راه ترقی

آخرين مطالب

در باب دو اجرای تاریخی مشترک از اساتید موسیقی؛ شجریان، لطفی و ناظری فرهنگ و هنر

در باب دو اجرای تاریخی مشترک از اساتید موسیقی؛ شجریان، لطفی و ناظری
  بزرگنمايي:

راه ترقی - اعتماد / چهلمین سالروز اجرای زنده‌یادان، محمدرضا لطفی و محمدرضا شجریان 14 اسفند 1359 در کنسرتی که 17 سال بعد به صورت رسمی در آلبومی با عنوان «عشق داند» منتشر شد، مرا به یاد اجرای دیگری انداخت در همان مایه و نوا که محمدرضا لطفی با شهرام ناظری در سال 60 در محفلی خصوصی اجرا کردند. قصدم مقایسه آن دو اجرا نیست که هر گلی رنگی دارد؛ تاکید اصلی این یادداشت بر نگاه همه‌جانبه استاد شجریان به اجرای یک اثر و بهره‌گیری از آن از صدر تا ذیل و فقدان این نگاه در استاد ناظری و بی‌خبر ماندن کثیری از آدمیان و علاقه‌مندان به موسیقی از چنین اجرای کم‌نظیری است.
درباره اجرای نخست خیلی‌ها سخن گفته‌اند و حتی هوشنگ ابتهاج-که البته به اذعان خودشان، بیشتر شنونده‌ای خوش‌ذوق هستند- اظهارنظر کرده‌ و هاله‌ای از عظمت دور این اجرا تنیده و گفته‌اند که اگر لسان‌الغیب حافظ زنده بود، دست شجریان را می‌بوسید. یا به تعبیر زنده‌یاد سعیدی‌سیرجانی، بر چنین حنجره‌ای و صدایی «بوسه تحسین» می‌زد. همچنانکه دوست محقق و موزیسین ما، فرشاد توکلی، مقاله‌ای خواندنی درباره زوایای هنری، سیاسی و اجتماعی این اجرا در روز 14 اسفند امسال در سایت نویز منتشر کردند.
درباره اجرای دوم اما تقریبا کمتر سخنی رفته است. اجرایی که با تار پرمایه استاد لطفی 35 ساله در مایه ابوعطا شروع و با آواز استاد ناظری 31 ساله و در اوج آمادگی حنجره و صدا روی شعر حافظ(روز وصل دوستداران یادباد) ادامه یافته سپس در ادامه شعری دیگر از حافظ(نماز شام غریبان چو گریه‌ آغازم) در کرد بیات را می‌شنویم که تحریرهای مرد‌افکن ناظری را به دنبال دارد. آوازی که به گمان من اجرای سال 1363 استاد لطفی از همین شعر (در آلبوم به یاد درویش‌خان) نوعی تکرار همین آواز استاد ناظری است اما با دو دانگ صدای آقای لطفی. اجرایی که تنها 19 دقیقه است و نیمه‌کاره رها می‌شود. دست‌کم یا نسخه‌ای که من گوش کردم تا همین‌ جاست.
صدای ناظری در این اجرا در اوج قرار دارد. این همان صدایی است که نخستین بار وقتی استاد برومند در شورای موسیقی رادیو(سال 1354 یا 1355) برای حاضران گذاشت، جمع استادان همه زبان به تحسین گشودند و در سال بعد(1356) استاد ناظری به عنوان خواننده اول جایزه باربد انتخاب شد.
بعدها آقای میرعلینقی از قول محمودعلی برومند (برادر استاد برومند) برایم نقل کرد که آقای برومند می‌گفت:«این ناظری شعور آوازخوانی را به صورت ذاتی دارد» و به باور من استاد ناظری نوعی اشراق در آوازخوانی دارد که کمتر کسی از این عطیه برخوردار است.
به یاد دارم شبی در تابستان سال 1389 با استاد بهداد بابایی(ردیف‌دان و نوازنده برجسته سه‌تار)، دکتر غلامحسین معتمدی(روانپزشک) و دکتر مصطفی تبریزی(روانشناس) مهمان استاد ناظری بودیم و ایشان آوازی خواند بسیار کم‌نظیر با سه‌تار آقای بابایی و پس از اجرا، آقای بابایی به من گفت: ضبط نکردید؟ گفتم: نه؟ گفت: خیلی حیف شد، خیلی حیف شد. درباره همان اجرای سال 60 آقای ناظری می‌گفت ‌استاد لطفی نوارکاست این اجرای خصوصی را همراه خود داشت و به برخی به عنوان یک نمونه ناب از آواز بداهه معرفی می‌کرد.
در گفت‌وگویی که با استاد ناظری داشتم وقتی از او پرسیدم چرا این اجرا را منتشر نکردید؟ گفت: از این کارها فراوان دارم سپس اشاره کرد به اجرا‌هایی در منزل آقای قیطانچیان(خواننده شهیر آواز اهل تبریز) که به اتفاق زنده‌یاد جواد آذر و نیز استاد غلامحسین بیگجه‌خانی چندین اجرای درخشان در همان سال‌های اول دهه 60 خواندند که الان هیچ‌ نشانی از آنها در دست نیست. امید دوستانی که این نوشته را می‌خوانند، بتوانند در آن منطقه جست‌وجویی کرده و نشانی از این اجراها بیابند.
بر خلاف استاد ناظری، استاد شجریان تقریبا تمامی اجراهای خصوصی خود را آرشیو‌ کرده است. آقای شجریان جدای از آواز در زمینه ضبط صدا نیز فردی متخصص بود و عمده آوازهایش در بهترین شرایط صوتی و صدابرداری ثبت و ضبط شده و حتی خود در جایی گفته است که در همان شرایط اوایل انقلاب 3 بار جای آرشیوش را تغییر داد که از دستبرد در امان بماند.
استاد محمد موسوی نیز برایم تعریف کرد که بیش از 300 اجرای خصوصی را با استاد شجریان با بهترین کیفیت صوتی ثبت کردند که بعدها به دلیل اختلافاتی که بین این دو تن ایجاد شد تنها کمتر از انگشتان دو دست منتشر شدند و بقیه همچنان در آرشیو این دو تن موجودند.
در واقع استاد شجریان تمامی آوازهای خصوصی‌اش را هم مانند اجراهای کنسرت در نظر می‌گرفت و چه در کیفیت اجرا و چه در ضبط و ثبت همان استانداردها را رعایت می‌کرد و به همین دلیل است که ما کثرتی شگفت‌انگیز و در استانداردهای بالای آوازی را از ایشان شاهدیم.
این نکته را از این جهت آوردم که اشاره کنم هنرمندان اگر کمی دغدغه ثبت و ضبط اجراهای خودشان را به خصوص اجراهای خصوصی داشته باشند، هم از خود آثاری درخشان به یادگار می‌‌گذارند و هم آنکه جامعه موسیقی را از این اجراها به التذاذ روحی می‌رسانند.‌‌ آنگاه ما می‌توانستیم امروز از دو ابوعطای تاریخی سخن بگوییم. ابوعطایی که استاد شجریان با استاد لطفی در سفارت ایتالیا خواندند و ابوعطایی که استاد ناظری در محفلی خصوصی در سال 1360 خواندند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/237361/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

اتهام بزرگ به هالند و دی‌بروینه

کاسمیرو اشک آنچلوتی را درآورد!

واقعیت مصدومیت‌های جنجالی‌‌ترین تنیسور ATP

ترابی، اثرگذاری روی صد گل لیگ برتر!

معرفی تیم داوری بازی ملوان و سپاهان

اتلتیکومادرید، بارسلونا را پولدار می‌کند

با شگفتی‌سازان دقیقی علیه استقلال

جزئیات مقابله سامانه‌های پدافند هوایی با اشیای مشکوک در آسمان اصفهان

دستور فرمانده به یگان‌های امدادی سپاه برای کمک به سیل‌زدگان

فیلمسازی در حوزه اقوام یک گام بزرگ است

بازخوانی زیبا از ترانه دلنشین علیرضا افتخاری

پدر گلاب ایران درگذشت

سقوط جرثقیل در پتروشیمی رازی؛ 2 نفر فوت شدند

یک بمب‌افکن میکرومقیاس برای مقابله با تومور سرطانی ساخته شد

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

واکنش جالب سرمربی رم وقتی یورنته از او زمان باقی مانده بازی رو میپرسه!

اصرار آل‌کثیر برای زدن پنالتی و قبول نکردن کنعانی‌زادگان

ری‌اکشن‌های جالب رضا عنایتی و مسعود شجاعی حین بازی

ستاره یونایتد: با بازی رئال-سیتی زجر کشیدم

قطع تمرین گرندپری چین به دلیل آتش‌سوزی

ترکیب احتمالی استقلال برای دیدار با شمس آذر

دلیل شادی نکردن کنعانی مشخص شد

ترکیب احتمالی شمس‌آذر مقابل استقلال

اولین واکنش شمسایی به احتمال تقابل زودهنگام با ژاپن

آینده مبهم قهرمان رئال در اتحاد

عالیشاه بازی‌های مهم پرسپولیس را از دست داد

یوفا بارسلونا را نقره‌داغ کرد

کرملین: از ایران و اسرائیل می‌خواهیم خویشتن‌داری کنند

حاج‌علی‌اکبری: عملیات وعده صادق یک طوفان‌الاقصی ایرانی بود

درخواست وزرای خارجه گروه 7 از ایران و اسرائیل: از هرگونه تشدید تنش اجتناب کنید

پسر صدیقه خانم که اروپایی‌ها را شگفت زده کرد

جشن 30 سالگی «داستان عامه‌پسند»

نماهنگ «گل رز» با خوانندگی امید نصری

بادبان ناسا بر فراز زمین برافراشته می‌شود!

«نشان سبز» درباره زندگی پیامبر اکرم (ص) منتشر شد

گرم کردن جالب مارادونا پیش از بازی مقابل بایرن مونیخ

حرکت منشوری دانیال اسماعیلی‌فر پس از گلزنی به نفت آبادان

رئیسی‌کیا: وضعیت واگذاری با دهه پیش متفاوت است

کنایه مدافع ذوب‌آهن به پنالتی سپاهان!

اولین سالروز درگذشت فوتبالیست بابلی

صعود شفیعیان به فینال کایاک 500 متر

واکنش سرمربی فوتسال ژاپن به احتمال تقابل با ایران

طلسم‌شکنی 120 ساله با آلونسو عبرتی برای چرخه تکراری لیگ برتر

چین با پذیرش شکست مقابل ویتنام حذف شد

گران‌ترین لیگ فوتبال دنیا در بن بست!

باهنر: وحدت شکنی بلای مجلس است

آذری جهرمی: در صورت اعلام جهاد توسط فرماندهی کل قوا، لباس سربازی خواهم پوشید

راهپیمایی حمایت از مردم غزه و عملیات وعده صادق در مشهد، گرگان و کرمان

مهران رجبی رازی که خیلی‌ها دنبالش بودند را فاش کرد!