راه ترقی

آخرين مطالب

جزییات نظرسنجی واشنگتن پست درباره آینده خاورمیانه نوشتارها

جزییات نظرسنجی واشنگتن پست درباره آینده خاورمیانه
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصادنیوز منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
معمای خاورمیانه دهه‌هاست که دولت‌ها را در ایالات متحده به خود مشغول کرده است. با تغییر دولت در این کشور، دولت بایدن وعده داده که برای جلوگیری از بروز فاجعه‌هایی مانند جنگ عراق به سخنان متخصصان گوش فرا خواهد داد.
به گزارش اقتصادنیوز ، به همین بهانه روزنامه واشینگتن‌پست با برگزاری یک نظرسنجی از میان کاشناسان و متخصصین امور خاورمیانه ، به انتشار نظر کارشناسان برجسته در این حوزه پرداخته است. دست‌اندرکاران این نظرسنجی (مارک لینچ و شبلی تلهمی) مدعی هستند انتشار چنین دیدگاه‌هاییی می‌تواند به سیاست‌گذاران جدید ایالات متحده کمک کند تا از طریق آشنایی با نظر محققان، واقعیت‌های خاورمیانه را بهتر درک کنند.
در این نظرسنجی، از میان 1293 نفر از کسانی که عموما در انجمن مطالعات خاورمیانه، انجمن علوم سیاسی آمریکا و پروژه خاورمیانه در دانشگاه جورج واشینگتن عضویت داشتند، نظرخواهی شده، 521 نفر پاسخ داده‌اند. به گفته دست‌اندرکاران این نظرسنجی، اکثریت قریب به اتفاق این افراد به زبان‌های این منطقه‌ای صحبت می‌کنند، زمان قابل توجهی را در خاورمیانه زیسته‌اند و زندگی حرفه‌ای خود را وقف مطالعه منطقه و سیاست‌های آن کرده‌اند.
این نظرسنجی دیدگاه‌های این افراد را در مورد مناقشه اسرائیل و فلسطین، برنامه هسته‌ای ایران و موارد دیگر جویا شده‌اند. (آیا راه حل دو کشور اسرائیل و فلسطین مرده است؟ آیا تصمیم دولت بایدن برای بازگشت به برجام نگرانی نسبت به برنامه هسته‌ای ایران را کاهش می دهد؟ قیام‌های یک دهه پیش عرب ها چقدر مهم بود و آیا دوباره برمی‌گردند؟)
به ادعای دست‌اندرکاران این نظرسنجی، نتایج این نظرسنجی تصویری جذاب از خاورمیانه را به تصویر می‌کشد و بینش‌های ارزشمندی را در اختیار دولت بایدن قرار می‌دهد -که گفته است هدفش جدی گرفتن نظرات کارشناسان است- و ممکن است به عنوان سیاست خارجی ایالات متحده برای منطقه در نظر گرفته شود.
اسرائیل و فلسطینی‌ها؛واقعیت یک کشور آپارتایدی
شاید قاطع‌ترین یافته این نظرسنجی ارزیابی عموم کارشناسان از مناقشات میان اسرائیل و فلسطین باشد. اکثریت قاطع، 59 درصد، واقعیت فعلی اسرائیل و فلسطینیان را یک منطقه شبه‌آپارتایدی توصیف می‌کنند. 7 درصد دیگر آن را یک سرزمینی همراه با نابرابری اما نه مشابه آپارتاید می دانند. تنها 2 درصد اشغال کرانه باختری و غزه توسط اسرائیل را موقتی توصیف می کنند. در حالی که 30 درصد وضعیت کنونی را اشغال نیمه‌دائمی توسط اسرائیل توصیف کردند.
در حالی که دولت بایدن احتمالاً به دنبال آغاز مسیری دیپلماتیک است، اما کارشناسان امید چندانی برای دستیابی به راه حل دو کشور ندارند. در این بررسی، 52 درصد می‌گویند که چنین ایده‌ای به هیچ وجه تحقق‌پذیر نیست، در حالی که 42 درصد آن را حداقل تا 10 سال آینده بعید می‌دانند. تنها 6 درصد از این کارشناسان امکان تحقق این ایده را در دهه آینده محتمل می‌دانند.
چنین انتظاراتی از آینده زمانی ناخوشایندتر می‌شود، زیرا بدون چشم‌انداز اسرائیل و فلسطین مستقل، 77 درصد از آن‌ها انتظار دارند که در آینده با یک کشور شبه‌آپارتایدی مواجه باشند، در حالی که 17 درصد دیگر انتظار یک کشور با نابرابری‌های فزاینده و نه شبه‌آپارتایدی را دارند. این در حالی است که در این صورت تنها 1 درصد انتظار دارند یک کشور واحد با دو ملیتی با حقوق برابر برای همه را شاهد باشند.
ایران و توافق هسته‌ای
