راه ترقی

آخرين مطالب

آیا پیش‌بینی MIT درباره‌ی فروپاشی تمدن انسان به حقیقت خواهد پیوست؟ اقتصاد

آیا پیش‌بینی MIT درباره‌ی فروپاشی تمدن انسان به حقیقت خواهد پیوست؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - طبق پیش‌بینی MIT در سال 1972، رشد اقتصادی سریع در اواسط قرن بیست و یک به فروپاشی اجتماعی خواهد انجامید. بر اساس مقاله‌ای جدید، بشر در مسیر تحقق این پیش‌بینی قرار دارد

بر اساس پژوهش جدید مدیر یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های حسابرسی جهان، هشدار مشهور MIT در دهه‌های گذشته درباره‌ی فروپاشی تمدن صنعتی انسان در مسیر پیوستن به واقعیت قرار دارد. به دنبال دنیاگیری ویروس کرونا جهان در مسیر احیای اقتصادی قرار دارد؛ اما پژوهش یادشده درباره‌ی ریسک تلاش برای بازگشت به شرایط نرمال پیش از دنیاگیری، پرسش‌هایی اساسی مطرح می‌کند. در سال 1972 تیمی از دانشمندان MIT پژوهشی با موضوع ریسک‌های فروپاشی تمدن انسان آغاز کردند. مدل متغیرهای سیستمی آن‌ها که توسط باشگاه رم منتشر شد، به شناسایی محدودیت‌های رشد (LtG) پرداخته بود. باشگاه رم اندیشکده‌ای بین‌المللی است که به مسائل مهم بشری رسیدگی می‌کند. بر اساس این شاخصه، تمدن صنعتی در قرن بیست و یک به دلیل بهره‌برداری بیش از حد از منابع سیاره‌ی زمین در مسیر فروپاشی قرار خواهد گرفت. تحلیل بحث‌برانگیز MIT به موضوع داغی تبدیل شد. بسیاری از منتقدان آن زمان به دلیل برداشت نادرست از این فرضیه به تمسخر آن پرداختند؛ اما حالا این تحلیل در پژوهشی به رهبری یکی از مدیران سرویس‌های حرفه‌ای KPMG، یکی از چهار شرکت بزرگ حسابرسی، مورد توجه قرار گرفته است. محدودیت‌های رشد
پژوهش یادشده در نوامبر 2020 در مجله‌ی Industrial Ecology دانشگاه ییل منتشر شد و در وب‌سایت KPMG در دسترس است. این مقاله نتیجه می‌گیرد تمدن جهانی در دهه‌های پیش رو در مسیر فروپاشی اقتصادی قرار دارد و این مسیر در بدترین حالت می‌تواند تا سال 2040 به فروپاشی اجتماعی بینجامد. پژوهش فوق برای اولین بار از نظر تحلیل‌گری برجسته استفاده کرده است که به‌صورت جدی مدل محدودیت‌های رشد را بررسی می‌کند. گایا هرینگتون، مؤلف این مقاله، رهبر تحلیل سیستم‌های دینامیک و پایداری در KPMG است. البته او می‌خواهد پژوهش را به‌صورت پروژه‌ای شخصی دنبال کند تا به چگونگی اثبات فرضیه‌ی MIT در دهه‌های گذشته پی ببرد. در نتیجه، پژوهش یادشده از سوی KPMG اجرا نشده است و لزوما دیدگاه‌های این سازمان را منعکس نمی‌کند. هرینگتون این پروژه را در ادامه‌ی پژوهش‌های خود در دانشگاه هاروارد ادامه می‌دهد. او پروژه‌ی خود را در وب‌سایت KPMG به این صورت توصیف می‌کند: با توجه به چشم‌انداز نه‌چندان خوشایند فروپاشی، کنجکاو بودم ببینم کدام سناریوها بیشترین انطباق را با داده‌های تجربی کنونی دارند. گذشته از این، کتابی که این مدل را توصیف کرده بود جزو کتاب‌های پرفروش دهه‌ی هفتاد بود. حالا پس از گذشت چند دهه داده‌های تجربی متعددی جمع‌آوری کرده‌ایم که می‌توانند این مقایسه را معنادار کنند؛ اما نتوانستم پژوهشی در این باره پیدا کنم در نتیجه خودم دست به کار شدم. پژوهش هرینگتون با عنوان «به‌روزرسانی محدودیت‌های رشد: مقایسه‌ی مدل دنیای 3 با داده‌های تجربی» تلاش می‌کند مدل «دنیای 3» MIT را با داده‌های تجربی مقایسه کند. بر اساس پژوهش‌های قبلی، بدترین سناریوها انعکاسی از رویدادهای جهان واقعی هستند؛ اما آخرین پژوهش در این باره در سال 2014 انجام شد. خطر فروپاشی
تحلیل جدید هرینگتون به بررسی داده‌های 10 متغیر کلیدی می‌پردازد که عبارت‌اند از جمعیت، نرخ باروری، نرخ مرگ و میر، خروجی صنعتی، تولید غذا، خدمات، منابع تجدیدناپذیر، آلودگی پیوسته، رفاه بشر و آثار بوم‌شناختی. طبق یافته‌های هرینگتون، جدیدترین داده‌ها به دو سناریوی مشخص BAU2 (تجارت متداول) و CT (فناوری جامع) نزدیک هستند. سناریوهای BAU2 و CT نشان‌دهنده‌ی توقف رشد در طول یک دهه یا بیشتر هستند. این پژوهش نتیجه می‌گیرد: هر دو سناریو نشان‌ می‌دهند ادامه‌ی تجارت‌های متداول با هدف رشد پیوسته امکان‌پذیر نیست. مدل تجارت متداول حتی درصورتی‌که با تطبیق و رشد فناوری بی‌سابقه همراه باشد، بر اساس مدل‌سازی LtG (محدودیت‌های رشد) به شکل اجتناب‌ناپذیری در قرن جاری از نظر ظرفیت صنعتی، خروجی کشاورزی و سطوح رفاه محکوم به شکست و رکود خواهد بود. گایا هرینگتون در گفتگو با Motherboard می‌گوید در مدل‌های World3، فروپاشی لزوما به معنی نیستی و نابودی کامل انسان نیست، بلکه به معنی توقف رشد اقتصادی و صنعتی و سپس رکود است که به نابودی روال تولید غذا و استانداردهای زندگی منجر می‌شود؛ و از نظر زمان‌بندی، سناریوی BAU2 تا حوالی سال 2040 به رکود می‌انجامد. پایان رشد؟
در سناریوی فناوری جامع (CT)، رکود اقتصادی در حوالی 2040 با پیامدهای احتمالی منفی آغاز می‌شود؛ اما این سناریو به فروپاشی اجتماعی نمی‌انجامد. متأسفانه این سناریو کمترین انطباق را با داده‌های تجربی دارد. بر اساس سناریوی فناوری جامع، خوش‌بینانه‌ترین مسیر SW (دنیای پایدار) است که در آن تمدن از مسیری پایدار پیروی و رکودهای کوچکی در رشد اقتصادی تجربه می‌کند. این تخمین‌ها بر اساس ترکیبی از نوآوری فناوری و سرمایه‌گذاری گسترده در آموزش و بهداشت عمومی ارائه شده‌اند. هر دو سناریوی تجارت متداول و فناوری جامع به پایان رشد اقتصادی در بازه‌ای ده‌ساله اشاره می‌کنند؛ اما تنها سناریوی تجارت متداول (BAU2) است که الگوی فروپاشی شفافی ارائه می‌دهد. مقاله‌های مرتبط:
پس از نابودی جهان، حداقل به چند انسان برای تشکیل تمدن نیاز است؟ پس از پنج رویداد انقراض جمعی آیا نوبت به ششمین مورد رسیده است؟
پنجره‌ای از فرصت‌ها
تمرکز بر رشد اقتصادی پیوسته به خودی خود ثمربخش است؛ ولی طبق یافته‌ها، پیشرفت فناوری و افزایش سرمایه‌گذاری در خدمات عمومی نه‌تنها مانع از فروپاشی می‌شود بلکه می‌تواند به تمدن جدید موفق و پایداری بینجامد؛ اما تنها یک دهه با تغییر روند فعلی فاصله داریم. هرینگنتون در انجمن اقتصاد جهانی در سال 2020، درباره‌ی رشد به صحبت پرداخت و رویکردی ندانم‌گرا برای رشد ارائه داد که متمرکز بر اهداف و اولویت‌های اقتصادی دیگر است. او می‌گوید: تغییر اولویت‌های جامعه باید به یک ضرورت تبدیل شود. فعالیت‌های انسان می‌توانند احیاکننده باشند و می‌توان ظرفیت‌های تولید را تغییر داد. با توسعه‌ی تلاش‌ها می‌توان به دنیایی پایدار رسید. هرینگتون تأکید می‌کند رشد سریع و توسعه‌ی واکسن با سرعتی بی‌سابقه در واکنش به دنیاگیری کووید 19، نشان می‌دهد انسان می‌تواند به شکلی سریع و سازنده به چالش‌های جهانی پاسخ بدهد و برای بحران‌های محیطی نیاز به روشی قطعی است. او می‌افزاید: «تغییر آسان خواهد بود و چالش‌هایی به دنبال خواهد داشت؛ اما رسیدن به آینده‌ی پایدار و جهان‌شمول دور از ذهن نیست.» بر اساس داده‌های موجود تصمیمی که انسان در طول ده سال آینده اتخاذ می‌کند می‌تواند سرنوشت تمدن بشری را رقم بزند. البته به اعتقاد هرینگتون، هنوز برای رسیدن به تمدنی پایدار که پاسخگوی نیاز تمام افراد باشد دیر نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/282578/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک بی‌احتیاطی و رویاهایی که بر باد رفت

