راه ترقی

آخرين مطالب

چگونه می‌توان آگاهی را با فیزیک کوانتوم توصیف کرد؟ اقتصاد

چگونه می‌توان آگاهی را با فیزیک کوانتوم توصیف کرد؟
  بزرگنمايي:

راه ترقی - فیزیکدان‌ها به‌دنبال پاسخی برای تعریف سازوکار آگاهی در مغز انسان هستند. آن‌ها برای حل این معما این بار به‌سراغ مکانیک کوانتوم رفته‌اند.

یکی از پرسش‌های مهم بی‌پاسخ در علم این است که آگاهی چگونه به‌وجود می‌آید؟ راجر پنروزِ فیزیک‌دان سال 2020 به‌دلیل پیش‌بینی‌هایش درباره سیاهچاله‌ها برنده جایزه نوبل فیزیک شد. وی مدت‌ها قبل در دهه 1990 با همکاری استوارت هامروف ، متخصص بیهوشی، به‌دنبال ارائه پاسخی بلند‌پروازانه به پرسش مذکور بود. طبق ادعای پنروز و هامروف، سیستم عصبی مغز انسان شبکه‌ای بسیار پیچیده را تشکیل می‌دهد و گاهی حاصل از این سیستم باید تابع قوانین مکانیک کوانتوم باشد. مکانیک کوانتوم نظریه‌ای برای توصیف حرکت ذرات کوچکی مثل الکترون‌ها است. آن‌ها معتقدند این مکانیزم می‌تواند توجیهی برای پیچیدگی اسرارآمیز آگاهی انسان باشد. پنروز و هامروف در ابتدا به این نظریه شک زیادی داشتند. قوانین مکانیک کوانتوم معمولا در دماهای بسیار کم اعمال می‌شوند. برای مثال، کامپیوترهای کوانتومی در دمای نزدیک به منفی 272 درجه سانتی‌گراد عمل می‌کنند؛ اما در دماهای بیشتر مکانیک کلاسیک تسلط بیشتری پیدا می‌کند. ازآنجاکه بدن انسان در دمای اتاق فعال است، تحت‌تأثیر قوانین کلاسیک فیزیک است. به‌همین‌دلیل، بسیاری از دانشمندان نظریه آگاهی کوانتومی را رد می‌کنند؛ درحالی‌که برخی دیگر از مدافعان این نظریه هستند. کریستین دی‌مورایس اسمیت ، استاد فیزیک تئوری دانشگاه اوترخت، با گروهی از چین به‌رهبری پروفسور زیان مین جین در دانشگاه ژائوتونگ شانگهای برخی اصول نظریه آگاهی کوانتومی را آزمودند. آن‌ها در مقاله جدیدشان چگونگی حرکت ذرات کوانتومی در ساختاری مثل مغز را در آزمایشگاه بررسی کردند. دکتر اسمیت می‌گوید: اگر روزی بتوانیم یافته‌هایمان را با فعالیت‌های مغز مقایسه کنیم، یک گام به اثبات یا رد نظریه جنجالی پنروز و هامروف نزدیک می‌شویم. مغز و فراکتال‌ها
مغز انسان ترکیبی از سلول‌هایی به نام نورون است و فعالیت ترکیبی این سلول‌ها به ایجاد آگاهی منجر می‌شود. هر نورون شامل اجزایی به نام ریزلوله است که مواد را به بخش‌های مختلف سلول منتقل می‌کنند. بر‌‌‌‌اساس نظریه پنروز‌هامروف درباره آگاهی کوانتومی، ریزلوله‌ها بر‌‌‌‌‌اساس الگویی فراکتالی سازمان‌دهی شده‌اند که امکان ایجاد فرایندهای کوانتومی را به آن‌ها می‌دهند. فراکتال‌ها ساختارهایی هستند که نه دوبُعدی‌اند نه سه‌بُعدی؛ اما ارزشی فراکتالی دارند. در ریاضیات، فراکتال‌ها به الگوهای زیبا منجر می‌شوند که به‌صورت نامنتاهی خود را تکرار می‌کنند و آنچه تولید می‌کنند، غیرممکن به‌نظر می‌رسد: ساختاری با مساحت محدود و محیط نامحدود. شاید تصور تعریف مذکور در نگاه اول ناممکن به‌نظر برسد؛ اما فراکتال‌ها به‌وفور در طبیعت دیده می‌شوند. اگر به گل‌های کوچک گل کلم یا شاخه‌های سرخس دقیق نگاه کنید، می‌بینید هر دو از شکل‌های ساده‌ای تشکیل شده‌اند که بارها در مقیاس‌های کوچک تکرار شده‌اند. این تکرار ویژگی اصلی فراکتال‌ها است. همین الگو را می‌توان در بدن انسان هم پیدا کرد. برای مثال، ساختار ریه‌ها یا رگ‌های خونی در سیستم گردش خون فراکتالی هستند. فراکتال‌ها در آثار هنری تکرارشونده و جذاب موریس اشر و جکسون پولاک هم دیده می‌شوند. افزون‌براین، فراکتال‌ها به‌وفور در فناوری از‌جمله برای طراحی آنتن‌ها به‌کار رفتند. این‌ها نمونه‌هایی از فراکتال‌های کلاسیک هستند؛ فراکتال‌هایی که از قوانین فیزیک کلاسیک پیروی می‌کنند، نه فیزیک کوانتومی.

راه ترقی

ما نمی‌توانیم رفتار فراکتال‌های کوانتومی را در مغز اندازه بگیریم؛ اما فناوری پیشرفته بدین‌معنی است که می‌توانیم فراکتال‌های کوانتومی را در آزمایشگاه اندازه‌گیری کنیم. اسمیت می‌گوید: در پژوهش جدیدمان، از میکروسکوپ تونلی روبشی (STM) استفاده کردیم و با دقت آرایش الکترون‌ها را در الگوی فراکتالی تنظیم و فراکتالی کوانتومی ایجاد کردیم. سپس، تابع موج الکترون‌ها را اندازه‌گیری کردیم که وضعیت کوانتومی آن‌ها را توصیف می‌کند. متوجه شدیم الکترون‌ها در بعدی فراکتالی قرار دارند که الگوی فیزیکی ما آن‌ها را ایجاد کرده‌اند. در این آزمایش، از الگوی مثلث سیرپینسکی در مقیاس کوانتومی استفاده کردیم که شکل آن بین دو‌بُعدی و سه‌بُعدی است. یافته به‌دست‌آمده بسیار هیجان‌انگیز بود؛ ولی روش‌های STM نمی‌توانند چگونگی حرکت ذرات کوانتومی را ثابت کنند و تنها با پی‌بردن به حرکت این ذرات، می‌توانیم بگوییم فرایندهای کوانتومی چگونه در مغز رخ می‌دهند. در‌نتیجه اسمیت و همکارانش در دانشگاه ژائوتونگ شانگهای در آخرین پژوهش خود گام را فراتر گذاشتند. آن‌ها با اجرای جدیدترین آزمایش‌های فوتونیکی، توانستند حرکت‌های کوانتومی فراکتال‌ها را با جزئیاتی بی‌سابقه آشکار کنند. آن‌ها ازطریق تزریق فوتون (ذرات نور) به تراشه‌ای مصنوعی که در مثلث سیرپینسکی تعبیه شده بود، به این نتیجه رسیدند. پژوهشگرها فوتون‌ها را در نوک مثلث قرار دادند و گسترش آن‌ها در کل ساختار فراکتالی را در فرایندی به نام انتقال کوانتومی بررسی کردند. سپس این آزمایش را در دو ساختار فراکتالی متفاوت تکرار کردند که هر دو به شکل مربع بودند و در هرکدام از این ساختارها صدها آزمایش را انجام دادند. مقاله‌های مرتبط:
مغز انسان چگونه افکار خود را از دیگران تفکیک می‌کند کشف سلول‌های زامبی سردرگم در مغز انسان پس از مرگ
مشاهدات اسمیت و همکارانش از آزمایش‌ها نشان می‌دهد فراکتال‌های کوانتومی در‌واقع رفتاری متفاوت با فراکتال‌های کلاسیک دارند؛ به‌ویژه متوجه شدند گسترش نور در فراکتال در نمونه کوانتومی تابع قوانین متفاوتی درمقایسه‌با نمونه کلاسیک است. دانش جدید فراکتال‌های کوانتومی می‌تواند بنیانی برای آزمایش تجربی نظریه آگاهی کوانتومی دراختیار دانشمندان قرار دهد. اگر انسان روزی در اندازه‌گیری کوانتومی مغز موفق شود، می‌تواند این اندازه‌گیری‌ها را برای پاسخ به این پرسش به‌کار ببرد: «آیا آگاهی پدیده‌ای کوانتومی است یا کلاسیک؟» پروژه اسمیت و همکارانش نیز مفاهیم برجسته‌ای برای حوزه‌های مختلف علمی به‌دنبال دارد. با بررسی انتقال کوانتومی در ساختارهای فراکتالی طراحی‌شده، می‌توان اولین گام‌های کوچک را برای یکپارچه‌سازی فیزیک، ریاضیات و زیست‌شناسی برداشت. این یکپارچه‌سازی به درک ما از جهان اطراف و علت وجودی جهان کمک می‌کند. شما کاربران زومیت فکر می‌کنید بشر تا چه اندازه با پی‌بردن به اسرار مغز و آگاهی فاصله دارد؟ لطفا دیدگاه‌های خود را با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/285884/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای ستاره سابق لیورپول درمورد جانشین کلوپ

مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند

رکورد سنگین‌ترین مشت جهان شکسته شد

عبدولی در فینال جام تختی؛ هدایت به محمودی رسید

پوچتینو: در چلسی فقط من نباید خودم را ثابت کنم

هدیه به حسینی قبل از پرسپولیس

آلگری: اول صعود به چمپیونزلیگ، بعد قهرمانی جام حذفی

تشکیل جلسه در مازندران درخصوص ضرب‌وشتم داور کشتی

پوستکوگلو: نمی‌خواهیم اجازه بدهیم آرسنال قهرمان شود

اعتراف پپ: انتظار نداشتم برای قهرمانی بجنگیم

پیشنهاد وزارت ورزش برای تعیین مدیریت پرسپولیس و استقلال

تناقض سازمان‌ لیگ و سردرگمی تیم‌ها

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

سیگنال مثبت به بورس تهران

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

پیروزی فاینورد با حضور کوتاه مدت علیرضا جهانبخش

دردسر توخل؛ غیبت دوباره دو ستاره بایرن مونیخ

پوستر فدراسیون فوتبال برای دیدار امروز فوتسال ایران و ازبکستان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد