راه ترقی

آخرين مطالب

مستقل و حرفه‌ای؛ انتظار اعضا از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سياسي

مستقل و حرفه‌ای؛ انتظار اعضا از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
  بزرگنمايي:

راه ترقی- دولت جدید واشنگتن که با سرزنش رویکرد فشار حداکثری دولت سلف خویش و با شعار تعامل سازنده با جهان و دیپلماسی کار خود را آغاز کرده، برغم این ادعاها گویا در تکاپوست تا در اقدامی غیرسازنده، فضای شورای حکام آژانس بین المللی را با یک قطعنامه ضدایرانی، ملتهب کند با این تصور که شاید بتواند از این طریق، خواسته خود برای مذاکره را به جمهوری اسلامی ایران تحمیل کند.

«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز گذشته در نشست خبری نشست شورای حکام در خصوص احتمال صدور قطعنامه ضدایرانی در نشست این شورا گفت هیچ اقدامی نباید کار بازرسان آژانس را تحت تاثیر قرار دهد.

وی با بیان این که پرونده هسته‌ای ایران نباید قربانی بده‌بستان‌های سیاسی شود، تصریح کرد: فعالیت‌های نظارتی آژانس نباید به عنوان اهرم فشار مورد مذاکره قرار گیرد. دیگران می‌توانند درباره مواضع خودشان بحث و بررسی کنند اما چیزی که ما می‌گوییم این است که بازرسی های آژانس نه پاداش و نه جریمه است و هرگونه تدابیر سیاسی که صورت می‌گیرد نباید به فعالیت‌های آژانس لطمه ای وارد کند. وی در بخش دیگری از این نشست خبری گفت که در پی تصمیم ایران در خصوص توقف اقدامات داوطلبانه تحت برجام، «اجرای پروتکل الحاقی را از دست دادیم و این یک خسارت بزرگی است».

منابع خبری گزارش داده‌اند که دیپلمات های آمریکایی پنجشنبه گذشته پیش نویس قطعنامه ای را توزیع کردند که اعتراض آمریکا را علیه تصمیم ایران برای توقف اقدامات داوطلبانه تحت برجام تشریح می کند و از ایران می خواهد به طور کامل با بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند.

حق هسته ای کشورها، قربانی بازی های سیاسی 

دارندگان قدرت هسته ای در جهان از دیرباز در تلاش بوده اند که استفاده از فناوری هسته ای را به شکل انحصاری برای خود نگاه داشته و با روش های مختلف دستیابی دیگر کشورهای جهان به انرژی هسته ای را دشوار کنند. در همین راستا نخستین پرسشی که در خصوص توسعه انرژی هسته ای از سوی آنها مطرح می شود، انگیزه، چرایی و توجیه اقتصادی و سیاسی برای آن بدون اشاره به این واقعیت است که اساسا همه کشورها دارای حق برخورداری از مزایای فراوان فناوری هسته ای صلح آمیز هستند.

طی دهه های گذشته فضای حاکم بر مسائل هسته ای به گونه ای بوده که توسعه فناوری صلح امیز هسته ای از سوی دیگر کشورها، با بدبینی و نگرانی کشورهای دارنده سلاح اتمی مواجه شده است. کارشناسان علت این امر را ساختار ضعیف معاهده عدم گسترش سلاح های هسته ای (NPT) می دانند که بر تبعیض بین کشورهای عضو بنا نهاده شده و تا به امروز با اعمال سیاست های مختلف غرب، به همین شکل ضعیف باقی مانده است.

این در حالی است که دلیل اصلی پیوستن کشورهای دیگر به این معاهده، امید به استفاده از مزایا و فوائدی است که در ماده 4 این معاهده مبنی بر حق استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای برای هر کشوری در نظر گرفته است. مشکل اصلی زمانی پیش می آید که رژیم ها و کشورهای دارنده سلاح اتمی به بهانه جلوگیری از دسترستی برخی اعضای آژانس به سلاح هسته ای، به طرق مختلف سعی دارند چوب لای چرخ پیشرفت های هسته ای صلح آمیز آنها بگذارند و از انتقال مواد ضروری، تکنولوژی لازم و متخصصین امر به این کشورها جلوگیری می کنند و گاهی حتی دست به ترور دانشمندان هسته ای می زنند. 

