راه ترقی
دروغ یا بی‌اطلاعی؟
يکشنبه 29 دي 1398 - 12:56:58
راه ترقی - اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
امیرعلی ابوالفتح/ هیچ رسانه‌ای هنوز دقیقا از روندی که به سخنرانی دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا در مقابل رسانه‌ها در واکنش به عملیات نظامی علیه پایگاه عین‌الاسد منتهی شد، خبر ندارد. به دلیل فقدان اطلاعات کافی نمی‌توان به روشنی نیت‌خوانی کرد که...
آیا رییس‌جمهور امریکا عامدانه در مقابل دوربین‌های زنده تلویزیونی در مورد تلفات امریکا در پایگاه عین‌الاسد دروغ گفته است یا در زمان این ادعا، اطلاعات کافی در اختیار نداشته است. اما می‌توان حدس زد که دونالد ترامپ، برای اینکه مجبور به اجرای تهدیدهای خود در برابر ایران نشود و پاسخی به اقدام نظامی ایران ندهد، مدعی شده است که هیچ نظامی امریکایی در حمله به عین‌الاسد آسیب ندیده است. پیش از حمله انتقام‌جویانه ایران در پاسخ به ترور شهید سردار سلیمانی، ترامپ در پیامی توییتری نوشته ‌بود که اگر ایران به منافع یا اتباع امریکایی آسیبی برساند امریکا به 52 نقطه ایران حمله خواهد کرد. اما پس از اینکه جمهوری اسلامی ایران عملیات تقابلی خود را با شلیک چندین موشک به پایگاه نظامیان امریکایی در عراق عملی کرد، رسانه‌هایی درون ایران از کشته شدن ده‌ها نظامی امریکایی سخن گفتند، تا جایی که به نقل از منابع بدون نام عدد 80 نفر کشته در این عملیات هم مطرح شد. همه قرائن و شواهد حاکی از آن بود که امریکایی‌ها به ازای ضربه سخت نظامی که در عین‌الاسد خورده‌اند، مجبور به واکنش و تلافی خواهند بود.
دونالد ترامپ، ساعت 11 صبح روز بعد از حمله به وقت واشنگتن در مقابل تریبون کاخ سفید قرار گرفت و ادعا کرد که هیچ سرباز امریکایی در این عملیات آسیب ندیده است. این اظهارنظر به شکل قطعی مشخص کرد که امریکایی‌ها پرونده این زد و خورد نظامی را کاملا بسته شده می‌بینند و قصد ندارند هیچ واکنشی به آن نشان دهند. واقعیت این است که برای ترامپ بسیار مشکل بود که تلفات نظامی امریکا را در این عملیات تایید کند، اما در عین حال قبول کند که هیچ اقدامی در این زمینه انجام نمی‌دهد. بر اساس اطلاعات موجود من شخصا نمی‌توانم ارزیابی کنم که آیا رییس‌جمهور امریکا در زمان بیان این اظهارات از میزان آسیب و تلفاتی که در عین‌الاسد اتفاق افتاده است، دقیقا اطلاع داشته است یا نه. به هر حال وزارت دفاع امریکا ادعا کرده است که اطلاعات در مورد مصدومان عملیات موشکی ایران علیه عین‌الاسد را با چند روز تاخیر دریافت کرده است و تا پیش از این فرماندهی نظامی امریکا در خاورمیانه (سنتکام) این اطلاعات را در اختیار وزارت دفاع قرار نداده ‌بود.
اما هر آنچه در پشت پرده اتفاق افتاده باشد، اینکه ترامپ بی‌اطلاع بود یا دروغ گفت، انگیزه اصلی ترامپ از این ادعا این بود که این رویارویی را ادامه ندهد. وگرنه بلافاصله در پی حمله با انتشار گزارش‌های رسانه‌ای از اطراف و بعد از آن از درون عین‌الاسد، می‌شد با اطمینان گفت که امکان ندارد چنین حجمی از تخریب در محل تجمع تعداد زیادی نظامی ایجاد شود، اما تلفاتی بر جا نماند. تا به امروز دولت ایالات متحده امریکا مرگ نظامیان خود را تایید نکرده و فقط خبر داده که 11 نظامی این کشور بر اثر این حمله دچار آسیب مغزی شده‌اند. این آمار ممکن است در روزهای پیش رو تغییر کند.
