راه ترقی
ثبت جهانی «تپه هگمتانه» در اولویت وزارت میراث فرهنگی است
دوشنبه 18 اسفند 1399 - 2:38:23 PM
ایسنا

راه ترقی- حجت‌الاسلام حسن روحانی دوشنبه 18 اسفندماه در آیین بهره‌برداری از هفت پروژه میراث فرهنگی استان همدان که با دستور رئیس جمهور و حضور معاون وزارت میراث فرهنگی به صورت ویدئوکنفرانس انجام شد، بیان کرد: از اینکه امروز شاهدیم هفت اثر مهم تاریخی در همدان احیاء و مرمت می‌شود، بسیار خوشحال هستیم.‌ 

معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این مراسم اظهار کرد: امروز ذهنیت و طراحی راهبردی وزارتخانه به سوی تصمیماتی است که نقش مردم و مسئولیت اجتماعی آنها را برجسته کند، در حال حاضر بیش از 2000 کارگاه در حوزه مرمت بنا در سراسر کشور فعال است و نوید داده می‌شود که برای بهره‌برداری از این بناها 25 هزار شغل ایجاد ‌شود.

محمدحسن طالبیان ادامه داد: طی چهار سال گذشته بیش از 4000 کارگاه مرمت توسط بخش خصوصی ایجاد شد که رکورد تاریخی در حوزه میراث فرهنگی محسوب می‌شود.

وی تصریح کرد: مرمت بناهای تاریخی نه تنها سرمایه‌های بی بدیل و غیرقابل جایگزین را به چرخه خدمت در می‌آورد بلکه تنها عرصه‌ای است که دانش سرزمینی و معماری فرهنگی و شهرسازی را حفظ و تداوم می‌بخشد.

طالبیان مطرح کرد: در دولت تدبیر و امید بیش از 200 شهر و روستای تاریخی تعیین و ‌تکلیف محدوده شده و ضوابط حفاظت آنها ابلاغ شده است، بعد از چهار دهه از زمان الحاق ایران به کنوانسیون حمایت از میراث فرهنگی جهانی برای نخستین بار دو اثر طبیعی بیابان لوت و جنگل‌های هیرکانی در فهرست ثبت جهانی اضافه شد که از مهمترین پرونده‌های جهان محسوب می‌شوند. 

وی بیان کرد: همچنین مرمت حدود 61 هزار شیء مهم موزه‌ای و راه‌اندازی 158 موزه که افزون بر 127 موزه با مشارکت بخش خصوصی انجام شده و افتتاح موزه‌های بزرگ و مهمی مانند موزه‌های منطقه‌ای خراسان، بوشهر و پیشرفت قابل ملاحظه موزه‌های متطقه‌ای همدان، خوزستان، یزد و شیراز که به زودی به سرانجام می‌رسد، نشان از توجه و عزم راسخ وزارتخانه میراث فرهنگی به موزه و اشیاء موزه‌ای دارد. 

معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی ادامه داد: میراث تاریخی کشور در معرض تهدید سودجویان آثار تاریخی است و کشف و ضبط 330 دستگاه فلزیاب و کشف 17 هزار و 246 قلم شیء در 9 ماهه سال جاری نشان از عزم این دولت دارد.

وی اظهار کرد: هر چند حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی وظیفه وزارتخانه فوق است اما بودجه میراث فرهنگی بسیار اندک ولی با برکت است به نحوی که تعداد زیادی از بناهای در معرض تخریب تحت اختیار دستگاه‌های دیگر به ویژه اوقاف را مرمت کرده است، حدود 500 بنای وقفی مانند مسجد، امامزاده، حسینیه، تکیه، کاروانسرا و خانه از میان 3000 اثر ثبت ملی وقفی توجه این وزارتخانه به حفظ آثار شاخص را نشان می‌دهد. 

طالبیان با اشاره به اینکه همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین است و قدمت سکونت در آن به دوران مس سنگ برمی‌گردد، گفت: ‌مادها نخستین پایتخت ایران را در این شهر پایه‌ریزی کردند و پس از 100 سال کاوش اشیای بی‌ نظیر و غیرقابل جایگزینی در آن وجود دارد که امروز یکی از مخازن مهم و استاندارد کشور با کارکرد منطقه غرب کشور در آن افتتاح می‌شود که در حفظ این آثار بسیار مهم است.

معاون وزیر میراث فرهنگی در ادامه درباره پرونده ثبت جهانی هگمتانه توضیح داد: در این پرونده سیر تحول استقرار در پایتخت مادها دیده شده است که از هگمتانه آغاز شده و به دوره معاصر می‌رسد که بخش زیادی از این شهر تاریخی را دربرمی‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه پرونده منظر تاریخی هگمتانه تا همدان نخستین منظر شهری است که ثبت جهانی خواهد شد، گفت: خوشبختانه بخش زیادی از مدارک پرونده آماده شده و تهیه نقشه‌ها نیز به سرعت در حال انجام است و ‌موانع کمی که مورد نظر یونسکو است در جلسه‌ای با حضور استاندار همدان رفع خواهد شد و ‌پرونده پس از تکمیل به یونسکو ارسال می شود. 

طالبیان در پایان با بیان اینکه ثبت جهانی تپه هگمتانه در اولویت وزارتخانه میراث فرهنگی کشور است، اظهار کرد: پرونده هایی که به یونسکو ارسال می‌شوند باید فرآیند دو ساله‌ای را برای ثبت شدن طی کنند. 

به گزارش ایسنا، پروژه‌هایی که امروز در همدان مورد بهره‌برداری قرار گرفت شامل افتتاح «مخزن موزه منطقه غرب کشور» و مرمت بناهای تاریخی «ایوان مسجد جامع همدان»، «نمخانه مسجد جامع همدان»، «کاروانسرای حاج صفرخان»، «آرامگاه بوعلی سینا»، «حمام گلشن نهاوند» و «خانه اقتداری تویسرکان» است.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/236969/ثبت-جهانی-«تپه-هگمتانه»-در-اولویت-وزارت-میراث-فرهنگی-است
بستن   چاپ