راه ترقی

آخرين مطالب

چرا تولید داروهای ضد ویروس برای کرونا دشوار است؟ دانش

چرا تولید داروهای ضد ویروس برای کرونا دشوار است؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - فرادید /کروناویروس بسیار حیله‌گرتر از آن است که این مکانیسم ساده بتواند به طور کامل روی آن اثر کند. کروناویروس یکی از معدود ویروس‌هایی است که یک تصحیح‌کننده درونی دارد تا این اشتباهات را مورد بررسی قرار دهد و آنها را از بین ببرد. 
با توجه به شیوع گسترده کووید-19، نیاز به ارائه داروهای ضد ویروس به شدت احساس می‌شود اما تولید دارویی که بتواند بر این بیماری غلبه کند، بسیار دشوار است.
همه‌گیری کووید-19 ادامه دارد و تاکنون جان بسیاری از افراد را گرفته است. یافتن درمان برای چنین بیماری که اثرات مخربی بر زندگی مردم و اقتصاد جوامع داشته است، کار دشواری به شمار می‌رود.
طراحی و ارائه داروها همیشه روند آهسته‌ای داشته و به مراحل گسترده نظارتی نیاز دارد که کشف ابتدایی، بررسی‌های حیوانی و آزمایش‌های بالینی روی انسان را شامل می‌شوند. بسیاری از دانشمندان باور دارند که با توجه به ظهور ویروس‌های "سارس"(SARS) در سال 2003 و "مرس"(MERS) در سال 2013 باید داروهای ضد ویروس وجود داشته باشند که می‌توانند کروناویروس را هدف قرار دهند.
با وجود این، هنگامی که تهدید این دو بیماری فروکش کرد و فقط در تعداد محدودی از کشورها باقی ماند، علاقه به سرمایه‌گذاری در این زمینه پژوهشی کاهش یافت و به همین دلیل گزینه‌های دارویی بسیار کمی در همه‌گیری کنونی وجود دارند.
به جز داروی "رمدسیویر"(Remdesivir‎)، گزینه‌های ضد ویروسی کمی برای کووید-19 وجود دارند. داروهایی مانند "هیدروکسی کلروکین"(Hydroxychloroquine) و "آیورمکتین"(Ivermectin‎)، به عنوان درمان شناخته شده‌اند اما داده‌های کمی برای پشتیبانی از این ادعاها وجود دارند.
در هر حال، باید دید که چرا یافتن داروهای ضد ویروس برای کووید-19 دشوار است.
دهه‌هاست که پژوهش‌ها بر یافتن عوامل جدید ضد ویروس متمرکز بوده‌اند تا عفونت‌های ناشی از بیماری‌های گوناگون از سرماخوردگی گرفته تا ابولا را درمان کنند. اگرچه موفقیت‌هایی در این زمینه وجود داشته است اما شکست‌ها به صورت قابل توجهی بیشتر بوده‌اند.
ویروس‌ها در مقایسه با آنتی‌بیوتیک‌ها که بر طیف گسترده‌ای از باکتری‌ها اثر می‌گذارند، بسیار متنوع هستند و آنقدر سریع تکامل می‌یابند که ارائه درمان موثر برای آنها، یک کار دشوار به شمار می‌رود. باکتری‌ها ارگانیسم‌هایی با شباهت‌های بسیار هستند که برای دانشمندان قابل درک است.
برای نمونه، پنیسیلین موثر است زیرا به ساختار دیواره سلولی باکتری وارد می‌شود که از پلیمر "پپتیدوگلیکان"(Peptidoglycan) ساخته شده است. سلول‌های انسان، این دیواره یا پلیمر را ندارند و به همین دلیل، آنتی‌بیوتیک‌هایی که از تشکیل آن پیشگیری می‌کنند، باکتری‌ها را بدون صدمه زدن به سلول‌های سالم انسان از بین خواهند برد.
از سوی دیگر، ویروس‌ها برای زنده ماندن به میزبان خود وابسته هستند. ویروس‌ها دستگاه‌های سلولی میزبان را در اختیار می‌گیرند تا رونوشت‌هایی از خود تهیه کنند و عفونت را گسترش دهند. هرچه ویروس بیشتر به میزبان وابسته باشد، عناصر سلولی کمتری دارد و اهداف کمتری را برای ضربه زدن با داروهای ضد ویروس به جا می‌گذارد.
