راه ترقی

آخرين مطالب

میکروسکوپ کوانتومی جدید تماشای ساختارهای نادیدنی را امکان‌پذیر می‌کند اقتصاد

میکروسکوپ کوانتومی جدید تماشای ساختارهای نادیدنی را امکان‌پذیر می‌کند
  بزرگنمايي:

راه ترقی - پژوهشگران استرالیایی میکروسکوپ کوانتومی ساخته‌اند که با عبور از یکی از موانع اساسی پیش روی میکروسکوپ‌های معمولی، مشاهده‌ ساختارهای بسیار ریز را ممکن می‌سازد.

احتمالا تصاویری از دانشمندان را دیده‌اید که با استفاده از میکروسکوپ در حال مشاهده اجسامی هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شوند. درواقع، میکروسکوپ‌ها برای درک ما از حیات ضروری هستند. همچنین، آن‌ها درزمینه بیوتکنولوژی و پزشکی (مانند پاسخ ما دربرابر بیماری‌هایی مانند کووید 19) حیاتی هستند. میکروسکوپ‌های نوری برتر با مانعی اساسی برخورد کرده‌اند: نور لیزر درخشانی که برای روشن‌کردن اجسام کوچک استفاده می‌شود، می‌تواند آن‌ها را تخریب کند. در پژوهشی که به‌تازگی در مجله Nature منتشر شده است، گروهی از پژوهشگران استرالیایی و آلمانی نشان داده‌اند فناوری‌ کوانتومی راه‌حل این مشکل است. این پژوهشگران میکروسکوپ کوانتومی ساخته‌اند که می‌تواند با ملایمت بیشتری نمونه‌های زیستی را کاوش کند که این امکان می‌دهد ساختارهای زیستی را ببینیم که در غیراین‌صورت دیدنشان غیرممکن است. ساخت میکروسکوپی که به اجسام آسیب نرساند، مانند آنچه پژوهشگران مطالعه جدید ساخته‌اند، نقطه عطفی محسوب می‌شود که مدت‌ها است پژوهشگران در برنامه‌های بین‌المللی فناوری کوانتومی در انتظار آن بوده‌اند. این اولین گام در مسیر عصر جدیدی از میکروسکوپی و به‌طورکلی فناوری‌های سنجش است. مشکل میکروسکوپ‌های لیزری
مقاله مرتبط:
روش میکروسکوپی جدید تصویربرداری از اعماق مغز را ممکن می‌کند
میکروسکوپ‌‌ها تاریخچه طولانی دارند. تصور می‌شود درحدود قرن هفدهم، زاخاریاس یانسن ، عینک‌ساز هلندی، اولین‌بار این ابزارها را اختراع کرد. او ممکن است از آن‌ها برای ساخت سکه تقلبی استفاده کرده باشد. این اختراع درنهایت به کشف باکتری‌ها و سلول‌ها و اساسا تمام میکروب‌شناسی منجر شد. اختراع لیزرها نوعی نور بسیار شدید فراهم کرد. این امر موجب شد رویکرد کاملا جدیدی درزمینه میکروسکوپی (ریزنگاری) ممکن شود. میکروسکوپ‌های لیزری کمک می‌کنند زیست‌شناسی را با جزئیات دقیقی، 10 هزار برابر کوچک‌تر از ضخامت یک تار موی انسان ببینیم. آن‌ها جایزه نوبل شیمی را در سال 2014 ازآنِ خود کردند و درک ما را از سلول‌ها و مولکول‌هایی مانند DNA تغییر دادند که درون آن‌ها قرار دارند. میکروسکوپ‌های لیزری با مشکلی اساسی رو‌به‌رو هستند: کیفیت بسیار خوبی که موجب موفقیتشان می‌شود، ضعفشان نیز به‌حساب می‌آید. میکروسکوپ‌های لیزری برتر از نوری میلیاردها برابر درخشان‌تر از نور خورشید روی زمین استفاده می‌کنند که می‌تواند آسیب‌زننده باشد. در میکروسکوپ لیزری، نمونه‌های زیستی می‌تواند در چند ثانیه بیمار شوند یا از بین بروند. این اتفاق را در فیلمی از سلول فیبروبلاست می‌توانید ببینید که یکی از اعضای گروه پژوهشی، یعنی مایکل تیلور گرفته است.

عمل شبح‌وار در یک فاصله
میکروسکوپ جدید پژوهشگران از مشکل یادشده اجتناب و از خصیصه‌ای استفاده می‌کند که درهم‌تنیدگی کوانتومی نام دارد و آلبرت انیشتین آن را «عمل شبح‌وار در یک فاصله» توصیف کرد. در‌هم‌تنیدگی نوعی همبستگی غیرعادی میان ذرات و در این نمونه، بین فوتون‌های تشکیل‌دهنده پرتو لیزر است. پژوهشگران با استفاده از درهم‌تنیدگی رفتار فوتون‌هایی که از میکروسکوپ خارج می‌شوند، به‌گونه‌ای تغییر می‌دهند تا با نظم خاصی به شناساگر برسند و درنتیجه، نویز تصویر کاهش پیدا کند. میکروسکوپ‌های دیگر برای بهبود وضوح تصاویر به افزایش شدت لیزر نیاز دارند. میکروسکوپ جدید با کاهش نویز می‌تواند بدون انجام چنین کاری وضوح را افزایش دهد. به‌عبارت‌دیگر، می‌توانیم از لیزری با شدت کمتر برای تولید همان عملکرد میکروسکوپی استفاده کنیم. یکی از مشکلات اساسی، تولید سطحی از درهم‌تنیدگی کوانتومی بود که به‌اندازه کافی برای میکروسکوپ لیزری روشن باشد. پژوهشگران این کار را ازطریق متمرکزکردن فوتون‌ها در پالس‌های لیزر انجام دادند که طول آن‌ها فقط چندمیلیاردم ثانیه بود. بدین‌ترتیب، درون میکروسکوپ و در سطحی از نور لیزر که موجب تخریب نمونه نمی‌شد، وضوح تصویر حاصل درمقایسه‌با قبل 35 درصد افزایش پیدا کرد. بهبود در وضوح را می‌توان در تصاویر زیر مشاهده کرد که ارتعاشات مولکولی را درون بخشی از سلول مخمر نشان می‌دهند. تصویر سمت چپ از درهم‌تنیدگی کوانتومی استفاده می‌کند؛ درحالی‌که تصور سمت راست از نور لیزر معمولی بهره می‌برد. همان‌طورکه دیده می‌شود، تصویر کوانتومی واضح‌تر است و محل ذخیره چربی‌ها درون سلول (لکه‌های تیره) و دیواره سلولی (ساختار نیم‌دایره) هر دو مشاهده‌‌کردنی‌تر هستند.

راه ترقی

انتظار می‌رود فناوری‌های کوانتومی کاربردهای انقلابی در محاسبات و ارتباطات و سنجش داشته باشند. سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی همسود (CSIRO) استرالیا تخمین می‌زند تا سال 2040 صنعت جهانی 86 میلیارد دلاری ایجاد کنند. درهم‌تنیدگی کوانتومی زیربینای بسیاری از این برنامه‌ها خواهد بود. یکی از مسائل مهم پژوهشگران حوزه فناوری‌های مبتنی‌بر کوانتوم این است که نشان دهند مزیت‌ آن از روش‌های کنونی کاملا بیشتر است. درهم‌تنیدگی اکنون در مؤسسه‌های مالی و نهادهای دولتی برای برقراری ارتبالات امن استفاده می‌شود. این فناوری در قلب کامپیوترهای کوانتومی نیز قرار دارد که گوگل در سال 2019 نشان داد می‌توانند محاسباتی انجام دهند که با کامپیوترهای فعلی امکان‌پذیر نیست. حسگرهای کوانتومی آخرین قطعه از این پازل هستند. پیش‌بینی می‌شود آن‌ها تقریبا هر جنبه‌ای از نحوه مشاهده جهان را تغییر دهند و به مواردی از ناوبری بهتر تا مراقبت‌های بهداشتی و تشخیص پزشکی بهتر کمک کنند. حدود یک سال پیش، در‌هم‌تنیدگی کوانتومی در رصدخانه‌های موج گرانشی نصب شد که طولشان به چند کیلومتر می‌رسد. این فناوری قدرت تشخیص اجرام آسمانی را بیشتر می‌کند. پژوهشگران مطالعه می‌گویند استفاده از درهم‌تنیدگی کوانتومی می‌تواند پیامدهای عظیمی نه‌فقط برای میکروسکوپی، بلکه برای بسیاری از کاربردهای دیگرد مانند موقعیت‌یابی جهانی و رادار و ناوبری داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/271742/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد