راه ترقی

آخرين مطالب

شایسته‌سالاری، رکن اصلی شکل‌گیری نظام اداری سالم گفتگو

شایسته‌سالاری، رکن اصلی شکل‌گیری نظام اداری سالم
  بزرگنمايي:

راه ترقی- تعدادی از استادان رشته حقوق و اقتصاد دانشگاه دولتی گنبدکاووس در گفت و گویی با موفقیت آمیز دانستن عملکرد رییس جمهوری منتخب در دوران ریاست قوه قضاییه، رعایت اصل شایسته‌ سالاری در انتخاب مدیران، بازنگری و اصلاح قوانین اداری، تشدید نظارت ها بر عملکرد کارگزاران، پرهیز از سیاست‌زدگی و جلوگیری از انباشت ثروت و قدرت در دست فرد یا گروه خاص را از مهمترین راهکارهای شکل‌گیری نظام اداری سالم و فسادستیز دانستند.

استاد رشته حقوق دانشگاه گنبدکاووس بابیان اینکه عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، روانی و محیطی برای رسیدن به سیستم اداری کارآمد و سالم موثر است، گفت: فراهم‌­سازی این عوامل از بایسته‌­ها و وظایف حاکمیت و دولت است.

حمید میری افزود: بکارگیری افراد شایسته در سمت­‌های گوناگون، برجسته‌­ترین عامل در راه پاکسازی نظام اداری از فساد و کارآمدسازی آن است.

وی ادامه داد: انتخاب افراد ناشایست در هر سمتی بالاخص پست‌های مهم نه تنها مایه سُستی فرآیند انجام وظایف نهاد تحت رهنمود آن شخص شده بلکه زیردستان را نیز دچار ناامیدی می‌کند که نتیجه آن کاهش بهره­‌وری و کارآمدی سیستم اداری و پیدایش انواع کژی‌­ها خواهد شد.

این استاد حقوق اضافه کرد: مساله دیگر نگرش ویژه به موضوع کارآمدی است، امری که ساز و کار اداری را بسیار پیچیده، زمان­بر و پرهزینه ساخته و در نتیجه، افراد در راستای رهایی از این امر به ناچار و یا برای شتاب‌­بخشی به امور خود به دنبال بهره‌­گیری از راه‌­های گریز و غیرقانونی هستند که خود بسترساز پیدایش انواع فساد خواهد بود.

میری افزود: نظارت و بازرسی‌های دقیق و مستمر توسط نهادهای نظارتی بر نحوه عملکرد دستگاه‌های اجرایی و مدیران آن به زدودن فساد در کارکردهای اداری کمک زیادی می‌کند.

وی تصریح کرد: اصلاح و بازنگری در قوانین و مقررات اداری با توجه به نوع کار و موضوع آن در زمینه‌­های یاد شده، برای داشتن نظام اداری کارآمد و فسادستیز امری ناگزیر است.

دیگر استاد رشته فقه و حقوق دانشگاه گنبدکاووس نیز سوء مدیریت را از عوامل تاثیرگذار در شکل گیری نظام اداری ناسالم دانست و گفت: نبود مدیریت قوی در کشورهای درحال توسعه مانند ایران باعث شده تا مواد معدنی به صورت خام صادر و کالاهای تولیدی از این مواد اولیه با پرداخت مبالغ هنگفت برای مصرف مردم وارد کشور شود.  

ابراهیم جوانمرد با گلایه از نبود نظارت بر استفاده از آب در فعالیت‌های مختلف از جمله کشاورزی، کارواش‌، استخرها و یا منازل، ادامه داد: سوء مدیریت در نحوه استفاده از این ماده حیاتی بویژه در بخش‌ کشاورزی باعث شده تا امروز ایران با بحران شدید تامین آب مواجه شود که عبور از این بحران مدیریت قوی را می‌طلبد.  

این استاد حقوق همچنین با اشاره به فرهنگ ضعیف ضابطه‌مندی و پاسخگو بودن در ادارات کشور، گفت: برای داشتن نظام اداری سالم و کارآمد باید تقویت فرهنگ پاسخگو بودن در ادارات بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

جوانمرد، رعایت اصل شایسته سالاری، پرهیز از سیاست‌زدگی و باند و حزب بازی را از دیگر ملزومات داشتن نظام اداری سالم و فسادستیز دانست و اظهارداشت: سیاست‌زدگی و باندبازی، استفاده از نیروهای متخصص را در بحث مدیریت تحت تاثیر می‌دهد که نتیجه آن شکل گیری یک نظام اداری ناکارآمد خواهد بود.  

وی افزود: رییس جمهوری سیزدهم باید در بدنه دولت از نیروهایی متخصص و باتجربه مطابق با نوع کارکرد استفاده کند به عنوان مثال قراردادن فردی با مدرک غیر مرتبط در منصب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و یا اقتصاد باعث ایجاد مشکل در مدیریت دولت خواهد شد.

جوانمرد، چند شغله بودن مدیران را یکی دیگر از عوامل شکل گیری فساد اداری برشمرد و گفت: نداشتن چند مسوولیت به طور همزمان، ساده زیستی و ارتباط با اقشار مختلف جامعه باعث بهبود عملکرد مدیر می‌شود و علاوه بر آن نظارت بر رفتار کارکنان و مدیران و برخورد قاطع با متخلفان باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

وی ادامه داد: از نظر آموزه‌های دین اسلام، سلامت اداری مشروط به سلامت کارکنان به‌ویژه مدیران عالی و رییس جمهور است لذا باید برای داشتن نظام اداری سالم به ارائه آموزش‌های لازم در این رابطه توجه شود.