به همین دلیل است که با توجه به شرایط اضطراری کنونی، واکسن‌ها به عنوان یک جایگزین مناسب‌تر ظاهر شده‌اند. واکسن‌ها به جای حمله مستقیم به ویروس، بدن را آموزش می‌دهند تا مهاجم بیگانه را به واسطه تولید پادتن‌هایی که به ویروس متصل می‌شوند و آن را پیش از تکثیر شدن غیرفعال می‌کنند، به سرعت تشخیص دهد و حذف کند.
اگرچه ساخت داروهای ضد ویروس، کاری چالش‌برانگیز است اما نمونه‌های موفقی نیز برای مقابله با "HIV"، "هرپس"(Herpes) و آنفلوانزا وجود دارد. مکانیسم‌های متداول، متوقف کردن ویروس پیش از ورود به سلول، هدف قرار دادن پوسته ویروس و یا ایجاد اختلال در چرخه تکثیر را شامل می‌شود.
یکی از داروهای ضد ویروس که برای هرپس به کار می‌رود، "اسیکلوویر"(Acyclovir) است. ویروس به صورت ناخواسته، اسیکلوویر را در زنجیره DNA در حال رشد خود قرار می‌دهد و از آنجا که اسیکلوویر نمی‌تواند پیوندهای درستی را ایجاد کند، زنجیره DNA را پیش از تکمیل آن خاتمه می‌دهد.
"ریباویرین"(Ribavarin) که یک درمان موثر برای هپاتیت C به شمار می‌رود، روش مشابهی دارد و اشتباهاتی را به کد ژنتیکی ویروس وارد می‌کند تا ویروس ضعیف شود.
کروناویروس بسیار حیله‌گرتر از آن است که این مکانیسم ساده بتواند به طور کامل روی آن اثر کند. کروناویروس یکی از معدود ویروس‌هایی است که یک تصحیح‌کننده درونی دارد تا این اشتباهات را مورد بررسی قرار دهد و آنها را از بین ببرد.
رمدسیویر در اینجا یک مزیت کوچک دارد و آن یک بخش سازنده آران‌ای است که در رشته ویروس در حال رشد گنجانده می‌شود اما شکل آن با ساختار معمولی ویروس متفاوت است و به همین دلیل به طور کامل در آنزیم قرار نمی‌گیرد. بدین ترتیب امکان می‌یابد تا از بررسی فرار کند و روند تولید آران‌ای ویروس متوقف شود.
این مزیت روی کاغذ خوب به نظر می رسد اما رمدسیویر در آزمایش‌های بالینی، موفقیت کمی داشته است. شاید یکی از دلایل این باشد که دارو باید به صورت وریدی تزریق شود و این کار معمولا پس از بروز نشانه‌های بیماری و هنگامی صورت می‌گیرد که بروز نشانه‌ها در شخص بیداد می‌کند.
آزمایش‌های بالینی حاکی از این هستند که این دارو چندان به زنده ماندن کمک نمی‌کند. شاید تبدیل کردن این دارو به یک قرص خوراکی یا اسپری استنشاقی بتواند تغییری ایجاد کند. بسیاری از شرکت‌های دارویی در حال حاضر به صورت فعال روی این موضوع کار می‌کنند.
این موضوع بعید به نظر می‌رسد که نهایتا یک داروی معجزه‌آسا وجود داشته باشد تا بتواند یک بیماری همه‌گیر را در آینده خاتمه دهد یا حتی از آن پیشگیری کند زیرا مقاومت دارویی ویروس‌ها به سرعت گسترش می‌یابد اما دانشمندان امیدوارند که با سرمایه‌گذاری و پژوهش بیشتر، داروهای ضد ویروس در کنار روش‌های موثری مانند واکسن، فاصله‌گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک بتوانند موقعیت بهتری را برای مهار شیوع کروناویروس فراهم کنند.
هنوز سوالات بسیاری برای پاسخ دادن و موانع بسیاری برای غلبه کردن وجود دارند اما شیوع کووید-19، یک زنگ خطر برای بسیاری از دولت‌ها و شرکت‌هایی است که اکتشاف و سرمایه‌گذاری در این زمینه را اولویت قرار داده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/271658/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

عربستان اسپانسر فیفا شد!‏

پرفسور کروس آلمان را قهرمان اروپا می‌کند

وینیسیوس: وقت قهرمانی دوباره رئال در ‏CL‏ است

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