کشورهای دارنده سلاح اتمی که برخی از آنها حتی این سلاح کشتار جمعی را در هیروشیما و ناکازاکی علیه انسان ها بکار بردند، همواره کشورهای خواستار فناوری صلح امیز هسته ای با کاربرد انسانی را بدون هیچ مدرک و سندی متهم می کنند که نیات پنهانی برای ساخت بمب در سایه فعالیت های هسته ای صلح آمیز خود دارند بدون آنکه ذره ای از وجود زرادخانه های مملو از بمب های اتمی رژیم صهیونیستی به عنوان اصلی ترین تهدید برای منطقه خاورمیانه ابرازی نگرانی کنند.

اگرچه این معاهده فی نفسه با این هدف منعقد شد تا از گسترش سلاح های هسته ای دارندگان و تولیدکنندگان چنین سلاحی جلوگیری شود، اما بهرحال قدرتهای غربی با بهانه قرار دادن خطر گسترش سلاح های اتمی تلاش کردند محدودیت های زیادی را بر معاهده تحمیل کنند.

تفسیر یکسویه آمریکا از معاهده «ان پی تی»

کارشناسان بر این باورند که سیاست های جهانی و رویکردها سختگیرانه مبتنی بر «دکترین عدم گسترش» توسط ابرقدرت هایی مانند ایالات متحده آمریکا، تاثیر بسزائی بر ماده 4معاهده ان پی تی به ویژه مفهوم حق مسلم کشورهای عضو معاهده برای برخورداری از انرژی هسته ای صلح آمیزگذاشته است.

«برتراند گلد اشمیت» رئیس سابق شورای حکام آژانس بین المللی هسته ای در ارتباط با اتخاذ رویکردهای یکجانبه و عاری از حسن نیت توسط برخی از کشورهای غربی در خصوص مفاد معاهده ان پی تی به ویژه ماده 4 می گوید: تا اواسط دهه 1970پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی و سیاست های معاهده عدم گسترش، عاری از هرگونه محدودیت فنی بود به طوری که در آن زمان معاهده عدم گسترش را می توان در یک جمله خلاصه کرد و آن اینکه «انفجار اتمی ممنوع است» و هرچیز دیگر مجاز است و هیچ چیزی در معاهده عدم گسترش، کشورهای عضو را از پیگیری روشهای فنی انتخاب شده توسط آنها بازنمی دارد.

به عبارت دیگر، تا قبل از تغییر استراتژی ایالات متحده در دهه80 میلادی و اعمال سختگیری های نابجا در خصوص فعالیت های حساس هسته ای، کشورهای فاقد سلاح اتمی عضو معاهده حق داشتند از کلیه منافع و مزایای مندرج در ماده 4بدون نگرانی از تحمیل تحریم های اقتصادی و یا تهدیدات امنیتی و نظامی استفاده کنند. از این رو رویکرد غیر عقلایی قدرتهایی مانند آمریکا باعث بروز بحران های جدی سیاسی، امنیتی و نظامی در سطح جهانی شده و شرایطی را ایجاد کرده که صلح و امنیت جهانی را به خطر انداخته است.

حق ایران در تحقیقات هسته ای و غنی سازی

ایران همواره از همراه ترین اعضای اژانس بوده و بیشترین همکاری را با این نهاد برای شفاف سازی درخصوص فعالیت های صلح آمیز هسته ای خود داشته است. گواه این ادعا گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی از فعالیت های ایران طی سال های گذشته بوده است. خرداد 98 آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پانزدهمین گزارش خود درباره راستی آزمایی اجرای برجام در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت تأکید کرد که ایران از تعهداتش منحرف نشده و از محدودیت‌های اصلی برجام فراتر نرفته است.

ایران برای تامین نیازهای داخلی خود در حوزه انرژی ، پزشکی، دارویی ، کشاورزی، صنعتی به توسعه فناوری هسته ای نیاز دارد و تجربه ثابت کرده وعده های خارجی برای تامین نیازهای ایران در زمینه های گوناگون از جمله پزشکی و دارویی ، هرگز قابل اعتماد نیست و ایران نمی تواند برای تامین این نیازها، به دیگران اعتماد کند، به ویژه غربی ها که که بارها ثابت کرده اند اهل بدعهدی و خلف وعده اند.

 ایران با حق برخورداری از فناوری صلح امیز هسته ای به عنوان عضو رسمی آژانس، حاضر به عبور از  حق خود نیست .

حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی اخیر در دیدار اعضای مجلس خبرگان با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران ساخت هر سلاحی اعم از هسته‌ای یا شیمیایی را که موجب کشتار مردم عادی می‌شود، ممنوع می‌داند، تصریح کردند: اما ما برای کسب توانایی‌های هسته‌ای متناسب با نیازهای کشور مصمم هستیم و به همین علت، حد غنی‌سازی ایران 20 درصد نخواهد بود و تا هرجا که لازم و نیاز کشور باشد اقدام خواهد کرد مثلاً برای پیشران هسته‌ای یا کارهای دیگر ممکن است غنی‌سازی را به 60 درصد هم برسانیم.