از نگاه این کارشناسان، بازگشت ایالات متحده به توافق هسته‌ای احتمال دستیابی [ادعایی] ایران به سلاح هسته‌ای در دهه آینده را کاهش می‌دهد -75 درصد از پاسخ‌دهندگان به این نظرسنجی چنین باوری دارند. 21 درصد پاسخ داده‌اند بازگشت به برجام تفاوتی واقعی در این ماجرا نخواهد گذاشت و تنها 2 درصد مدعی هستند بازگشت به برجام احتمال دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای ایران را افزایش می‌دهد.
بنابراین تعجب آور نیست که عموم این دانشمندان با اکثریت قریب به اتفاق با اقدام نظامی علیه ایران یا ادامه سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ مخالف هستند. اختلاف اصلی میان آن ها در مورد تاکتیک‌ها بود: 67 درصد معتقدند بازگشت فوری ایالات متحده به برجام پیش از پرداختن به سایر موضوعات، منافع آمریکا را بهتر تأمین می‌کند، در حالی که 23 درصد یک توافق بزرگ‌تر را ترجیح می‌دهند که (در هم‌سویی با متحدانی نظیر اسرائیل، عربستان سعودی و امارات متحده عربی) موضوعاتی چون موشک‌های بالستیک و سیاست‌های منطقه‌ای را هم مشمول شود.
چه بر سر بهار عربی آمد؟
کارشناسان که در این نظرسنجی شرکت کردند در مورد آینده و اهمیت قیام های 2011 که جهان عرب را لرزاند، اختلاف نظر زیادی ندارند. اکثریت آن‌ها می‌گویند که این خیزش‌ها هم‌چنان فعال و پویا است: 30 درصد انتظار دارند موج دیگری از اعتراضات گسترده در دهه آینده انجام شود، در حالی که 46 درصد می‌گویند که این قیام‌ها هم‌چنان به اشکال مختلف ادامه دارد. فقط 7 درصد فکر می‌کنند که این خیزش‌ها به پایان راه رسیده و از بین رفته‌اند، در حالی که 17 درصد فکر می‌کنند احتمالاً حداقل برای یک دهه تکرار نخواهند شد.
 سئوال دیگر این است که آیا این انقلاب‌ها اهمیتی هم داشتند؟ 54 درصد، تأثیر آن‌ها را قابل توجه توصیف می‌کنند، اگر چه تحول‌آفرین نیستند. برای 29 درصد، خیزش‌ها تحول‌آفرین بود و 17 درصد از پاسخ‌دهندگان آن‌ها را به عنوان یک اختلال موقتی با اندکی تأثیر در طولانی‌مدت می‌دانند.
ایالات متحده و خاورمیانه
تنها 3 درصد از پژوهشگران ایالات متحده در خاورمیانه را امروز در مقایسه با یک دهه پیش قوی‌تر می‌دانند، در حالی که 75 درصد ایالات متحده را ضعیف‌تر می‌دانند. به صورت شگفت‌انگیزی، تنها 38 درصد هنوز ایالات متحده را به عنوان تنها قدرت خارجی غالب در منطقه می‌دانند. این در درجه اول مربوط به رقابت با روسیه نیست - فقط 8 درصد اوضاع منطقه را به شکل دو قطبی به سبک جنگ سرد می‌بینند. 54 درصد منطقه را چند قطبی می‌بینند که تعدادی از قدرت‌های بزرگ برای بسط نفوذ و قدرت خود درا آن رقابت می‌کنند. چنین ارزیابی‌هایی باید چشمان کسانی که معتقد به برتری ایالات متحده در منطقه هستند را باز کند.
این دانشمندان احیای قدرت پیشین ایالات متحده در منطقه را هم انتظار ندارند. با نگاه به آینده، تنها 10 درصد انتظار دارند ایالات متحده یک دهه دیگر قدرتمندتر شود. البته این لزوماً به معنای سقوط ناگهانی نیست: 48 درصد انتظار دارند ایالات متحده طی یک دهه ضعیف‌تر باشد، در حالی که 41 درصد انتظار دارند تقریباً در همین وضعیت فعلی باشد. به طرز جالب توجهی، محققان در مورد این‌که آیا اهمیت کشورهای خارجی در رخ دادن وقایع خاورمیانه به طور کلی کاهش یافته است، اتفاق نظر ندارند: 42 درصد می‌گویند قدرت‌های خارجی تقریباً همان تأثیر یک دهه قبل را دارند، 29 درصد آن‌ها معتقد به نفوذ بیش‌تری هستند و 28 درصد می گویند نفوذ کم‌تری وجود خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/232378/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

عربستان اسپانسر فیفا شد!‏

پرفسور کروس آلمان را قهرمان اروپا می‌کند

وینیسیوس: وقت قهرمانی دوباره رئال در ‏CL‏ است

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