راه ترقی
کشور‌های خاورمیانه انتشارات علمی خود را افزایش داده‌اند
پنجشنبه 26 فروردين 1400 - 15:15:00
راه ترقی - مؤسسه‌‌ی تحقیقاتی کلاریویت در گزارشی اعلام کرده است که فهرست مقالات علمی منتشرشده در کشور‌های خاورمیانه، مسیری رو به رشد طی کرده است.

به گزارش Sciencemag ، هفته‌ی گذشته مؤسسه‌‌ی پژوهشی کلاریویت آنالیتیکس اعلام کرد کشور‌های خاورمیانه و آفریقای شمالی، نسبت به چهار دهه‌ی گذشته، سهم خود را از انتشار مقاله‌های علمی در مجلات بین‌المللی و استناد به مقالات (سایتیشن مقاله) به طرز چشمگیری افزایش داده‌اند. این مؤسسه می‌گوید: «کشور‌های منطقه در صورت افزایش همکاری با یکدیگر، می‌توانند سهم خود را در زمینه‌ی انتشار مقاله‌های علمی افزایش بدهند و رشد بیشتری را تجربه کنند.» طی سال‌های 1981 تا 2019، خاورمیانه و آفریقای شمالی سهم مقالات پژوهشی و تحقیقاتی خود را به 8 درصد رساندند. از میان مناطق و کشور‌های بزرگ، چین رشد بیشتری داشته است. کلاریویت آنالیتیکس بر اساس پایگاه‌های مهم داده‌های علمی در جهان که با عنوان «وبِ دانش» شناخته می‌شود، اعلام کرد که علاوه بر تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران و درگیری‌های خشونت‌آمیز در عراق، رشد چشمگیری در مقالات خاورمیانه و آفریقای شمالی شاهد بودیم. گزارش شامل 19 کشور از مراکش تا ایران است؛ اما تنها 6 کشور (مصر، ایران، فلسطین اشغالی، عربستان ‌سعودی، ترکیه و تونس)، 80 درصد از 150 هزار مقاله را در سال 2019 به خود اختصاص داده‌اند. ایران از سال 2015 تا 2019 با انتشار 188,163 مقاله، پیشرو بوده و در مجموع از سال 2000 تا 2019، رشد 30 برابری تجربه کرده است. هنک مود ، سردبیر ارزیابی علمی کلاریویت، می‌گوید : رشد علم و فناوری برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی ضروری است و یکی از ارکان مهم در اتحادیه اروپا به حساب می‌آید و در درازمدت، ارزش ویژه‌ای برای روابط اقتصادی و سیاسی منطقه دارد. گزارش کلاریویت آنالیتیکس نشان می‌دهد که نقش اقتصادی و سیاسی ایران در منطقه طی سال‌های آینده قوی‌تر خواهد شد. مؤسسه‌‌ی پژوهشی کلاریویت آنالیتیکس می‌گوید: فهرست مقالات این منطقه بر توسعه‌ی پایدار، از جمله فرسایش خاک و دیگر حوزه‌های علوم کاربردی تمرکز دارد. این مقاله‌ها و نشریه‌ها توجه زیادی جلب کردند و در سال 2019، 15 کشور از 19 کشور به امتیازی بیشتری از میانگین جهانی کسب دست یافتند. همکاری بین‌المللی این منطقه در سال 2019، با همکاری نویسندگان از کشورهای دیگر، افزایش 45 درصدی به همراه داشت. بیشتر نویسندگان در ایالات متحده بودند؛ در اروپای غربی این همکاری برابر با 65 درصد بود. در سراسر جهان، مقالات با چنین همکاری‌هایی تمایل به جذب شاخص‌های استنادی بالاتر داشتند؛ اما کشور‌های خاور‌میانه و آفریقای شمالی همکاری زیادی با هم نداشتند و فقط 5 درصد از مقالات آن‌ها در سال 2019 از کشورهای مختلف منطقه بوده است. مقاله‌های مرتبط:
کشف راه‌حلی دقیق برای مسئله ریاضی ساده‌ای پس از قرن‌ها
بر اساس گزارش کلاریویت آنالیتیکس، با کاهش تنش‌های طولانی‌مدت در منطقه، کشور‌ها می‌توانند روابط تحقیقاتی بهتری داشته باشند و با تمرکز بر نیاز‌های مشترک، رقابت بین منطقه و سایر جهان را بهبود ببخشند. تمرکز روی تحقیقات می‌تواند از طریق منابع انسانی، تحول آموزشی و اجتماعی قوی‌تری ایجاد کند. در آخر گزارش به این نکته اشاره شده است که همکاری نویسندگان و تمرکز روی تحقیقات، نتایج بسیار خوبی در بر خواهد داشت و می‌تواند شهرت بین‌المللی اسلام را که قرن‌ها در جهان غرب پایدار بوده است، حفظ کند.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/249735/کشور‌های-خاورمیانه-انتشارات-علمی-خود-را-افزایش-داده‌اند
بستن   چاپ