امریکایی‌ها زمانی که عملیات تروریستی علیه سردار سلیمانی را عملی کردند، انتظار داشتند که ایران بر اثر شنیدن تهدیدهای امریکا، دست به اقدامی تلافی‌جویانه نزند و از حق خود برای مقابله به مثل
صرف‌نظر کند. این موضوع چه در توییت‌های دونالد ترامپ و چه در نامه‌ای که ایالات متحده امریکا از طریق سفارت سوییس در تهران به عنوان حافظ منافع واشنگتن در ایران فرستاد مشخص بود که امریکایی‌ها انتظار دارند، ایران رویارویی را تمام ‌شده فرض کند و دست به اقدامی متقابل نزند. چه پیام دیپلماتیک از طریق سفارت سوییس و چه تهدید ترامپ در مورد حمله به 52 محل در ایران، با این هدف انجام شد که ایران از حق خود برای مقابله به مثل صرف نظر کند، اما این اقدامات به جایی نرسید و ایران با حمله به عین‌الاسد، عملیات متقابل خود را انجام داد. به گمان من، امریکایی‌ها حتی بعد از دریافت پاسخ نظامی ایران باز هم تلاش کردند هر شکل که شده بهانه‌ای برای تمام شده تلقی کردن این رویارویی پیدا کنند و ادعای فقدان تلفات نظامی بر اثر این حمله نیز با همین هدف مطرح شد.
دولتمردان امریکایی در اظهارنظرهای دیگر خودشان، ادعاها و اتهام‌های متعدد دیگری هم در مورد سردار شهید سلیمانی مطرح کرده‌اند، از جمله ادعای واهی مایک پنس، معاون رییس‌جمهور امریکا در مورد نقش سردار سلیمانی در حملات 11 سپتامبر و ادعای رییس‌جمهور، وزیر خارجه و وزیر دفاع امریکا در مورد برنامه‌ریزی او برای یک حمله فوری به منافع و اتباع امریکایی. به‌رغم این ادعاها، چه در مورد اتهام‌های واهی در مورد پیشینه سردار سلیمانی و چه در مورد برنامه‌های آینده او، واقعیت این است که با شهادت سردار سلیمانی و اجرای عملیات ترور او، عملا معنایی برای اتهام‌زنی وجود ندارد و در واقع توجیهی برای اقدام تروریستی خودشان است. در واقع ایراد اتهام‌ها به قربانی ترور به معنای این است که امریکایی‌ها قصدی برای ادامه این رویارویی به شکل اخص ندارند و پرونده را بسته شده تلقی می‌کنند. ادعای فقدان تلفات در عین‌الاسد هم همین دیدگاه را تایید می‌کند.
به‌رغم میل و انگیزه واشنگتن به تمام شده تلقی کردن رویارویی که بر اثر عملیات تروریستی علیه فرماند‌هان نظامی ایران و عراق آغاز شد، هیچ نشانه‌ای بر کاهش تنش میان ایران و امریکا وجود ندارد، بلکه تمامی شواهد از گسترش رویارویی‌ها و تنش‌ها حاکی هستند و هر چند به صورت خاص از نظر دونالد ترامپ، پرونده عملیات تروریستی این کشور در فرودگاه بین‌المللی بغداد بسته شده است، اما به صورت عام، پرونده گسترده تقابل و خصومت با ایران، بازتر از هر زمان دیگر است. در نتیجه هر چند تایید اخبار در مورد آسیب به نظامیان امریکایی در عین‌الاسد و حتی احتمال تایید تلفات جانی به خودی خود به معنای تغییر رویکرد امریکا در قبال پایان یافته تلقی کردن رویارویی اخیر و از سرگیری آن نیست، اما نمی‌توان انتظار داشت که اگر در آینده رویارویی‌های دیگری در منطقه رخ دهد، واشنگتن و ایران تا این حد فوری دنبال توقف و پایان یافتن آن باشند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/94825/دروغ-یا-بی‌اطلاعی؟
بستن   چاپ