راه ترقی
جشنواره دستان؛ محکی بر هنر دانشجویان
چهارشنبه 11 دی 1398 - 2:39:02 PM
ایرنا

راه ترقی- آثار هنرمندان ایرانی و در این میان هنر سرامیک کاری به عنوان جلوه ای از هنر و فرهنگ ایرانی در سطح جهان همواره مطرح بوده و هست. این هنر جلوه ای از ذوق ایرانیان در گذشته و حال را نشان می دهد که اکنون در عصر حاضر با ابتکار دانشجویان و هنرمندان این عرصه جلوه ای نو یافته و با سلیقه و نیاز روز جامعه خود را وفق داده است. 

در حال حاضر دانشگاه‌ها به خصوص دانشکده‌های هنر حضوری پررنگ در پرورش نسل جدید سرامیست‌ها دارند. این رشته هنر ایرانی در تعدادی از دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شود و دانشگاه‌های سوره، بین المللی امام خمینی، تبریز، تربیت مدرس، شهرکرد، علم و صنعت ایران، ملایر، یزد و دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات و مشهد در مقطع کارشناسی در رشته هنری سرامیک دانشجو می‌پذیرند.

صرف نظر از آثار سرامیکی باقی مانده از مصریان قدیم، می توان گفت قدیمی ترین آثار این هنر به ایران مربوط می‌شود و مشهورترین این آثار به دوران هخامنشیان بازمی گردد.

سرامیک ساخت اشیا با موادی به نام سیلیکات‌ است که در سال‌های اخیر استفاده آن در میان اقشار مختلف مردم رایج شده و کاربرد بیشتری پیدا کرده است. یکی از دلایل استقبال بیشتر مردم به استفاده از وسایل ساخته شده با سرامیک،‌ نوآوری هایی است که در ساخت آن مدنظر قرار گرفته است. 

در این میان جشنواره دوسالانه دستان فرصتی به دانشجویان فعال در این حوزه داده است تا دستاوردهای خود در این عرصه را به منصه ظهور برسانند و نمایی دیگر از هنر ایرانی را به نمایش بگذارند. 

هنرنمایی دانشجویان در جشنواره دوسالانه «دستان»

جشنواره دستان به همت معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه سوره از 6 دی ماه در نگارخانه استاد فرشچیان موسسه فرهنگی، هنری و پژوهشی صبا دایر است. این جشنواره در دو بخش سرامیک کاربردی و سرامیک هنری بدون محدودیت در سبک و اجرا و با تکنیک و موضوع آزاد عرصه‌ای برای فعالیت دانشجویان در زمینه هنر سرامیک فراهم آورده است.

در واقع آشنایی با هنرمندان جوان و کشف استعدادهای نو و برگزاری سلسله نشست ها و کارگاه های مختلف در راستای آسیب شناسی و ارتقای آموزش دانشگاهی در رابطه با هنر سرامیک از مهم ترین اهداف دوسالانه دانشجویی دستان است.

نگار کفیلی دبیر علمی جشنواره دوسالانه دستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره جشنواره دوسالانه دستان اظهار داشت: این اولین دوسالانه دانشجویی تخصصی در کل کشور است که با توجه به معطوف نشدن جشنواره به یک گروه و دانشگاه خاص با استقبال پرشور دانشجوها روبه رو شده است.

وی افزود: دانشگاه‌های سراسر کشور در برگزاری این جشنواره، دانشگاه سوره را همراهی کردند، از آنجایی که جامعه سرامیک و دانشجویان بسیار نیست، یک شور و شعف ملی در میان دانشجویان این رشته ایجاد شده است.

دبیر علمی جشنواره دوسالانه دستان با اشاره اهمیت برگزاری جشنواره‌های هنری یادآور شد: برگزاری جشنواره‌های هنری احساس «بودن» را در میان دانشجویان تقویت می کند. معمولا رشته‌های هنری در جامعه از مقبولیت کمتری نسبت به سایر رشته‌ها برخوردارند؛ از این رو جشنواره‌ها به دانشجویان احساس بودن و توانمندی می‌دهند.