به گفته وی، یک مدیر برای موفقیت بیشتر در امور سازمانی باید در تصمیم‌گیری‌ها از افراد متخصص و کارآمد مشورت گیرد و روحیه نقد پذیری، عملکرد شفاف و به‌دور از رانت داشته باشد.

استاد رشته اقتصاد دانشگاه گنبدکاووس نیز بابیان اینکه به هر رفتار غیرقانونی یا نامشروعی که توسط شخص، گروه و یا سازمانی صورت گیرد فاسد گفته می‌شود، گفت: معمولا در راس هر اقدام فساد آلود اداری، یک مقام صاحب منصب و گروهی همکار قرار دارند.

رضا مظهری افزود: علاوه بر اینکه رشوه، اختلاس، کلاهبرداری و حتی کم فروشی در حوزه‌های مختلف فساد محسوب می‌شود، در حوزه سیاسی نیز فساد وجود دارد و قدرتمندان سیاسی چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی با انباشت قدرت و ثرورت آن را به وجود می‌آورند.

وی با بیان اینکه در آموزه‌های دینی تاکید بر توزیع ثروت و قدرت سیاسی در بین مردم شده است، اظهار داشت: به طور کلی انباشت قدرت و ثروت در دست فرد و یا گروهی خاص چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی فسادآور است.

این استاد رشته اقتصاد، کارآمدی را استفاده بهینه از منابع برای تولید کالا و خدمات تعریف کرد و گفت: به عنوان مثال اگر با سرمایه‌ای معین و 10 کارگر بتوان هر روز 100 کالا و خدمات تولید کرد در صورت برای کارآمد کردن تولید می‌توان با آموزش هشت کارگر همان مقدار قبلی تولید کالا و خدمات را داشت.

مظهری با بیان اینکه نظام اداری در هیچ کشوری پویا نیست مگر اینکه فساد ستیز و کارآمد باشد، افزود: بیشتر کارشناسان و تحلیل‌گران حوزه حقوق، اقتصاد و مسائل اجتماعی عملکرد رییس سابق قوه قضایه را در مقایسه با روسای قبلی این قوه تاثیرگذار و کارآمدتر تلقی می‌کنند.

وی ادامه داد: سیدابراهیم رییسی به درستی درک کرد که بنیان کارآمدی قوه قضاییه بدون دولت فسادستیز استوار نخواهد ماند البته باید به این مهم نیز اشاره کرد که دولت فسادستیز دولتی است که راه رشد غیر سرمایه‌داری را انتخاب، تبیین، تدوین و برنامه‌ریزی کرده باشد.

به گفته این استاد دانشگاه، تنها در سایه این نوع دولت است که می‌توان انتظار داشت نظام اداری پاک، سالم و کارآمد در جمهوری اسلامی ایران برقرار شود.  

مظهری با گلایه از پوپولیستی (عوام گرایانه) قلمداد کردن نظرخواهی رییس جمهوری دولت سیزدهم از مردم و کارشناسان برای معرفی مدیران توسط برخی افراد و جریان‌های سیاسی، اظهارداشت: اگر این ارتباط شکل مداوم به خود گرفته و بسط پیدا کند به طوری که کارگزاران دولت آینده برنامه خود را با رجوع به مردم، کارشناسان و احزاب و سلیقه‌های متنوع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تدوین کنند شاهد همراهی دموکراسی مستقیم سیاسی با دموکراسی اقتصادی خواهیم بود.

وی، مدیریت‌های از بالا به پایین را فسادزا و غیرکارآمد دانست و گفت: در این نوع مدیریت قدرت در بالای هرم دست به دست می‌شود و هر مقدار که به سطوح پایین‌ و کف نزدیکتر می‌شود کارمندان و کارگران هیچ تعلق خاطری به آن بنگاه یا اداره ندارند.

استاد رشته اقتصاد دانشگاه گنبدکاووس تصریح کرد که مدیران در ادارات دولتی ضمن داشتن تخصص لازم در زمینه کاری خود باید پاکدست و آزادمنش باشند و کار در اداره را همواره با نقد و انتقاد عجین کنند و افراد انعطاف پذیر و خوش برخورد را به عنوان کارمند به‌کار گیرند.

مظهری، نقش نظام آموزشی را در تعلیم و پرورش نیروهای انسانی سالم و متخصص برای امور اداری کشور مهم دانست و گفت: دولت سیزدهم با یک نظام آموزشی روبرو است که بخش زیادی از دانش آموزان با استعداد کشور تنها به امید ورود به یکی از رشته‌های پول‌ساز در دانشگاه درس می‌خوانند.

وی اظهار داشت: باید پیگیر شد که چرا نظام آموزشی کشور در سوق دادن تعداد بیشتری از دانش آموزان با استعداد به طرف رشته‌های علوم اداری و تولید متخصصان فساد ستیز موفق عمل نکرده است تا فسادستیزی در ادارات دولتی و خصوصی به یک ارزش تبدیل شود؟

به گفته مظهری، باور و اراده محکم و استوار یک دولت در تنیدگی دموکراسی سیاسی و اقتصادی، زیر بنای یک نظام اداری کارآمد و فسادستیز است.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/279709/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

عربستان اسپانسر فیفا شد!‏

پرفسور کروس آلمان را قهرمان اروپا می‌کند

وینیسیوس: وقت قهرمانی دوباره رئال در ‏CL‏ است

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

آهنگ محسن چاوشی به نام «شاه مقصود» برای طرفدارانش

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