راه ترقی
انحطاط اخلاق اجتماعی ثمره تخلف در وعده‌ها است
دوشنبه 24 خرداد 1400 - 11:15:50 AM
ایرنا

راه ترقی- مجید ابهری روز دوشنبه  اعتماد اجتماعی را یکی از اساسی ترین ضرورت ها برای دوام مدیریت جامعه عنوان کرد و افزود: در این فرایند رفتاری میان مردم با مردم، مردم با دولت و دولت با مردم برقرار می شود و عصاره اخلاقی روابط اجتماعی را پایه ریزی می کند.

وی ادامه داد: اما زمانی که به عنوان مثال در مناظره های انتخاباتی و همچنین سخنرانی های نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، شاهد بیان وعده هایی به مردم هستیم که نه تنها تحقق آن بنابر دلایل مختلف امکان پذیر نیست بلکه حداقل نیاز به زمان طولانی و مدیریت دقیق دارد، بسترهای تضعیف اعتماد اجتماعی و اعتقاد مردم نسبت به دولتمردان فراهم می شود.

هر چه وعده مسوولان بی عمل تر، تضعیف باورهای مردمی بیشتر

این آسیب شناس اجتماعی با تاکید بر اینکه الگوهای اصلی رفتارهای اجتماعی، مسوولان و دولتمردان هستند، خاطرنشان کرد: به دلیل دادن وعده هایی که قابلیت تحقق ندارند ملاحظه می کنیم که ضعف باورها در بین مردم افزایش یافته و باعث شده که بسیاری از امور بر اساس دروغ و تزویر ادامه یابد، شاهد مدعا این همه چک های برگشتی که بخاطر ضعف اعتماد اجتماعی و همچنین تضعیف قول و قرار و عهد و پیمان صادر شده و افراد در دادگاه ها به دنبال حق خود سرگردان شده اند.

ابهری با بیان اینکه بی دقتی در وعده دادن آن هم وعده هایی که نه تنها مقدور نبوده بلکه غیرممکن است، موجب کمرنگ شدن اعتماد اجتماعی و ضعف اعتماد مردم به دولتمردان می شود، یادآور شد: با ادامه این روند، در بلند مدت مدیریت باورهای اجتماعی رو به نقصان خواهد بود.

رابطه مستقیم وعده وعیدها با مشارکت اجتماعی

این رفتارشناس اجتماعی در پاسخ به این پرسش که چه رابطه ای میان مشارکت اجتماعی و وعده و وعیدها وجود دارد، توضیح داد: علت اینکه بسیاری از مردم در شرایط کنونی احساس دلسردی می کنند یا علاقه ای به حضور پر رنگ در انتخابات ندارند نظام کلی جمهوری اسلامی نیست بلکه وعده هایی است که دولتمردان در دوره های گذشته به آنها داده و تحقق نیافته است.

وی افزود: این ضعف و نقصان باعث می شود مردم اعتقاد خود را نسبت به وعده دولت ها از دست داده و کم کم حضور خود را در فعالیت های حمایتی کمرنگ کنند.

وعده های بی عمل نوعی پرخاشگری به دنبال خواهد داشت

ابهری با تاکید بر اینکه عملکرد دولتمردان در کف جامعه و میان اعضای یک خانواده هم نفوذ می کند، تصریح کرد: کشیده شدن ضعف باورها و قول و قرار به خانواده ها، باعث تضعیف اعتماد خانوادگی و عاطفی می شود.

وی افزود: به همین دلیل متاسفانه شاهد رفتارهای غیراخلاقی ناشی از ضعف اعتماد در بین خانواده ها هستیم؛ دروغگویی، عهد شکنی و بی اعتقادی به قول و قرار و وعده یکی از عوارض این پیمان شکنی ها در بین آحاد جامعه است.

به گفته ابهری، پرخاشگری و خشم فزاینده در بین طبقات مختلف اجتماع که به صورت خراب کاری های اجتماعی و همچنین نافرمانی اجتماعی ظاهر می شود هم ناشی از تضعیف باورهای اخلاقی و اعتقادی ناشی از بی عملی به وعده ها است. در واقع هرچه دولتمردان در وعده شکنی و تخلف از قول و قرار بیشتر حرکت کنند باعث افزایش خشم اجتماعی و بروز بحران های اجتماعی خواهند شد.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه در دین مبین اسلام بر صحت و دوام قول و قرار تاکیدهای بسیاری شده، باید دانست تخلف از وعده و قول هم خلاف دین مبین اسلام و هم خلاف مقررات و اخلاق اجتماعی است.


http://www.RaheNou.ir/fa/News/271365/انحطاط-اخلاق-اجتماعی-ثمره-تخلف-در-وعده‌ها-است
بستن   چاپ