راه ترقی
غذاهای بومی حافظ سلامت تغذیه‌ای ایرانیان
سه شنبه 21 بهمن 1399 - 11:16:11 AM
ایرنا

راه ترقی- ربابه شیخ الاسلام روز سه‌شنبه در گفت و گویی افزود: این روزها صحبت های زیادی در زمینه اثر تغییرات رژیم غذایی مردم بر افزایش شیوع بیماری های توان فرسا و مرگ آور می شنویم و رژیم های غذایی متفاوت که ناشی از پدیده جهانی شدن و ارتباطات بسیار نزدیک فرهنگ ها و تغییرات در تجارت غذا بوده، موجب افزایش شیوع بیماری ها در بیشتر کشورها شده است.

وی اظهار داشت: روند شیوع بیماری هایی مانند اضافه وزن، چاقی، افسردگی، مشکلات عروقی، دیابت، تنبلی سیستم دفاعی بدن، ناتوانی سیستم اسکلتی رو به افزایش بوده و سن ابتلا را کاهش داده است. در حالی که مصرف غذاهای بومی با هارمونی بدن تطبیق کرده و از این بیماری ها پیشگیری می کند.

این اپیدمیولوژی تغذیه تصریح کرد: در گذشته مردم هر منطقه از محصولات رشد کرده بر خاک همان منطقه تغذیه می کردند و این هارمونی بدن با محصولات مربوط به نسل های پی درپی صورت می گرفت.

وی در این خصوص توضیح داد: از همان دوران جنینی، جنین با چنین تغذیه ای در رحم مادر رشد می کرده و شیر مادر همان خواص محصولات را داشته و فرد با همان محصولات برخاسته از خاکی با فرمول خاص و آب خاص آن منطقه رشد می کرده اما امروزه با مصرف غذاهای آماده و صنعتی سلول ها و ارگانیسم بدن ما دچار اختلال شده اند.

شیخ الاسلام ادامه داد: عوامل فرهنگی از جمله اثرگذارترین عوامل بر رفتارهای تغذیه ای هستند؛ در بسیاری از موارد ایجاد هرگونه تغییری در رفتارهای تغذیه ای که ریشه در عوامل فرهنگی دارند، با مقاومت روبرو می شوند. تبلیغات، تبادلات فرهنگی و غیره با گذر زمان می تواند رفتارهای جدید تغذیه ای را در افراد ایجاد کند و غذاهای بومی به فراموشی سپرده می شوند.

به خطر افتادن سلامت با روش‌های نامناسب پخت غذا

رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران، اضافه کرد: استفاده از روش های نامناسب پخت مواد غذایی به خصوص سرخ کردن سبزی ها و کمبود مصرف میوه، بدخوری و پرخوری که به خصوص باعث شیوع اضافه وزن و چاقی می شود، رو به افزایش است و سلامت تغذیه ای ایرانیان را به خطر می اندازد.

شیخ الاسلام با بیان اینکه شاهد تغییر در عادات غذایی در جوامع مختلف هستیم، افزود: ایجاد رفتارهای متفاوت تغذیه ای همزمان با ورود تکنولوژی ها و باورهای جدید می تواند منشاء تغییرات مفید یا مضری در این زمینه باشد.

وی اظهار داشت: مسوولان بهداشتی و متخصصان تغذیه باید با آموزش الگوهای صحیح رفتاری از بروز رفتارهای نامناسب که در این مورد منجر به بروز بیماری های غیرواگیر می شود، جلوگیری کنند و به تقویت رفتارهای تغذیه ای بپردازند که به سلامت عمومی جامعه کمک می کند.

لزوم آموزش‌های تغذیه‌ای به مادران 

رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران، تاکید کرد: مطالعات کشوری نشان می دهد زنان 90 درصد تهیه سبد غذایی خانوار را به عهده دارند. لازم است در آموزش های تغذیه در درجه اول بر دانش و مهارت های مادران به عنوان تهیه کننده اصلی سفره خانوار تاکید و سپس به آموزش کودکان، نوجوانان و سرپرستان خانوار توجه شود.

به گفته شیخ الاسلام، باید برای بهبود الگوی مصرف روغن های خوراکی، برنامه های آموزشی بیشتری در نظر گرفته و برای بهبود روش های پخت و پز و تغییر الگوی سرخ کردن به روش های سالم از جمله آب پز و بخارپز و استفاده از غذاهای بومی هر منطقه برنامه های آموزشی در سطح کشور طراحی و به گروه های مختلف سنی آموزش داده شود. 

 بر اساس اعلام دفتر بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، 60 درصد ایرانی ها دچار اضافه وزن و چاقی هستند؛ 22 درصد ایرانیان بالغ با توده بدنی بالای 30 درصد کاملا چاق بوده و بقیه اضافه وزن دارند.

چاقی، یک بیماری است و زمینه ساز بیماری‌های دیگری همچون دیابت و پرفشاری خون بوده و پیشگیری از چاقی به منظور کنترل بیماری‌های غیرواگیر یکی از اهداف 13 گانه سند پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر به شمار می رود.

تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب دو عامل اصلی شیوه زندگی سالم است؛ در بخش تغذیه، مصرف کمتر از پنج گرم نمک در روز، مصرف 400 تا 500 گرم میوه و سبزیجات در چهار تا پنج وعده در روز، اجتناب از مصرف چربی‌های اشباع توصیه می شود.

فعالیت بدنی مناسب، 150 دقیقه فعالیت متوسط تا شدید در هفته است که باید در فواصل زمانی منظم سه تا پنج بار در هفته انجام شود.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/225937/غذاهای-بومی-حافظ-سلامت-تغذیه‌ای-ایرانیان
بستن   چاپ