راه ترقی
اصلاح طلبان در سرای اختلاف
شنبه 18 آبان 1398 - 15:41:19
راه ترقی - صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
ابتدای آبان ماه بود که خبر تصویب‌شدن سامانه رأی‌سنجی اصلاح‌طلبان(سرا) در شورای عالی اصلاحات جنجال‌برانگیز شد. با وجود برخی دفاع‌ها از این طرح، مخالفت‌های زیادی نیز با آن شده است؛ جبهه‌گیری‌ای که موجب تشدید تناقض‌ها در جبهه اصلاحات شده است.
«سرا» اصلاحات
روزهای ابتدایی آبان ماه خبری از جبهه اصلاحات بیرون آمد که نقطه کانونی جدید برای تشدید اختلافات میان اصلاح‌طلبان را فراهم کرد. فحوای این طرح چنین بود که هریک از اعضای شورای عالی اصلاح‌طلبان حداکثر 20‌نفر را انتخاب کنند و آن 20‌نفر به نوبه خود، هر‌یک حداکثر 20‌نفر بعدی را انتخاب کنند. این زنجیره تا رسیدن به جمعیت 16‌هزار نفری ادامه خواهد داشت. در نهایت نیز این 16‌هزار نفر در سامانه‌ای تحت عنوان سامانه رأی‌سنجی اصلاح‌طلبان(سرا) ثبت‌نام کرده و لیست نهایی بر اساس میزان رأی‌گیری در این سامانه منعقد خواهد شد. پس از خبری‌شدن این موضوع، موجی از مخالفت‌ها در جبهه اصلاحات ایجاد شد. در پیشانی این مخالفت‌ها حزب کارگزاران سازندگی قرار داشت.
قلابی و غیردموکراتیک
غلامحسین کرباسچی، دبیرکل کارگزاران در گفت‌وگویی با حمله به طرح سرا، در اظهاراتی طعنه‌آمیز با بیان اینکه «بدنه اجتماعی یک حزب از قبل مشخص است.» لذا برای اصلاح‌طلبان باید بدنه اجتماعی را بسازید، اما گویا مقرر است این بدنه‌سازی توسط اعضای شورای‌عالی صورت گیرد تصریح کرد: قرار است مجموعه‌ای 40‌نفری یا 400‌نفری یا 400‌هزار نفری را به مردم معرفی کنیم و بگوییم این افراد چه کسانی هستند؟ تنها با اکتفا به این که این مجموعه با برچسب اصلاح‌طلبان معرفی شود، کافی نیست؛ کما این که در سال‌های اخیر افرادی در مجموعه اصلاحات بودند که مسائل و مشکلات و پرونده‌های مختلف داشتند و طبیعی است که مردم اعتماد لازم را به این افراد ندارند. کرباسچی با غیردموکراتیک توصیف کردن طرح سرا و با بیان اینکه «این طرح شدنی نیست» گفت: طرح سرا و فضای مجازی طرح‌های خودساخته‌ای است که ممکن است دل عده‌ای را خوش کند اما برای مردم اهمیتی ندارد. با این روش انتخاب قلابی، راه به جایی نمی‌بریم. یکدفعه خود شورای‌عالی لیست را تهیه کند. نیازی به این لایه‌سازی نیست. دبیرکل حزب کارگزاران در بخش دیگری از اظهارات خود، با اشاره به طرح به محاق رفته «پارلمان اصلاحات» تاکید کرد: پارلمان اصلاحات می‌توانست مجموعه یکپارچه‌ای از طیف اصلاح‌طلبان ایجاد کند که آقایان آن را هم بایگانی کردند. اگر پارلمان اصلاحات محقق می‌شد، حرکت ملایمی به سمت حزب واحد روی می‌داد.
سرای اصلاح‌طلبان یا انتخاب دختر خوشگل؟
علاوه بر کرباسچی، اکبر منتجبی از دست‌اندرکاران ارگان تبلیغاتی حزب کارگزاران سازندگی نیز در نوشته‌ای، این‌گونه به استهزای سرای اصلاحات پرداخت و تاکید کرد: اساساً ارسال لینک یک کاندیدا به این و آن و تقاضا از دیگران که به این لینک رأی و امتیاز بدهند، آدمی را به یاد طرح‌های انتخاب دختر خوشگل در مهدکودک‌ها و سایت‌های زرد می‌اندازد که در پی جمع کردن فالوئر هستند. معاون سردبیر روزنامه سازندگی در بخش دیگری از نوشته خود با حمله به رئیس فراکسیون امید تصریح کرد: فراموش نمی‌کنیم که یکی از مشکلات اصلاح‌طلبان، محمدرضا عارف، فراکسیون امید و بعضاً عملکرد شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان است. در طی یکی دو سال گذشته، کم کسانی از عارف انتقاد نکردند. از جمله آقایان محسن آرمین و علی شکوری‌راد که در هفته‌های اخیر از ناکامی‌های فراکسیون امید و عدم کارایی آقای عارف سخن گفتند. آیا آن انتقادات فراموش شد؟ یا آن انتقادات بیشتر کارکرد تبلیغاتی داشت؟ منتجبی در بخش پایانی نوشته خود، اضافه کرد: در پایان یک سؤال مهم هست که باید کسانی که مکانیزم طرح سرا را طراحی کرده‌اند، پاسخ دهند. تا چه حد امیدوار به رأی مردم هستند؟ چرا فکر می‌کنند با عملکرد فراکسیون امید و افرادی چون محمدرضا عارف، دوباره مردم باید بیایند و به آن‌ها رأی بدهند؟
زمینه برای تصمیم‌گیری احزاب اقماری
مخالفت با طرح سرا، مختص حزب کارگزاران نبود. برخی اعضای حزب اعتماد ملی نیز با طرح شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان از در مخالفت برخاستند. اسماعیل گرامی‌مقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی، با بیان اینکه طرح سرا باعث می‌شود تا احزاب اقماری پشت صحنه تصمیم بگیرند و در شورای عالی مطرح کنند گفت: فرد حقیقی که حزبی نیست و سابقه و توانمندی ندارد طبیعی است که برای معرفی 20‌نفر موردنظر خود به فامیل و دوست و آشنا برای قرار گرفتن در لیست مراجعه می‌کند به همین دلیل است که عرض می‌کنم این شیوه هیچ تناسبی با کار حزبی ندارد و در حقیقت زمینه‌ساز بروز مشکلاتی از جمله فامیل‌بازی خواهد شد.
با وجود مخالفت گرامی‌مقدم، برخی دیگر از اعضای اعتماد ملی، موافقت خود با «سرا» را اعلام کردند. در همین‌باره، محمدصادق جوادی‌حصار در عین مثبت خواندن طرح سامانه رای‌سنجی اصلاح‌طلبان گفت: سامانه سرا تا قبل از تأیید صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان قابلیت عملیاتی‌شدن ندارد.
طرح بی‌برنامه و بی‌ایده
علاوه بر احزاب کارگزاران و اعتماد ملی، حزب اسلامی کار نیز با طرح سرا مخالفت به عمل آورد. حسین کمالی، دبیرکل حزب اسلامی کار، موافقت خود با مکانیزم جدید اصلاح‌طلبان برای تهیه لیست را مشروط به مشخص بودن ایده‌ها و برنامه‌ها کرد و گفت: اگر سنجش مقبولیت نامزدها بر اساس برنامه نباشد و رأی مردم و اصلاح‌طلبانی که در آن شرکت می‌کنند به چهره‌ها باشد این همان رقابت به روش سنتی است یعنی رقابت‌ها بدون برنامه صورت گرفته و نامزدها بر اساس شناخت ظاهری که در جامعه از آن‌ها وجود دارد خودشان را در معرض آرای عمومی قرار می‌دهند.
حسن رسولی: جزئیات سرا جای بحث دارد
با وجود انتقادات همه‌جانبه به سازوکار جدید شورای عالی اصلاح‌طلبان، برخی چهره‌های عضو این شورا، از این مکانیسم دفاع کرده‌اند. حسن رسولی از چهره‌های نزدیک به عارف گفت: آنچه به‌عنوان طرح سرا مطرح شد و کلیات آن به تصویب رسیده است یقیناً جای کار دارد و حتماً باید در خصوص اشکالات اعضای منتقد یا مخالف طرح به جمع‌بندی برسیم. کلیات این طرح به تصویب رسیده ولی جزئیات آن جای بحث دارد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/86190/اصلاح-طلبان-در-سرای-اختلاف
بستن   چاپ