پوچتینو: به شکست 5-0 نیاز داشتیم!

جای آزمون را یک ایرانی پُر می‌کند

تودور: با سری بالا از کوپا ایتالیا حذف شدیم

ناگفته‌های مربی سابق استقلال از دربی حذفی‌

مکان بازی مرگ و زندگی سپاهان مشخص شد

حیدری: تیم نکونام شخصیت قهرمانی دارد

ناگفته‌های خسرو حیدری از دربی جام حذفی

نمک سیاوش یزدانی بر زخم هواداران الهلال!

گل تماشایی سینا اسدبیگی در تمرین پرسپولیس

مشکلات ساپینتو و فتح‌الله‌زاده بر سر دفتر کمپ حجازی

روزگار بحرانی یاران صیادمنش؛ 9 بازی 3 امتیاز

سرنوشت تراکتور سرانجام تعیین شد

حریف سپاهان از هند نیروی کمکی گرفت!

دبیر جدید فدراسیون کبدی معرفى شد

خلاصه بازی آرسنال 5 - چلسی 0

گل اول یوونتوس توسط میلیک در دقیقه 82

خسرو: در زمان ساپینتو، چهار پنج مدیرعامل عوض کردیم

خلاصه بازی لاتزیو 2 - یوونتوس 1

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

گل دوم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 52

گل سوم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 57

گل چهارم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 65

حیدری: در اولین بازی خوشه طلایی، فقط یازده بازیکن داشتم

خلاصه بازی الهلال 2 - العین 1

گل پنجم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 70

اولین کاپیتانی ترابی در پرسپولیس

ابتلای ستاره اتلتیکو به یک بیماری خطرناک

مربی تراکتور از تیم ملی می‌آید

کامبک الهلال ناقص ماند؛ صعود العین به فینال لیگ قهرمانان آسیا

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

گل اول آرسنال به چلسی توسط تروسار

حمایت ونگر از ژاوی؛ دوست دارم در بارسا بمانی

گل اول لاتزیو توسط کاستیانوس در دقیقه 12

خطای شدید جکسون روی پای تومیاسو که داور از نشان دادن کارت قرمز صرف نظر کرد

گل سالم الدوساری به العین

ستارگان تیم رویایی رئال مادرید اکنون کجا هستند؟

به اتهام تجاوز؛ دو فوتبالیست لیگ برتری دستگیر شدند

فقط این مربی می‌تواند یونایتد را قهرمان لیگ برتر کند

دلایل خسرو حیدری برای ترک خوشه طلایی!

شکایت از سید حسین حسینی توسط پلیس اراک

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

خاطرات فراموش‌نشدنی پایان جنگ از زبان «مسعود ده‌نمکی»

نماهنگ زیبای بهاری با تصاویر گلهای زیبا و طبیعت

حسین انصاریان‌: نمازهای جماعت الان در کشور ما ورشکسته است

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان