راه ترقی
مصائب افکار و رفتار وسواسی برای کودکان ونوجوانان
دوشنبه 21 بهمن 1398 - 9:04:37 AM
ایرنا

راه ترقی- فربد فدایی افزود: رفتار و افکار وسواسی در کودکان و نوجوانان بیشتر در حوزه های خاص از جمله شست وشو، تمیزی و نظافت صورت می گیرد به نحوی که این بیماران در دفعات و به مدت زیاد اقدام به شست وشوی خود می کنند و در ادامه این رفتار می تواند نگرانی هایی حتی در کنترل وسایل شخصی و لوازم مدرسه بوجود آورد.

وی با بیان اینکه تکرار در رفتار می تواند نشانه بارز بیماری وسواس در بین کودکان ونوجوانان باشد،‌ ادامه داد: کودکانی که در حوزه خواندن و نوشتن دقت زیادی می کنند و در تمیز نوشتن و یا مرتب پاک کردن و دوباره نویسی و همچنین تکرار در خواندن مطلب، وسواس به خرج می دهند، والدین این افراد باید نگران ابتلا به بیماری وسواس فرزند خود باشد.

این روانپزشک با بیان اینکه بیشتر اختلال وسواس در بین نوجوانان شستن دست و چک کردن وسایل و کارهای مطالعه خواندن و نوشتن است،‌ بیان کرد: کودکان زمانی که بزرگتر می شوند و به سنین نوجوانی می رسند به ظاهر خود از جمله طرز لباس پوشیدن و یا شانه کردن مو توجه خاصی پیدا می کنند و برای این منظور زمان بیشتری در مقابل آینه می ایستند که این حالت در برخی مواقع به عادت خارج از کنترل آنان می انجامد.

وی افزود: این رفتارهای وسواسی معمولا در بین کودکان تا رسیدن به سنین نوجوانی بیشتر مشاهده می شود و ضمن اینکه این افکار وسواسی آنان را آزار می دهد، رفتارهای وسوای را هم به دنبال دارد. برای نمونه وقتی کودک مبتلا به این بیماری نگران است از اینکه کار خود را به درستی انجام داده یا نه، تصمیم به دوباره کاری و تکرار آن می گیرد و امکان دارد این رویه برای دفعات بیشتر انجام شود که نیاز به مراجعه به روان درمانگر دارد.

فدایی گفت: در مواقعی فکرهای وسواسی بخصوص در اوایل نوجوانی باعث می شود که فرد به این بیماری گرفتار شود،‌ برای نمونه ممکن است فردی در 13 - 14 سالگی نسبت به افکار مذهبی و به دنبال آن رفتارهای مذهبی دچار نگرانی و فکرهای وسواسی شود و حتی نسبت به وجود خدا و پیغمبر شک و تردید زیادی برای آن بوجود آید و این افکار علی رغم دوست نداشتن فرد مبتلا، تکرار می شود.

این رواندرمانگر افزود: گاهی اوقات تصاویری در ذهن بچه ها تکرار می شود. تصاویر خشونت و درگیری حتی با اطرافیان که این افکار وسواسی می تواند برای بچه ها آزار دهنده و نگران کننده باشد. علی رغم اینکه افراد می دانند این افکار وسواسی است ولی نمی توانند جلوی این افکار را بگیرند و در برخی مواقع کنترل این افکار و رفتار را ندارند و بطور جدی ناراحتی های را برای بیمار به وجود می آورد.

وی گفت: البته در سنین پایین تر و بچه های کوچکتر ممکن است این افکار برای آنان خیلی رخ ندهد و یا در زمانی که از آنان سوال شود ممکن است پاسخ درستی ندهند. افکار وسواسی یک ناراحتی است که در بین بچه های می تواند بطور موقت و یا دائمی ایجاد شود که در صورت ادامه دار بودن نیاز است که بیمار تحت نظر متخصص تحت درمان دارویی و یا غیردارویی قرارگیرد.

فدایی با بیان اینکه اختلال وسواس تا قبل از بلوغ در بین پسرها بیشتر مشاهده می شود،‌ اظهار داشت: بعد از سن بلوغ در بین پسر و دخترها افکار وسواسی به یک اندازه خواهد بود و 13 و 14 سالگی به بعد اوایل نوجوانی این افکار می تواند تاثیرگذار باشد.

این روانپزشک گفت: خانواده ها باید متوجه شوند که این نوع رفتار یک بیماری است و از این رو نباید با توبیخ و تنبیه فرزند سعی در جلوگیری از تکرار رفتار آن کنند زیرا رفتار خانواده در این خصوص اضطراب فرزند را بیشتر و به شدت به علائم بیماری خواهد افزود. 

وی تصریح کرد: یکسری آموزش های رفتاری که درمانگر می دهد باید با کمک خانواده ها انجام و بتدریج درمان بیمار انجام شود. برای نمونه کودکی که به کثیفی دست ها و همچنین در شست وشوی وسواس دارد،‌ خانواده باید با کمک متخصص روان درمانگر اقداماتی را انجام دهد تا بیمار به مرور از تکرار آن صرف نظر کند و این درمان را تا مرحله ای به پیش برد تا فرزند با هر تماس دست به فکر شست وشوی مجدد دست ها نیافتد.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/98834/مصائب-افکار-و-رفتار-وسواسی-برای-کودکان-ونوجوانان
بستن   چاپ