راه ترقی

آخرين مطالب

راهبرد تعهد در برابر تعهد نوشتارها

راهبرد تعهد در برابر تعهد
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
نصرت‌الله تاجیک/ بازگشت آمریکا به برجام بدون رفع آثار خروج ترامپ از آن نه‌تنها فایده‌ای ندارد بلکه مضر هم هست. رفع آثار خروج فقط لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران نیست بلکه مهم‌تر میزان خساراتی است که این تحریم‌ها متوجه اقتصاد ایران کرده است. اما مشکل ما با آمریکا نه تحریم‌هاست که طول دوران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی همواره اعمال شده است و اوج آن تحریم‌های دوره ترامپ است که نه اقتصادی که سیاسی و امنیتی هم بود، بلکه رویکرد و اقدامات آمریکا در سه سطح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی است:
1- ملی: مجموعه تحریم‌ها و اقدامات ترامپ مانند ترور نظامیان ایرانی در بغداد باقی‌مانده اعتماد و زمینه‌های احتمالی نزدیک‌شدن دیدگاه‌های دو کشور را از بین برد.
2- منطقه‌ای: به‌رسمیت‌نشناختن قدرت و نقش مسئولانه ایران در منطقه.
3- بین‌المللی: به‌جای اینکه امنیت منطقه‌ای و نحوه وصول به آن و نقش قدرت‌های داخلی و برون‌منطقه‌ای موضوع مذاکره باشد، آمریکا با اقداماتش ایران را موضوع مذاکره بین‌المللی کرده و اهداف و منافع سیاست خارجی ما را امنیتی کرده است.
با این مقدمه به شرایط، الزامات، راهبرد، سیاست و راه‌های اجرائی نزدیک‌کردن دیدگاه‌های ایران و آمریکا در دوران بایدن و پاسخی که ایران باید به تیم بایدن بدهد، می‌پردازم:
1- روابط ایران و آمریکا دچار بی‌اعتمادی مفرطی شده که باید پنجره‌ای اگر نه دروازه‌ای در دوره بایدن با این گروهی که وی معرفی کرده برای برون‌رفت از آن پیدا کرد. وضعیت کنونی رابطه ایران و آمریکا نه‌تنها اثرات منفی توسعه‌ای یا حتی تأثیرات امنیت ملی دارد بلکه بر عقب‌ماندگی ما از رقبای منطقه‌ای‌مان در تعاملات بین‌المللی و منطقه‌ای تأثیرگذار شده است.
2- برای تبدیل این وضعیت به مقتضیات و شرایط جدید رابطه ایران و آمریکا به‌عنوان یک دید اولیه شاید بتوان برای حصول به این نتیجه (برون‌رفت از سوء‌ظن و بی‌اعتمادی) برجام را پنجره کوچکی دانست که بایدن آن را میراث اوباما می‌داند و اهتمام به شکل‌گیری آن داشت و الان نیز قائل به احیای آن با دید خودش است. اما برگ برنده اول ما در مقابل بایدن این است که توانسته‌ایم 1- برجام را در انکوباتور نگه داریم، 2- ترامپ را به‌عنوان رقیب وی در خروجش از برجام منزوی نگه داریم که نتوانست علیه ما یارگیری و اجماع‌سازی کند!
3- ترامپ با خروجش از برجام آمریکا را در موقعیت دشوار و آسیب‌پذیری قرار داده و این برگ برنده دومی برای ایران است! الان آمریکا دیگر رسما عضو و مشارکت‌کننده در برجام نیست! اگرچه سازوکاری برای خروج و ورود اعضا در برجام پیش‌بینی نشده ولی لازم است از منظر حقوق بین‌الملل مسئله پیوستن فرد خارج‌شده از یک قرارداد چندجانبه را در موافقت‌نامه‌های دو یا چندجانبه بین‌المللی یا موارد مشابه و اعمال قاعده وحدت رویه بررسی و احتمال تسری آن تبیین شود تا به وزن واقعی این برگ واقف شویم.
4- سفر مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تفاهم موقت بین او و مسئولان ذی‌ربط ایرانی در زمینه عدم برقراری دسترسی‌های تکمیلی آژانس و قطع تعهدات فراتر از پادمان اگرچه هوشمندانه راه اجرائی مصوبه مجلس برای استفاده از ظرفیت دیپلماتیک کشور مدیریت بحران در شرایط کنونی است اما به جامعه بین‌المللی نیز ثابت کرد ایران همچنان به دنبال حفظ سازه برجام و عدم اجازه به آمریکا یا اروپا برای یارگیری و اجماع‌سازی علیه ایران است.
5- همان‌گونه که قبلا گفته و نوشته‌ام باید صبور بود و به تیم بایدن که دارای اولویت‌ها و مشکلات داخلی و خارجی است وقت داد. زیرا مجموعه شرایط به نفع ماست و نباید عجله کرد اما ضعف هم نباید نشان داد. ما با پایبندی خود به برجام هزینه را در‌ سال‌های گذشته داده‌ایم و الان موقع هزینه‌دادن آن طرف و اجرای تعهداتش است و خواهند داد!
6- الان در زورآزمایی سیاسی و دیپلماتیک به خوب نقطه‌ای رسیده‌ایم! ضمن توجه به سازوکار و روند خروج از NPT یا حتی در مرحله اول عدم اجرای پروتکل الحاقی با تولید ادبیاتی در رسانه‌های کشور در این زمینه و انتشار آن طرف‌های خارجی پیام را می‌گیرند که سیستم دارد اذهان عمومی را آماده می‌کند و به جدیت ما برای عدم اجرا یا خروج واقف خواهند شد و امتیاز خواهند داد که البته امتیازی هم نیست و وظیفه و تعهد خود را انجام خواهند داد.
7- سیاست صحیح این است که با مجموعه شرایط داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی و درحالی‌که تیم بایدن عجله‌ای برای این خواسته ما ندارد و بنابراین اقدام مؤثری نیز حتی برای لغو تحریم‌هایی که با دستورات اجرائی ترامپ بر ایران اعمال شده صورت نمی‌پذیرد، اراده عدم اجرای پروتکل الحاقی در کشور وجود دارد و آن را هم منفی نمی‌بینم و تفاهم با آژانس را هم می‌توان در همین چارچوب و اجرای قانون مجلس ارزیابی کرد.
8- اما بازگشت آمریکا به برجام و در مرحله بعدی در مذاکرات انجام اصلاحاتی در آن و بدون پرداخت مابازا یعنی رفع آثار خروج، هم این برگ‌های برنده را می‌سوزاند و هم ما با دست خودمان یک جبهه علیه خویش می‌گشاییم. حتی اگر می‌خواهیم در کمیسیون برجام یا هر مجموعه دیگر رسمی و غیررسمی با آمریکایی‌ها بنشینیم باید شرط کنیم که این مابازا و رفع آثار خروج یعنی لغو تحریم‌ها و تأدیه خسارات ناشی از تحریم‌ها اصل گرفته می‌شود و برای راه‌های نیل به آنها مذاکره می‌کنیم و نه اصل آن.
9- الان سیاست ما نسبت به آمریکا نیاز به یک جهش و تغییر اساسی دارد. راه‌های گام‌به‌گام انرژی ما را تخلیه می‌کند و به مردم بدهکار می‌شویم! جامع‌کردن برجام نیز موضوع را پیچیده‌تر و طولانی‌تر می‌کند و عملی هم نیست و اگر اروپایی‌ها هم مطرح می‌کنند زمینه اجرائی ندارد. فرمول ساده است: آمریکا از برجام خارج شده، 2231 را اجرا نکرده و زیر پا گذاشته و راه اساسی رفع آثار خروج است.
10- راهبرد کنونی باید تعهد در برابر تعهد و سیاست اجرائی آن نیز این باشد که خیلی وقعی به اروپا نگذاریم و سعی کنیم فقط در مورد برجام (هسته‌ای و نه چیز دیگر) با خود آمریکایی‌ها وارد مذاکره شویم. این کم‌هزینه‌تر، سهل‌تر، روان‌تر و زودتر به نتیجه می‌رسد و برای ما منفعت بیشتری دارد.
11- راهش هم این است که در مذاکرات مستقیم (کمیسیون برجام) و غیرمستقیم یا پنهانی دوجانبه به سمت صدور یک بیانیه مشترک برویم و هر طرف زمان‌بندی اقدامات بازگشت به برجام از سوی خود را تعهد بدهد. به‌طوری‌که در یک مدت معین آثار اقدامات تحریم‌های غیرقانونی آمریکا رفع و میزان خسارات مشخص و نحوه تأمین و تأدیه آن معلوم شود و ما نیز به اجرای تعهدات برجامی خویش بازگردیم. البته یک قسمت ممکن است از دو طرف قابل بازگشت به اول نباشد (مخصوصا از سوی ایران) که در مذاکرات قابل حل‌وفصل است.
12- هدف باید این باشد که برای افکار عمومی دنیا و تیم بایدن تبیین شود که آنچه موضوع مذاکره در این مقطع است خروج آمریکا از برجام و متقابلا کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران که واقعیت‌های ملموس هستند، نیست‌ بلکه رفع تحریم‌ها و بررسی میزان و آثار خسارت به اقتصاد ایران و لطماتی که متوجه مردم ایران شده موضوع مذاکره است و تیم مذاکره‌کننده به آن اهتمام دارد و تا زمانی که اینها رفع نشوند، ایران نه‌تنها به قطع کاهش تعهدات دست نمی‌زند بلکه حتی شده موقت هم از اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی یا خروج از NPT دست خواهد زد!

