راه ترقی
سیر صعودی دوپینگ ورزشکاران؛ وزنه‌برداری در صدر
یکشنبه 29 دی 1398 - 10:26:16 AM
ایرنا

راه ترقی- در بین ورزشکاران این معضل وجود دارد که در مواردی به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه به مواد نیروزا روی می‌آورند که در پی آن با محرومیت‌های متعدد روبرو می‌شوند.  

با توجه به  فعال شدن ستاد مبارزه با دوپینگ در ایران در سال  2003 در آن مقطع از تعداد 160 نمونه از ورزشکاران 14 نمونه مثبت گزارش شده بود که در سال 2013  از تعداد 760 نمونه و اعلام 6 ورزشکار متخلف، دوپینگ ایران سیر نزولی در پیش گرفت.

اما در سال‌های اخیر و به ویژه در سال 2018  با نمونه‌گیری از  900 ورزشکار در رشته‌های مختلف، 31 مورد مثبت گزارش شده که در سال 2019  و از بین یک هزار و 119 ورزشکار، نمونه 42 ورزشکار متخلف مثبت شد که در مقایسه با دوره قبل روند صعودی به خود گرفته است.

نادوی ایران طی چهار مرحله و در روزهای  27 آذر، سوم، هفدهم و 27 دی امسال، اسامی این ورزشکاران متخلف را که احکام قطعی آنها به تایید سازمان جهانی مبارزه با دوپینگ (وادا) رسیده است را در حالی منتشر کرد که باز هم بیشترین آن به وزنه‌برداری و فوتبال اختصاص دارد و وزنه‌برداری به نوعی پای ثابت دوپینگی‌ها شده است.

اگر مسابقات جهانی وزنه‌برداری در 2006 را مرور کنیم در آن مقطع نمونه دوپینگ 9 ورزشکار ایرانی مثبت اعلام شد که فدراسیون بین‌المللی تیم ملی ایران را به مدت 2 سال از حضور در میادین بین‌المللی محروم کرد. گرچه پس از این محرومیت به نظر می‌رسید احتمال تکرار این رفتار کاهش یابد، اما متاسفانه در سال 2009 نمونه دوپینگ 3 وزنه‌بردار مثبت بوده و در رقابت‌های قهرمانی آسیا در سال 2009، هم 4 نمونه،  2013 هم 2 نمونه  و  2014 نیز چهار نمونه دوپینگ مثبت در رشته وزنه‌برداری اعلام شد.  

از سوی دیگر افزایش تعداد دوپینگی‌ها در وزنه‌برداری نه تنها در ایران بلکه در دنیای وزنه‌برداری منجر به تهدید کمیته بین‌المللی المپیک شد که در صورت کاهش نیافتن دوپینگ در وزنه‌برداری این رشته از بازی‌های المپیک حذف خواهد شد که همین امر منجر به آزمایش دوباره نمونه‌های ورزشکاران در بازی‌های المپیک 2008 پکن و 2012 لندن شد که نمونه بیش از 40 ورزشکار مثبت اعلام شد تا حدی که عنوان پنجمی «سعید محمدپور» به مدال طلا، مدال برنز «کیانوش رستمی» به مدال نقره، نقره «نواب نصیرشلال» به مدال طلا و برنز «کمیل قاسمی» به مدال طلا در بازی‌های المپیک لندن تغییر پیدا کرد.

اما روی دیگر این موضوع آن بود که فدراسیون بین‌المللی وزنه‌برداری که برنامه‌های جدی برای مبارزه با دوپینگ تدوین کرده بود، سهیمه‌های المپیکی را به شدت کاهش داد به طوری که کشورهایی را که از سال 2008 تا 2018 بیش از 20 مورد دوپینگی داشتند یک سهمیه مردان و یک سهمیه زنان در بازی‌های المپیک داد و کشورهایی که بین 10 تا 20 مورد دوپینگی داشتند را تنها 2 سهمیه در مردان و 2 سهمیه در زنان اعطا کرد و به همین دلیل سهمیه المپیکی وزنه‌بردای ایران امسال در بخش مردان 2 سهمیه است.

حال در سال 2019 و در ورزش کشورمان در وزنه برداری (9 نفر)، فوتبال (پنج نفر)، دوچرخه‌سواری (سه نفر)، کشتی (سه نفر)، ووشو (2 نفر)، دوومیدانی نابینایان (2 نفر)، پاورلیفتینگ (2 نفر)، قایقرانی (2 نفر)، هندبال (2 نفر)، ‌ تیراندازی (2 نفر)، والیبال (2 نفر)، فوتسال (2 نفر)، شنا (یک نفر) و  در دوومیدانی (یک نفر) نمونه آزمایش آنها مثبت اعلام شد. براساس اظهارات چندی پیش «مهرزاد خلیلیان» سرپرست فدراسیون پزشکی - ورزشی که گفته بود از مجموع یک هزار 119 نمونه، متاسفانه 42 نمونه مثبت اعلام شده، هنوز اسامی چهار نفر دیگر گزارش نشده است.

همچنین در بین 38 ورزشکار دوپینگی 2 زن ورزشکار در رشته دوومیدانی نابینایان و تیراندازی هم به چشم می خورد که فقط توبیخ کتبی شدند.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/94790/سیر-صعودی-دوپینگ-ورزشکاران؛-وزنه‌برداری-در-صدر
بستن   چاپ