ایشان با یادآوری قتل عام 220 هزار نفر در بمباران اتمی آمریکا و همچنین محاصره مردم مظلوم یمن و بمباران بازار و بیمارستان و مدرسه بوسیله جنگنده های ساخت غربی‌ها، گفتند: کشتار غیرنظامیان و مردم بی‌گناه روش آمریکایی‌ها و غربی‌ها است و جمهوری اسلامی این روش را قبول ندارد و بر همین اساس به سلاح هسته‌ای فکر هم نمی‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/234592/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گرانی در اولین فایل‌های مسکن 1403

واکنش حسینی مانع از گلزنی بازیکنان شمس آذر شد

مشت‌های گره کرده و شادی سرمستانه ساکت

الهامی: استقلال، پرسپولیس و برزیل تفاوتی ندارند

رونالدو نباشد النصر پنالتی را هم گل نمی‌کند!‏

گل سوم استقلال به شمس‌آذر توسط مرادمند

گل اول مس رفسنجان توسط واسعی

جیمی‌جامپ وطنی در آغوش گلر برزیلی (عکس)

گل اول شمس آذر به استقلال توسط فراز امام علی

گل دوم شمس آذر به استقلال توسط فخریان

صعود تایلند و جبران مافات عربستان

شمس‌آذر نفس آبی‌پوشان را حبس کرد؛ استقلال صدر را پس گرفت

امیرعبداللهیان در نیویورک: ریزپرنده‌های ساقط‌ شده، هیچ خسارت مالی و جانی در بر نداشته‌اند

روایت رئیسی از دیدار با مادر 3 شهید در دامغان

کوثری: شلیک به ریزپرنده‌ها بخاطر آماده‌باش پدافند هوایی است

رویترز: کشورهای غربی با هدف تنش‌زدایی از طریق ترکیه به ایران پیام داده‌اند

پشت صحنه جذاب صداتو با حضور جواد هاشمی

نمک های بی پایان علی صادقی در سریال خانه به دوش

قطعه ای زیبا با تکنوازی ساز «ابوا»

ترخیص 2 هزار و 500 خودرو و تاکسی برقی از گمرک

بیگانگان فضایی ممکن است در واقعیت بنفش باشند

من پیر فنا بدم جوانم کردی

غیبت ایران در بازار 75 میلیارد دلاری بنگلادش

بدشانسی و فرصت‌سوزی مدافع استقلال!

رئال رونمایی می‌کند؛ قله فناوری برای چمن مخملی

سه مربی تیم ملی در ورزشگاه وطنی و آزادی

مهار عبدالکریم حسن با فنون رزمی!

حکم تاریخی در هلند؛ کسر 18 امتیاز از قعرنشین!‏

آخرین وضعیت لوکاکو پس از مصدومیت شدید

دستِ خالی امان هندی و 12 آسیایی که در بیشکک سهمیه گرفتند

شهرداری گرکان اولین دیدار نیمه‌نهایی را برد

نساجی با درخشش یک برزیلی امیدوار به بقاست

اسرائیل به دنبال جاسوسی در ایران بود؟

رویترز: تشدید تحریم‌های ایران در بسته کمک‌های خارجی آمریکا گنجانده شده است

دیدار نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل با امیرعبداللهیان

غیبت احمدی‌نژاد در مراسم تشییع پیکر معاونش

تصاویری از تجمع و حمایت از عملیات تنبیهی «وعده صادق» در صنعای یمن

مهاجری: گمان کرده‌اید اگر اسم «گشت ارشاد» را به «طرح‌ نور» تبدیل کنید قضیه تغییر ماهیت می‌دهد؟

دلیل ازدواج نکردن امیر آقایی

دیبی:نفهمیدم تکرار کن! یه مرتیکه رو اسب سفید نشسته؟

دلبری های پیمان معادی در سریال افعی تهران

آهنگ «سلام عزیزم» با صدای مسیح و آرش ای پی

تکلیف تعطیلی پنجشنبه‌ها چه زمانی مشخص می‌شود؟

ارتش سوسک‌های رباتیک مجهز به کوله‌پشتی رایانه‌ای در بیابان

تو مثل منی برف...

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

گواردیولا: سرافکنده نیستیم، فوتبال باخت دارد

مسعود شجاعی یک ستاره غیرمنتظره در تیمش دارد

ترکیب ابتدایی فولاد برای تقابل با مس رفسنجان

تراکتور در وطنی هم تنها نیست