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/233769/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درویش: واگذاری پرسپولیس کار غیرممکنی بود که ممکن شد

خطیر: ستاره سوم را با مالک جدید کسب می‌کنیم

در ماجرای بین مجیدی و سعادتمند، من اصلا دخالتی نکردم

مدیرعامل استقلال: اثرات این روز بزرگ در آینده مشخص خواهد شد

آلوارس: برای قهرمانی باید همه بازی‌ها را ببریم

حمیداوی: شاید خسرو خیلی چیزها را نگفت!

مذاکره با اوسمار برای تمدید قرارداد پس از بازی با سپاهان

گل سوم ایران به قرقیزستان توسط سعید احمدعباسی

پیمان حدادی: عدد 6 برای پرسپولیس مقدس است

گل چهارم ایران به قرقیزستان توسط مهدی کریمی

جلسه فنی تیم‌های ملی تکواندو برگزار شد

گزارش زنده؛ ایران 4 - قرقیزستان 1

مدیریت پرسپولیس به شهرداری تهران می‌رسد

درویش در پرسپولیس ماندنی شد

اولین اثر بانکی شدن پرسپولیس

سخنگوی جبهه پایداری: فهرست دور دوم انتخابات انقلابی‌تر خواهد شد

ابتکار یکی از کارگران حاضر در دیدار امروز برای دریافت هدیه انگشتر از رهبر انقلاب

واکنش ایران ادعاهای آمریکا علیه اشخاص و شرکت‌های ایرانی درباره فعالیت‌های سایبری

متکی: نامزدهای شورای وحدت در دور دوم انتخابات بزودی اعلام می‌شود

جزئیات محکومیت آمریکا به دلیل تاسیس ساواک

استقبال پرشور زنان پاکستانی از همسر رئیس جمهور ایران

تاکید رهبر انقلاب در دیدار کارگران: خوب شدن حال کارگر یعنی خوب شدن حال کشور/ ملت غیور ایران محال است تسلیم آمریکا شود

برگزاری دوره آموزش مبانی انقلاب اسلامی مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران

پیشتازی «برمودا» در نظرسنجی‌ها

منظور از «خانم بازیگر» در اعترافات امیر تتلو که بود؟

بالاخره «سووشون» نرگس آبیار آماده شد/ عکسی از 3 بازیگر اصلی

زمان پخش قسمت آخر «نون خ 5»

درباره کنسرت‌های عصر گاهی بانوان و چند چالش

ورژن پیانو آهنگ آرمان گرشاسبی به نام «از تو گفتم»

وکیل توماج صالحی: رای پرونده موکلم صادر شده، اما هنوز به ما ابلاغ نشده

تخریب یک خانه بر اثر بارندگی شدید و سیلاب در بافت تاریخی زواره اصفهان

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

تمهیدات حفاظتی و اجرایی برگزاری آزمون سراسری تشریح شد

تصاویر عجیب از سیل شدید در کنیا و رفت‌وآمد مردم از روی سقف خانه‌ها!

هشدار درباره همه‌گیری «تنهایی» در آمریکا

اسپیس‌ایکس سیصدمین فرود موفق با بوستر فالکون 9 را تکمیل کرد

داستانک/ گره های زندگی

علت افزایش قیمت پیاز در بازار

حذف کسب وکارهای غیرقانونی از گردونه رقابت با مجوز الکترونیکی

طلا و سکه همچنان در سرازیری قیمت‌ها؛ دلار کاهش یافت؟

خاندوزی: عزم دولت برای خصوصی سازی جدی است

قراردادها در حضور وزیر ورزش به خریداران سهام استقلال واگذار شد

اولین عکس یادگاری مالکان جدید باشگاه استقلال

امضا قرارداد خریداران سهام استقلال

بارسلونا مصمم به فروش دیونگ

کدام بازیکنان از تیم ملی والیبال جدا شدند؟

قرارداها در حضور وزیر ورزش به خریداران سهام پرسپولیس واگذار شد

اسبقیان: وزارت ورزش دیگر نقشی در تعیین مدیرعامل سرخابی‌ها ندارد

درویش: حالا باید به فکر ارتقای پرسپولیس باشیم

گل دوم ایران به قرقیزستان توسط سالار آقاپور