.

حتی زمانی که طرفداران مقتدا صدر در اوایل بهار 96 هشدارهای فرماندهی عملیات بغداد را نادیده گرفته و با عبور از دیوارهای بلند بتنی وارد منطقه سبز شدند و به ساختمان های حکومتی تعرض کردند، نه تنها چنین خشونت هایی گزارش نشد، بلکه تظاهرکنندگان در میان نیروهای امنیتی شیرینی یا بستنی توزیع می کردند . شاید به همین دلیل است که اتفاقات 3- 4 روز اخیر در بغداد از سوی بسیاری کارشناسان مشکوک ارزیابی می شود.

 این سلسله تحرکات و تحریکات در آستانه اربعین نشان می دهد که این آئین نه تنها دشمنانی دارد که از آن وحشت دارند، بلکه برای متوقف کردن این حرکت سرمایه گذاری هم کرده اند و هر سال سناریوهای جدیدی به اجرا می گذارند.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/83357/آنها-که-از-عظمت-اربعین-به-وحشت-افتاده-اند
بستن   چاپ