راه ترقی

آخرين مطالب

ائتلاف‌سازی عربی؛ یک سیاست غربی نوشتارها

ائتلاف‌سازی عربی؛ یک سیاست غربی
  بزرگنمايي:

راه ترقی - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
‌مالک مصدق| با وجود آنکه 15 روز از پاسخ موشکی و پهپادی 26 فروردین (13 آوریل) ایران به اسرائیل که از آن به نام عملیات «وعده صادق» یاد می‌شود گذشته، اما همچنان این اتفاق از جنبه‌های متفاوتی قابل ارزیابی است که یکی از آنها ناظر بر احتمال تقویت جبهه عربی برای توازن با ایران است. آن‌گونه که برخی باور دارند، زمانی که ایران در یک واکنش غیرقابل پیش‌بینی به حمله اسرائیل به سفارتش در دمشق، بیش از 300 موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، عملا یک پوست‌اندازی در توازن‌بخشی کشورهای عربی بین تهران و تل‌آویو شکل گرفته است. در‌این‌باره و با وجود آنکه اردن با رهگیری بخشی از موشک‌ها و پهپادهای ایران سعی در دفع آن داشت، نشانه‌ای دال بر این پوست‌اندازی است. هر‌چند گزارش‌های رسانه‌ای هم در همان ساعات و روزهای اول پاسخ ایران به آتش‌افروزی اسرائیل، از نقش کشورهای عربی دیگر منطقه و مشخصا عربستان سعودی هم حکایت می‌کرد، اما این ادعا بعدها تکذیب شد؛ تکذیبی که به نوشته فارن‌افرز و از منظر برخی ناظران به‌عنوان نشانه‌ای از یک تغییر جهت مهم تغییر معادلات عربی در خاورمیانه خبر می‌دهد؛ تا جایی که انستیتوی مطالعات امنیت ملی که یک اندیشکده اسرائیلی است، با رویکردی سوء ادعا کرده است «ائتلاف منطقه‌ای و بین‌المللی که در دفع حملات ایران به اسرائیل مشارکت داشت، پتانسیل ایجاد یک اتحاد منطقه‌ای در مقابل ایران را نشان داد».
این گزاره از منظر محمدرضا محمدی، چندان با واقعیت‌های جاری در منطقه خاورمیانه تطابق ندارد؛ چرا‌که به گفته این کارشناس که گپ‌و‌گفتی با «شرق» داشت، اساسا راهبرد کشورهای منطقه بعد از وقوع عملیات طوفان الاقصی و کشتار بی‌سابقه‌ و بی‌رحمانه‌ای که اسرائیل در غزه انجام داد، اجازه نمی‌دهد که معادلات عربی غرب آسیا توازن بین تهران و تل‌آویو را به سمت اسرائیلی‌ها سنگین‌تر کند. با توجه به همین نکته، تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه اصولا تغییر راهبردهای کشورهای عربی را متأثر از یک اتفاق مانند نقش اردن یا دولتی دیگر برای رهگیری و دفع حمله پهپادی ایران را شاخصه درست ارزیابی نمی‌کند و به باور او، این تحلیل‌ها بیشتر از منظر یک پروپاگاندای سیاسی قابلیت بحث و ارزیابی دارد. محمدی، تحلیلش را این‌گونه ادامه می‌دهد: «خیلی زود روشن شد نقش اعراب در دفع حمله ایران محدود بوده است. هم عربستان و هم امارات صراحتا هرگونه مشارکت نظامی مستقیم در دفاع از اسرائیل را رد کرده‌اند. مقام‌های اردنی نیز اظهار کرده‌اند این مشارکت برای حفاظت از منافع‌شان ضروری بوده است. ملک عبدالله دوم تأکید کرده که کشورش برای کمک به اسرائیل اقدام نکرده است». در نتیجه به گفته این تحلیلگر، موضوع ایجاد ائتلاف عربی ضدایرانی در کار نیست.
پیرو آنچه گفته شد، اسماعیل کیانی هم دیگر کارشناسی بود که در گفت‌وگو با «شرق»، قرائتی همسو با محمدرضا محمدی دارد اما در‌‌عین‌حال این هشدار را هم می‌دهد که منطقه خاورمیانه پس از عملیات طوفان الاقصی و کشتار اسرائیل در غزه، نقطه عطف دیگری را در بازه زمانی 13 فروردین تا 31 فروردین و ذیل تنش مستقیم ایران و اسرائیل تجربه کرد. بنابراین اکنون بازیگران منطقه غرب آسیا در مسیری قرار دارند که از منظر این تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل می‌تواند فضایی را به وجود آورد که معادلات عربی را در تقابل با تهران دوباره پررنگ‌تر کند. کیانی در تبیین و تأیید گفته خود به برخی خبرها اشاره می‌کند که حکایت از سفر مقامات اسرائیلی به عربستان با هدف عادی‌سازی روابط ریاض‌-‌تل‌آویو در بحبوحه کشتار مردم فلسطین و آماده‌سازی اسرائیل برای حمله به رفح دارد که به اعتقاد این مفسر حوزه بین‌الملل نشان می‌دهد که با وجود تمام حساسیت‌ها و هزینه‌زا‌بودن هرگونه مناسبات سیاسی و دیپلماتیک با اسرائیل، معادلات عربی سعی دارد ائتلاف‌هایی ولو با چراغ خاموش را با اسرائیل اجرائی کند.
پیرو آنچه اسماعیل کیانی عنوان کرد، شبکه کان گزارش داد که یک هواپیمای شخصی اسرائیلی که اخیرا تعدادی از مقامات تل‌آویو را به قطر و مصر برده بود، بعدازظهر روز شنبه در ریاض فرود آمد. آن‌طور‌که فارس نقل کرده، این هواپیما از فرودگاه بن‌گوریون در تل‌آویو برخاسته و بعد از توقف کوتاهی در عمان به عربستان سعودی رفته و آنجا فرود آمده است. کان مدعی شد که احتمالا چند مقام اسرائیلی به‌منظور گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی با این هواپیما به ریاض رفته باشند. این شبکه اسرائیلی در ادامه با اشاره به سفر قریب‌الوقوع «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه، خاطرنشان کرد مقامات موساد و شاباک (سرویس امنیت داخلی اسرائیل) چند روز پیش از همین هواپیما برای انجام سفرهایی در منطقه استفاده کرده‌اند. در این گزارش اشاره شده است که از این هواپیما برای انتقال مقامات اسرائیلی در چارچوب مذاکرات تبادل اسرا در قطر و مصر استفاده شده است. وزارت امور خارجه آمریکا هم شنبه‌‌شب در بیانیه‌ای اعلام کرد آنتونی بلینکن، دوشنبه و سه‌شنبه پیش‌رو به عربستان سفر خواهد کرد تا درباره تلاش‌های جاری برای دستیابی به آتش‌بس در غزه با مقامات سعودی گفت‌وگو کند.
با‌این‌حال محمدرضا محمدی برخلاف بخشی از تحلیلی که از طرف اسماعیل کیانی اعلام شد، تأکید دارد که اساسا شرایط عربستان سعودی در فضای کنونی خاورمیانه این اجازه را نخواهد داد که عادی‌سازی روابط با اسرائیلی‌ها در دستور کار ریاض قرار بگیرد. هرچند به گفته این کارشناس، تلاش‌های دولت بایدن در فاصله هفت‌ماهه تا انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بر این محور تمرکز دارد که این مهم (عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی)، هرچه سریع‌تر کلید بخورد تا به‌عنوان یک برگ برنده، دو کارکرد را برای جو بایدن داشته باشد؛ نخست استفاده ابزاری و تبلیغاتی از آن در انتخابات و دوم، مدیریت تحولات منطقه غرب آسیا پس از عملیات طوفان الاقصی. این مفسر ارشد حوزه خاورمیانه معتقد است کاخ سفید سعی دارد از دل معامله بزرگ قرن که ناظر به عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل است، نوعی ائتلاف عربی منطقه‌ای را برای ترسیم آینده غزه بدون حماس شکل دهد و از ظرفیت این کشورها در‌این‌باره نهایت استفاده را ببرد. با توجه به این نکات، محمدی روند اتفاقات را لزوما به‌معنای ایجاد ائتلاف عربی‌-‌اسرائیلیِ ضدایران پس از عملیات وعده صادق نمی‌داند و با این ارزیابی، وی در تحلیل پایانی خود سایه انتخابات آمریکا را مهم‌ترین عامل در پیش‌کشیدن این موضوعات ارزیابی می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.rahetaraghi.ir/Fa/News/870083/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داماش با هوادارانش زنده است

شادی و پایکوبی خیبری ها در رختکن

حذف تیم ملی انگلیس در ضربات پنالتی جام جهانی 2006 با گل کریستیانو رونالدو

نابغه ای به نام لوکا مودریچ

دلخوری جالب کلوپ از بازیکنی که سیتی را قهرمان کرد

داور مشهور اسپانیایی قاضی دربی ریاض!

بررسی استعفا یا برکناری سهیل مهدی و خداداد افشاریان در گفت و گو با صادق رئیسی کیا

مجتبی حسینی در نقطه اوج محبوبیت!

ثبات، رمز درخشش گاسپرینی در آتالانتا

خداحافظی یورگن کلوپ در آنفیلد

کلهر: اوسمار باید از تجربیات گل‌محمدی استفاده کند

رونمایی از پیراهن اول آرسنال در فصل 2024/25

خلاصه بازی آلمریا 0 - بارسلونا 2

حاجی‌عیدی: آلومینیوم قهرمانی می‌خواهد

کاظمیان: حسینی راه صعود را گفته بود

دبل فرمین لوپز، گل دوم بارسلونا به آلمریا

مارکو: داور در 2 گل نساجی اشتباه کرد؛ پرسپولیس بازی سختی دارد

کار جدید حمید سحری؛ داستانِ وینی

بدرقه: خدا را شاکریم که توانستیم برنده بازی باشیم

حاجی عیدی :خوشحالم دل هواداران را شاد کردیم

شروین بزرگ: از جو استادیوم لذت بردم

کاظمیان: پیش بینی این بازی سخت را میکردیم

بدرقه: کمک داور از مصدومیت من تعجب کرد

رضائیان: هر جایی بروم تعصب سپاهان را می‌کشم

جشن بازیکنان و هواداران آلومینیوم در‌ یزد

جبیره: می‌دانستم که گل صعود را می‌زنم

شوک دوم به تراکتور بعد از زنوزی!

تساوی طباطبایی و شکست مقصودلو در دور سوم شطرنج مسترز شارجه

تیم هاکی سالنی بانوان ایران پنجم آسیا شد

روایت جذاب «کلوپ» از گل سرنوشت‌ساز «کمپانی»؛ از آن به بعد مدیسون را دوست ندارم!

مجتبی حسینی و هواداران ایرالکو بعد از صعود

کریمی: فکر می‌کنم تمایلی ندارند قراردادم را تمدید کنند

عطایی: صدای هواداران را به گوش کمیته استیناف می رسانم

تصمیم زنوزی برای واگذاری مالکیت باشگاه تراکتور در پایان فصل

پیکر هشتمین قربانی سیل خراسان رضوی در یکی از روستاهای مشهد پیدا شد

10 پرسش ساده درباره پرونده‌ای پیچیده

نمایشنامه‌ای که اردوغان تغییر داد

قیمت تخم مرغ چند؟

شانس نخبگان تراکتور به باد رفت

بیانیه آلگری: توهین بله اما آن روزنامه‌نگار را تهدید نکردم

علی‌محمدی: در مورد پنالتی تراکتور بحث دارم

ستاره تیم ملی فاز هرکول گرفت!

بینی ستاره تراکتور شکست!

سکوهای استادیوم یادگار به این روز افتاد!

سال 2021 در چنین روزی؛ «لیونل مسی» آخرین گلش را برای بارسلونا به ثمر رساند

اشکش: دو پنالتی ما در این دیدار دیده نشد

گل اول بارسلونا به آلمریا توسط فرمین لوپس در دقیقه 14

ستاره‌های تراکتور مصاحبه نمی‌کنند!

واکنش ایران به ادعای مجدد اتحادیه عرب در مورد جزایر سه‌گانه

خاطره بازی با فیلم طنز و زیبای «بله برون»