راه ترقی
با آتش نشانی در 4 سالی که گذشت/8
ساخت برج تمرینی برای آماده سازی آتش نشان ها
پنجشنبه 30 ارديبهشت 1400 - 09:19:00
راه ترقی - شهر: معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران گفت: مرکز آموزش بین المللی سازمان آتش نشانی تهران آمادگی این را دارد که با توجه به توان سخت افزاری و نرم افزای مرکز، اطلاعات آموزشی خود را با سایر کشور ها خصوصا کشور های فارسی زبان مانند افغانستان و تاجیکستان به اشتراک بگذارد.

سید هادی حجازی، معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران در گفت و گو با خبرنگار شهر درباره تغییرات حوزه آموزش سازمان آتش نشانی در 4 سال اخیر گفت: آموزش یک فرایند مستمر در سازمان آتش نشانی است که به طور مداوم در حال تغییر و به روز رسانی است. از تغییرات جدید در این دوره، شناسایی دقیق معضلات و مخاطرات شهری است، همچنین ارتقای سطح کیفی مهارت آتش نشانان و گسترش دانش سازمان آتش نشانی از دیگر اتفاقات مثبت این دوره بوده است.
او ادامه داد: مرکز آموزش بین المللی سازمان آتش نشانی همواره طبق یک برنامه نظام مند آموزش را پیش برده است. از برنامه های اجرا شده مرکز آموزش در این دوره، گزینش و اعزام آتش نشانان به سایر کشور ها جهت تعلیم و کسب تجربیات جدید بود که مرکز آموزش بتواند از اطلاعات این آتش نشانان در جهت پیشبرد اهداف سازمان آتش نشانی بهره ببرد. سطح آموزش در آتش نشانی از لحاظ کیفی در 1 سال اخیر بسیار ارتقا پیدا کرده است.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران به ارائه آموزش های عمومی به شهروندان توسط سازمان آتش نشانی اشاره‌ کرد و گفت: ارائه آموزش عمومی به شهروندان شامل نکات ایمنی و امدادی است تا شهروندان بتوانند به عنوان خود امدادگر ، حادثه را کنترل می کنند و یا از وقوع یک حادثه پیشگیری می کنند. اگر سازمان آتش نشانی در آموزش به شهروندان جهت جلوگیری از وقوع حوادث رویکردی نظام مند داشته باشد در نهایت شهروندان، شهر و سازمان آتش نشانی منتفع خواهند شد.
الزامات مقدماتی در سازمان آتش نشانی
او درباره نوع آزمون های استخدامی در سازمان آتش نشانی گفت: آزمون هایی که داوطلبان آتش نشانی باید در آن ها شرکت و از آن ها نمره قبولی دریافت کنند شامل آزمون استعداد و علمی، آزمون هوش و ورزشی است و در محله آخر معاینات پزشکی انجام می شود، پس از گذراندن این مراحل به عنوان آتش نشان استخدام می شوند. سپس داوطلبان به مرکز آموزش سازمان آتش نشانی معرفی می شوند، چون به عنوان یک شهروند عادی هیچ مهارتی ندارد و باید دوره هایی را بگذراند تا صلاحیت فعالیت به عنوان یک آتش نشان را به دست آورند.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران درباره آموزش های تخصصی در سازمان آتش نشانی گفت: هر داوطلب آتش نشان در بدو ورود به سازمان آتش نشانی باید اصول اساسی آموزش را فرا گیرد و حدود 520 ساعت آموزش ببیند. همه این آموزش های تخصصی در قالب کارآموزی تعریف می شود. پس از آن داوطلبان پس از دریافت گواهی نامه در ایستگاه های آتش نشانی مشغول به فعالیت می شوند.
او در ادامه در مورد به روزرسانی اطلاعات آتش نشانان قدیمی سازمان آتش نشانی،گفت: تضمین عملکرد و به روز آوری اطلاعات آن ها مستلزم نظارت مستمر مرکز آموزش سازمان آتش نشانی است.
آتش نشانان چه آموزش هایی می بینند؟
حجازی در ادامه به نحوه ارتقا پست در سازمان آتش نشانی تاکید کرد و افزود: مرکز آموزش آتش نشانی برای ارتقا پست در سازمان ارتقای شغلی پرسنل را در نظر گرفته است. آزمون های هر مرتبه شغلی با توجه به ماهیت و تخصصی بودن آن شغل در سازمان آتش نشانی متفاوت است.
به عنوان مثال اگر آتش نشانی بخواهد به عنوان کارشناس و یا معاون فرمانده منصوب شود باید مجددا دوره های آموزشی جدید را سپری کند و در آزمون های جداگانه ای شرکت کند همچنین با توجه به نوع هر دوره آموزشی یک گواهی نامه خاص صادر می شود. البته این آزمون ها در کنار آزمون های سالیانه ای است که به صورت مستمر آتش نشان باید در آن شرکت کنند.
