راه ترقی
نگاهی به برنامه «صبح ایرانی»؛ تلاش برای ایجاد انگیزه
پنجشنبه 14 مرداد 1400 - 17:08:15
راه ترقی - فارس / یک منتقد سینما و تلویزیون گفت: برنامه «صبح ایرانی» تلاش می کند با ارائه اخبار و اطلاعات روز و ایجاد امید و نشاط به تقویت اراده مخاطب برای کار و کوشش بیشتر دست می زند و سعی می کند به مثابه یک برنامه انگیزشی عمل کند.
سیدرضا صائمی منتقد سینما و تلویزیون، درباره برنامه صبحگاهی «صبح ایرانی» نوشته است: در میان برنامه های صبحگاهی شبکه های تلویزیونی که اغلب ساختار و فرم و محتوی شبیه به هم دارند و از یک الگوی کم و بیش مشترک پیروی می کنند، برنامه صبحگاهی شبکه ایران کالا با نام «صبح ایرانی» تلاش کرده متفاوت باشد و این تفاوت را هم با توجه به ماهیت و ماموریت شبکه به سمت تخصصی شدن پیش برده است.
گرچه این تخصصی بودن به معنای خشک و کلاس گونه نیست و اتفاقا تلاش کرده با توجه به خشک و زمخت بودن مباحث و مسائل اقتصادی و صنعتی، آنها را در بیانی شیرین و هم فهم و البته کاربردی ارائه دهد. با توجه به شرایط دشوار معیشتی در حال حاضر و اینکه اغلب مردم دغدغه های ذهنی فراوانی در حوزه اقتصاد و معیشت خانواده دارند این برنامه با رویکرد و گفتمانی که انتخاب کرده می تواند در همان ابتدای صبح که شهروندان برای رفتن به سر کار و کسب رزق و روزی آماده می شوند به آنها امید و نشاط بدهد. از مجموع آیتم های متنوع این برنامه و رویکردی که دارد می توان سه مولفه مهم را از حیث مفهومی برای آنها به مثابه کارکردها و اثربخشی برنامه صورت بندی کرد.«آگاهی»، «امید» و « اراده».
به عبارت دیگر برنامه صبح ایرانی تلاش می کند با ارائه اخبار و اطلاعات روز در حوزه اقتصاد و صنعت و ایجاد امید و نشاط به تقویت اراده مخاطب برای کار و کوشش بیشتر دست می زند و سعی می کند به مثابه یک برنامه انگیزشی عمل کند. این مسئله با توجه به شرایط کرونایی، تعطیلی و کساد بازار و تضعیف روحیه عمومی، شدت و حدت بیشتری هم پیدا کرده است مثلا آیتم موسیقی که با حضور خواننده اجرا می شود. «صبح ایرانی» یک برنامه زنده-ترکیبی صبحگاهی است که با ماموریت های تخصصی شبکه در زمینه اقتصاد و صنعت و تولید و بازار را با چاشنی شادی و طنز و نشاط آمیخته تا تلخی روزگار را تلطیف کند. اتفاقا یکی از جذاب ترین بخش های برنامه به همین قسمت مربوط می شود که با آیتم «خبر طنز» شناخته می شود.
ضمن اینکه با تکیه بر ماهیت ورویکرد شبکه دست به ساختارشکنی خلاقانه هم زده است. مثلا به جای ورزش صبحگاهی که یک آیتم ثابت و همیشگی در برنامه های صبحگاهی است، انجام حرکات اصلاحی در محیط کار و کارخانه و متناسب با کارگرانی که در آن خط تولید کار می کنند جایگزین کرده تا ورزش را هم در خدمت وضعیت کار و کارگران قرار داده و با محیط آنها مماس و کارساز کند. یا در آیتم«تغذیه و صبحانه» تلاش کرده با توجه به جیب و سفره کارگران، سفره های غذایی ویژه معرفی کند که هم مغزی باشد و هم به صرفه. به عبارت دیگر می توان گفت برنامه «صبح ایرانی» تلاش کرده بر اساس دو گزاره مخاطب شناسی و ماهیت شبکه ای ایران کالا به طراحی و تولید محتوای برنامه خود دست بزند تا متناسب با حال و قال مخاطبان خاص خود باشد.
گرچه این برنامه تخصصی است اما مخاطبان آن اختصاصی نیست و هر ایرانی می تواند مخاطب این برنامه بوده و از آن بهره ببرد. اتفاقا به دلیل پیوند نزدیک محتوا و رویکرد برنامه با اقتصاد و معیشت، این برنامه هم می تواند همدلی برانگیزتر باشد و هم کاربردی تر و تماشای آن، نشاط و امید و در نهایت حال بهتر برای شروع یک صبح دیگر باشد.
در واقع «صبح ایرانی» را می توان یک برنامه آموزشی و مهارت آموز صبحگاهی هم دانست. مصداقی دیگری از این مدعا آیتمی به اسم «خریدانه» است که شامل دو بخش می شود. ابتدا به شکل دوربین مخفی وارد یک فروشگاه و مغازه ای حضور پیدا می کند تا گزارشی واقعی از فرهنگ خرید و فروش را به شکل مستند روایت کند و در بخش دوم درباره شیوه های درست خرید و فروش را در ارتباط با همان مغازه آموزش می دهد و در واقع تلاش می کند با ارتقاء مهارت های معیشتی و کسب و کار دست به فرهنگ سازی در این زمینه بزند. همچنین در آیتم دیگری به نام «حال و هوای بازار» به سراغ بازار و اصناف مختلف می رود و قیمت های روز ارتباط با تولید و خدمات صنف ها را اطلاع رسانی کند.
یکی از آیتم های قابل تامل برنامه که می توان گفت بخشی از ساختار آن است سر زدن به یک کارخانه و گزارش دادن از آن است. ضمن اینکه مهمان هر روز نیز از همان کارخانه انتخاب شده و با او گپ و گفت صمیمانه صورت می گیرد. ضمن اینکه در آیتم «مشاغل» نیز به معرفی یک شغل پرداخته شده و درباره مزایا و معایب آن صحبت می شود.
اگرچه برنامه «صبح ایرانی» یک برنامه صبحگاهی شبکه ای تخصصی است اما موضوع آن محدود به قشر و صنف و طبقه خاصی نمی شود و اتفاقا محتوای و موضوعات آن بیشتر نسبت و نزدیگی را با زندگی روزمره مردم دارد. استفاده از اینفوگرافی در معرفی صنعت یا دابسمش که ساختار مسابقه ای دارد بر غنای آیتمی و تنوع محتوایی برنامه افزوده و در نهایت صبح ایرانی را به برنامه مفرح و آگاهی بخش تبدیل کرده است. برنامه ای که می توان صبح خود را با تماشای آن آغاز کرد.

http://www.RaheNou.ir/fa/News/288135/نگاهی-به-برنامه-«صبح-ایرانی»؛-تلاش-برای-ایجاد-انگیزه
بستن   چاپ