به گفته کفیلی، این جشنواره در نظر داشت تا علاوه بر شکوفایی استعدادهای دانشجویان، به منظور توانمندسازی سایر جنبه‌های پژوهشی و عملی یک سری کارگاه‌های تخصصی را نیز برگزار کند که استقبال خوب دانشجویان را در پی داشت.

وی خاطرنشان کرد: برگزاری چنین دوسالانه‌هایی از چند جنبه علمی، آموزشی و پژوهشی می‌تواند در واقع تکمیل کننده فضای آموزشی دانشگاه باشد، چراکه بزرگترین تشکل در این رشته انجمن سرامیک است که قرار بود هر دو سال یک جشنواره برگزار کند اما به دلیل مشکلات اقتصادی آخرین دوسالانه به سال 90 بازمی‌گردد.

دبیر علمی جشنواره دوسالانه با بیان اینکه دانشجویان باید در یک محیط خود را محک بزنند، عنوان کرد: یکی دیگر از اهداف این جشنواره محک زدن سیستم دانشگاهی بود تا متوجه شویم که سرانجام دانشجویان تحصیلکرده در این رشته چگونه می‌شود.

کفیلی همچنین درباره تعداد آثار ارسال شده به جشنواره گفت: در فراخوان اولیه این جشنواره 254 اثر از 227 نفر ارسال شد که در مرحله اولیه انتخاب، از این میان 75 نفر به مرحله اولیه راه یافتند.

وی ادامه داد: در مرحله اولیه از دانشجویان خواسته شد که اصل آثار خود را برای انتخاب داوران به دبیرخانه آورند، سپس از میان 227 نفر، 75 نفر به مرحله اولیه راه یافتند و در نهایت 54 نفر با 68 اثر انتخاب شدند.

دبیر علمی جشنواره دوسالانه دستان همچنین درباره بودجه و اهدای هدایا به نفرات برگزیده گفت: دانشگاه از دانشجویان برای شرکت در این جشنواره به هیچ عنوان بودجه‌ای دریافت نکرده است، دانشجویان فقط برای حضور در کارگاه‌های آموزشی هزینه ای بسیار کمتر از آموزشگاه‌ها را تقبل کرده‌اند.

کفیلی افزود: بخشی از هزینه جشنواره البته به صورت محدود از درآمد ورک‌شاپ‌های آموزشی تامین شده است و دانشگاه سوره از دانشجویان حمایت مادی و معنوی خوبی داشت.

وی اعلام کرد که پیش تر قرار بود در خصوص اهدای جوایز به نفرات اول تا سوم مبالغی از یک تا دو میلیون تومان در دو بخش هنری و کاربردی اعطا شود اما در داوری تقسیم بندی عوض شد و قرار است که به هفت نفر اول هدایایی داده شود که هنوز رقم دقیق آن مشخص نشده است.

بازدید از جشنواره تا 18 دی ماه

جشنواره دوسالانه دستان همچنین با توجه به کمبود منابع و همچنین مراکز آموزشی در این رشته هنری همه روزه کارگاه و سخنرانی های تخصصی نیز برگزار می کند.

کارگاه‌هایی با عناوین لعاب اونتورین، لعاب ماکروکریستال، بدنه‌های ویژه و قابلیت‌های آن در سرامیک هنری، ساخت ترانسفر رولعابی، احیای درون لعابی و راه‌اندازی و توسعه کارگاه‌های سفال و سرامیک در این جشنواره برگزار می‌شود.

این جشنواره به همت معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه سوره و مشارکت نهادهای معتبر علمی مانند دانشگاه‌های سوره، هنر اسلامی تبریز، هنر تهران، هنر اصفهان، الزهرا و کاشان و حمایت‌های معنوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن سفال و سرامیک ایران برگزار شده و تا تاریخ 18 دی ماه همه روزه از ساعت 10 تا 18 پذیرای میهمانان و بازدیدکنندگان است.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/92421/جشنواره-دستان؛-محکی-بر-هنر-دانشجویان
بستن   چاپ