او درباره جایگاه ویژه تربیت بدنی در سازمان آتش نشانی اضافه کرد: آتش نشانان باید در همه حال 70 درصد آمادگی جسمانی داشته باشند. تمرین های ورزشی آن ها به گونه ای است که آن ها از نظر روانی نیز آماده می شوند که در زمان پخش آژیر سیستم اعلام حریق اگر در حالت استراحت بودند، بتوانند آرامش خود را بازیابی کنند و کمتر از 1 دقیقه از ایستگاه خارج شوند.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران افزود: در مرکز آموزش سازمان آتش نشانی یک تیم ورزشی حرفه ای وجود دارد که با برگزاری آزمون های تربیت بدنی وضعیت جسمانی آتش نشانان را بررسی می کند. ضمن اینکه در حال حاضر از 70 درصد ظرفیت هر ایستگاه آتش نشانی به شکل یک باشگاه استفاده می شود که آتش نشانان بتوانند در ایستگاه فعالیت های ورزشی خودرا به طور مستمر دنبال کنند.
او با اشاره به ساعت های آموزش در ایستگاه های سازمان آتش نشانی گفت: به دلیل حجم زیاد اطلاعات آموزشی در سازمان آتش نشانی و اینکه آتش نشانان نمی توانند همه اطلاعات را در یک بازه زمانی کوتاه فرا گیرند. به همین منظور مرکز آموزش سازمان آتش نشانی براساس یک برنامه مدون، 1 ساعت را تحت عنوان «ساعت طلایی آموزش » برای تمام ایستگاه ها شهر تهران مقرر کرده است تا آتش نشانان موظف باشند، در این 1 ساعت فقط به آموزش ،تمرین و برگزاری مانور و مواردی از این قبیل بپردازند.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران با بیان اینکه دوره های پزشکی به آتش نشانان آموزش داده می شود گفت: در اداره سلامت مرکز آموزش سازمان آتش نشانی درباره کمک های اولیه و C.P.R به نیروهای آتش نشانی بر اساس مجوزهای موجود آموزش هایی داده می شود.
او یادآور شد: البته سازمان آتش نشانی در حوزه پزشکی نمی تواند ورود کند. آتش نشانان فقط می توانند کمک های اولیه را برای آسیب دیدگان در محل حادثه انجام دهند تا نیروی های اورژانس به محل حادثه اعزام شوند.
توانمندی مرکز آموزش آتش نشانی جهت همکاری با سایر کشورها
هادی حجازی ضمن اشاره به ابعاد و قابلیت های مرکز آموزش بین الملل سازمان آتش نشانی تهران از اعلام آمادگی جهت تبادل اطلاعات آموزشی آتش نشانی با سایر کشور ها خبرداد: مرکز آموزش آتش نشانی در صالح آباد تهران که نزدیک به 13 هکتار وسعت دارد و این مرکز از نظر وسعت و امکانات آموزشی در خاورمیانه نمونه ممتاز است. مرکز آموزش بین المللی سازمان آتش نشانی آمادگی با توجه به توان سخت افزاری و نرم افزای مرکز، اطلاعات آموزشی خود را با سایر کشور های خاورمیانه به اشتراک بگذارد.
او افزود: مرکز آموزش بین المللی سازمان آتش نشانی به طور مستمر در حال پیگیری این پروژه است تا بتوانیم با سایر کشورها خصوصا کشورهایی مانند افغانستان، تاجیکستان، وارد مذاکره شویم و مقدمات بازدید آن ها از مرکز آموزش آتش نشانی تهران را فراهم کنیم.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران در همین راستا گفت: مرکز آموزش بین المللی سازمان آتش نشانی در حال ساخت و تکمیل یک مرکز اقامتی مجهز در داخل مرکز است که به زودی افتتاح خواهد شد. این ساختمان میزبان گروه هایی است که از سایر کشورها برای بازدید و همکاری، مهمان مرکز آموزش بین المللی سازمان آتش نشانی هستند.
فرآیند اعزام آتش نشانان به خارج از کشور
او با اشاره به گزینش دقیق آتش نشانان برای حضور در دوره های آموزشی در خارج از کشور و از آخرین اعزام نیروهای آتش نشانی به سایر کشور ها گفت: شرط اول، داشتن رزومه قابل قبول از نظر دانش و مهارت در حوزه آتش نشانی است. آتش نشانان باید دارای توان جسمانی بالا باشند و به زبان انگلیسی تسلط داشته باشند. مرکز آموزش در این شرایط با بررسی های دقیق بهترین ها را انتخاب می کند. کمااینکه من جهت گذراندن یک دوره 3 ماهه تحت عنوان (مدیریت آتش نشانی و کاهش ریسک حوادث) به ژاپن سفر کردم، پیش از آن هم یک گروه 30 نفره از نیرو های آتش نشانی دوره های آموزشی را در دانشگاه مورتون انگلستان گذراندند.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران درباره نحوه بهره گیری از دانش نیروهای اعزام شده به خارج از کشور گفت: نیروها پس از بازگشت به کشور ابتدا یک گزارش از کل دوره آموزشی ارائه می دهند سپس اطلاعات آن ها به کتاب، فیلم های آموزشی و... تبدیل خواهد شد. 
او اضافه کرد: اساتید مرکز آموزش که در واقع همان نیروهای اعزام شده به خارج از کشور هستند در کلاس ها حضور پیدا می کنند و اطلاعات خود را به صورت مباحث درسی به دیگر آتش نشانان آموزش می دهند. از نتایج این دوره های خارج از کشور ورود مبحث ( رفتارشناسی حریق) به اطلاعات آموزشی در سازمان آتش نشانی بود.
هادی حجازی با بیان اینکه پروژه اعزام آتش نشانان برای گذراندن دوره های آموزشی به سایر کشورها لغو شده است، گفت: در حال حاضر برنامه اعزام آتش نشانان به سایر کشور ها به دلیل اختلافات مالی چند سال اخیر و شیوع ویروس کرونا لغو شده است.
او در ادامه تاکید کرد: البته این خبر خوب را می توانم بدهم که مدتی است طبق یک برنامه ریزی، در حال گزینش و انتخاب یک گروه 16 نفره از میان آتش نشانان هستیم که سطح زبان انگلیسی آن ها را تقویت کنیم تا در اولین پروژه، این نیروهای خبره را به خارج از کشور اعزام کنیم.
ICF چیست؟
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران درباره برگزاری یک مدل آموزشی در مرکز آموزش بین المللی سازمان آتش نشانی یادآورشد: حدود 2 سال گذشته مرکز آموزش آتش نشانی میزبان اساتیدی خبره از خارج از کشور بود و آن ها دوره ای تحت عنوان (ICF) یعنی سیستم فرماندهی حادثه برگزار کردند که در واقع بحث نظم، سازماندهی و مدیریت صحنه حوادث در این دوره آموزشی مطرح شد.
او افزود: همه فرماندهان سازمان آتش نشانی دوره (ICF) را گذراندند و نمره قبولی را دریافت کرده اند، این شیوه جدید و کارآمد، جایگزین روش اعزام نیروهای سازمان آتش نشانی به خارج از کشور جهت آموزش بود.
برجی برای تمرین در مرکز آموزش آتش ‌نشانی
حجازی در ادامه درباره امکانات مرکز آموزش سازمان آتش نشانی گفت: با وجود اینکه مرکز آموزش آتش نشانی پیرامون تجهیزات و امکانات با هیچ کمبودی مواجهه نیست اما نگاه مرکز رو به آینده است یعنی متناسب با ریسک هایی که شهر را تهدید می‌کند، سازمان آتش نشانی باید خود را با آن ها تطبیق دهد. در حال حاضر در مرکز آموزش سازمان آتش نشانی مشکل تجهیزات و لوازم کمک آموزشی که فرآیند تمرین را مختل کند، نداریم.
او همچنین از آغاز ساخت یک برج آموزشی-تمرینی در مرکز آموزش سازمان آتش نشانی خبرداد و گفت: امروزه با توجه به ساخت ساختمان های بالای 10 طبقه در مرکز شهر و احتمال وقوع حریق در این ساختمان ها ،آتش نشانی در صدد است تا آتش نشانان را برای اطفای حریق در این نوع ساختمان ها توانمند سازد. بنابراین برج تمرینی برای آماده سازی آن ها در مرکز آموزش در حال ساخت است.
معاون آموزش و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی تهران در پایان با اشاره به استخدام و فعالیت آتش نشانان زن در سازمان آتش نشانی کرج از حضور آتش نشان زن در سازمان آتش نشانی تهران خبرداد و گفت: در تهران آتش نشان خانم نداریم، اما در این دوره با توجه به آگهی استخدامی که منتشر کردیم، قرار بر این بود که آزمون اولیه استخدام برگزار شود که متاسفانه به دلیل شیوع موج چهارم ویروس کرونا به تاخیر افتاد. براساس برنامه ریزی های انجام شده 16 آتش نشان زن به زودی استخدام سازمان آتش نشانی خواهند شد.
نویسنده :الناز کارخانه 

http://www.RaheNou.ir/fa/News/262573/ساخت--برج-تمرینی-برای-آماده-سازی-آتش-نشان-ها
بستن   چاپ